MIKE PORTNOY - A kényszerbetegségéről és a Dream Theaterről

Az új Dream vonal már nem az ő világa

2013. szeptember 8. (vasárnap) 13:13

Az egykori Dream Theater dobos Mike Portnoy-jal készített interjút a Modern Drummer magazin, és a beszélgetés során Portnoy nemcsak az új csapatát, a The Winery Dogs-ot mutatta be, hanem régi zenekaráról is ejtett pár mondatot.


Mike Portnoy másik csapata, a Steve Morse gitárossal (Deep Purple) közös Flying Colors október 14-én egy koncert DVD-vel jelentkezik, a Portnoy - Sheehan - MacAlpine - Sherinian szupergrupp pedig nemrég adta ki tavalyi japán koncertjének DVD-felvételét.


Mike Portnoy az interjúban arról is beszélt, hogy kényszerbetegsége (OCD - obszesszív-kompulzív megbetegedés) és rendkívül jó memóriája miatt egyértelmű volt, hogy a Dream Theaterben amolyan vezető szerepet kapott.

"A Dream Theaterben többé-kevésbé én vittem a showt, mert az OCD-m lehetővé tette számomra, hogy további feladatokat is elvégezzek. Szerencsére a többiek mindig is bíztak abban az irányban, amit kijelöltem. Az OCD hátrányos is lehet és tudom, hogy néha az őrületbe kergettem vele a feleségemet, és bizonyára a Dream Theater tagjait is néha megőrjítettem vele, de valahogy azért elviselték.

Ez soha nem a kontroll-mániáról szólt nálam, nem volt szó egó-mániáról, ez csak az OCD-mnek volt köszönhető. 18 évesek voltunk, amikor először összejöttünk John Petruccival és John Myunggal, és azt hiszem, hogy azonnal megismerték a személyiségemnek ezt az oldalát. Nagyon is kényelmes volt nekik ez a dinamika. John  Petruccival az évek során jól kiegészítettük egymást, mindkettőnknek vannak erősségei és gyengeségei is. Ő sosem törődött túl sokat az apró részletekkel és a szervezési kérdésekkel, én pedig sosem foglalkoztam az üzleti vagy anyagi dolgokkal, amiben viszont ő nagyon jó volt.

Egy bandán belül mindig szükség van arra, hogy az ember tisztában legyen a szerepekkel, ezeket fel kell vállalni, és nem hinném, hogy emiatt valamikor is nehezteltek volna rám a többiek. És az ilyesfajta személyiséget nem lehet kialakítani. Az olyan emberek, mint én vagy Lars Ulrich a Metallicából... nekünk ilyen a személyiségünk, és úgy alakult, hogy ezt sikerült hozzáigazítanunk a karrierünkhöz, a zenekarainkhoz, a zenénkhez.

Mostanában az van, hogy különféle személyiségekhez igazodom a csapataimban, és az adott projekttől függ a szerepem. A Dream Theater óta nem voltam olyan vezető szerepben, mint ott."Portnoy az interjúban azt is kifejtette, hogy a rajongói visszajelzések miatt nem szerencsés, ha túl sokat foglalkozik a régi zenekarával.

"Rosszul esik, hogy már nem beszélhetek nyíltan a Dream Theaterről, mert azonnal szétcincálnak. Bárcsak anélkül állhatnák ki, hogy a dolog visszaüssön, de elfogadtam, hogy ez a való helyzet és itt nem lehetek nyerő."Arra az újságírói felvetésre, hogy Portnoy talán kinőtte a Dream Theaterben betöltött szerepét, netán el is távolodott arról a zenei vonaltól, amit a csapat képvisel, a dobos egyetértően válaszolt:

"Igen! Köszönöm! Ez volt a legfőbb oka annak, hogy kiszálltam. Mert megváltoztam. Ezt most totál diplomatikusan mondom: amikor meghallottam az új anyagukat, az nem az én világom volt. Óriási ugyan, de már nem tudok kötődni hozzá. Ahogy magad is fogalmaztál, az emberek változnak, legyen szó akár egy hallgatóról vagy egy zenészről."


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS