TURISAS - Márciusban újra Budapesten

A negyedik albumuk a nyár végén jelent meg

2013. november 8. (péntek) 14:43

2014 március 2-án újra Budapesten lép fel a szimfonikus témákkal átszőtt, folkos, harcias metalt játszó finn Turisas. A csapat a nyár végén adta ki a negyedik stúdióalbumát Turisas2013 címmel.


A We Ride Together 2014 turné január végén startol Finnországban és egészen március közepéig tart, de azt egyelőre nem tudni, hogy Mathiasék milyen csapatot vagy csapatokat választanak vendégnek a túrához. A budapesti koncert helyszíne az A38 Hajó lesz.


A koncert Facebook oldala


A Turisas2013 producere az énekes Mathias Nygård volt, aki a gitáros Jussi Wickström társaságában rögzítette a dalok javát egy Helsinki melletti házban. A dobokat, a nagyzenekari részeket és az ének egy jó részét viszont három különböző stúdióban vették fel.

Mathias szerint egy nagyon változatos és egy szándékoltan természetesebb hangzású anyag született, amelyen a Turisas legsúlyosabb és leggyorsabb témái is megtalálhatók, de az elsőként bemutatásra került For Your Own Good tétel a lazábbak közül való. Azért választották ezt első dalnak, mert nagyon fogós.

"Ami a hangzást illeti, az új lemez épp az ellentéte a lecsiszolt, masszív megszólalású legutóbbi anyagunknak, a Stand Up And Fight-nak. Nyers és száraz az új sound, egyenesen belemászik az arcodba, de az a nagyszabású jelleg is benne van, ami annyira jellemző ránk."
TURISAS - Piece By Piece (szöveges videó a Turisas2013 albumhoz)
TURISAS - Ten More Miles (a 2013-as Turisas2013 albumhoz)


 


A Turisas2013 anyagát az a londoni Jaime Gomez Arellano keverte és maszterizálta, aki többek között a Ghosttal, az Ulverrel és a Primordiallal is dolgozott.

A 2011-es Stand Up And Fight album óta új dobos és új basszer érkezett a bandába. 15 év után távozott Tuomas "Tude" Lehtonen dobos, a feszített turnézás okozta stressz és az eltérő művészeti elképzelések miatt, a korábbi turnébőgős, Jukka-Pekka Miettinen pedig másfajta zenei projektekkel akar foglalkozni. Az új Turisas dobos Jaakko Jakku lett, az új basszer pedig Jesper Anastasiadis, de a legutóbbi lemezen még a billentyűs Robert Engstrand sem játszott."Finnország egyik legnagyobb metal zenekara, az idén új lemezzel jelentkezett Turisas jövő márciusban visszatér Budapestre: a We Ride Together turné az A38 Hajót is megmozgatja majd, hiszen az ötödik hazai koncertjét adó zenekar újult erővel, és persze friss dalokkal tér vissza Magyarországra - minden bizonnyal a folkos metal szerelmeseinek legnagyobb örömére.

2014 fontos esztendő lesz a zenekar életében, hiszen jövőre lesz tíz éve, hogy a zenekar bemutatkozó nagylemeze, a Battle Metal meghozta a nemzetközi áttörést. A Turisasnak nem csak az segített saját népszerűségének növekedésében, hogy jókor (a folkos metal nemzetközi robbanásakor) volt jó helyen (a Century Mediánál) - ehhez kellettek az erőteljes és szigorú dalok is, amelyek harcias, feszes és büszke természetével egész Európában, majd a különféle kontinensek is egyként tudtak azonosulni a metal rajongók.

A Mathias Nygard énekes és Jussi Wickström gitáros köré felépülő zenekar három éven át turnézott a lemez dalaival, amit tagcserék és nemzetközi turnék színesítettek: így azonban már méltán várta a metal közönsége és szakmai oldala is a 2007-ben megjelent The Varangian Way-t, aminek dalaival már Ázsia, Japán és Ausztrália is meghódításra került. A tágabb közönség szemében jobbára a Boney M-feldolgozás (Rasputin) révén emblematikussá vált anyag zenei értelemben is egy bátor, útkereső kiadvány volt, hiszen a Turisas már akkor elkezdte kitaposni saját ösvényét, és a folk metal jellegzetes elemein túl több műfaji jellemvonást is bevonni az összképbe.

Ettől kezdve egyáltalán nem volt meglepő, ha stadion rock, szimfonikus vagy progresszív metal elemek bukkantak fel az egyes dalokban, hiszen a Turisas már rálelt saját hangjára. Az ekkoriban a DragonForce, a Cradle of Filth és a Moonspell társaságában turnézó zenekar 2009-ben jutott el először Magyarországra - akkor a Diesel Klubban, majd a Sziget Fesztiválon bizonyíthattak, legközelebb pedig 2011-ben, a Stand Up And Fight megjelenési évében dupláztak a Club 202-ben, előbb a Die Apokalyptischen Reiter oldalán, utóbb a Heidenfest kiemelt fellépőjeként.

2014 tavaszán pedig főzenekarként tér vissza A38-as klubkoncertjére a banda, akik a turnénak is nevet adó We Ride Together fényében ezúttal a musicales-teátrális elemektől sem riadtak vissza, ám a Turisas2013 című anyag címében is egy definitív, eklektikus kiadványt takar, aminek köszönhetően egy teljes karriert áttekintő, maradéktalan dalválasztású koncertre készülhetnek a harci metal itthoni csatlósai."

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
VARG - Hivatalos klippel az őszi vikinges album címadó dala: Zeichen
2020. július 16. (csütörtök) 14:30

Zeichen címmel szeptember 18-án jelenik meg a pagan, death, black metalos német Varg új albuma, első előzetesként pedig máris itt a klippel kísért címadó dal. A Varg tavaly egy Wolfszeit II című lemezt adott ki - újra feljátszották ugyanis az eredetileg 2007 tavaszán még egy kis kiadónál napvilágot látott bemutatkozó albumot. Az ötödik Varg nagylemez a 2016-os Das Ende aller Lügen volt. A csapat egy új korszakot kíván nyitni ezzel a hetedik albummal. Freki, a frontember: "A Zeichen az új albumunk szíve, de talán még az 'új' Vargé is. Fontos volt számunkra, hogy elsőként a címadó dalt tegyük közzé, hivatalos klippel együtt, mert a zene és a látvány szempontjából is az új lemez energiáját tükrözi, egyúttal meghívja a rajongókat a legendás viking-korszakba. Kövessetek minket az utazásunkon!"   www.facebook.com/VargOfficial   VARG - Zeichen (a 2020-as Zeichen albumhoz)  ...

SEPTICFLESH - Nagyzenekarral és kórussal, premier a különleges koncert DVD-jéről: The Vampire From Nazareth
SEPTICFLESH - Nagyzenekarral és kórussal, premier a különleges koncert DVD-jéről: The Vampire From Nazareth

Infernus Sinfonica MMXIX címmel július 31-én egy különleges koncert DVD/Blu-ray kiadvánnyal jelentkezik a szimfonikus, atmoszférikus death metalt mesterien játszó görög SepticFlesh....

VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Eliminate
VENOMOUS CONCEPT - Dalpremier a grindcore, hardcore punk "szupergrupptól": Eliminate

Politics Versus The Erection címmel augusztus 28-án jelenik meg a Napalm Death, Brutal Truth, Lock Up zenészeket felsorakoztató grindcore, hardcore punk csapat, a Venomous Concept negyedik...

STATIC-X - Klip is született az új albumhoz: Bring You Down
STATIC-X - Klip is született az új albumhoz: Bring You Down

Project Regeneration Vol. 1 címmel nemrég jelent meg az új Static-X album, amely az utolsó felvételeket tartalmazza a 2014 őszén elhunyt Wayne Statix énekessel. Az eredeti tagok - Tony...

UNLEASH THE ARCHERS - A nyár végén jön az új album, klippel egy pörgős új dal: Soulbound
UNLEASH THE ARCHERS - A nyár végén jön az új album, klippel egy pörgős új dal: Soulbound

Abyss címmel augusztus 21-én jelenik meg a Brittney Slayes énekesnő vezette kanadai Unleash The Archers ötödik albuma, és az epikus power metalt melodikus death metal témákkal keverő...

DRACONIAN - Öt év után új album jön a svéd gothic/doom csapattól, dalpremier: Sorrow Of Sophia
DRACONIAN - Öt év után új album jön a svéd gothic/doom csapattól, dalpremier: Sorrow Of Sophia

Under A Godless Veil címmel október 30-án jelenik meg az énekesnős doom/gothic metalt játszó svéd Draconian hetedik albuma - napra pontosan 5 évvel az elődje, a Sovran lemez után. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS