METALLICA - Jason Newsted az ...And Justice For All album dalairól

A Justice turnét Budapesten indította a zenekar

2013. augusztus 19. (hétfő) 08:30 | utoljára módosítva: 2018. március 4. (vasárnap) 09:35

A HammerWorld magazin nyári számának Klasszikus! rovatában Lars Ulrich dobos segítségével idéztük fel a csapat legkomplexebb, legprogresszívebb anyagának megszületését, kitérve persze arra a negyedszázados dilemmára is, hogy miért lett ennyire száraz az anyag hangzása és hogy miért nem lehet hallani a nótákban Jason Newsted basszusgitárját.

25 évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg a Metallica negyedik sorlemezét felvezető maxi, a Harvester Of Sorrow, amit aztán 1988 augusztus 25-én követett az ...And Justice For All album.

 Külön érdekessége volt a Justice albumnak, hogy a turné nyitókoncertjére Budapesten került sor 1988 szeptember 11-én (a programhoz kattints ide!), amely egyben a Metallica legelső magyarországi fellépése volt. Kemény 300 forintos belépővel, nyitóbandaként pedig a Pokolgép játszott. A szeptemberi Hammerben az ex-Metallica basszusgitáros Jason Newsteddel olvashatsz majd egy alapos interjút az új csapata, a Newsted és annak nemrég kiadott bemutatkozó albuma, a Heavy Metal Music kapcsán, itt pedig azt mondja el Jason, hogy mi jut eszébe a negyedszázados album dalairól.
BLACKENED


"A dal eleje és középrésze tőlem származik, vagyis a legjobb részek! (nevet) Miután bevettek a bandába, a legtöbbször James-szel lógtam. Közel laktunk egymáshoz, ha ha valamelyikünk elutazott, vigyáztunk egymás macskáira, együtt tévéztünk és jammeltünk - olyanok voltunk, mint a tesók. Ez az időszak számomra valami egészen különleges volt. A Blackened a hálószobámban állt össze egy négysávos magnó segítségével. Azt persze akkoriban még nem tudtam, hogy nyitódal lesz belőle."

...AND JUSTICE FOR ALL


"Egy igen nehéz nóta. A számos különböző rész miatt kemény ügy volt megtanulni és nehéz volt eljátszani is."

EYE OF THE BEHOLDER


"Erről a dalról ma már csak kevés emlékem van, hogy őszinte legyek. Leszámítva azt, hogy élőben mindig is jól működött, gyilkos ereje volt a színpadon."


ONE


"A Metallica pályafutásának egyik sarokköve. A Kill'em All, a Ride The Lightning és a Master Of Puppets a metal világ számára meghatározó albumok voltak, fantasztikus alaplemezek, tényleg felülmúlhatatlanok. De a One volt az a dal, amelyiknek köszönhetően az egész világon megismerték a bandát. Ahogy kijött a zenekar első videoklipje, az feltette a koronát az addigi életműre, attól fogva a Metallica megállíthatatlan volt."

THE SHORTEST STRAW


"A csapat első olyan dala, aminek funkys húzása van. Azt persze figyelembe kell venni, hogy négy fehér srác játssza!" (nevet)
 
HARVESTER OF SORROW


"A Sad But True kisöccse és a One mellett ez volt a legsikeresebb dal a Justice turnén. Ez persze az együttkiabálós refrénnek is köszönhető volt, amit imádtak a rajongók."


THE FRAYED ENDS OF SANITY


"Hogy is van ez a szám?! (nevet) Már egyáltalán nem emlékszem rá ... (kis segítség egy okostelóról) A francba! Ez ma biztosan beleragad a fülembe... Köszi!" (Ezt a dalt sem Jasonnel, sem azóta nem játszotta el a Metallica teljes egészében.)


TO LIVE IS TO DIE


"Ez a dal még Cliff Burtontől származik. Jó szám. Azt azért meg kell jegyezzem, hogy nem igazán bántam, hogy a következő lemezeken már nem volt instrumentális szám."

DYER'S EVE


"A kedvenc számom a lemezről, egyben az a dal, amit a legnehezebb eljátszani. Százszor is elnyomhatod, de még akkor is reménytelen. Sajnos az én időmben soha nem tettük be a programba. Lars és köztem ez egy soha véget nem érő vita volt. Mindig mondtam neki, hogy szedje már össze magát és tanulja meg rendesen a dalt, hagyja már, hogy eljátsszuk élőben! (2004 márciusában adták elő először élőben.) Ami a Metallica dalait illeti, ez az egyik legkomolyabb kihívást jelentő szám." 

Hozzászólások

[012473]
morningrise
Sosem fogom megérteni, hogy miért kellett Jason hangszerét így lekeverni :) És azt sem, hogy azóta miért nem adtak ki egy újrakevert verziót.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ASENBLUT - Melodikus pagan death metal, dal- és klippremier: Seite An Seite
2020. január 27. (hétfő) 18:09

Die Wilde Jagd címmel április 17-én jelenik meg a pagan metalos német Asenblut negyedik albuma, a 2016-os Berserker lemez folytatása, a melodikus death metal brigád első előzetes dalával, a klippel kísért Seite An Seite tétellel pedig már lehet is ismerkedni.   www.facebook.com/asenblutband     ASENBLUT - Seite An Seite (a 2020-as Die Wilde Jagd albumhoz) ASENBLUT - Die Wilde Jagd (04/17 - AFM) 01. Die Wilde Jagd 02. Codex Gigas 03. Seite An Seite 04. Irminsul 05. Drachentöter 06. Penumbra 07. Weder Gott Noch Könige 08. Wolfshunger 09. 300 10. Seite An Seite (hosszabb verzió - bónuszdal)  

BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot
BÜTCHER - Régisulis speed metal, albumpremier: 666 Goats Carry My Chariot

666 Goats Carry My Chariot címmel január 31-én, most pénteken jelenik meg a speed metalos belga Bütcher második nagylemeze, a 2017-es Bestial Fükkin' Warmachine debüt folytatása, amelyet...

VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe
VADER - Májusban jön ki az új album, itt az első dal: Shock And Awe

Solitude In Madness címmel május 1-jén jelenik meg a Vader új stúdióalbuma, amely már a tizenhatodik lesz a sorban. A lengyel extrém metal színtér egyik veterán csapatától máris itt...

BLACK SWAN - Friss videoklip Reb Beach gitáros új csapatától: Big Disaster
BLACK SWAN - Friss videoklip Reb Beach gitáros új csapatától: Big Disaster

Shake The World címmel február 14-én jelenik meg a bemutatkozó albuma annak a Black Swan nevű új csapatnak, amelyben Reb Beach gitáros (Winger, Whitesnake), Jeff Pilson basszusgitáros...

COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)
COOL HEAD KLAN - Tűzben edzett (lemezkritika)

COOL HEAD KLAN Tűzben edzett (NAIL/HMP)   Amikor az előző CHK lemez (Benzin és vér, 2016) kritikáját írtam, azt mondtam, el kell fogadni, hogy a CHK bizony nem a CHC,...

AT NIGHT I FLY - Mirror Maze (lemezkritika)
AT NIGHT I FLY - Mirror Maze (lemezkritika)

AT NIGHT I FLY Mirror Maze (NAIL/HMP)   Az At Night I Fly bemutatkozó EP-je, a September Kills még 2012-ben jelent meg, jó sokat kellett hát várni az első albumra. Az...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS