FATES WARNING - Dalpremier: Firefly

Október közepén ismét az A38 Hajón játszanak

2013. augusztus 20. (kedd) 19:21 | utoljára módosítva: 2013. augusztus 20. (kedd) 19:28

A pár napja bemutatott Into The Black dal után itt egy újabb tétel - Firefly címmel - a szeptember 27-én megjelenő új Fates Warning albumról, a Darkness In A Different Light-ról.


Az amerikai prog metal vonal egyik úttörő csapata október 16-án újra fellép Budapesten, a koncert helyszíne ismét az A38 Hajó lesz.


A koncert Facebook oldala


A Fates Warning legutóbbi nagylemeze még 2004-ben jött ki X címmel, az volt Mark Zonder dobos utolsó anyaga a bandával, a helyét Bobby Jarzombek vette át. Az új albumon Ray Alder énekes, Jim Matheos gitáros, Bobby Jarzombek és Joey Vera basszer mellett Frank Aresti gitáros is játszik, aki ugyan már 2003-ban visszatért a Fates Warningba, de az X lemezen még nem szerepelt.

"Hiszem, hogy ez minden idők legjobb Fates Warning felállása, és úgy gondolom, hogy ez az új lemezen is átjön - mondja az énekes Ray Alder. - Csaknem kilenc év telt el a legutóbbi stúdiólemezünk óta,és nem is lehetnék büszkébb mindarra, amit most megvalósítottunk."
FATES WARNING - Firefly (a 2013-as Darkness In A Different Light albumról)

FATES WARNING - Into The Black (új dal, 26.30-nál kezdődik)

 "Október 16-án ismét Budapestre érkezik a 30 éves amerikai progresszív metal zenekar, a Fates Warning, mely a stílus ismerői előtt legalább akkora tekintéllyel bír, mint az Arénákban koncertező Dream Theater vagy a Queensryche.

Az 1983-ban, a Connecticut állambeli Hartfordban alakult Fates Warning eleinte az akkori trendeknek megfelelően power metal dalokat írt, de az első két album után kiadott, és kísérletező irányba elmozduló Awaken The Guardian című lemezzel egy csapásra beírták magukat a heavy metal nagy könyvébe: többek között Mike Portnoy, a Dream Theater tagjaként ismertté vált dobos is a korszakos jelentőségű példaképei közé sorolta a lemezt.

Nem sokkal az áttörést jelentő lemez után az akkori énekes, John Arch ugyan távozott (posztját mai napig Ray Alder tölti be), de a Fates Warning lendülete mégsem tört meg, és a Parallels, a No Exit valamint a Perfect Symmetry című lemezeikkel sikerült világszerte komoly ismeretségre szert tenniük, a műfaj legmeghatározóbb csapatai közé emelkedve.

Magyarországra 20 év működés után, 2004-ben jutott el először az alapító-gitáros Jim Matheos vezette együttes, az éppen akkor megjelent, FWX című zseniális 10. albumukkal. 2011-ben került a lemezboltok polcaira az 1991-es Parallels album jubileumi változata, méghozzá egy koncert- és demófelvételeket tartalmazó bónusz-CD-vel és egy csaknem 3 órás extra DVD-vel, amelyre egy 1992-es, Parallels turnés koncert mellé felkerül a Parallels album munkálatairól készült film is.

Az akkori felállást megidézve (Ray Alder énekes, Jim Matheos gitáros, Frank Aresti gitáros, Joe DiBiase basszusgitáros és Mark Zonder) két koncertet is adtak Görögországban. A rajongókat az a hír is felrázta, hogy az aktuális tagság 2011-ben önálló projektet indított az alapító eredeti énekessel, John Arch-csal is, Arch/Matheos néven, majd ennek eredményeként Sympathetic Resonance címen egy lemezt is kiadtak.

Mindezekkel együtt a Fates Warning egyes számú énekese továbbra is Ray Alder marad, így a mostani turné is természetesen Jim Matheos, Ray Alder, Joey Vera, Frank Aresti és Bobby Jarzombek felállással indul útjára."
 

 


FATES WARNING - Darkness In A Different Light
(09/27 - InsideOut)

01. One Thousand
02. Firefly
03. Desire
04. Falling
05. I Am
06. Lighthouse
07. Into The Black
08. Kneel And Obey
09. O Chloroform
10. And Yet It Moves

CD 2
01. Firefly (hasszabb verzió)
02. Falling Further
03. One (lkoncert)
04. Life In Still Water (koncert)


 

Hozzászólások

[012484]
apple
folyt.: "heavy metal rajongók" körében, akik nem nagyon fogadnak el semmi féle változást, iránymódosítást egy zenekartól (mert akkor elárulják a hazájukat, a családjukat, a közösséget, szembemennek a saját identitásukkal), hanem elvárják, hogy egy csapat ugyanúgy ugyanarról szóljon, akkor is amikor a tagok már 50 évesek, mint amikor 20 évesek voltak. (lázadás, nonkonformizmus, rocker életforma, bandázás, ill. hogy bár elnyomnak és megvetnek az öregek meg az "okosok", mégis én vok a becsület és a hűség, a tisztesség bajnoka) ld. Ossian, Pokolgép, de még a TCS is, akik gyártják is becsülettel és büszkén a 35ezredik verzióját a régi dalaiknak.
[012483]
apple
Azért most hallom igazán, hogy Zonder papa mennyire különlegesen dobolt, bár Bobby is nyilván csúcskategóriás, a FW egy markáns jellegzetessége már a múlté. Cserébe a gitárszólók újbóli megjelenésének nagyon örülök.
Más: Érdekes, hogy ők is legalább annyit változtak az idők során mint a QR, megjelentek náluk nu: metalos elemek, (főleg Raynél szólóban), ill. Ray (,akár Tate) sem énekel már rég 17 oktávval magasabban a természetes hangszínénél, mégsem ment soha a vér- és szarhányás a "rajongók" részéről. Pedig kb. uaz a tábor.
Gondolkodtam már ezen néhányszor, és pont ma arra jutottam (ki tudja, hogy igazam van-e), hogy a prog-mag uaz ugyan, és ők nagyrészt el is fogadják/várják a változást (ld. U.N. 1-2 évvel ezelőttig mindig 10-est adott a QR lemezekre), csakhogy a QR a 80-90-es évek fordulóján (a FW-gal ellentétben) népszerű lett a
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
RED HOT CHILI PEPPERS - John Frusciante gitáros 10 év után visszatér a csapatba
2019. december 15. (vasárnap) 23:25

John Frusciante gitáros visszatér a Red Hot Chili Peppers-be - jelentette be a zenekar egy Instagram-posztban. A távozó Josh Klinghoffer gitáros 10 éven át játszott a Chiliben, a két utóbbi album, a 2011-es I'm With You és a 2016-os The Getaway vele készült. John Frusciante korábban már kétszer is kilépett a Chiliből. 1988-ban érkezett a bandába, Hillel Slovak alapító gitáros halála után, és olyan ultrasikeres lemezek születtek vele, mint az 1989-es Mother's Milk és az 1991-es Blood Sugar Sex Magik. 1992-ben a drogfüggősége miatt távozott a csapatból, majd hat év után visszatért, vele készültek a Californication, a By The Way és a Stadium Arcadium albumok, aztán 2009 szeptemberében ismét kiszállt a zenekarból. Nincs hivatalos magyarázat Josh Klinghoffer távozására, sem Frusciante visszatérésére, a Chili terveiről pedig annyit tudni, hogy 2021 nyarára már lekötöttek hét koncertet. Mindenesetre mély hálájukat fejezték...

ASPHALT HORSEMEN - Ilyen lett az új CD/DVD, az Unplugged In My Old Town
ASPHALT HORSEMEN - Ilyen lett az új CD/DVD, az Unplugged In My Old Town

A Fonogram-díjas Asphalt Horsemen zenekar 2018. január 27-én egy különleges koncertet adott a Gödöllői Művészetek Házában, ahol a gödöllői zenekar és vendégei akusztikus...

MIDNIGHT - Black/speed pokol, dalpremier: Rising Scum
MIDNIGHT - Black/speed pokol, dalpremier: Rising Scum

Az Athenar vezette chicagói Midnight a Metal Blade kiadóhoz szerződött, ahol január 24-én jön majd ki a kultikus black/speed banda negyedik nagylemeze. A 2017-es Sweet Death And Ecstasy...

THE HU - A Papa Roach énekesével készült a mongol metalosok új klipje: Wolf Totem
THE HU - A Papa Roach énekesével készült a mongol metalosok új klipje: Wolf Totem

Nagyjából egy éve vált netes szenzációvá a metalt tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadó The Hu zenekar, az első lemezük pedig The Gereg címmel jött ki...

SVART CROWN - Dalpremier a francia black/death csapattól: Exoria
SVART CROWN - Dalpremier a francia black/death csapattól: Exoria

Wolves Among The Ashes címmel február 7-én jelenik meg az extrém metalos francia Svart Crown ötödik albuma, a 2017-es Abreaction lemez folytatása, amelyről már a második előzetes dallal,...

VÉGÁLLOMÁS - Új klipes dal a várpalotai csapattól: Mondd csak
VÉGÁLLOMÁS - Új klipes dal a várpalotai csapattól: Mondd csak

Mondd csak címmel egy klipes új dallal jelentkezett a várpalotai punk rocker Végállomás. "A várpalotai Végállomás zenekar idén is meglepte rajongóit egy új videoklipes dallal, amely...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS