ROAD - Máté a Pszichiátrián

Szerencsére csak egy interjú erejéig a Pszichiátria honlapján

2013. augusztus 22. (csütörtök) 13:13

A Road frontemberével, Molnár Mátéval készített interjút a Pszichiátria magazin, és a fő témát az idei album, a Tegyük fel, de talán az egész Road diszkográfia legsúlyosabb hangvételű dala szolgáltatta, az élőben eddig még soha nem játszott 'A hatodik'. A 8 perces, komor tétel kapcsán Patonai Nikolett beszélgetett RoadMátéval.A hatodik című számot is Te írtad. Mi ihlette? Mi az üzenete?

"A hatodik című dal csak úgy, mint a Szív alatt vagy a Valami nagyon hideg kék, hasonlóképpen íródott. Születik egy olyan zenei alap, ami nem a mi világunk, de szeretünk elkalandozni. Tekintettel arra, hogy a zenei alap súlyosabb, mint a mi zenei világunk, próbálok rá olyan témát találni, ami kicsit talán eltér; mélyebb síkon mozog; olyan témakört feszeget, amiket kevesen érintenek.

Azért mi mégis csak egy ilyen bulizós rock and roll zenekar vagyunk. Ez 'A hatodik' című dal az értelmetlen, megmagyarázhatatlan halálesetekről szól, amelyeknek a hátterében mindig az emberi butaság áll. Azt gondolom, ha már egy valakit meg tudunk akadályozni, hogy ostobaságot tegyen, egy labilis lelkiállapotú embert elgondolkodtatásra bírunk, elértük a célunkat ezzel a dallal.

Gondolkozzon el még a legjózanabb ember is ezeken a dolgokon – de nyilván a halált nem tudja elkerülni senki. Mégsem mindegy azért, hogy ágyban párnák közt vagy csatában – ahogyan Petőfi akarta. Ha azt elérjük, hogy ezeket megelőzzük, akkor én már boldog vagyok.

Nem várjuk azt, hogy ez legyen a sikerdalunk, sem azt, hogy ezzel azonosítsák a Road zenekart. Ez ilyen egy a sok közül, inkább azoknak szól, akik nem a koncertekre járnak bulizni, hanem kicsit gondolkodóbbak, depresszívebb hangulatúak, labilis lelkiállapotúak."Aki csak ismer Titeket tudja, mennyire szókimondó, őszinte emberek vagytok. Ez ebben a dalban is megmutatkozik. Mennyire vannak benne Bibliai/vallásos utalások?


"Maga a dolog, mint a bűncselekmény vagy a halál előidézése, önmagában bibliai. A hatodik parancsolat a Ne ölj – sokak szerint nem az, de hát többféle értelmezése van. Nem vagyok teológus, de ahonnan én merítettem, az a Szent Írás, és ott a hatodik. Ezen túlmenően semmiféle egyéb vallási vagy bibliai dolog nincs. Egyszerűen csak ez ezer évekkel ezelőtt meg volt írva, és ez a mai napig így van!"Hogyan fogadják ezt a témát, ezt a dalt egy koncert során? Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?


"Sosem játszottuk még el koncerten. Nem gondoljuk, hogy itt van az ideje. Ez a dal egy jóval „súlyosabb” történet, még érnie kell. Nem mondom, hogy sohasem fogjuk játszani – talán a közeljövőben sor is kerülhet rá-, de egyelőre még azt gondoljuk, várat magára."
ROAD - A hatodik (a 2013-as Tegyük fel albumról)


 
Miért érzed/érzitek úgy, hogy ilyen komoly témákat felhozzatok, sőt mi több; állást is foglaljatok ilyen fontos kérdésekben?


"Azt gondolom, hogyha már komoly témát feszegetünk, van miértje. Csak úgy nem beszélhetünk arról, miért vannak gyilkosságok, igen is pontot kell tenni a végére. Valamit mondani kell, állást kell benne foglalni. Mindenkinek van erről véleménye. Ott volt ez a Marian C. ügy, egy ország háborodott fel, és állást foglaltak azok az emberek is, akik nincsenek reflektor fényben.

De például a Leányfalun történt eset, amikor egy ír férfi gázolt el gyerekeket, majd hazamenekült. Erről mindenkinek van véleménye, és talán mondhatom, hogy majdnem az emberek 100 százaléka hasonlóképp gondolja, mint mi. Nekünk adott a lehetőség, hiszen van egy koncert, egy lemez, ahol hangosabban tudjuk ezt a véleményt megszólaltatni."


A teljes interjút itt tudod elolvasni. (Ha nem sikerül, ahogy nekünk sem töltődött be az oldal, akkor kattints ide!) 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ALVIN ÉS A MÓKUSOK - Itt az új dal: A halhatatlan halála
2019. december 14. (szombat) 08:23

A halhatatlan halála címmel egy új dallal jelentkezett az Alvin és a Mókusok. Ma este (december 14.) a Barba Negrában játszanak, vendégük a Bankrupt lesz. A Mikulás is hozott egy friss Alvin számot (Angyalok mosolyogjanak), ahhoz pedig egy klipet is forgatnak ma a Barba Negrás bulin, így azt üzenik a rajongóknak, hogy lehetőleg Mikulássapkában érkezzenek. És lesz ajándékuk is: "Találkozzunk december 14-én a Barba Negrában, ahol bemutatjuk nektek a Halhatatlan halála című dalt és megajándékozunk mindenkit egy, a dalt tartalmazó kislemezzel!"   www.facebook.com/Alvin.es.a.Mokusok A koncert Facebook oldala ALVIN ÉS A MÓKUSOK! 2019. december 14. Barba Negra Music Club 20.00 - kapunyitás 20.40 - Bankrupt 21.40 - ALVIN ÉS A MÓKUSOK ALVIN ÉS A MÓKUSOK - A halhatatlan halála (2019) ALVIN ÉS A MÓKUSOK - Angyalok mosolyogjanak (2019) A csapatnak idén még még...

ANNA & THE BARBIES - Megjelent és végighallgatható az Indián című új album
ANNA & THE BARBIES - Megjelent és végighallgatható az Indián című új album

Indián címmel megjelent és meg is hallgatható az idén már a 15. születésnapját ünneplő Anna & The Barbies új albuma. A különleges jubileumi alkalomhoz kapcsolódott egy...

SUICIDE SILENCE - Dal- és klippremier a februári albumról: Feel Alive
SUICIDE SILENCE - Dal- és klippremier a februári albumról: Feel Alive

Become The Hunter címmel február 14-én jön majd ki a Suicide Silence hatodik albuma, a hangsúlyos tiszta ének és a nu metalos jellege miatt igencsak megosztóra sikerült 2017-es Suicide...

CARCASS - Hat év után az első új dal: Under The Scalpel Blade
CARCASS - Hat év után az első új dal: Under The Scalpel Blade

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett a Carcass, a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása pedig 2020-ban jelenik meg. A csapatban tavaly óta új...

BODY COUNT - Vizuál-videót is kapott a márciusi új album címadó dala: Carnivore
BODY COUNT - Vizuál-videót is kapott a márciusi új album címadó dala: Carnivore

Carnivore címmel március 6-án jön majd ki az új Body Count album, a 2017-es Bloodlust folytatása, az új lemez címadó dalához pedig most egy vizuál-videó is érkezett. A Carnivore...

SONS OF APOLLO - Januárban jön az új album, dal- és klippremier: Fall To Ascend
SONS OF APOLLO - Januárban jön az új album, dal- és klippremier: Fall To Ascend

MMXX címmel január 17-én lát napvilágot a második albuma a Sons Of Apollo-nak, annak a prog metal csapatnak, amit az ex-Dream Theater dobos Mike Portnoy hozott össze pár éve Billy Sheehan...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS