MAGMA RISE - "Csúnya, öreg emberek nyomják a lassú szart..."

Interjú Holdampf Gábor frontemberrel

2013. december 2. (hétfő) 12:04 | utoljára módosítva: 2013. december 2. (hétfő) 14:59

A júniusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jött ki a Magma Rise új albuma, a The Man In The Maze, az idei év egyik legjobb doomos anyaga, amit a doomos banda egy két állomásos nyári fesztiválos körút (:-)) után Budapesten is bemutatott októberben. Ezt követően kiruccantak Máltára a Malta Doom Metal fesztiválra, Bécsben pedig a VIII. Doom Over Vienna feszt közönségének vezették elő, hogy milyen is a magyar doom.


Ezekről a kalandokról, a lemezbemutatóról és az új albumról beszélgetett a Magma Rise frontemberével, a doom fanatikus Holdampf Gáborral a Hands Of Doom blog szerkesztője, Armand.

(Fontos tudni ezt is: a decemberi Hammer XY rovatában a Trouble új frontembere, Kyle Thomas szerepel, és azt az interjút is Gábor készítette.)

A Magma Rise legközelebbi koncertje
Tatabányán lesz a Roxxyban december 20-án, mégpedig a Nadir és a Rural Pitchfork társaságában.


www.facebook.com/magmarise
Kezdjük is az októberi budapesti lemezbemutatóval, ami a Showbarlangban került megrendezésre, igencsak jó hangulatban. Szerinted hogy sikerült a koncert?

"Jó hangulatú volt, köszönet azoknak, akik megjelentek. Viszont azért az tény, hogy az aznapi koncertdömping is rányomhatta bélyegét a látogatottságra, egyrészt, másrészt meg a zenekarunk ennyi embert tud megmozdítani itthon, ez a realitás."Ezután következtek a külföldi fesztiválok: először Málta, majd Bécs. Ahogy elnéztem a két feszt összeállítását, azt lehet mondani, hogy Európa és a mai doom világ legjelentősebb csapatai között léptetek fel. Hogy éreztétek magatokat egy ilyen közegben?


"Azért az első liga az a Saint Vitus, a Trouble, a Pentagram stb. Ez a két esemény abszolút underground zenekarok összejövetele volt, underground közegben, a szó legnemesebb értelmében. Mindkét koncert remekül sikerült. Sajnos el kell mondanom, amit ismét megállapítottunk zenekarilag: számunkra jobban működnek a kinti koncertek a hazaiaknál.

Ezzel nyilván nem minősíteni akarunk senkit és semmit, egyszerűen jobb hangulatú koncertjeink vannak külföldön. Arról pedig már szintén említést tettünk mi is, meg a többi külföldön is játszó hazai zenekar, odakint komolyabban veszik a dolgot a szervezők, például a 'bánásmód' tekintetében is…

Itthon még mindig nem sikerül egyetlen palack ásványvizet sem odatenni a zenekarnak, ha már játszik az adott helyen. De ez persze csak akkor nem megy, ha hazai a banda... A többiről nem is beszélve. Tudunk persze ezzel együtt élni, ez van, csak hát időről-időre szembesülünk ezzel."Számodra melyek voltak a két esemény csúcspontjai? Biztos volt olyan zenekar, amelyre nagyon kiváncsi voltál... Kiket néztél meg?

"Nekem Máltán a csúcspont Hegedűs Márk - hajdani kiadónk, a Psychedoomelic Records alapítója - által szervezett strandlátogatás volt! (nevet) 20 perc helyett több mint egy órát utaztunk busszal, nagyjából indiai viszonyokat tükröző helyközi járathoz hasonlatos feelinggel - egyedül a csirkék hiányoztak a tetőcsomagtartóról!

A német és holland barátokkal is klassz volt összefutni. Komolyra fordítva a szót, a helyi Nomad Son nagyon jó volt, meg az olasz Dark Quarterer is. Utóbbiak valami nagyon súlyos progresszív zenét játszanak, amúgy egy igazi veterán csapat.

Bécsben nem nagyon néztem más zenekart, viszont klassz volt angol ismerőseinkkel találkozni, az Iron Void tagságával, meg hát a Hooded Priest frontembere már látványban is megért egy misét. Egy kasza ugyanis a mikrofonállványa és akkor a fizimiskájáról még szót sem ejtettünk! (nevet)

Bécsben, az Escape Metal Corner nevű helyre mindig örömmel megyünk, nagy bulik vannak ott minden alkalommal. Klassz hely, klassz haverokkal!"Egy ilyen fesztiválon mindig jó alkalom nyílik új kapcsolatok kialakítására más zenekarokkal, esetleg kiadókkal, a média képviselőivel. Elvégre a szakma legjelentősebb képviselői jelennek meg ezeken a bulikon. Születtek most is új kapcsolatok, vagy csak a megszokott arcokkal futottatok össze?

"Mint mondtam, ezek abszolút underground események, olyanok, mint egy nemzetközi osztálytalálkozó. Megvan az a kisebb doomos kör, akik a neten tartják a kapcsolatot, aztán az ilyen alkalmakkor összefutnak, ez benne a jó. Egy zenés baráti összejövetel, kb. mindig ugyanazokkal az arcokkal. De ez benne a jó!"Te hogyan látod, miben más a kinti doomos zenei kör, mind szakmai és rajongói szempontból, mint a hazai?

"Talán jobban odafigyelnek a dolgokra, történésekre, de lehet az is, hogy csak a nagy számok törvénye alapján a hazai kisebb rajongói kör még kisebb szeletét érdekli ez a fajta zene, ami persze abszolút logikus dolog."Ha már a különbségeknél tartunk: én erősen azt érzem, hogy a magyar metal világában a doom/stoner és hasonszőrű zenéket kissé mostohagyermekként kezelik. Ez szerinted miből adódik, miért lehet így?

"Úgy gondolom, hogy ez mindenhol így van, csak az előbb említett okok miatt egy kisebb országban mindez még kevesebbnek látszik. Nincs ezzel baj, mert ebben a stílusban nem lehet belekapaszkodni olyan dolgokba, amelyek más stílusokat egy ideig trendivé tudnak tenni. Rendszerint csúnya, öreg, meg még öregebb emberek nyomják a lassú unalmas szart! (nevet) Kívülről ez így látszik.

Nem fiatalos, nem friss, nem szép, nem 'kúl'. Elég indok, azt hiszem. Nincs ilyen topánka, meg olyan póló, amiből trendet lehetne csinálni. Nem lehet vele mobiltelefont eladni, de még Sziget hetijegy rád tukmálására sem alkalmas. Nem nagyon vannak zenén kívüli kapaszkodók, nem lehet mesterségesen felfuttatni, így aztán marad a 30 ember a koncerteken, jó esetben.

De nem is tudja elrontani a 'Budapesten világhírű, csegevarapólós', ilyen-olyan rádió listáit ostromló, friss, fiatalos, vagy akár az 'öregecskedő' popcsapatok által kreált zenei 'besztofösszképet' mondjuk egy jó kis Torn From The Earth vagy bármely más belassult zúzda a fenenagy 'slágerrotációban'. Ezért sajnos az nem fordulhat elő, hogy a munkahelyen titokban rádiót hallgató, körmét piszkáló titkárnő ijedtében a monitorba fejeljen...

Azért szerencsére vannak kivételek, mind az elektronikus média, mind az írott sajtó terén, akik nem zárkóznak el előlünk. És van egy fanatikus, talán nem is annyira szűk rajongó réteg, amelyik támogatja ezeket a stílusirányzatokat."

 Szerinted idehaza van rá esély, hogy olyan doom fesztiválokat szervez valaki egyszer, mint a máltai vagy a bécsi?

"Túl sok esélyt nem adok neki. Annak idején volt a Flag Of Doom, talán 3 vagy 4 alkalommal, amit megcsináltunk, de az nem volt többnapos fesztivál, inkább csak néhány zenekaros tematikus est. Azoknak pedig, akik az árral szemben úszva foglalkoznak a stílussal, írnak róla, óriási köszönettel tartozunk!"A The Man In The Maze albumotok a júniusi HammerWorld extra CD-mellékleteként jelent meg. Mióta érlelődtek bennetek ezek a dalok?
(Saját Szavaikkal a lemez - katt ide!)

"Az intenzív dalírási szakasz úgy 4-5 hónap volt, ami gyorsnak mondható, tekintve a ritka alkalmakat, amikor próbálni tudunk. A lemezanyagot hárman raktuk össze, Kolos, Sanyi és jómagam, készültek demók is, tehát alaposan felkészülve álltunk neki a felvételeknek. Már csak azért is, mert egyben vettük fel az alapokat, abszolút élőben, Hidasi Barna irányításával."A Five című dalotokról Kolos egy korábbi interjúban azt mondta, hogy ez életed egyik főműve! Ezt te is így érzed?


"Az emberkék szeretik, úgy tűnik. Kolos is, ennyi elég! (nevet) Örülök neki!"

 

MAGMA RISE - Five (a 2013-as Man In The Maze albumról)


 


Az albumborítón egy navaho indián szimbólum látható. Ha jól tudom, te választottad ki. Ez érzelmileg, spirituálisan mit jelképez számodra?

"Azt a totális káoszt, ami körülvesz minket, amiben lassan már nem lehet normális életet élni. Illetve azt az életutat is, amit mindannyian, mindenféle kanyarokkal, buktatókkal bejárunk."A hétköznapjaidban is spirituális vagy?

"Ha ez azt jelenti, hogy hiszek-e valami felső, vagy belső, teremtő, alkotó, befolyásoló erőben, akkor mindenképpen." Az új albumra inkább jó, vagy inkább esetleg rossz visszajelzések jöttek?


"A kinti megjelenés egyelőre csúszik, de itthonról nagyon jók a visszajelzések, egyértelműen."Tervek a továbbiakban? Klip, turné, koncertek?

"Valami klip lesz, legalábbis Kolos mondott valami lehetőséget. Koncertek is itt-ott, tavaszra meg tervezünk valami kinti megmozdulást, egy kisebb túrát valami nagyobb zenekarral. Reméljük, hogy meg is valósul majd!"Annak idején amikor kiléptél a Wall Of Sleep soraiból, milyen megfontolásból hoztad össze a Magma Rise-ot? Mit akartál másképp csinálni?

"Tulajdonképpen semmi különöset nem akartam. Voltak riffek, azokkal akartam valamit kezdeni, Bánfalvi Sanyi meg azt mondta, hogy szívesen feldobolja a dalokat. Kolos is szólt, hogy gitározna, meg azt is mondta, hogy kell még egy gitáros, mert kettő megy egyszerre a témáknál és élőben erre még ő sem képes! (nevet) Ekkor csatlakozott hozzánk Janó Misi, őt aztán Füleki mester váltotta, majd az ő távozása után, nagyjából egy éve vált végleges taggá Laci (Herczeg László, ex-Sedative Bang, Sunday Fury).

Szóval nem nagyon akartam én különösebb dolgot, de azt vettük észre, hogy kb. másfél nap alatt összehoztunk egy fantomzenekart. De örültünk neki nagyon, aztán próbálni is kezdtünk. Mást nem akartam csinálni, a WOS csinált már 'mást', mint amit terveztünk, én viszont ugyanazt akartam, ezért szálltam ki. Itt lehetett folytatni. Én nem változtam, csak a dolgok körülöttem."Nem tartoztok a legaktívabban koncertező zenekarok közé. Van ennek valami különleges oka?

"Ha tudunk, játszunk, ha van normális alkalom, hely, akkor megyünk. De itt négy embert kell összehozni négy különböző városból, egymástól jó messze lévőkből ráadásul. Dolgozunk, családok vannak, gyerekek... Nem egyszerű így, de legalább nincs semmi stressz, semmi kényszer. Örülünk, ha van egy próba meg egy koncert. Évi egy tucat nagyjából mindig összejön, az meg bőven elég. Jól elvagyunk!"


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS