TURISAS - Márciusban újra Budapesten

A negyedik albumuk a nyár végén jelent meg

2013. november 8. (péntek) 14:43

2014 március 2-án újra Budapesten lép fel a szimfonikus témákkal átszőtt, folkos, harcias metalt játszó finn Turisas. A csapat a nyár végén adta ki a negyedik stúdióalbumát Turisas2013 címmel.


A We Ride Together 2014 turné január végén startol Finnországban és egészen március közepéig tart, de azt egyelőre nem tudni, hogy Mathiasék milyen csapatot vagy csapatokat választanak vendégnek a túrához. A budapesti koncert helyszíne az A38 Hajó lesz.


A koncert Facebook oldala


A Turisas2013 producere az énekes Mathias Nygård volt, aki a gitáros Jussi Wickström társaságában rögzítette a dalok javát egy Helsinki melletti házban. A dobokat, a nagyzenekari részeket és az ének egy jó részét viszont három különböző stúdióban vették fel.

Mathias szerint egy nagyon változatos és egy szándékoltan természetesebb hangzású anyag született, amelyen a Turisas legsúlyosabb és leggyorsabb témái is megtalálhatók, de az elsőként bemutatásra került For Your Own Good tétel a lazábbak közül való. Azért választották ezt első dalnak, mert nagyon fogós.

"Ami a hangzást illeti, az új lemez épp az ellentéte a lecsiszolt, masszív megszólalású legutóbbi anyagunknak, a Stand Up And Fight-nak. Nyers és száraz az új sound, egyenesen belemászik az arcodba, de az a nagyszabású jelleg is benne van, ami annyira jellemző ránk."
TURISAS - Piece By Piece (szöveges videó a Turisas2013 albumhoz)
TURISAS - Ten More Miles (a 2013-as Turisas2013 albumhoz)


 


A Turisas2013 anyagát az a londoni Jaime Gomez Arellano keverte és maszterizálta, aki többek között a Ghosttal, az Ulverrel és a Primordiallal is dolgozott.

A 2011-es Stand Up And Fight album óta új dobos és új basszer érkezett a bandába. 15 év után távozott Tuomas "Tude" Lehtonen dobos, a feszített turnézás okozta stressz és az eltérő művészeti elképzelések miatt, a korábbi turnébőgős, Jukka-Pekka Miettinen pedig másfajta zenei projektekkel akar foglalkozni. Az új Turisas dobos Jaakko Jakku lett, az új basszer pedig Jesper Anastasiadis, de a legutóbbi lemezen még a billentyűs Robert Engstrand sem játszott."Finnország egyik legnagyobb metal zenekara, az idén új lemezzel jelentkezett Turisas jövő márciusban visszatér Budapestre: a We Ride Together turné az A38 Hajót is megmozgatja majd, hiszen az ötödik hazai koncertjét adó zenekar újult erővel, és persze friss dalokkal tér vissza Magyarországra - minden bizonnyal a folkos metal szerelmeseinek legnagyobb örömére.

2014 fontos esztendő lesz a zenekar életében, hiszen jövőre lesz tíz éve, hogy a zenekar bemutatkozó nagylemeze, a Battle Metal meghozta a nemzetközi áttörést. A Turisasnak nem csak az segített saját népszerűségének növekedésében, hogy jókor (a folkos metal nemzetközi robbanásakor) volt jó helyen (a Century Mediánál) - ehhez kellettek az erőteljes és szigorú dalok is, amelyek harcias, feszes és büszke természetével egész Európában, majd a különféle kontinensek is egyként tudtak azonosulni a metal rajongók.

A Mathias Nygard énekes és Jussi Wickström gitáros köré felépülő zenekar három éven át turnézott a lemez dalaival, amit tagcserék és nemzetközi turnék színesítettek: így azonban már méltán várta a metal közönsége és szakmai oldala is a 2007-ben megjelent The Varangian Way-t, aminek dalaival már Ázsia, Japán és Ausztrália is meghódításra került. A tágabb közönség szemében jobbára a Boney M-feldolgozás (Rasputin) révén emblematikussá vált anyag zenei értelemben is egy bátor, útkereső kiadvány volt, hiszen a Turisas már akkor elkezdte kitaposni saját ösvényét, és a folk metal jellegzetes elemein túl több műfaji jellemvonást is bevonni az összképbe.

Ettől kezdve egyáltalán nem volt meglepő, ha stadion rock, szimfonikus vagy progresszív metal elemek bukkantak fel az egyes dalokban, hiszen a Turisas már rálelt saját hangjára. Az ekkoriban a DragonForce, a Cradle of Filth és a Moonspell társaságában turnézó zenekar 2009-ben jutott el először Magyarországra - akkor a Diesel Klubban, majd a Sziget Fesztiválon bizonyíthattak, legközelebb pedig 2011-ben, a Stand Up And Fight megjelenési évében dupláztak a Club 202-ben, előbb a Die Apokalyptischen Reiter oldalán, utóbb a Heidenfest kiemelt fellépőjeként.

2014 tavaszán pedig főzenekarként tér vissza A38-as klubkoncertjére a banda, akik a turnénak is nevet adó We Ride Together fényében ezúttal a musicales-teátrális elemektől sem riadtak vissza, ám a Turisas2013 című anyag címében is egy definitív, eklektikus kiadványt takar, aminek köszönhetően egy teljes karriert áttekintő, maradéktalan dalválasztású koncertre készülhetnek a harci metal itthoni csatlósai."

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
OZZY - Négy hét alatt elkészült egy új album
2019. szeptember 17. (kedd) 17:24

A The Sunnak adott friss interjújában Ozzy beszámolt arról, hogy elkészített egy 9 dalos új albumot, mindössze négy hét alatt. Mégpedig azután, hogy a rapper Post Malone friss lemezének egyik dalában, a Take What You Want-ban szerepelt. Post Malone lemezének producere egyébként nem más, mint Andrew Watt gitáros, dalszerző, aki 2013-ban még Glenn Hughes és Jason Bonham oldalán bukkant fel a California Breed zenekarban, majd szólókarrierbe kezdett, de igazából a produceri tevékenysége révén vált ismertté, idén Grammy-díjat is kapott Cardi B lemezén végzett munkájáért. Ozzy: "Készítettem egy új lemezt és az segített, hogy visszatérjek a helyes vágányra. Hónapokon át csak fetrengtem és sajnáltam magam. Ez a legjobb album, amit valaha készítettem.   Post Malone kapcsán: "Soha nem is hallottam korábban erről a srácról. Azt akarta, hogy énekeljek az egyik dalában, a Take What You Want-ban, úgyhogy ezt meg...

PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"
PHIL ANSELMO - Egy Pantera tribute turnéról Zakk Wylde-dal: "Miért ne?"

Phil Anselmo nemrég az egyik chilei Illegals buli előtt adott interjú során azt mondta, hogy ha minden körülmény adott, ő benne lenne a korábban is többször emlegetett Pantera tribute...

ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége
ALVIN ÉS MÓKUSOK - Klippel egy vadonatúj dal: Világvége

Szombaton, szeptember 21-én a Barba Negra Trackben zárja a szezont az Alvin és a Mókusok, a koncert különleges vendége pedig az Aurora lesz. Egy új kislemezt is kihoztak Alvinék, ismerkedj...

SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy
SYMMETRY OF THE VOID - A Wolfheart főnökével készült az új dal, klippremier: The Unworthy

Még tavaly januárban jelent meg a dallamos death metalt nyomató budapesti Symmetry Of Void első nagylemeze, a folytatáson pedig nem mással dolgoznak, mint a finn Wolfheart főnökével,...

PAUL GILBERT - Októberben új albumával tér vissza Budapestre
PAUL GILBERT - Októberben új albumával tér vissza Budapestre

A Behold Electric Guitar című, májusban kiadott lemezével tér vissza Budapestre Paul Gilbert, a koncert október 4-én lesz az Analog Music Hall-ban. "Bár a Mr. Big, a G3 és a Racer X...

TŰZMADÁR - 20 év szárnyalás, jubileumi koncert a hónap végén
TŰZMADÁR - 20 év szárnyalás, jubileumi koncert a hónap végén

Egyetlen koncert erejéig újra színpadra lép a 2018-ban feloszlott Tűzmadár zenekar. A jubileumi buli az Analogban lesz, szeptember 27-én. "Bár mint tudjuk, a Tűzmadár zenekar...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS