MASTERPLAN - "Jornt csakis a saját karrierje érdekli"

Októberben Budapesten játszik Roland Grapow csapata

2013. szeptember 11. (szerda) 07:27 | utoljára módosítva: 2013. szeptember 11. (szerda) 07:30

Az ex-Helloween gitáros Roland Grapow vezette Masterplan október 18-án Budapesten lép fel a szeptember végén új albummal jelentkező Mystic Prophecy társaságában. A koncert a SOTE klubban kerül megrendezésre.


A Masterplan koncert a Facebookon


A szeptemberi HammerWorldben interjút is találsz Rolanddal a nyáron kiadott új Masterplan album kapcsán. A Novum Initium a melodikus metal csapat első lemeze, amelyen már az új énekes, a Jorn Lande helyére tavaly érkezett svéd Rick Altzi hallható, akit olyan csapatokból  lehet ismerni, mint az At Vance, az Epysode, a Thunderstone, de ő  énekelt az Accept gitáros Herman Frank tavalyi Right In The Guts  lemezén is.


Grapow mester így fogalmazott a Hammernek az énekesváltás okairól:

„2012 nyarán vált nyilvánossá,­ hogy új énekesre van szükségünk, de már jóval korábban tudtam, hogy Jornnal nem tudjuk továbbvinni a bandát. Őt csakis a saját karrierje érdekli, minden egyebet pusztán mellékprojektnek tekint, amivel extra pénzt kereshet. Zeneileg sem tudtunk közös nevezőre jutni."A 2009-ben visszatért Jornnal egyáltalán nem koncerteztetek. Miért nem?

„Ez nem rajtunk múlt, csakis rajta. Jorn egy elég komplikált figura, aki a saját világában él. Neki csak akkor volt fontos a Masterplan, különösen a visszatérése után, ha pénzről volt szó. Csakis nagy turnékat akart, biztos gázsival. Amikor például kaptunk egy délutáni fellépésre szóló ajánlatot a Wacken fesztiváltól, neki az nem felelt meg.

Szerintem a fickó nincs teljesen tisztában a valósággal. Egy fura Jorn-világban él, ahol ő a főszereplő, és ahol mindenkinek hozzá kell igazodnia. Mondom mindezt annak elismerésével, hogy egy óriási énekes. De ahhoz képest, hogy milyen a hangja, szerintem nem sok eredményt tud felmutatni a szólókarrierjével. És ennek éppen a felfogása, a hozzáállása az oka."Haragszol rá?


„A harag talán nem a legpontosabb kifejezés, de nem vagyunk közeli barátok. Személyesen egy három évvel ezelőtti klipforgatáson találkoztunk utoljára, azóta csak e-mailben érintkeztünk, de ő e-mailben is csak akkor válaszol, ha kedve tartja.

Magától egyszer írt csak az utóbbi években, amikor tudomást szerzett a mamám haláláról. Az egy rendes húzás volt tőle, de amikor megkérdeztem, hogy mi a helyzet a Masterplannal, arra már nem reagált. Így nem lehet egy zenekart egyben tartani."


A teljes interjút a HammerWorld szeptemberi számában olvashatod el.
Az újság megrendeléséhez kattints ide!
 
 


"Több évnyi kihagyás után ismét turnéra indul az elmúlt évtized legjelentősebb dallamos metal zenekara, a Masterplan. A zenekar stabilizálódott felállása a nyáron adta ki a Novum Initium című új albumát, amely a visszajelzések szerint valóban új kezdetet jelenthet számukra. A Budapestre október 18-án érkező turnén Roland Grapowék mellett a Mystic Prophecy, a Siren's Cry és a Sebastien is játszik majd a SOTE Klubban.

Idén megjelent albumával új lendületet vehet a Masterplan pályafutása. A zenekart 2001-ben alakította Roland Grapow gitáros és Uli Kusch dobos, akik a power metal vonal meghatározó zenekarának számító Helloweenből váltak ki – vagyis a Masterplan története meglehetősen viharos körülmények közepette indult.

Az első évek, illetve a Masterplan és az Aeronautics című lemezek átütő sikereket hoztak a csapatnak, melyet ekkoriban a norvég Jorn Lande összetéveszthetetlen énekhangja tett emlékezetessé. Ismertségüket tovább növelte, hogy már a kezdetekben is rengeteget turnéztak: 2003-ban Budapesten is szerepeltek. A sikerek után, az évtized második felében tagcserék kezdték felőrölni az addigi eredményeket: 2006-ban az alapító dobos és az énekes is távozott.

Az aktuális, több nemzetiségű felállás végül 2012-ben szilárdult meg: a dobok mögött az angol Cradle Of Filth-ből ismert, de cseh származású Martin Škaroupka ül, basszusgitáron a finn Stratovariust megjárt Jari Kainulainen játszik, az énekesi feladatokat pedig a Svédországban született Rick Altzi vette át, akit többek között az At Vance-ből ismerhetünk.

Joggal adta tehát az anyag elkészítésében oroszlánrészt vállaló Grapow az „új kezdet” (Novum Initium) címet az idén júliusban megjelent albumnak, melyen 11 mesterien megkomponált dallamos metal dal hallható. A több mint tízperces címadó tétel, vagy a videóklippel is megtámogatott Keep Your Dream Alive egyaránt arról tanúskodnak, hogy a Masterplan hosszú évek után végre ismét a megfelelő vágányra került.MASTERPLAN - Keep Your Dream Alive (a 2013-as Novum Initium albumhoz)Mindezt hamarosan élőben is bebizonyítják, hiszen köszönhetően az új, mindenre elszállt tagságnak, hat év kihagyást követően most ősszel ismét koncertezni indulnak. A turnén elkíséri őket a görög és német tagokat felvonultató Mystic Prophecy is. A 2000-ben alakult csapat power metal zenéje közel áll a műfaj amerikai képviselői, így pl. az Iced Earth stílusához, de nem hiányzik belőle az európai csapatokra jellemző dallamosság sem. Néhány hét múlva adják ki a Killhammer címet kapott albumukat, melynek stúdiómunkálataiban többek között az a Fredrik Nordstörm is közreműködött, akit a Hammerfall, az In Flames vagy az Arch Enemy számára végzett szolgálatai révén már ismerhetünk.


A turné hármas számú csapata a Bécsből érkező Siren's Cry lesz, akik női énekessel előadott, szimfonikus elemeket sem nélkülöző progresszív metalt játszanak majd. A nyitó szerepet egy cseh power metal csapat, a Sebastien vállalta magára. A koncertekre a nemrég újra megnyílt, és megújult SOTE Klub nagytermében kerül sor.

A Hammer Concerts bemutatja:
Novum Initium Tour 2013
2013. október 18., péntek 18 óra
Budapest, SOTE Klub (Budapest 1089, Orczy út 4.)

Masterplan
Mystic Prophecy
Siren's Cry, Sebastien

Belépő: elővételben (Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Viking) 4999 Ft, a Ticketportal hálózatában 5499 Ft, a helyszínen: 5999 Ft
MASTERPLAN - The Game (a 2013-as Novum Initium albumhoz) 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HEATHEN - Itt az új album, mellé pedig egy friss animációs videoklip
2020. szeptember 18. (péntek) 18:50

2010 elején egy méregerős albummal (The Evolution Of Chaos - 18 év kihagyás után) tért vissza a Heathen, a Bay Area egyik kultikus thrash/speed csapata, a mai napon pedig megjelent a régóta várt folytatás, az új lemez, az Empire Of The Blind. Az új Heathen lemezt végig is hallgathatod, a Sun In My Head dalhoz pedig érkezett egy friss animációs klip.  Vendégek is vannak a lemezen: Gary Holt (Exodus), Rick Hunolt (ex-Exodus) és Doug Piercy (ex-Heathen), a borítót pedig Travis Smith készítette. A Heathen soraiba az utóbbi év során két új arc érkezett: Jason Mirza basszer (aki már évek óta koncertezik a csapattal) és Jim DeMaria dobos (Toxik), aki Sasha Horn helyét vette. Sasha és Jason Viebrooks basszer az Exhorderbe igazolt át a koncertfronton kevésbé aktív Heathenből.   www.facebook.com/heathen.official   HEATHEN - Sun In My Hand (a 2020-as Empire Of The Blind albumhoz) HEATHEN - Empire Of The...

PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing
PALLBEARER - Dal- és klippremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: The Quicksand Of Existing

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek harmadik előzetes dala a klippel kísért The...

ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt
ACCEPT - Jön az új album, októberben már meg is kapjuk az első klipes dalt

Az még tavaszi hír volt, hogy a világjárvány közepette egy új albumon dolgozik a Wolf Hoffmann gitáros vezette teuton metal legenda Accept. Azt még nem tudni, hogy mikor jön ki a 16....

AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel
AMARANTHE - Hivatalos klip a harmadik új dalhoz: Archangel

Eredetileg november közepén indult volna közös headliner turnéra Európában az Amaranthe és a Beyond The Black, azonban a világjárvány miatt a körutat jövő tavaszra szervezték át....

ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel
ZORALL - Megjelent a Fémforgácsok, az első albumuk Koroknai Árpád énekessel

Fémforgácsok címmel megjelent a Zorall legújabb nagylemeze, egyben az első Koroknai Árpád énekessel (Kori, ex-Omen, ex-P. Box). A 11 dalos albumon a már jól ismert zorallos...

SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX
SODOM - November végén érkezik az új album, a Genesis XIX

Arról már a nyáron beszámoltunk, hogy dolgozik a stúdióban a Sodom, a friss hír viszont az, hogy az új album, a Genesis XIX november 27-én lát majd napvilágot. A Joe Petagno...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS