BLACK SABBATH - Koncert DVD jön, egy rövid előzetest meg is nézhetsz

A szeptemberi HammerWorldben interjút találsz Tony Iommival

2013. szeptember 16. (hétfő) 17:41

A szeptemberi HammerWorld címlapbandája, az idén júniusban - szinte - eredeti felállásában egy új albummal jelentkezett Black Sabbath november 26-án egy koncert DVD-t ad ki, amelynek már egy rövid előzetesét is megnézheted.


A Live... Gathered In Their Masses című koncertanyagot április 29-én és május 1-jén rögzítették az ausztrál turnén, Melbourne-ben. A Bill Ward helyén Tommy Clufetos dobossal turnézó legendás csapat októberben Dél-Amerikában koncertezik, november 15-től pedig elindul az Európa-turné. Magyar állomás nem lesz, bécsi sem, hozzánk legközelebb Prágában lehet elcsípni Ozzyékat, december 7-én.
BLACK SABBATH - Előzetes a 2013-as koncert DVD-hez 

Részlet a szeptemberi HammerWorld címlapsztorijából, interjú Tony Iommi gitárossal.

Tonynál  a limfóma korai stádiumát állapították meg még 2011 végén. A limfóma a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos megbetegedés, a rák leghatékonyabban gyógyítható fajtája. Az interjúban az új album és a turné mellett a betegségéről is nyilatkozott.2009-ben adtátok ki a Heaven & Hell albumát Ronnie James Dio-val. Ahhoz képest, másképp kellett most dolgoznotok?


„Persze, most minden más volt. De tudod, én csak egyféleképpen tudok gitározni. Ha nekiállok riffeket írni, azok mindig ilyen gonosz, sötét, furcsa hangulatot árasztanak. Ronnie is nagyon vevő volt erre a világra, jó volt vele dolgozni. Ha nem viszi el szegényt a rák, biztosan készítettünk volna egy újabb stúdióalbumot.

Amikor Ozzy felvetette egy új Black Sabbath album lehetőségét, először arról akartam megbizonyosodni, hogy valóban hajlandó-e elkötelezni magát. De azonnal mondta, hogy nincs most szólózás, nincs semmi projekt és a tévében sem szándékozik többet bohóckodni.

Annak idején, ha stúdióztunk, Ozzy úgy félóra után mindig elunta magát, kitalált magának valami kamu feladatot, aztán órákon át nem láttuk. De most egész másképp állt hozzá. Szívvel-lélekkel csinálta ő is."A 13 című új lemezt végül a Rage Against The Machine dobosával, Brad Wilkkel vettétek fel, Rick Rubin javaslatára. Hogyhogy a turnén nem ő játszik veletek?

„Mi eredetileg arra gondoltunk, hogy Ozzy dobosa, Tommy (Tommy Clufetos) játszik majd a lemezen, és el is kezdtünk vele próbálni. De Ricknek más tervei voltak. Amikor rájött, hogy nincs olyan angol dobos, aki korban passzolna hozzánk, és valóban jó megoldás lenne, bedobta Brad nevét. Ugyan tudtam, hogy kiről van szó, de életemben nem találkoztam vele korábban. Szegény srác nagyon izgult az első próbákon, de aztán belejött a dologba. A turnét azonban nem tudta vállalni, úgyhogy Tommy játszik velünk, aki szintén elsőrangú dobos."Geezer azt mondta korábban, hogy Rick a legelső Black Sabbath album világát akarta visszahozni. Ehhez mit szóltál?


„Valóban végig kellett hallgatnunk vele az első lemezt, de szerencsére nem annak a kópiáját akarta. Inkább a hangulatot akarta felidézni. Előcsalogatni belőlünk valami olyasmit, hogy mit is csinálnánk, ha a második Sabbath albumot akarnánk megírni. De hát jó négy évtizedet nem lehet csak úgy kitörölni.

Amikor a dalokat mutogattuk neki, elég furán viselkedett. Maximum annyit mondott, hogy ez jó, az nem tetszik, itt ez a téma lehetne hosszabb. Aztán megint nem láttuk hetekig. De a felvételeknél végig ott volt és nagyon komolyan vette a dolgot. Neki is régi-régi álma volt, hogy irányítsa egy új Black Sabbath album megszületését. És pontosan tudta is, hogy mit akar.

A Zeitgeist szám például úgy született, hogy Rick küldött egy emailt egy pénteki napon, hogy kéne még egy dal, valami olyasmi, mint annak idején a Planet Caravan. Én hétvégén meg is írtam, hétfőn megmutattam Ozzynak, kedden pedig már fel is játszottuk. Néhány nóta persze jóval nehézkesebben született meg, de azért meglehetősen gyorsan dolgoztunk. Pláne a tényleges felvételeknél. Nagyjából nyolc hét kellett hozzá." A lemez a Billboard lista első helyén nyitott, ami még sosem fordult elő veletek. Ez azért komoly elégtétel lehetett...

„El sem hittük! (nevet) Szerintem nálunk rosszabb sajtója egyetlen bandának sem volt, sem a '70-es, sem a '80-as években. Máig nem felejtem el, hogy annak idején hogyan pocskondiázták az első lemezünket az újságírók. Kilógtunk az akkori zenei közegből, az tény, de nem ezt érdemeltük.

Akkoriban nagyon a szívünkre vettünk minden kritikát, de aztán szépen felvérteződtünk. Most már írhatnak bármit, nem számít. A közönség szereti, amit csinálunk, az új dalokat is, a többi nem érdekes."El tudod képzelni, hogy lesz folytatása is a 13 albumnak?


„Egyelőre csak annyi biztos, hogy az év végéig úton leszünk. Lekopogom, egyelőre jól viselem a kezeléseket. Mert ez a limfóma nem fog elmúlni soha, de a doki szerint megfelelő kezeléssel még sokáig elélhetek. Ha valóban igaza lesz, bármi megeshet. De nem tervezünk semmit, csak élvezzük a turnét."
 

A teljes interjút a HammerWorld szeptemberi számában olvashatod el.
Az újság megrendeléséhez kattints ide!
Black Sabbath
European Tour 2013

11/20 Hartwall Arena Helsinki, Finland
11/22 Friends Arena Stockholm, Sweden
11/24 Telenor Arena Oslo, Norway
11/26 Forum Denmark, Copenhagen
11/28 Ziggo Dome Holland, Amsterdam
11/30 Westfalenhalle Dortmund, Germany
12/02 Bercy Paris, France
12/07 02 Arena Prague, Czech Republic
12/10 02 Arena London, UK
12/12 Odyssey Arena Belfast, Ireland
12/14 Arena Sheffield, UK
12/16 Hydro Glasgow, UK
12/18 Arena Manchester, UK
12/20 LG Arena Birmingham, UK

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS