ROAD - Máté a Pszichiátrián

Szerencsére csak egy interjú erejéig a Pszichiátria honlapján

2013. augusztus 22. (csütörtök) 13:13

A Road frontemberével, Molnár Mátéval készített interjút a Pszichiátria magazin, és a fő témát az idei album, a Tegyük fel, de talán az egész Road diszkográfia legsúlyosabb hangvételű dala szolgáltatta, az élőben eddig még soha nem játszott 'A hatodik'. A 8 perces, komor tétel kapcsán Patonai Nikolett beszélgetett RoadMátéval.A hatodik című számot is Te írtad. Mi ihlette? Mi az üzenete?

"A hatodik című dal csak úgy, mint a Szív alatt vagy a Valami nagyon hideg kék, hasonlóképpen íródott. Születik egy olyan zenei alap, ami nem a mi világunk, de szeretünk elkalandozni. Tekintettel arra, hogy a zenei alap súlyosabb, mint a mi zenei világunk, próbálok rá olyan témát találni, ami kicsit talán eltér; mélyebb síkon mozog; olyan témakört feszeget, amiket kevesen érintenek.

Azért mi mégis csak egy ilyen bulizós rock and roll zenekar vagyunk. Ez 'A hatodik' című dal az értelmetlen, megmagyarázhatatlan halálesetekről szól, amelyeknek a hátterében mindig az emberi butaság áll. Azt gondolom, ha már egy valakit meg tudunk akadályozni, hogy ostobaságot tegyen, egy labilis lelkiállapotú embert elgondolkodtatásra bírunk, elértük a célunkat ezzel a dallal.

Gondolkozzon el még a legjózanabb ember is ezeken a dolgokon – de nyilván a halált nem tudja elkerülni senki. Mégsem mindegy azért, hogy ágyban párnák közt vagy csatában – ahogyan Petőfi akarta. Ha azt elérjük, hogy ezeket megelőzzük, akkor én már boldog vagyok.

Nem várjuk azt, hogy ez legyen a sikerdalunk, sem azt, hogy ezzel azonosítsák a Road zenekart. Ez ilyen egy a sok közül, inkább azoknak szól, akik nem a koncertekre járnak bulizni, hanem kicsit gondolkodóbbak, depresszívebb hangulatúak, labilis lelkiállapotúak."Aki csak ismer Titeket tudja, mennyire szókimondó, őszinte emberek vagytok. Ez ebben a dalban is megmutatkozik. Mennyire vannak benne Bibliai/vallásos utalások?


"Maga a dolog, mint a bűncselekmény vagy a halál előidézése, önmagában bibliai. A hatodik parancsolat a Ne ölj – sokak szerint nem az, de hát többféle értelmezése van. Nem vagyok teológus, de ahonnan én merítettem, az a Szent Írás, és ott a hatodik. Ezen túlmenően semmiféle egyéb vallási vagy bibliai dolog nincs. Egyszerűen csak ez ezer évekkel ezelőtt meg volt írva, és ez a mai napig így van!"Hogyan fogadják ezt a témát, ezt a dalt egy koncert során? Milyen visszajelzéseket kaptatok eddig?


"Sosem játszottuk még el koncerten. Nem gondoljuk, hogy itt van az ideje. Ez a dal egy jóval „súlyosabb” történet, még érnie kell. Nem mondom, hogy sohasem fogjuk játszani – talán a közeljövőben sor is kerülhet rá-, de egyelőre még azt gondoljuk, várat magára."
ROAD - A hatodik (a 2013-as Tegyük fel albumról)


 
Miért érzed/érzitek úgy, hogy ilyen komoly témákat felhozzatok, sőt mi több; állást is foglaljatok ilyen fontos kérdésekben?


"Azt gondolom, hogyha már komoly témát feszegetünk, van miértje. Csak úgy nem beszélhetünk arról, miért vannak gyilkosságok, igen is pontot kell tenni a végére. Valamit mondani kell, állást kell benne foglalni. Mindenkinek van erről véleménye. Ott volt ez a Marian C. ügy, egy ország háborodott fel, és állást foglaltak azok az emberek is, akik nincsenek reflektor fényben.

De például a Leányfalun történt eset, amikor egy ír férfi gázolt el gyerekeket, majd hazamenekült. Erről mindenkinek van véleménye, és talán mondhatom, hogy majdnem az emberek 100 százaléka hasonlóképp gondolja, mint mi. Nekünk adott a lehetőség, hiszen van egy koncert, egy lemez, ahol hangosabban tudjuk ezt a véleményt megszólaltatni."


A teljes interjút itt tudod elolvasni. (Ha nem sikerül, ahogy nekünk sem töltődött be az oldal, akkor kattints ide!) 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AC/DC - Bon Scott ma lenne 74 éves
2020. július 9. (csütörtök) 18:09

A hard rock zene egyik legkarizmatikusabb hangja, az AC/DC frontembere 74 éve ezen a napon született. Bon Scott 1946. július 9-én látta meg a napvilágot a skóciai Forfarban, az anyakönyi kivonatában a Ronald Belford Scott név szerepelt.   A Highway To Hell albummal az igazi sikerekbe épp csak beleszagolt AC/DC frontembere egy szokásosan átmulatott londoni éjszakát követően egy barátja autójának hátsó ülésén aludt el, másnap, 1980. február 19-én pedig már csak a kihűlt holttestét találták meg. 33 éves volt. Visszaemlékezésünkben a csapat korai menedzsere szólal meg.   Michael Browning menedzser 1974 novemberében vette át az AC/DC ügyeinek intézését. Browning akkoriban a Hard Rock Cafét vezette Melbourne-ben, így ismerte meg a zenekart, majd egészen 1979-ig dolgozott velük, amikor a sikerek nyomán egy komolyabb szakmai háttérrel rendelkező menedzsmentre lett szüksége a zenekarnak. Malcolm...

LIONVILLE - AOR, melodikus rock dal- és klippremier: I'll Never Give My Heart Away
LIONVILLE - AOR, melodikus rock dal- és klippremier: I'll Never Give My Heart Away

Magic Is Alive címmel augusztus 7-én jelenik meg az AOR, dallamrock vonalas olasz Lionville negyedik albuma. A csapatot 2010-ben indította el a dalszerző, gitáros, énekes Stefano...

THE DEVIL'S TRADE - Dalpremier Makó Dávid dark/folk projektjétől: Három árva
THE DEVIL'S TRADE - Dalpremier Makó Dávid dark/folk projektjétől: Három árva

Arról már tavasszal beszámoltunk, hogy a Haw és a Stereochrist éléről ismert Makó Dávid egyszemélyes projektje, a folk/dark/blues vonalas The Devil's Trade a francia Season Of Mist...

ANTROPOMORPHIA - Egy klasszikus Venom dalt rögzítettek a karantén alatt: Warhead
ANTROPOMORPHIA - Egy klasszikus Venom dalt rögzítettek a karantén alatt: Warhead

Merciless Savagery címmel még tavaly tavasszal adta ki a Metal Blade a 2009-ben újjélesztett és azóta három albumot is megjelentető death metalos holland Antropomorphia új...

WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Maximus
WARKINGS - Jön a maszkos power metalosok új albuma, dalpremier: Maximus

Revenge címmel jelenik meg július 31-én az epikus power metalt játszó Warkings második albuma. A 2018-as Reborn lemez folytatásának friss előzetes dala a Maximus címet viseli, és egy...

TOUCH ME NOT - Irány a Balaton, új dal és klip: Nincs de
TOUCH ME NOT - Irány a Balaton, új dal és klip: Nincs de

Nincs de címmel egy klipes új dallal jelentkezett a 2014-ben alakult pop-metalos, avagy "cukimetalos" budapesti Touch Me Not zenekar. Az új nóta az Y Sound stúdióban készült és Cséry...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS