PARADISE LOST - Jubileumi válogatás új dallal, újrafelvett régiségekkel, ritkaságokkal

25 éves az örökvidám zenekar

2013. augusztus 16. (péntek) 08:54

A nyári Rock Beachen fellépett brit Paradise Lost egy különleges felvételekkel, ritkaságokkal telepakolt válogatást ad ki október 21-én, méghozzá a 25. születésnapjuk kapcsán.

A Tragic Illusion 25 (The Rarities) címet kapott 14 tételes anyagra egy vadonatúj tétel is felkerül Loneliness Remains címmel, de Nick Holmesék újra felvettek két ősrégi dalt, a Gothicot és az Our Saviourt. A többi nóta korábban már megjelent különféle maxik, kislemezek B oldalain.


"A 20. században, a megalakulásunk éveiben egy ilyen lemezt B-oldalas válogatásnak neveztünk volna. Ezek olyan dalok, amelyek nem kerültek fel a sorlemezekre, így rendszerint a kislemezek B oldalán kötöttek ki, és sokat jelentettek a rajongóknak, de a különlegességük miatt ahhoz is hozzájárultak, hogy az adott kislemez felkerüljön a listákra, ami adott esetben rádiós játszást is generált. Annak idején ez volt a legfontosabb a bandák számára, mert így eljuthatott a zenéjük új hallgatókhoz.

Igen, barátaim, ma már nehéz elképzelni az Internet előtti világot! Azt a világot, amelyikben a demókazetták és a koncertfelvételek csereberéje nélkül elképzelhetetlen volt, hogy valakihez eljusson egy underground banda híre. És természetesen mindez postai úton történt. Az első lemezünk, a Lost Paradise megírása és felvétele idején is pontosan így mentek ezek a dolgok. Persze, az olyan magazinoknak, mint a Metal Hammer, a Metal Forces és a Kerrang!, is megvoltak az underground színteret támogató arcai, akik a magunkfajta bandákat hozzásegítették ahhoz, hogy szélesebb körben is ismertté váljunk. Szerényebb méretekben ugyan, de voltak audio- és vizuális lehetőségek is. Az Egyesült Királyságban például Tommy Vance legendás Friday Rock Show-ja ilyen volt a rádióban, később pedig a tévében is felbukkantak olyan műsorok, mint a Powerhour, a Raw Power és természetesen a Headbangers Ball az MTV-n.

A 25 év alatt rengeteg változás történt a bandánknál, és nem csupán zeneileg. Elég csak összevetni az Our Saviour dalt a Faith Divides Us, Death Unites Us-szal. Az Internet révén sokkal szélesebb választék tárul elénk, azonnal véleményt is formálhatunk a zenékről, és nem csak az jut el hozzánk, amit a nagy kereskedelmi cégek és rádióállomások odatolnak elénk.

A múltbéli extra dalaink mellé erre a válogatásra feltettük a Gothic és az Our Saviour nemrég készült új verzióit. Az ilyesmit egy muzsikus fura élményként éli meg.

Mint zenekar, mindig is album banda voltunk, nem kislemezes, és a régi dalok új felvétele gyakran felesleges, de amikor összepróbáltuk az Our Saviourt, egy olyan dalt, ami jó húsz éve nem szerepelt a programunkban, egészen izgalmasnak találtuk! Már a stúdiózás előtt eldöntöttük, hogy nem egy 21. századi tökéletes stúdióváltozatot akarunk, és úgy érzem, hogy az ilyesmi nem is használt volna a számnak (sőt, leginkább elvette volna az eredeti varázsát), inkább sebtiben akartuk felvenni, szinte demós tempóban.

Miközben azon igyekeztünk, hogy elcsípjük ezt a nyers jelleget, régi cimboránk és producerünk, Simon Efemey is beszállt a munkába. Simonnal dolgoztunk a Shades Of God, Icon és Draconian Times albumokon, és ezúttal is nagy móka volt vele együttműködni. Ezekre az új verziókra ne úgy gondolj, mint amik kiválthatják az eredeti felvételeket, itt leginkább arról volt szó, hogy öt arc jól érezte magát és stúdiós vonalon kicsit visszalátogatott a múltba.

A CD-knek és a digitális letöltéseknek nincs B oldala, így ez a kifejezés csaknem értelmét vesztette, azonban a vinylért lelkesedő hardcore arcoknak köszönhetően ez mégsem következett be. És ezt nagy örömmel mondom. Gyakran visszaemlékszem magam is arra a 10 évre, amikor izgatottan utaztam haza a buszon, kezemben egy frissen vásárolt LP-vel, olvasgatva a szövegeket, elmerülve a méretes borító nyújtotta látványban.

Ugyanakkor azok a régi és új zenék is nagy örömömre szolgálnak, amelyeket manapság fedezek fel az Interneten. Örülök, hogy mindkét élményt átélhettem a Paradise Lostban töltött évek alatt, a jövő pedig ki tudja, mit tartogat még. Én magam is izgatottan várom, hogy legközelebb merre indulunk el!"


Az őszi jubileumi brit dátumokon a Paradise Lost vendége a Lacuna Coil lesz, valamint a Katatonia, akik ezeken a koncerteken a komplett Viva Emptiness lemezüket előadják majd.

 






PARADISE LOST - Tragic Illusion 25 (The Rarities)
(10/21 - Century Media)

01. Loneliness Remains
02. Never Take Me Alive (Spear Of Destiny feldolgozás)
03. Ending Through Changes
04. The Last Fallen Saviour
05. Last Regret (Lost in Prague Orchestra Mix)
06. Faith Divides Us - Death Unites Us (Lost in Prague Orchestra Mix)
07. Cardinal Zero
08. Back On Disaster
09. Sons Of Perdition
10. Godless
11. Missing (Everything But The Girl feldolgozás)
12. Silent In Heart
13. Gothic 2013
14. Our Saviour 2013









 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PALAYE ROYALE - Klippel és dallal a fegyverek ellen: Massacre, The New American Dream
2019. december 9. (hétfő) 14:53

Massacre, The New American Dream címmel egy fegyverellenes nótával jelentkezett nemrég a kanadai Palaye Royale, a dalhoz pedig most a klip is megérkezett.  Jó hír, hogy jövő tavasszal a csapat végre eljut Budapestre is, a koncert március 12-én lesz az A38 Hajón. "Először Magyarországon a Palaye Royale! Az adrenalinlöket formáció színpadi show-ja legalább annyira ütős, mint kitűnő zenéjük! A Kanadából indult, ma már azonban Las Vegas-i székhelyű fashion-art rock trió váratlan, de annál hatásosabb, akár egy adrenalinlöket, nem véletlenül ragasztotta rá a brit sajtó a 'The Hottest Band of 2018' címkét. A zenekar első alkalommal hozza Budapestre kimeríthetetlen energiáját, egyedi látásmódját és látványvilágát. És ami még mindezt tetőzi: náluk biztosra vehetjük, hogy ugyanannyira játszanak a szemnek, mint a fülnek. Formabontó megjelenésük és színpadi show-juk legalább annyira fontos eleme a művészetüknek,...

NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken
NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken

Adore címmel idén tavasszal adta ki a második albumát a kanadai post-black brigád Numenorean, pénteken, december 13-án pedig 'last minute' jelleggel játszanak majd Budapesten a portugál...

UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes
UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes

Idén nyáron a Dürer Kertben koncertezett a black metalos amerikai Uada, jövő tavasszal pedig egy újabb turnéval térnek vissza Budapestre. Három bandát hoznak magukkal, a svéd Griftet, a...

RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap
RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap

The Throne Within címmel még szeptemberben jelent meg a tradicionális heavy metalt nyomató svéd Ram hatodik albuma, a 2017-es Rod lemez folytatása, amelynek The Trap daláhopz készült el a...

ME AND THAT MAN - Tarantino-hatású klippel a Behemoth főnökének új dala: Run With The Devil
ME AND THAT MAN - Tarantino-hatású klippel a Behemoth főnökének új dala: Run With The Devil

A Slipknottal februárban Budapestre érkező lengyel Behemoth frontemberének, Nergalnak van egy darkos, blues-os, folkos szólóprojektje, a 2017-es bemutatkozó album, a Songs Of Love And Death...

DEFILED - Brutális death metal, új dal a japánoktól: Centuries
DEFILED - Brutális death metal, új dal a japánoktól: Centuries

Infinite Regress címmel január 24-én lát napvilágot a brutális death metalt nyomató japán Defiled hatodik albuma, a 2016-os Towards Inevitable Ruin lemez folytatása, második...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS