MASTERPLAN - "Jornt csakis a saját karrierje érdekli"

Októberben Budapesten játszik Roland Grapow csapata

2013. szeptember 11. (szerda) 07:27 | utoljára módosítva: 2013. szeptember 11. (szerda) 07:30

Az ex-Helloween gitáros Roland Grapow vezette Masterplan október 18-án Budapesten lép fel a szeptember végén új albummal jelentkező Mystic Prophecy társaságában. A koncert a SOTE klubban kerül megrendezésre.


A Masterplan koncert a Facebookon


A szeptemberi HammerWorldben interjút is találsz Rolanddal a nyáron kiadott új Masterplan album kapcsán. A Novum Initium a melodikus metal csapat első lemeze, amelyen már az új énekes, a Jorn Lande helyére tavaly érkezett svéd Rick Altzi hallható, akit olyan csapatokból  lehet ismerni, mint az At Vance, az Epysode, a Thunderstone, de ő  énekelt az Accept gitáros Herman Frank tavalyi Right In The Guts  lemezén is.


Grapow mester így fogalmazott a Hammernek az énekesváltás okairól:

„2012 nyarán vált nyilvánossá,­ hogy új énekesre van szükségünk, de már jóval korábban tudtam, hogy Jornnal nem tudjuk továbbvinni a bandát. Őt csakis a saját karrierje érdekli, minden egyebet pusztán mellékprojektnek tekint, amivel extra pénzt kereshet. Zeneileg sem tudtunk közös nevezőre jutni."A 2009-ben visszatért Jornnal egyáltalán nem koncerteztetek. Miért nem?

„Ez nem rajtunk múlt, csakis rajta. Jorn egy elég komplikált figura, aki a saját világában él. Neki csak akkor volt fontos a Masterplan, különösen a visszatérése után, ha pénzről volt szó. Csakis nagy turnékat akart, biztos gázsival. Amikor például kaptunk egy délutáni fellépésre szóló ajánlatot a Wacken fesztiváltól, neki az nem felelt meg.

Szerintem a fickó nincs teljesen tisztában a valósággal. Egy fura Jorn-világban él, ahol ő a főszereplő, és ahol mindenkinek hozzá kell igazodnia. Mondom mindezt annak elismerésével, hogy egy óriási énekes. De ahhoz képest, hogy milyen a hangja, szerintem nem sok eredményt tud felmutatni a szólókarrierjével. És ennek éppen a felfogása, a hozzáállása az oka."Haragszol rá?


„A harag talán nem a legpontosabb kifejezés, de nem vagyunk közeli barátok. Személyesen egy három évvel ezelőtti klipforgatáson találkoztunk utoljára, azóta csak e-mailben érintkeztünk, de ő e-mailben is csak akkor válaszol, ha kedve tartja.

Magától egyszer írt csak az utóbbi években, amikor tudomást szerzett a mamám haláláról. Az egy rendes húzás volt tőle, de amikor megkérdeztem, hogy mi a helyzet a Masterplannal, arra már nem reagált. Így nem lehet egy zenekart egyben tartani."


A teljes interjút a HammerWorld szeptemberi számában olvashatod el.
Az újság megrendeléséhez kattints ide!
 
 


"Több évnyi kihagyás után ismét turnéra indul az elmúlt évtized legjelentősebb dallamos metal zenekara, a Masterplan. A zenekar stabilizálódott felállása a nyáron adta ki a Novum Initium című új albumát, amely a visszajelzések szerint valóban új kezdetet jelenthet számukra. A Budapestre október 18-án érkező turnén Roland Grapowék mellett a Mystic Prophecy, a Siren's Cry és a Sebastien is játszik majd a SOTE Klubban.

Idén megjelent albumával új lendületet vehet a Masterplan pályafutása. A zenekart 2001-ben alakította Roland Grapow gitáros és Uli Kusch dobos, akik a power metal vonal meghatározó zenekarának számító Helloweenből váltak ki – vagyis a Masterplan története meglehetősen viharos körülmények közepette indult.

Az első évek, illetve a Masterplan és az Aeronautics című lemezek átütő sikereket hoztak a csapatnak, melyet ekkoriban a norvég Jorn Lande összetéveszthetetlen énekhangja tett emlékezetessé. Ismertségüket tovább növelte, hogy már a kezdetekben is rengeteget turnéztak: 2003-ban Budapesten is szerepeltek. A sikerek után, az évtized második felében tagcserék kezdték felőrölni az addigi eredményeket: 2006-ban az alapító dobos és az énekes is távozott.

Az aktuális, több nemzetiségű felállás végül 2012-ben szilárdult meg: a dobok mögött az angol Cradle Of Filth-ből ismert, de cseh származású Martin Škaroupka ül, basszusgitáron a finn Stratovariust megjárt Jari Kainulainen játszik, az énekesi feladatokat pedig a Svédországban született Rick Altzi vette át, akit többek között az At Vance-ből ismerhetünk.

Joggal adta tehát az anyag elkészítésében oroszlánrészt vállaló Grapow az „új kezdet” (Novum Initium) címet az idén júliusban megjelent albumnak, melyen 11 mesterien megkomponált dallamos metal dal hallható. A több mint tízperces címadó tétel, vagy a videóklippel is megtámogatott Keep Your Dream Alive egyaránt arról tanúskodnak, hogy a Masterplan hosszú évek után végre ismét a megfelelő vágányra került.MASTERPLAN - Keep Your Dream Alive (a 2013-as Novum Initium albumhoz)Mindezt hamarosan élőben is bebizonyítják, hiszen köszönhetően az új, mindenre elszállt tagságnak, hat év kihagyást követően most ősszel ismét koncertezni indulnak. A turnén elkíséri őket a görög és német tagokat felvonultató Mystic Prophecy is. A 2000-ben alakult csapat power metal zenéje közel áll a műfaj amerikai képviselői, így pl. az Iced Earth stílusához, de nem hiányzik belőle az európai csapatokra jellemző dallamosság sem. Néhány hét múlva adják ki a Killhammer címet kapott albumukat, melynek stúdiómunkálataiban többek között az a Fredrik Nordstörm is közreműködött, akit a Hammerfall, az In Flames vagy az Arch Enemy számára végzett szolgálatai révén már ismerhetünk.


A turné hármas számú csapata a Bécsből érkező Siren's Cry lesz, akik női énekessel előadott, szimfonikus elemeket sem nélkülöző progresszív metalt játszanak majd. A nyitó szerepet egy cseh power metal csapat, a Sebastien vállalta magára. A koncertekre a nemrég újra megnyílt, és megújult SOTE Klub nagytermében kerül sor.

A Hammer Concerts bemutatja:
Novum Initium Tour 2013
2013. október 18., péntek 18 óra
Budapest, SOTE Klub (Budapest 1089, Orczy út 4.)

Masterplan
Mystic Prophecy
Siren's Cry, Sebastien

Belépő: elővételben (Hammer Zenebarlang, Headbanger, CD Pince, Viking) 4999 Ft, a Ticketportal hálózatában 5499 Ft, a helyszínen: 5999 Ft
MASTERPLAN - The Game (a 2013-as Novum Initium albumhoz) 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS