PARADISE LOST - Jubileumi válogatás új dallal, újrafelvett régiségekkel, ritkaságokkal

25 éves az örökvidám zenekar

2013. augusztus 16. (péntek) 08:54

A nyári Rock Beachen fellépett brit Paradise Lost egy különleges felvételekkel, ritkaságokkal telepakolt válogatást ad ki október 21-én, méghozzá a 25. születésnapjuk kapcsán.

A Tragic Illusion 25 (The Rarities) címet kapott 14 tételes anyagra egy vadonatúj tétel is felkerül Loneliness Remains címmel, de Nick Holmesék újra felvettek két ősrégi dalt, a Gothicot és az Our Saviourt. A többi nóta korábban már megjelent különféle maxik, kislemezek B oldalain.


"A 20. században, a megalakulásunk éveiben egy ilyen lemezt B-oldalas válogatásnak neveztünk volna. Ezek olyan dalok, amelyek nem kerültek fel a sorlemezekre, így rendszerint a kislemezek B oldalán kötöttek ki, és sokat jelentettek a rajongóknak, de a különlegességük miatt ahhoz is hozzájárultak, hogy az adott kislemez felkerüljön a listákra, ami adott esetben rádiós játszást is generált. Annak idején ez volt a legfontosabb a bandák számára, mert így eljuthatott a zenéjük új hallgatókhoz.

Igen, barátaim, ma már nehéz elképzelni az Internet előtti világot! Azt a világot, amelyikben a demókazetták és a koncertfelvételek csereberéje nélkül elképzelhetetlen volt, hogy valakihez eljusson egy underground banda híre. És természetesen mindez postai úton történt. Az első lemezünk, a Lost Paradise megírása és felvétele idején is pontosan így mentek ezek a dolgok. Persze, az olyan magazinoknak, mint a Metal Hammer, a Metal Forces és a Kerrang!, is megvoltak az underground színteret támogató arcai, akik a magunkfajta bandákat hozzásegítették ahhoz, hogy szélesebb körben is ismertté váljunk. Szerényebb méretekben ugyan, de voltak audio- és vizuális lehetőségek is. Az Egyesült Királyságban például Tommy Vance legendás Friday Rock Show-ja ilyen volt a rádióban, később pedig a tévében is felbukkantak olyan műsorok, mint a Powerhour, a Raw Power és természetesen a Headbangers Ball az MTV-n.

A 25 év alatt rengeteg változás történt a bandánknál, és nem csupán zeneileg. Elég csak összevetni az Our Saviour dalt a Faith Divides Us, Death Unites Us-szal. Az Internet révén sokkal szélesebb választék tárul elénk, azonnal véleményt is formálhatunk a zenékről, és nem csak az jut el hozzánk, amit a nagy kereskedelmi cégek és rádióállomások odatolnak elénk.

A múltbéli extra dalaink mellé erre a válogatásra feltettük a Gothic és az Our Saviour nemrég készült új verzióit. Az ilyesmit egy muzsikus fura élményként éli meg.

Mint zenekar, mindig is album banda voltunk, nem kislemezes, és a régi dalok új felvétele gyakran felesleges, de amikor összepróbáltuk az Our Saviourt, egy olyan dalt, ami jó húsz éve nem szerepelt a programunkban, egészen izgalmasnak találtuk! Már a stúdiózás előtt eldöntöttük, hogy nem egy 21. századi tökéletes stúdióváltozatot akarunk, és úgy érzem, hogy az ilyesmi nem is használt volna a számnak (sőt, leginkább elvette volna az eredeti varázsát), inkább sebtiben akartuk felvenni, szinte demós tempóban.

Miközben azon igyekeztünk, hogy elcsípjük ezt a nyers jelleget, régi cimboránk és producerünk, Simon Efemey is beszállt a munkába. Simonnal dolgoztunk a Shades Of God, Icon és Draconian Times albumokon, és ezúttal is nagy móka volt vele együttműködni. Ezekre az új verziókra ne úgy gondolj, mint amik kiválthatják az eredeti felvételeket, itt leginkább arról volt szó, hogy öt arc jól érezte magát és stúdiós vonalon kicsit visszalátogatott a múltba.

A CD-knek és a digitális letöltéseknek nincs B oldala, így ez a kifejezés csaknem értelmét vesztette, azonban a vinylért lelkesedő hardcore arcoknak köszönhetően ez mégsem következett be. És ezt nagy örömmel mondom. Gyakran visszaemlékszem magam is arra a 10 évre, amikor izgatottan utaztam haza a buszon, kezemben egy frissen vásárolt LP-vel, olvasgatva a szövegeket, elmerülve a méretes borító nyújtotta látványban.

Ugyanakkor azok a régi és új zenék is nagy örömömre szolgálnak, amelyeket manapság fedezek fel az Interneten. Örülök, hogy mindkét élményt átélhettem a Paradise Lostban töltött évek alatt, a jövő pedig ki tudja, mit tartogat még. Én magam is izgatottan várom, hogy legközelebb merre indulunk el!"


Az őszi jubileumi brit dátumokon a Paradise Lost vendége a Lacuna Coil lesz, valamint a Katatonia, akik ezeken a koncerteken a komplett Viva Emptiness lemezüket előadják majd.

 


PARADISE LOST - Tragic Illusion 25 (The Rarities)
(10/21 - Century Media)

01. Loneliness Remains
02. Never Take Me Alive (Spear Of Destiny feldolgozás)
03. Ending Through Changes
04. The Last Fallen Saviour
05. Last Regret (Lost in Prague Orchestra Mix)
06. Faith Divides Us - Death Unites Us (Lost in Prague Orchestra Mix)
07. Cardinal Zero
08. Back On Disaster
09. Sons Of Perdition
10. Godless
11. Missing (Everything But The Girl feldolgozás)
12. Silent In Heart
13. Gothic 2013
14. Our Saviour 2013

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke
2020. július 5. (vasárnap) 10:04

A rozsda lelke címmel megjelent és végig is hallgatható a budapesti Sub-Zero zenekar második albuma. "Az új anyagunk tíz számot tartalmaz, amelyek között vannak lazább, AC/DC-sebb és harapósabb, Black Sabbath/Megadeth/Dream Theater-hangulatú tételek is. A szövegek továbbra is elgondolkodtatóak, a mindennapok problémáival foglalkoznak, a zene pedig az első albumhoz képest direktebb lett, de a hangzásunk is sokat fejlődött."   www.facebook.com/SubZeroZenekar   SUB-ZERO - A rozsda lelke (a 2020-as album) 01. Nincs fék 02. Titkos rajongód 03. Mindig magas a tét 04. Túl mélyen jártam 05. Gépvilág 06. Mosolyogva 07. Csak az másnak szólt 08. Hányszor kell égni? 09. Nyögsz, mint a gép 10. Játszmák A rozsda lelke - a Spotify-on SUB-ZERO - Gépvilág (szöveges videó a 2020-as albumhoz)  

KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow
KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow

Miközben javában készül az új Megadeth album, Kiko Loureiro gitáros egy újabb szólólemez kiadására készül. A brazil Angrából 2015-ben igazolt át Kiko a Megadethbe, és korábban...

IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine
IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine

Alphaville címmel július 31-én jelenik meg az avant-garde metalos New York-i Imperial Triumphant negyedik albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a videóval kísért City...

PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator
PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában
ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában

A Black Sabbath debütáló albuma 1970. február 13-án jelent meg, azaz már több mint 50 éve, a Zakk Wylde vezette Black Sabbath tribute csapat, a Zakk Sabbath pedig ünnepelte meg ezt a...

U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond
U.D.O. - Közös album jön a Bundeswehr zenekarával, új klipes dal: Neon Diamond

Eredetileg úgy volt, hogy Udo Dirkschneider és csapata, a U.D.O. két különleges koncertet is ad az idei Wacken fesztiválon: az egyiken megünnepli az Accept idén 35 éves Metal Heart...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS