FLYING COLORS - Egy nóta Mike Portnoy és Steve Morse közös csapatának DVD-jéről

A szeptemberi Hammerben alapos Steve Morse interjút is találsz

2013. szeptember 6. (péntek) 15:37

Live In Europe címmel egy koncert DVD-t ad ki október 14-én Mike Portnoy dobos és a Deep Purple gitáros Steve Morse közös bandája, a progos, klasszikus rock vonalas Flying Colors. A DVD mellett dupla CD, tripla LP és Blu-ray formátumokban is megjelenő anyagról máris megnézheted az előzetesként közzétett The Storm dalt.

 
A Flying Colors soraiban Portnoy és Steve Morse (ex-Dixie Dregs) mellett ott van Neal Morse billentyűs/énekes is (ex-Spock's Beard, Transatlantic), valamint Casey MacPherson énekes/gitáros és Dave LeRue basszer (ex-Dixie Dregs).

Az öt virtuóz muzsikus 2011 elején jött össze, mindössze 9 napra, és ennyi elegendő is volt ahhoz, hogy a megírják és felvegyék a tavaly tavasszal lemezanyagot. Az új DVD anyaga a debütáló lemez európai turnéján került felvételre a hollandiai Tilburgban.


A Live In Europe DVD és Blu-ray kiadvány azonban nemcsak ezt a holland bulit tartalmazza, hanem First Flight címmel egy 45 perces dokufilmet is, interjúkkal, turnés felvételekkel, valamint részleteket a csapat legelső, Los Angelesben adott koncertjéről, az első európai buliról, ami Hamburgban volt, illetve a turné utolsó fellépéséről, Londonból..


  


"Komoly élmény volt! - lelkesedett az első lemez kapcsán a basszer Dave LaRue. - Gyorsan haladtunk, folyamatosan röpködtek az ötletek. Néhány témát kidolgoztunk, aztán át is gyúrtunk... Az összes elképzelhető módon kipróbáltuk az ötleteket, amíg rá nem akadtunk a működőképes változatra, vagy amíg néhány esetben el nem vetettük az egészet. Már az is nagy melót jelentett, hogy észben tartsuk az összes témát! Kísérletezéssel és győzelmekkel van tele a lemez. Inspiráló kihívást jelentett, hogy a folk, pop, prog és metal cuccokat összeolvasszuk egy nagy egységes felvétellé."FLYING COLORS - The Storm (a 2013-as Live In Europe DVD-ről)

 FLYING COLORS - DVD előzetes, Live In Europe
 A héten megjelent szeptemberi HammerWorldben egy alapos interjút olvashatsz a Flying Colors és a Deep Purple gitárosával, Steve Morse-szal.A Deep Purple dalai mindig is közös munka során születtek. Gondolom, ezúttal sem változtattatok a módszeren.

„Nem bizony. Itt az a bevált módszer, hogy senki sem érkezik kész dalokkal, csak ötletekkel, amiket aztán közösen dolgozunk ki. Ebben a zenekarban mindenkinek vannak témái, ötetei, méghozzá elég jók. Elég csak egy eltalált alaptéma, egy érdekes tempó, és máris beszáll mindenki, szinte ösztönösen. Jammelünk, változtatgatunk, meghallgatjuk egymás javaslatait, és így nyeri el a végső formáját egy-egy dal. Ez az abszolút klasszikus dalszerzői módszer."Akár a stúdióban, akár a színpadon, el tudsz vonatkoztatni attól, hogy a Deep Purple micsoda legendás csapat és hogy micsoda múltja van? Vagy ez olyasmi, amihez igazodnod kell?


„Ez is egy összetett dolog. Amikor beszálltam a bandába, rajongóként közelítettem a zenéhez. Tehát igyekeztem pontosan azt játszani a színpadon, amit annak idején a stúdióban felvettek, illetve ami az évek során a koncerteken hallható volt. Egyedül a szólókat kezeltem másképp, de természetesen nem elrugaszkodva az eredeti szólóktól. Elkezdtem az eredetit játszani, aztán hozzátettem a saját világomat, mert egyrészt ez számomra is izgalmasabbá teszi a zenélést, másrészt meg nem is várta el tőlem senki, hogy Blackmore-klónként gitározzak.

Nyilván vannak olyan rajongók, akik legszívesebben hangról-hangra azt hallanák, amit a régi lemezeken, és vannak is olyan számok, ahol egyes részleteket változtatás nélkül játszom. Ugyanakkor Blackmore sem ragaszkodott mereven a lemezes szólókhoz, az improvizációt, a pillanat diktálta játékot ő is szerette. És akik több bulira is eljönnek egy turnén, örülnek annak, ha egy kicsit mindig másképp játsszuk a dalokat. Ez hozzátartozik a Deep Purple élményhez."Annak idején egyből elfogadtak a Purple-rajongók?

„Akadt néhány keményvonalas fanatikus, aki felháborodott azon, hogy el mertem foglalni Blackmore helyét, de ez már régen volt, lassan húsz éve. Ennyi idő alatt mindenki hozzászokhatott, hogy engem lát a színpadon. És az is nyilvánvalóvá vált mindenki előtt, hogy Blackmore is lezárta ezt a fejezetet, nem szándékozik visszatérni. És ma meg már sajnos nem is állhatna színpadra az a felállás, amelyik annak idején felvette a Smoke On The Watert.

Emlékszem, a legelső turnén egy üdítőspalackkal el is találták szegény Jon Lordot, aki pont mögöttem állt. Azt a palackot nyilván nem neki szánták, én voltam a célpont. De miután kiadtuk az első közös lemezt (Purpendicular, 1996), már egyáltalán nem lehetett hallani zúgolódó hangokat."Van kedvenc Blackmore szólód?

„Több is van ilyen. Az egyik legklasszikusabb a Highway Starban van, az egy zseniálisan felépített szóló. Nem is könnyű eljátszani. Elég gyakran indítjuk a Highway Starral a koncerteket, és épp a szólója miatt rendesen be is kell melegítenem a bulik előtt. Azt nem lehet jól eljátszani úgy, hogy csak fogja az ember a gitárt és felsétál a színpadra."A régi dalok közül melyiket játszod a legnagyobb élvezettel?

„Hú, erre a kérdésre nem könnyű definitív választ adni! De a Hard Lovin' Mant (In Rock album, 1970) például nagyon bírom. A szólója is óriási, és az a galoppos ritmus is bejön nekem. Ez például az egyik olyan dal, ahol maximálisan igyekszem ugyanazt játszani, mint annak idején Ritchie. Nem teljesen ugyanazt pengetem, nem teljesen ugyanúgy, de a javát minden módosítás nélkül játszom."Ez a mániákusan turnézós életmód hogy fekszik neked?


„Nem igazán kedvelem, de alkalmazkodom. Néha jó lenne hosszabb ideig otthon maradni, pihenni, kikapcsolódni, esetleg valami egész mást csinálni. De a színpadon lenni már élvezet, a körítés az unalmas, a sok utazás, a sok egyforma hotel. A családom is hiányol, és nekem is nagyon hiányzik az otthonom. Amióta a Purple-ben játszom, már felnőtt a fiam és a nevelt lányom is. Jó lett volna több időt tölteni velük, főleg amikor még kisebbek voltak, de nem akarok panaszkodni, mert alapvetően ez azért egy jó kis meló."Stúdiós session-zenész sosem akartál lenni?

„Eleinte voltak ilyen elképzeléseim, de amióta a Purple-ben vagyok, még arra sincs időm, hogy levegőt vegyek! (nevet) Szívesen dolgoznék különféle stílusú zenészekkel, bár így is játszottam már sok mindent, jazzt, countryt, klasszikus zenét. Annak idején ez még másképp működött. Ott volt például Duane Allman, aki már az Allman Brothers előtt is rengeteg session-munkát végzett, de később sem hagyott fel ezzel. Talált erre is időt. Én sajnos erre képtelen volnék. Ma már ez nem így megy.

De maga a session-munka is egész más, mint amilyennek régen elképzeltem. Ha valaki pusztán megélni akar a muzsikálásból, akkor okés, sőt, nagyon is jó. Időre megjelensz a stúdióban, eljátszod, amit kell, aztán megkapod a csekket. De ha az ember már megszokta, hogy a saját dolgait játssza, a saját világában alkot, akkor elég frusztráló azt csinálni, amit mások megszabnak. Pláne akkor, ha az hülyeség!" (nevet) 


A teljes Steve Morse interjút a szeptemberi HammerWorld magazinban olvashatod el.
Az újság megrendeléséhez kattints ide!

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS