VIRRASZTÓK - Saját szavaikkal A halál színei album

A december-januári Hammer extra CD-mellékleteként jelent meg

2013. december 11. (szerda) 11:34 | utoljára módosítva: 2013. december 12. (csütörtök) 06:42

Már országszerte kapható a december-januári HammerWorld magazin, amelynek extra CD-melléklete a harmadik Virrasztók album.


A halál színei című lemez dalainak bemutatására a magyar metal színtér egyik legeredetibb csapatának számító Virrasztók frontemberét, Scrofát, azaz a Halottidézőt kértük fel.


Az ehavi HammerWorldben bővebben is olvashatsz a komor hangulatú és gót, dark, industrial, de még thrash elemekkel is átszőtt folkos metalt rejtő lemezről, de még egy alapos interjút is találsz a csapattal.

A december-januári HammerWorld megrendeléséhez kattints ide!


www.facebook.com/virrasztok
VIRRASZTÓK (b-j):
Szkrobek (A Halottlátó) basszusgitáros
Becse hegedűs
Tomusin (A Halottkísérő) gitáros
Scrofa (A Halottidéző) énekes, tekerőlantos
Balázs Dávid dobos
Angelina énekesnő "Izgalmas volt számunkra az elmúlt időszak, jó volt dolgozni az új anyagon, rájönni arra, mi minden változott bennünk az előző album óta, 'lefényképezni', hol is tartunk.

Az eddigiekhez képest elmondható, hogy változott, fejlődött a zenénk, azzal együtt, hogy stílusában teljesen felismerhető, igazi Virrasztók dalok születtek.

Úgy érezzük, az új album egy kicsit metalosabb lett, vállaltunk gyorsabb tempókat, keményebb ritmusokat, erősödött a vokális hangzás, mélyen átszőnek minden dalt az elektronikus hatások.

Sokat fejlődött, változott az idők során a népdalhoz, a népzenéhez való viszonyunk. Egyre inkább elszakadunk az autentikus népzenei elemektől, a kész daloktól, és magunk alkotunk folkos hatású kompozíciókat.

A halál színei lemezen ez egy izgalmas színfolt, folkos, és mégsem 'népdalos' anyag került a korongra. És ha már a színeknél tartunk, a lemez címe nem véletlen. Szándékoltan széles zenei spektrumban, nagyon színesen akartuk felépíteni. A gothic balladától a thrashes pörgésig sok mindent kipróbáltunk, és magunkra alakítottunk számos zenei stílust.

Számunkra is izgalmas kirándulás volt ez, és remélhetőleg annak is az, aki felteszi a lemezt, és végigpörgeti a dalokat. Jó szórakozást hozzá! "
VILÁGVÉGE


"Az új album első dalaként íródott, kifejezetten internetes megjelenésre szánva, 2012.december 21-re időzítve. Mi ezzel a dallal vártuk az erre a napra jó előre beharangozott világvégét. Gondoltuk, nagyon stílustalan lenne egy ilyen dal nélkül végig élni/halni az apokalipszist. Ki is került a videómegosztóra december 21-én, a világvége viszont elmaradt. (Egyesek szerint nem.) Mindenesetre a Virrasztók világvége-verzióját 2012.12.21 óta lehet látni a videómegosztókon.

A dal alapját - csakúgy, mint a lemez legtöbb daláét - Tomusin hozta. Minden benne van, amit egy Virrasztók balladától elvárnánk. Szépségesen melankolikus darab. Nem tipikus lemez-nyitó dal, de vállaltuk az érzelmi telítettsége, gyászos hangulata miatt. Magától értetődőbb lett volna a lemez végére tenni, de így meglepőbb, szívszorítóbb az apokaliptikus látomás."VIRRASZTÓK - Világvége 2012
KIVÁNDORLÁS

"A lemez leginkább folkos dala, ami segít abban, hogy a nagyon is aktualizáló szöveg archaizálható legyen. Sodró tempójú, feszült, ideges dal, benne az egyik legnehezebb riff a lemezen, Tomusin sok szenvedést okozott magának vele a feljátszás során.

A dal főhőse élhetetlenné vált a hazáját cseréli emigrációra, vesztére. De vesztes marad, és gyászba öltözik párja is itthon, fájóan folkos hangú, izgalmas, 'telefonos' üzenetben búcsúzik. A refrénben felbukkan egy ismert népdal verse, új dallammal, széles kórussal, mintha egy ország énekelné, hogy: Elment az én rózsám idegen országba…"ÉLVE ELTEMETVE

"Tomusin egy rég elfeledett riffjét ásta elő, majd kezdte kiegészíteni jó néhány plusz témával. Ehhez Szkrobek egy agresszív elektronikus intrót, és egy lendületes, epikus hatású közép-témát írt. Nagyon jó kis modern metal dal lett belőle, a maga kis szaggatott riffjével. Az elsők között került fel koncert-programunkra.

A halál színeinek sorában ez a Poe novellák, a horrorfilmek világa, Scrofa tehát hátborzongató, horrorisztikus dallá faragta, amiben ízeket, érzéseket, hangokat, szagokat kap a borzalom. És ebben a dalban tűnik fel a lemez címére való utalás: a főhős a koporsóban, miközben odafenn siratják, megismeri a halála színét."
A HALÁLON IS TÚL


"Nagyon sokrétű, igazi dark-gothic-industrial metal dal, a slágeresebb fajtából. dal. Szkrobek és Tomusin dala, amiben van némi Depeche Mode hatás. Egy újabb szín… Témájában egy igazi gothic ballada a halálig, sőt az az után tartó szerelemről. Tulajdonképpen egy visszaemlékezés, melynek során kiderül, hogy a férfi miért tér vissza esténként halott kedvese mellé a kripta hűvösébe, miért szorítja annak hideg kezét, és miért jelenti ez a halálos közeg mégis az életet. Egy eskü köti, melyet annak idején tett a kedvesének, egy eskü, mely – mint a szerelem - a halálon is túl tart…

A dalban érdekes színfolt a gregorián-hatású latin nyelvű férfikar, és egy külső figyelmeztető hang, (vendégként Götz Attila és Kálmán Kata a Soul Mirror zenekarból) amelyek azt a szerepet töltik be, mint az antik tragédiák kórusai. Narrálnak, véleményeznek, de az események ettől függetlenül haladnak drámai útjukon, a végkifejlet felé, ahol – miközben a férfi esküjét mantrázza – a nő távozó, búcsúzó lelke is megszólal."VIRRASZTÓK - Stúdiózás 2013


 A FÉLHOLD ÁRNYÉKÁBAN

"Újabb szín, érdekes kísérlet: A Virrasztók eleddig nem lépte át a magyar népzene határait, most viszont igen. Keleti, törökös dallamok és izgalmas ritmusok, jelennek meg a hódoltság-kori történetben. Bonyolult darab, nehezen adta meg magát keleties dallamvilágával, sok helyen páratlan, progos ütemezésével.

A korábbi dalokhoz tartozik, mégis az utolsó pillanatig csiszolgattunk még a keverés előtt is. A vége az egyik leginkább folkos hatású rész, olyan, ami eddig talán szokatlan volt a Virrasztóktól. Egyik nagyon jó barátunk szerint nem kevés Iron Maiden hatás is van ebben záró témában.

A dal története egy pécsi legendára épül, amely szerint a török hódoltság alatt a Pécs környéki közigazgatást (Pecevi vilajet) irányító beglerbég török szeretőjének fejetlen, felékszerezett testét elfalaztatta a palotájában. A nő bűne az volt, hogy nemcsak látni engedte egy keresztény „gyaurnak” az arcát, de az meg is érintette. A megszentségtelenített fejet tehát el kellett távolítani… A dal a vallási türelmetlenség ellen is szól egy szép, romantikus történelmi drámán keresztül."A LÉLEKHARANG


"Tomusin jó kis doom témát hozott, amiből később egy modern metal riff bontakozott ki. A lemez legtechnikásabb szólója is itt halható. Baljós hangulatú középtempósan hömpölygő dal, amit végigkísér a harang hangja.

Tényleg a temető harangja volt az ihletője, egy temetésen, a lélekharang kondulása indította Scrofa agyában a kérdést: Mondd, kiért szól? És ha belegondolunk, hamar eljuthatunk oda, hogy egyszer majd értünk szólal meg a lélekharang. Szép, borongós dal, amelynek a végén az angyal hangja is megszólal."
DOBOZI MIHÁLY


"Igazi metal dal egy történelmi személyről, ill. párról, akiknek története a Virrasztók előtt Kölcsey Ferencet, valamint Székely Bertalant és Madarász Viktort is megihlette. Tomusin családja indítványozta, hogy foglalkozzunk vele, szép, romantikus történet, véres-szomorú végkifejlettel. Pont nekünk való!

Érdekes benne a narrátor szövege, ami régies verselésével a történelmi filmek hangulatát kelti. Ráadásul zenés filmét, mert az énekszólamok rockoperaként működnek, így ennek játékszabályai szerint a főszereplők haláluk előtt még énekelnek egy szép duettet."
VÉGZETES KERINGŐ

"Szkrobek hozott egy keringő témát. Azt mondta, ez olyan jó, nem egy tipikus Virrasztók dalhoz való alapanyag, de szívesen játszaná. Akkor Tomusin kicsit dalszerűbbé faragta, és tett a végére egy jó kis metalos részt. És ha már lendületben volt, a nóta tartalmát is kiötlötte, egy pszichopata parkettáncosról, aki a padló alá rejti sorban áldozatait.

A szerkezete sem a szokásos sémákra épül, és eleinte azt hittük, ki fog lógni a többi szám közül, de épp ellenkezőleg: Az amúgy is eklektikus lemezt még színesebbé tette. A beteg sorozatgyilkos újabb színt lopott a lemezre."
AZ IDŐ KEREKE

"Az lemez nagy epikus dala, óriási hangulata van. Széles vibrátós gitárszóló, melankólia, gyönyörű dallamok, filozofikus szöveg. Nagyon sok sávval dolgoztunk, mind a gitároknál, mind az egyéb hangszereknél. A verzék prózája és a refrén női szólója remekül egészíti ki egymást, a versek iszonyú érzékletesen fogalmazzák meg az elmúlás és újjászületés körforgását.

Maga az 'idő kereke' kép, illetve alapgondolat Robert Jordan regényfolyamára utal, a high fantasy hívei bizonyára felismerik az ott elhangzó, és a dalt ihlető gondolatot. 'A kerék sző, a minta jő'. Ebből aztán egy nagyon mély, fájdalmas gondolat ered, az idő múlása, a folyamatosan változó, mozgó, megújuló élet, és vele szemben a mi nagyon apró, esendő, múlékony létünk, amit végleg eltörölhet a feledés. Mély mondanivaló, emelkedett zenei megvalósítás, jó lenne ha a rádiók is felfedeznék."VIRRASZTÓK - Élve eltemetve (élő verzióban egy új dal, 13/11/01)

 


RÓZSA SÁNDOR


"Ezt a témát Tomusin a dalíró folyamat legeslegvégén hozta, mert szerinte hiányzott még egy igazi gyors, lendületes opus a lemezre. Vettünk egy lendületet, elszakadtunk a lassú, borongós témáktól, és megszületett az album legkeményebb dala.

Egy már-már thrash jellegű, igazi odaverős nóta, tradicionális metal refrénnel. A gitárok rendkívül precízen, részletesen hozzák a dal lüktetését, szigorú dobrészek és szaggatások hallhatók benne. Gyorsan klip is készült rá.

Nemcsak megidézzük a dalban Rózsa Sándor alakját és arcát, de életének egy olyan szegmensére világítunk rá, ami nem mindenki számára ismert. A 'betyárkirály' az 1848-49-es szabadságharc brigadérosa volt, Kossuth menlevelével betyárokból verbuvált szabadcsapata élén harcolt a magyar ügyért."VIRRASZTÓK - Rózsa Sándor (a 2013-as A halál színei albumhoz)

 
 


A HALÁLRA TÁNCOLTATOTT FALU

"Egy érdekes dal, amiben színtén egy újszerű oldalát mutatja meg a Virrasztók. Már-már bulizós hangulatú, glam rockos gitártéma, flangeres sika-mikával, kolomppal. Van benne wah pedalos gitárszóló és egy rendkívűl dallamos refrén. Szokatlanul vidám szám a Virrasztóktól, várhatóan élőben is táncra fogja késztetni a közönséget, akik tánc közben kell, hogy rádöbbenjenek, hogy ők maguk a halálra táncoltatott falu.

Egyébként a szöveg egy csetneki legenda alapján készült, némi költői szabadsággal és népmesei hatásokkal. A csillagszemű juhászlegény varázshegedűjével táncoltatja halálra a gonosz várúrnőt, és az egész mulatózó gyülekezetet."-

"A nagy táncikálásnak, és az egész albumnak gyorsan, váratlanul szakad vége. Mint az életben is..."

 
VIRRASZTÓK - A halál színei (előzetes)

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS