TURISAS - Márciusban újra Budapesten

A negyedik albumuk a nyár végén jelent meg

2013. november 8. (péntek) 14:43

2014 március 2-án újra Budapesten lép fel a szimfonikus témákkal átszőtt, folkos, harcias metalt játszó finn Turisas. A csapat a nyár végén adta ki a negyedik stúdióalbumát Turisas2013 címmel.


A We Ride Together 2014 turné január végén startol Finnországban és egészen március közepéig tart, de azt egyelőre nem tudni, hogy Mathiasék milyen csapatot vagy csapatokat választanak vendégnek a túrához. A budapesti koncert helyszíne az A38 Hajó lesz.


A koncert Facebook oldala


A Turisas2013 producere az énekes Mathias Nygård volt, aki a gitáros Jussi Wickström társaságában rögzítette a dalok javát egy Helsinki melletti házban. A dobokat, a nagyzenekari részeket és az ének egy jó részét viszont három különböző stúdióban vették fel.

Mathias szerint egy nagyon változatos és egy szándékoltan természetesebb hangzású anyag született, amelyen a Turisas legsúlyosabb és leggyorsabb témái is megtalálhatók, de az elsőként bemutatásra került For Your Own Good tétel a lazábbak közül való. Azért választották ezt első dalnak, mert nagyon fogós.

"Ami a hangzást illeti, az új lemez épp az ellentéte a lecsiszolt, masszív megszólalású legutóbbi anyagunknak, a Stand Up And Fight-nak. Nyers és száraz az új sound, egyenesen belemászik az arcodba, de az a nagyszabású jelleg is benne van, ami annyira jellemző ránk."
TURISAS - Piece By Piece (szöveges videó a Turisas2013 albumhoz)
TURISAS - Ten More Miles (a 2013-as Turisas2013 albumhoz)


 


A Turisas2013 anyagát az a londoni Jaime Gomez Arellano keverte és maszterizálta, aki többek között a Ghosttal, az Ulverrel és a Primordiallal is dolgozott.

A 2011-es Stand Up And Fight album óta új dobos és új basszer érkezett a bandába. 15 év után távozott Tuomas "Tude" Lehtonen dobos, a feszített turnézás okozta stressz és az eltérő művészeti elképzelések miatt, a korábbi turnébőgős, Jukka-Pekka Miettinen pedig másfajta zenei projektekkel akar foglalkozni. Az új Turisas dobos Jaakko Jakku lett, az új basszer pedig Jesper Anastasiadis, de a legutóbbi lemezen még a billentyűs Robert Engstrand sem játszott."Finnország egyik legnagyobb metal zenekara, az idén új lemezzel jelentkezett Turisas jövő márciusban visszatér Budapestre: a We Ride Together turné az A38 Hajót is megmozgatja majd, hiszen az ötödik hazai koncertjét adó zenekar újult erővel, és persze friss dalokkal tér vissza Magyarországra - minden bizonnyal a folkos metal szerelmeseinek legnagyobb örömére.

2014 fontos esztendő lesz a zenekar életében, hiszen jövőre lesz tíz éve, hogy a zenekar bemutatkozó nagylemeze, a Battle Metal meghozta a nemzetközi áttörést. A Turisasnak nem csak az segített saját népszerűségének növekedésében, hogy jókor (a folkos metal nemzetközi robbanásakor) volt jó helyen (a Century Mediánál) - ehhez kellettek az erőteljes és szigorú dalok is, amelyek harcias, feszes és büszke természetével egész Európában, majd a különféle kontinensek is egyként tudtak azonosulni a metal rajongók.

A Mathias Nygard énekes és Jussi Wickström gitáros köré felépülő zenekar három éven át turnézott a lemez dalaival, amit tagcserék és nemzetközi turnék színesítettek: így azonban már méltán várta a metal közönsége és szakmai oldala is a 2007-ben megjelent The Varangian Way-t, aminek dalaival már Ázsia, Japán és Ausztrália is meghódításra került. A tágabb közönség szemében jobbára a Boney M-feldolgozás (Rasputin) révén emblematikussá vált anyag zenei értelemben is egy bátor, útkereső kiadvány volt, hiszen a Turisas már akkor elkezdte kitaposni saját ösvényét, és a folk metal jellegzetes elemein túl több műfaji jellemvonást is bevonni az összképbe.

Ettől kezdve egyáltalán nem volt meglepő, ha stadion rock, szimfonikus vagy progresszív metal elemek bukkantak fel az egyes dalokban, hiszen a Turisas már rálelt saját hangjára. Az ekkoriban a DragonForce, a Cradle of Filth és a Moonspell társaságában turnézó zenekar 2009-ben jutott el először Magyarországra - akkor a Diesel Klubban, majd a Sziget Fesztiválon bizonyíthattak, legközelebb pedig 2011-ben, a Stand Up And Fight megjelenési évében dupláztak a Club 202-ben, előbb a Die Apokalyptischen Reiter oldalán, utóbb a Heidenfest kiemelt fellépőjeként.

2014 tavaszán pedig főzenekarként tér vissza A38-as klubkoncertjére a banda, akik a turnénak is nevet adó We Ride Together fényében ezúttal a musicales-teátrális elemektől sem riadtak vissza, ám a Turisas2013 című anyag címében is egy definitív, eklektikus kiadványt takar, aminek köszönhetően egy teljes karriert áttekintő, maradéktalan dalválasztású koncertre készülhetnek a harci metal itthoni csatlósai."

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
KHYMERA - Dallamrock/AOR premier Dennis Wardtól: The First Time
2020. február 20. (csütörtök) 08:02

Master Of Illusions címmel március 6-án jelenik meg a dallamos rock, AOR projekt Khymera ötödik albuma, amelynek második előzeteseként már meg is hallgatható a The First Time dal. A kétezres évek elején a Khymera alkalmi társulásként indult, amelyben az olasz producer, gitáros/billentyűs Daniele Liverani (Genius Rock Opera, Twinspirits stb.) fogott össze Steve Walsh énekessel (ex-Kansas, Streets), de csak a Pink Cream 69-ból és a Unisonic-ból ismert Dennis Ward basszer/producer csatlakozásával lett igazán aktív a Khymera. A brit Magnumhoz tavaly csatlakozó Dennis Ward énekel az új lemezen is, és a zenei vonal sem változott. A Khymera legutóbbi lemeze a 2015-ben kiadott The Grand Design volt.   Dennis: "2017-ben kezdtem írni az új dalokat, de ez lassú folyamat volt. Kezdetben pár dalszerzővel társultam, kevés eredménnyel, magam sem tudtam olyan ötletekkel előállni, amilyenekkel szerettem volna. Szerencsére aztán...

JOE SATRIANI - Videoklip az áprilisi album első dalához: Nineteen Eighty
JOE SATRIANI - Videoklip az áprilisi album első dalához: Nineteen Eighty

Joe Satriani 2018-ban adott egy kiváló koncertet a Barba Negra Trackben, májusban pedig visszatér majd a tett színhelyére. A koncert időpontja május 8., a helyszín pedig ezúttal is a...

SUNGAZERS - Dal- és klippremier: What Matters
SUNGAZERS - Dal- és klippremier: What Matters

Wasting Space címmel május 18-án jön majd ki a Sungazers nevű poszt-progresszív, zenei-összművészeti projekt második albuma, az első előzetes dallal, a videoklippel kísért What...

KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920
KÁRPÁTIA - Trianonra emlékeznek az új albummal: 1920

1920 címmel megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze.  "A trianoni tragédia századik évfordulójának évében megjelent lemez olyan dalokat tartalmaz, amelyeket...

SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline
SHAKRA - Jön a svájci hard rockerek új albuma, dal- és klippremier: Fireline

Mad World címmel február 28-án jelenik meg a 25 éves jubileumát ünneplő svájci hard rocker Shakra új stúdióalbuma, amely már a harmadik lemezük lesz az öt év kihagyás után 2014-ben...

USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe
USEME - Jön a harmadik album, új dal: Mindenből a Semmibe

Üveghely címmel márciusban jön ki a Useme zenekar harmadik albuma, a lemez legfrissebb előzetese pedig a szöveges videóval kísért Mindenből a Semmibe dal. Csongor Bálinték első lemeze...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS