SZIGET 2013 - 100-200 milliós veszteséggel kalkulálnak idén

Gerendai Károly az MTI-nek nyilatkozott

2013. augusztus 11. (vasárnap) 22:14

Várhatóan 360-370 ezer között lesz a Sziget idei látogatottsági száma, ami némileg elmarad a tavalyi, 379 ezres adattól, de Gerendai Károly úgy értékeli, ettől függetlenül jól sikerült a fesztivál.

A főszervező - aki szerint az idei Sziget veszteséges lesz - az MTI-nek adott vasárnapi interjújában azt mondta, pozitív visszajelzéseket kaptak az idén bevezetett változtatásokról és reméli, hogy ezek hatására jövőre újra "erősödni" fog a rendezvény.


Gerendai Károly egyelőre végleges adatokat nem tudott mondani a látogatók számáról. Szavai szerint ugyanakkor azt már előre látták, hogy a bérletek eladása elmarad a korábbi évekétől, annak ellenére, hogy idén növelték a kiadásaikat. Enyhíti a helyzetet, hogy az éppen tavaly 27-ről 18 százalékra csökkent áfa miatt emelkedik a jegybevétel nettó összege - jegyezte meg.

A főszervező azt is elmondta, hogy az idei Sziget előreláthatóan veszteséges lesz. Ennek összegét egyelőre nem lehet tudni, mert sok információ hiányzik a végső számításhoz, de becslése szerint várhatóan száz- és kétszázmillió forint közé tehető a deficit. Hangsúlyozta, hogy a Volt fesztivál és a Balaton Sound viszont elég jól sikerült ahhoz, hogy cégük feltehetően így is pozitív szaldóval zárhasson.

A visszaesés talán legfontosabb okának azt nevezte, hogy az idei sztárprogram gyengébb volt, mint amit a szervezők szerettek volna. Hozzátette: emellett tavaly a húszéves jubileum és az előtte elnyert legjobb európai fesztivál díja is fokozta az érdeklődést a Sziget iránt. Gerendai Károly szavai szerint érezni lehet, hogy a hazai célközönség - mind a demográfiai problémák, mind a külföldre való elvándorlás miatt - fogy. Megjegyezte: az elmúlt években is csökkent a magyar látogatók száma, de akkor azzal párhuzamosan még nőtt a külföldieké, most viszont ez az utóbbi trend is megállt.

Az idén megújult látványvilágról szólva kijelentette, hogy akkor is arra szerették volna helyezni a hangsúlyt, ha erősebb lett volna a zenei program. A nemzetközi fesztiválpiacon elmondása szerint nagyon erős a konkurenciaharc, mára körülbelül ötször annyi a rendezvény, mint 21 éve, a Sziget indulásakor volt. Miután a kínálat bővül, a kereslet viszont nem, ezért egy ilyen helyzetben csak azok tudnak életben maradni vagy éppen tovább erősödni, akik jól meg tudják különböztetni magukat a többiektől. A látványvilág és a szolgáltatások fejlesztését vagy a sokszínűség erősítését, amikben a Sziget eddig is jobb volt sok versenytársánál, éppen ezért is tartották stratégiai célnak - fejtette ki.

Gerendai Károly kiemelte, hogy a mostani változások szinte mindegyikére pozitív visszajelzéseket kaptak. A legnagyobb sikert valószínűleg a strand aratta, de a látogatók jól fogadták a cirkuszt, illetve a nappali-kora esti közösségi akciókat is. Jelenleg nem látnak olyan idén bevezetett elemet, amelyet ne lenne értelme folytatni - mondta. Kitért arra, hogy - miközben olyan értelemben szerencsésen megúszták a pénteki vihart, hogy amiatt nem kellett programokat elhalasztani -, a szél éppen a látványvilág elemeit tépázta meg.

Az eddigi koncertek közül a pénteki Blurre voltak a legtöbben kíváncsiak – mondta el Gerendai Károly. Aznap körülbelül 65 ezren voltak a Szigeten, közülük 45-50 ezren pedig elmentek a Nagyszínpadhoz is. Vasárnap estére, amikor David Guetta lép fel a Nagyszínpadon, a szervezők hasonló vagy azt meghaladó nézőszámot várnak. Ezt a reményüket táplálja, hogy akkor tartják majd az úgynevezett end show-t is. A főszervező ennek kapcsán azt mondta, az előzetes eladások alapján 65-70 ezer közé várja a vasárnapi látogatottságot, ami már közel lenne a 75 ezres telt házhoz.

(MTI)

Hozzászólások

[012467]
Winternight
A külföldön munkát vállalók többsége azért megy külföldre dolgozni, mert a kommunizmus 45 éve alatt évtizedekkel lemaradtunk bérekben a nyugati államoktól. 2010 óta a magyarok is korlátlan számban vállalhatnak munkát az EU szerencsésebb történelmű államaiban. Aki úgy érzi, neki kint jobb lesz, mehet. De nagyrészt pont nem azok mennek ki dolgozni, akik itthon annyit keresnek, hogy simán kipengethetnék a 60-70 ezres szigetjegyet, meg a hét egyéb költségeit. Ez tehát egy nagy kamu szöveg volt Gerendaitól, és tökéletesen illeszkedik eszmetársainak hazug propagandájába.
A Sziget azért lesz veszteséges, azért mennek egyre kevesebben, mert a magyarok többsége számára megfizethetetlen, a rock/metal zene szinte teljesen száműzve lett, a devianciákat népszerűsíti és támogatja, és mert botrányosan szar volt a zenei kínálat.
A Sziget addig volt jó, amíg volt Hammer színpad. Én sem előtte, sem azóta nem voltam, de az a néhány év jó volt. A szép emlékek miatt sajnálom, hogy az elmúlt években egyre jobban süllyed a színvonal.
[012466]
gepe
Minden évben van néhány csapat, melyet szívesen megnéznék (ilyen sok fellépő közt ez természetes a nagy számok törvénye alapján), idén a Bad Religion és a Flogging Molly, na de ilyen árak mellett...
[012465]
MrEddieKrueger
@hetfield: Megmondom helyette: 4 nap, legrosszabb esetben is 15 ezer a 4 napi bérlet,de ha okos voltál, megoldottad 11400-ból is. 4500-5900 között mozgott a napijegy, vásárlási időponttól függően. Sok zenei stílus. Ismert nevek stílustól függetlenül: Ákos, Amorphis , Blind Myself, Deep Purple, Depresszió, Dalriada, Dragonforce, Edda, és még sorolhatnám napestig, tehát a felsorolás nem teljes körű. Ha nem lenne beteg a gerincem,simán mentem volna.
[012464]
hetfield
Halló karcsi bácsi! nézd csak meg mi is volt a fezenen! :D
[012463]
gab666
nem értem miért sír a szájuk, hogy kevés magyar látogat el a szigetre... ilyen árakat csak a külföldiek tudnak megfizetni és amúgy is, szinte csak rájuk építenek, úgy hogy b@sszák meg... azt meg már nem is említem meg, hogy a rock-ot meg a metált teljesen száműzték a felhozatalból... egy populáris nyáltenger túristáknak, ez a sziget
[012462]
atilla79
Egyáltalán nem is kell a Szigetre metal sátor, ennyit minek fizessek azért, hogy egy helyen lecövekeljek? Egyébként is, aki nem tud válogatni a hazai felhozatalból, az nem menjen fesztiválra. :)
[012461]
rigilaci
Javaslom szervezzünk gyűjtést.Nehogy éhen haljon a Gerendai családja.

[012460]
kaida
A sziget évről évre egyre szarabb lesz. Már csak azoknak éri meg elmenni akik "partyzni meg drogozni" akarnak.
[012457]
Bucketheadfan
És kit érdekel egy olyan fesztivál ahol csak a "partyzás" a lényeg és semmi köze a rock-metálhoz?
[012456]
pekka
Van olyan ember aki elhiszi ezt a veszteséget? Nem is értem kit akarnak hülyének nézni? Ezzel csak saját magukból csinálnak hülyét ezek a majmok.
[012455]
Detomasso
Majd akkor megyek a Szigetre, ha lesz Cannibal Corpse vagy Napalm Death, de akkor is biztos, hogy 14 rugót nem adok ki érte (a cirkuszon és az állatkerten átverekedjem át magam a sok bohóc és majom között...na neee). Már az elején sírtak, hogy nem lesz metal-sátor..itt is az eredménye!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PALAYE ROYALE - Klippel és dallal a fegyverek ellen: Massacre, The New American Dream
2019. december 9. (hétfő) 14:53

Massacre, The New American Dream címmel egy fegyverellenes nótával jelentkezett nemrég a kanadai Palaye Royale, a dalhoz pedig most a klip is megérkezett.  Jó hír, hogy jövő tavasszal a csapat végre eljut Budapestre is, a koncert március 12-én lesz az A38 Hajón. "Először Magyarországon a Palaye Royale! Az adrenalinlöket formáció színpadi show-ja legalább annyira ütős, mint kitűnő zenéjük! A Kanadából indult, ma már azonban Las Vegas-i székhelyű fashion-art rock trió váratlan, de annál hatásosabb, akár egy adrenalinlöket, nem véletlenül ragasztotta rá a brit sajtó a 'The Hottest Band of 2018' címkét. A zenekar első alkalommal hozza Budapestre kimeríthetetlen energiáját, egyedi látásmódját és látványvilágát. És ami még mindezt tetőzi: náluk biztosra vehetjük, hogy ugyanannyira játszanak a szemnek, mint a fülnek. Formabontó megjelenésük és színpadi show-juk legalább annyira fontos eleme a művészetüknek,...

NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken
NUMENOREAN - Titkos helyen egy 'last minute' black metal buli most pénteken

Adore címmel idén tavasszal adta ki a második albumát a kanadai post-black brigád Numenorean, pénteken, december 13-án pedig 'last minute' jelleggel játszanak majd Budapesten a portugál...

UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes
UADA - Tavasszal három másik black bandával tér vissza az amerikai négyes

Idén nyáron a Dürer Kertben koncertezett a black metalos amerikai Uada, jövő tavasszal pedig egy újabb turnéval térnek vissza Budapestre. Három bandát hoznak magukkal, a svéd Griftet, a...

RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap
RAM - Új videoklip a svéd heavy metal csapattól: The Trap

The Throne Within címmel még szeptemberben jelent meg a tradicionális heavy metalt nyomató svéd Ram hatodik albuma, a 2017-es Rod lemez folytatása, amelynek The Trap daláhopz készült el a...

ME AND THAT MAN - Tarantino-hatású klippel a Behemoth főnökének új dala: Run With The Devil
ME AND THAT MAN - Tarantino-hatású klippel a Behemoth főnökének új dala: Run With The Devil

A Slipknottal februárban Budapestre érkező lengyel Behemoth frontemberének, Nergalnak van egy darkos, blues-os, folkos szólóprojektje, a 2017-es bemutatkozó album, a Songs Of Love And Death...

DEFILED - Brutális death metal, új dal a japánoktól: Centuries
DEFILED - Brutális death metal, új dal a japánoktól: Centuries

Infinite Regress címmel január 24-én lát napvilágot a brutális death metalt nyomató japán Defiled hatodik albuma, a 2016-os Towards Inevitable Ruin lemez folytatása, második...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS