WISDOM - Molnár Máté bemutatja a Marching For Liberty lemez dalait

A zenei oldalt a novemberi Hammerworldben elemzi Kovács Gábor

2013. november 10. (vasárnap) 12:24 | utoljára módosítva: 2013. november 10. (vasárnap) 12:34

November 15-én a Barba Negra Klubban mutatja be a Mahasz-lista első helyén nyitott új albumát a Wisdom, akik nemrég értek haza a Powerwolffal közös Európa-turnéjukról.


A novemberi HammerWorldben egy rövid élménybeszámoló mellett elolvashatod, hogy a csapat gitárosa, fő dalszerzője, Kovács Gábor mit is gondol a Marching For Liberty album dalairól, főképpen zenei szempontból, az alábbiakban pedig a basszer-szövegíró Molnár Máté mutatja be az új Wisdom nótákat. Illetve két esetben a dalszerzésben részt vállaló Balu dobos és NG énekes is hozzáfűzi a gondolatait az adott dalhoz.


A Wisdom minden korábbinál nagyobb szabású budapesti lemezbemutató buliján fellép a Marching For Liberty című új album címadó dalában is hallható Fabio Lione (Rhapsody) másik csapata, a Vision Divine, de eljön a német Powerwolf is. A koncertet a Tales Of Evening nyitja majd.


A 7. Keep Wiseman Alive koncert a Facebookon


WORLD OF THE FREE

“No words can say what we feel
We bring the change, have no fear
We are the ones who will fight
For a brave new world of the free”
/WISDOM/


Molnár Máté: "Részemről nagyon érdekes az intró keletkezése, mert a szöveg első fele eredetileg nem ide készült, hanem a címadó dal latin részének helyére. Méghozzá azért, hogy ha nem sikerül lefordíttatnunk senkivel latinra, akkor is legyen mit felénekelni.

Aztán lett latin verzió, így feleslegessé vált ez a kis szövegrészlet, és amikor lemez befejezése előtt nem sokkal Gábor jött, hogy kéne egy kórusos intró, akkor egyből beugrott, hogy ez tökéletesen illene oda.

Olyannyira összefoglalja a lemez mondanivalóját, hogy végül ezt választottuk az album idézetének is. Lehet, hogy nagyképűség ilyen gondolkodók mellé saját idézetet is állítani, de talán lesznek olyanok, akik értékelni fogják."WISDOM - World Of The Free (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
DUST OF THE SUN


“Man has been lent to life, not given.”
/PUBILIUS SYRUS/


MM: "A szöveg alapötlete Balutól jött, azt dolgoztam ki végül. Egy nagyon érdekes teóriát járunk körbe, hogy az ember, és minden, ami körülveszi, a nap porából származik, és egy állandó körforgásnak a része."

Balu: "Mostanában nagyon sokat dúdolászok mindenféle dallamokat, amik eszembe jutnak. Úgy önkéntelenül. Néha annyira bele tudok merülni, hogy csak akkor veszem észre magam, mikor valami nagyon jó kis dallam jön elő. Ez a dal is valahogy így született. Amikor eszembe jut valami jó ötlet, gyorsan előkapom a mobilom és feldúdolom, nehogy elfelejtsem."WISDOM - Dust Of The Sun (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
WAR OF ANGELS


“We are twice armed if we fight with faith.”
/PLATO/


MM: "Tulajdonképpen a bukott angyalok harca a témája, amikor még odafenn, kiállnak a saját igazukért, és hiszik, hogy szavaik meghallgatásra találnak. Igaz hittel küzdenek, de végül nem derül ki, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza-e vagy sem.

A lényege azonban bármelyik korra, és bárkire átültethető, az emberről szól, aki nem megfutamodik, hanem kiáll az igazáért, még akkor is, ha ezáltal pusztulásra van ítélve."WISDOM - War Of Angels (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
FAILURE OF NATURE


“Don’t judge too strictly the defaults and weak points of other people – remember you have your own ones.”
/TATIUS/


MM: "Egy nagyon mély téma köré épül a dal, talán az egyik legerősebb mondanivaló a lemezen. Adott egy ember, akit rút külsővel büntetett a sors, és emiatt senki nem kíváncsi már a belső énjére, holott lehet, hogy komoly értékek rejtőznek benne. Hősünk belefáradt a hiábavaló küzdelembe, és úgy dönt, elmenekül, otthagyja nyomorúságos környezetét, hátha máshol megértésre talál. Tulajdonképpen egy Szépség és a Szörnyeteg mese, ahol viszont a Szépség nem létezik."WISDOM - Failure Of Nature (a 2013-as Marching For Liberty albumról)THE MARTYR

“The tyrant dies and his rule ends, the martyr dies and his rule begins.”
/SØREN AABYE KIERKEGAARD/


MM:
"Ez a sodró lendületű nóta Wiseman életének egy újabb fázisáról szól. A kiválasztottak folyamatosan mennek, és keresik a tudás körét a titkos erdő mélyén, de egyesek nem elég szerencsések, és lecsap rájuk a hatalom zsoldosainak gyilkos keze. Ők mártírként halnak meg, az igaz ügyért való harcuk közepette."WISDOM - The Martyr (a 2013-as Marching For Liberty albumról)GOD REST YOUR SOUL

“For those in misery perhaps better things will follow”
/VIRGIL/


MM: "Amikor először hallottam a zenei részeket, úgy éreztem, hogy a nyersebb, durvább verze részeket egy megnyugtatóbb, reménytelibb refrén váltja fel. Nem egyszerű ezt a hangulatot átültetni szövegbe, de szerencsére beugrott egy nagyon jó téma, amit így utólag is tökéletesen a zenéhez passzolónak érzek.

Lehet szó ártatlan állatról, akit megöl a vadász, vagy emberről, akivel gyilkos golyó végez, lelke ezáltal örökre szabaddá lesz, és megtalálhatja nyugalmát a mennyországban."WISDOM - God Rest Your Soul (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
TAKE ME TO NEVERLAND

“So come with me, where dreams are born, and time is never planned,
Just think happy things, and your heart will fly on wings, in never never land!”
/J. M. BARRIE/


MM: "Talán a legkönnyebben emészthető dal a lemezen, mind zeneileg, mind témájában, és ezt választottuk az első klipünknek is.

Nagyon rég volt már ilyen középtempós nótából klipünk, és mivel animációs videóban gondolkodtunk, a mondanivalója miatt is ez tűnt a legideálisabb választásnak.

Egy olyan emberről szól, aki a szürke napi rutinjában él, mindig minden ugyanaz, de egyszer csak elgondolkozik, és rájön, hogy az élet nem erről szól.

Elvágyódik Álomországba, ahol nincs gond, nincsenek ellenségek, mindenki boldog és vidám. Tudja, hogy egyszer meg fogja találni a saját Álomországba, melyhez az első lépést már megtette azzal, hogy eldöntötte, változtat az életén."WISDOM - Take Me To Neverland (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
WAKE UP MY LIFE


“He who spends time regretting the past loses the present and risks the future”
/QUEVEDO/


MM: "Egy lírai, akusztikus dal, régen csináltunk már ilyet. Imádok lassú dalokra szöveget írni, mert nagyon mély, érzelemdús dolgokat lehet kifejezni. Szerintem most is sikerült egy igen elgondolkodtató témát körüljárni.

Olyasvalakiről szól, aki elvesztette valahol a hitét, lelkesedését, reményét, de igazából csak egy társra, vagy igaz barátra lenne szüksége, aki lelket önt bele, és felébreszti újra az életét. Egyedül nem képes kikecmeregni az önmaga által ásott veremből, de segítséggel sikerülhetne neki. Csak lesz-e olyan, aki hajlandó rászánni az idejét, hogy megmentsen egy haldokló lelket..."WISDOM - Wake Up My Life (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
MY FAIRYTALE


“My dreams were all my own; I accounted for them to nobody; they were my refuge when annoyed - my dearest pleasure when free.”
/MARY WOLLSTONECRAFT SHELLEY/


MM: "A Marching For Liberty lemez Wiseman életének egy reményekkel teli részénél született, így a dalok, és persze a szövegek is jobbára hitet, reményt sugároznak. Talán a legpozitívabb mind közül ez a dal, amely egy álomvilágban játszódik, ahol az élet csodálatos, olyan, mint egy Tündérmese.

Ahogy kezdődik a nóta, tisztára úgy hat, mint ahogy elképzeli az ember a tündérek táncát, játszadozását. Furcsaság, hogy a legjobban ideillő idézetet Mary Shelley-től, a Frankenstein alkotójától találtuk!" (nevet)WISDOM - My Fairytale (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
HAVE NO FEAR

“I have told you, Man: strive on, and trust!”
/MADÁCH IMRE/


MM: "NG első dala a Wisdomban, vagyis az első dal, ami az ő ötleteiből lett összerakva. Szövegileg is voltak nagyon jó elképzelései, de sehogy sem tudtuk megvalósítani azokat pár versszakban, így végül egy másik téma lett kidolgozva. A végtelen menetelések sivárságába kalauzolja a hallgatót, amikor a fagyos téli idő, 'Tél Tábornok' is kínozza a harcosokat.

Nem adják fel, de egyre kilátástalanabb a helyzetük, ahogy sorra pusztulnak el. Az idézetválasztásra is nagyon büszke vagyok, ez az első dalunk, amelyhez magyar embertől találtuk meg a tökéletes sort, ami röviden összefoglalja a mondanivalót."


NG: "Amikor a dal írásába belefogtam elég erős hatással volt rám a Manowar. Hallgattam a God of Wart és a Sleipnirt, és alig vártam, hogy egy ezekhez fogható, fejből kiverhetetlen, fogós refrént írjak én is.

Sok próbálkozás után sikerült csak megszülnöm, majd gyorsan összeállt hozzá a bridge, viszont a verzével annál több szöszölés volt megint, sehogy sem akart úgy megszólalni, ahogy azt elképzeltem. Végül egy igazi közös munka hozta meg az eredményt."

WISDOM - Have No Fear (a 2013-as Marching For Liberty albumról)
LIVE LIKE A BEAST


“Punishment is justice for the unjust”
/ST. AUGUSTINE/


MM:
"Az új album talán legdühösebb dala, ehhez mérten a szövege is elég dühös. Egy gonosztevő végnapjairól szól, amikor kegyetlen bűnei miatt már a legközelebbi hozzátartozók is nem kívánatosnak tekintik, és mindenki azt akarja, hogy végleg tűnjön el a társadalomból. A zene is szinte pattanásig feszül, tökéletesen alátámasztva ezzel a mondanivalót."WISDOM - Live Like A Beast (a 2013-as Marching For Liberty albumról)MARCHING FOR LIBERTY

"Be convinced that to be happy means to be free and that to be free means to be brave.”
/THUCYDIDES/


MM: "Ez a címadó, melyet rendre komplexebbre, változatosabbra írunk, mint a többi dalt. Ebben is van pár olyan téma, ami biztosan szokatlan tőlünk. És ezek a nóták mindig Wiseman életéről szólnak, természetesen címadóként ez az aktuális lemez mondanivalójáról. Tehát nem sokkal miután Wiseman túlélte Judas árulását, elérkezettnek látta az időt, hogy követőivel elinduljon, és felszabadítsa a népet a gonosz uralma alól.

Mint minden címadó dalunknál, itt is felkértünk egy vendégénekest, aki jelen esetben a narrátor szerepét játssza. Ő pedig nem más, mint az egyik nagy kedvencünk, Fabio Lione a Rhapsody zenekarból. Borzasztóan örülünk, hogy elvállalta a felkérésünket, óriási a megtiszteltetés."WISDOM feat. Fabio Lione - Marching For Liberty (az új album címadó dala)


 www.facebook.com/wisdommusic 

 
 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
2020. május 30. (szombat) 10:54

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia harmadik, utolsó tétele, a videokippel kísért Death Diviner. A három kislemeznóta együttes elnevezése: Our Feverish Trinity. "Ezzel a három dallal, pontosabban az általános tematikájukkal, arra teszünk kísérletet, hogy leírjuk a misztikust, a transzcendentálist, azt ami nem elvilági. Az olyan érzéseket, amelyekkel nem tud mit kezdeni a test, azokat a kétségbeesett tetteket, amikor érzed, hogy hív valami, ami sokkal nagyobb nálad, és azt is tudod, hogy ha sikerülne elérned és beszélni hozzá, akkor először az életedben tartoznál valahova... www.facebook.com/soilwork     Mindannyian tartozni akarunk valahova, ez valahogy mégsem stimmel igazán. Az emberben mindig ott van az a némiképp kellemetlen érzés, hogy sokkal többet is...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled
ATTILA - Új dallal jelentkeztek: Cancelled

Cancelled címmel egy vadonatúj dallal jelentkezett az amerikai metalcore színtér egyik legmegosztóbb csapatának számító Attila. A Chris Fronzak vezette, metalcore/deathcore mixet...

BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer
BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer

70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer, Bob Kulick. A tragikus hírt a zenész testvére, az ex-KISS gitáros, Bruce Kulick is megerősítette. Bruce Kulick: "Összetört...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS