MASTERPLAN - "Jornt csakis a saját karrierje érdekli"

Októberben Budapesten játszik Roland Grapow csapata

2013. szeptember 11. (szerda) 07:27 | utoljára módosítva: 2013. szeptember 11. (szerda) 07:30

Az ex-Helloween gitáros Roland Grapow vezette Masterplan október 18-án Budapesten lép fel a szeptember végén új albummal jelentkező Mystic Prophecy társaságában. A koncert a SOTE klubban kerül megrendezésre.


A Masterplan koncert a Facebookon


A szeptemberi HammerWorldben interjút is találsz Rolanddal a nyáron kiadott új Masterplan album kapcsán. A Novum Initium a melodikus metal csapat első lemeze, amelyen már az új énekes, a Jorn Lande helyére tavaly érkezett svéd Rick Altzi hallható, akit olyan csapatokból  lehet ismerni, mint az At Vance, az Epysode, a Thunderstone, de ő  énekelt az Accept gitáros Herman Frank tavalyi Right In The Guts  lemezén is.


Grapow mester így fogalmazott a Hammernek az énekesváltás okairól:

„2012 nyarán vált nyilvánossá,­ hogy új énekesre van szükségünk, de már jóval korábban tudtam, hogy Jornnal nem tudjuk továbbvinni a bandát. Őt csakis a saját karrierje érdekli, minden egyebet pusztán mellékprojektnek tekint, amivel extra pénzt kereshet. Zeneileg sem tudtunk közös nevezőre jutni."A 2009-ben visszatért Jornnal egyáltalán nem koncerteztetek. Miért nem?

„Ez nem rajtunk múlt, csakis rajta. Jorn egy elég komplikált figura, aki a saját világában él. Neki csak akkor volt fontos a Masterplan, különösen a visszatérése után, ha pénzről volt szó. Csakis nagy turnékat akart, biztos gázsival. Amikor például kaptunk egy délutáni fellépésre szóló ajánlatot a Wacken fesztiváltól, neki az nem felelt meg.

Szerintem a fickó nincs teljesen tisztában a valósággal. Egy fura Jorn-világban él, ahol ő a főszereplő, és ahol mindenkinek hozzá kell igazodnia. Mondom mindezt annak elismerésével, hogy egy óriási énekes. De ahhoz képest, hogy milyen a hangja, szerintem nem sok eredményt tud felmutatni a szólókarrierjével. És ennek éppen a felfogása, a hozzáállása az oka."Haragszol rá?


„A harag talán nem a legpontosabb kifejezés, de nem vagyunk közeli barátok. Személyesen egy három évvel ezelőtti klipforgatáson találkoztunk utoljára, azóta csak e-mailben érintkeztünk, de ő e-mailben is csak akkor válaszol, ha kedve tartja.

Magától egyszer írt csak az utóbbi években, amikor tudomást szerzett a mamám haláláról. Az egy rendes húzás volt tőle, de amikor megkérdeztem, hogy mi a helyzet a Masterplannal, arra már nem reagált. Így nem lehet egy zenekart egyben tartani."


A teljes interjút a HammerWorld szeptemberi számában olvashatod el.
Az újság megrendeléséhez kattints ide!
 
 


"Több évnyi kihagyás után ismét turnéra indul az elmúlt évtized legjelentősebb dallamos metal zenekara, a Masterplan. A zenekar stabilizálódott felállása a nyáron adta ki a Novum Initium című új albumát, amely a visszajelzések szerint valóban új kezdetet jelenthet számukra. A Budapestre október 18-án érkező turnén Roland Grapowék mellett a Mystic Prophecy, a Siren's Cry és a Sebastien is játszik majd a SOTE Klubban.

Idén megjelent albumával új lendületet vehet a Masterplan pályafutása. A zenekart 2001-ben alakította Roland Grapow gitáros és Uli Kusch dobos, akik a power metal vonal meghatározó zenekarának számító Helloweenből váltak ki – vagyis a Masterplan története meglehetősen viharos körülmények közepette indult.

Az első évek, illetve a Masterplan és az Aeronautics című lemezek átütő sikereket hoztak a csapatnak, melyet ekkoriban a norvég Jorn Lande összetéveszthetetlen énekhangja tett emlékezetessé. Ismertségüket tovább növelte, hogy már a kezdetekben is rengeteget turnéztak: 2003-ban Budapesten is szerepeltek. A sikerek után, az évtized második felében tagcserék kezdték felőrölni az addigi eredményeket: 2006-ban az alapító dobos és az énekes is távozott.

Az aktuális, több nemzetiségű felállás végül 2012-ben szilárdult meg: a dobok mögött az angol Cradle Of Filth-ből ismert, de cseh származású Martin Škaroupka ül, basszusgitáron a finn Stratovariust megjárt Jari Kainulainen játszik, az énekesi feladatokat pedig a Svédországban született Rick Altzi vette át, akit többek között az At Vance-ből ismerhetünk.

Joggal adta tehát az anyag elkészítésében oroszlánrészt vállaló Grapow az „új kezdet” (Novum Initium) címet az idén júliusban megjelent albumnak, melyen 11 mesterien megkomponált dallamos metal dal hallható. A több mint tízperces címadó tétel, vagy a videóklippel is megtámogatott Keep Your Dream Alive egyaránt arról tanúskodnak, hogy a Masterplan hosszú évek után végre ismét a megfelelő vágányra került.MASTERPLAN - Keep Your Dream Alive (a 2013-as Novum Initium albumhoz)Mindezt hamarosan élőben is bebizonyítják, hiszen köszönhetően az új, mindenre elszállt tagságnak, hat év kihagyást követően most ősszel ismét koncertezni indulnak. A turnén elkíséri őket a görög és német tagokat felvonultató Mystic Prophecy is. A 2000-ben alakult csapat power metal zenéje közel áll a műfaj amerikai képviselői, így pl. az Iced Earth stílusához, de nem hiányzik belőle az európai csapatokra jellemző dallamosság sem. Néhány hét múlva adják ki a Killhammer címet kapott albumukat, melynek stúdiómunkálataiban többek között az a Fredrik Nordstörm is közreműködött, akit a Hammerfall, az In Flames vagy az Arch Enemy számára végzett szolgálatai révén már ismerhetünk.


A turné hármas számú csapata a Bécsből érkező Siren's Cry lesz, akik női énekessel előadott, szimfonikus elemeket sem nélkülöző progresszív metalt játszanak majd. A nyitó szerepet egy cseh power metal csapat, a Sebastien vállalta magára. A koncertekre a nemrég újra megnyílt, és megújult SOTE Klub nagytermében kerül sor.

A Hammer Concerts bemutatja:
Novum Initium Tour 2013
2013. október 18., péntek 18 óra
Budapest, SOTE Klub (Budapest 1089, Orczy út 4.)

Masterplan
Mystic Prophecy
Siren's Cry, Sebastien

Belépő: elővételben (Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Viking) 4999 Ft, a Ticketportal hálózatában 5499 Ft, a helyszínen: 5999 Ft
MASTERPLAN - The Game (a 2013-as Novum Initium albumhoz) 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
2021. március 5. (péntek) 07:29

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me címmel jön majd ki március 19-én. Harmadik előzetes dalként már az Outer Space Connection tétellel is lehet barátkozni. Cyriis egy új felállást toborzott maga köré, egy nemzetközi brigádot: egy Dániában élő bolgár gitárost, egy japán basszert, egy dán dobost és egy brazil gitárost. Az Agent Steel legutóbbi albuma a 2007-es Alienigma volt, az volt a harmadik lemezük Bruce Hall énekessel, aki 2010-ben távozott a zenekarból. 2011-ben már az eredeti énekessel - John Cyriis - léptek színpadra, Cyriis pedig 2018 őszén jelentette be, hogy újraindítja a csapatot. A No Other Godz Before Me az első Agent Steel album lesz John Cyriis énekessel az 1987-es Unstoppable Force óta.   www.facebook.com/AgentSteelOfficial AGENT STEEL...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior
ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior

Baptize címmel június 4-én jelenik meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu nyolcadik stúdióalbuma. A metalcore...

CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages
CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages

Ars Moriendi (A meghalás művészete) címmel április 9-én jelenik meg a Cadaveres hatodik albuma, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Savages dallal lehet ismerkedni. "A...

EPICA - Omega (lemezkritika)
EPICA - Omega (lemezkritika)

EPICA Omega (Nuclear Blast)   Öt évvel a kiváló The Holographic Principle után végre megérkezett a holland szimfo-metal alakulat új, sorrendben nyolcadik soralbuma, az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS