ÉLŐ FÉM - Ahogy az Anna & The Barbies elvarázsolta a MüPát

Anna & The Barbies - 2013 június 7 - Bp., Művészetek Palotája

2013. augusztus 7. (szerda) 09:31 | utoljára módosítva: 2013. augusztus 11. (vasárnap) 12:34

Az Anna & The Barbies tavaly évvégi negyedik lemezével (Ánem) nemcsak saját ázsióját növelte nagyra, (besöpörve többek közt egy Fonogram-díjat is), de a két évvel ezelőtti Gyáva Forradalmár idején ugrásszerűen meglódult népszerűségük is töretlenül nő. Tulajdonképpen minden egyes koncertjükkel.

Nincs kétségem, hogy aki élőben is látta már őket, érezte azt a bizonyos plusz töltést, amitől ez a csapat képes volt az elmúlt évek sikerszériáját ilyen öles léptekkel végigugrálni. Ez a zenekar gyakorlatilag a szemem láttára vált a kis pinceklubok maroknyi ember látogatta szerelemzenéléséből egy reményteljes, majd mára komoly táborral rendelkező, a szakma szemében is súllyal bíró listavezető csapattá.

Nagy értékük, hogy zeneileg roppant széles réteget képesek megszólítani, sőt, megfogni is, az okosan fogalmazott szövegek pedig bárkinek kapaszkodót tudnak nyújtani,. Még akkor is, ha netán merőben mást vizionál egyes sorok mögé, mint ami Annát személyes indíttatásai révén inspirálhatta. Sikerük egyértelmű kulcsa Anna személyes varázsa mellett, hogy közel sem elégszenek meg annyival, amit az eddigi sikerek kivájta mederből meríteni tudnak.

Ez a koncert egy minden tekintetben különleges fellépés volt, ami jól mutatta, hogy milyen mélyre is a nyúlnak abba a bizonyos mederbe. A kaméleonként megújulni tudó színpadi jelenségén túl Anna nemcsak a zenekar arca, hanem annak egyfajta mozgatórugója, kreatív agya is, érzésem szerint azzal együtt is, hogy a dalszerzésben valamifajta - nem csak vérségi - szimbiózisban léteznek együtt dalszerző társával és testvérével, Simivel (Pásztor Sámuel gitáros).
 


Az, hogy Anna nem képes, és megkockáztatom, nem is akar megrekedni a szimpla zenekari lét nyújtotta lehetőségeknél, a legjobb példa talán tényleg éppen ez a MüPa koncert volt. Ez az este több szempontból is speciális volt. Egyrészt a helyszín miatt, ami a MüPa egyik színházterme volt (megjegyzem, a zenekar ázsióját jelzi, hogy elővételben telt ház lett!), ami eleve egyfajta színielőadásos miliőt kölcsönzött az egész estének, anélkül, hogy tudhattuk volna, valójában mivel készülnek. Ez az érzet pedig tulajdonképp nem is esett messze a valóságtól.

Az alapkoncepciót az Óz, a csodák csodája adta, azaz Anna elszabadult fantáziája alapján a jól ismert történet vázára fűztek fel másfél órányi saját nótát. Az előadás ennek a komoly mondanivalóját épp úgy átfogta, ahogy beengedte a meseszerű körítést és a zenekar jóízű humorát is. Az este eleve egy jópofa filmmel kezdődött, amelyben sztyuardeszként felbukkanó statisztájuk zseniálisan leforgatott és bájosan felturbózott kisfilmje alá Anna narrátorhangként elmagyarázta az este „szabályait”, hogy aztán pikk-pakk a „Sárgaúton” találjuk magunkat, sodródva az előadással, akárcsak Dorothyt azzal a bizonyos tornádóval Kansasből.

Kíváncsi voltam, hogy az alapból intenzív színpadi jelenlétüket hogyan tervezik majd ide besimítani, és a végeredmény több tekintetben is felülmúlta a várakozásaimat. Egyfelől, nem igyekeztek az eredeti történet kiindulópontja miatt „megerőszakolni” a dalaikat, de erővel sem tuszkoltak oda valamifajta mögöttes tartalmat – itt tulajdonképpen a saját szerzemények egy erős kivonata hangzott el, jó néhány esetben áthangszerelt, akár finomított verzióban, ám ezalatt korántsem egy akusztikus előadást kell érteni.

Visszavettek a klubbulik jihadjából, ám a seprűs dobverő, vagy Simi torzításmentes(ebb), visszafogottabb játéka ebben a közegben inkább csak erősíteni tudott a dalokon. Azokon a dalokon, amik – nem is gondoltam volna – de hasonló gondolati síkon, mondanivalójukat tágított tudattal tekintve valóban simán felfűzhetőek voltak az Óz történet lazán kezelt fonalára.

Három nagy kivetítő is dolgozott mögéjük, ritkább esetben őket magukat, vagy a dalok (és főképp az este történet szerinti fordulóponjait) összekötő szövegeket láthattuk, azt azonban, hogy milyen roppant komoly felkészülés állt a produkció mögött, az mutatta, hogy a buli nagy részében az ezekhez külön forgatott zenekaros kisfilmek pörögtek. Ez bizony minimum jó órányi összevágott filmes anyagot jelentett, ráadásul nem is öncélú, hanem nagyon is kitalált, és az adott pillanathoz illeszkedő tartalommal.
 


Ezen a ponton már konkrétan éreztem, hogy mennyi időt és energiát ölhettek az előkészületekbe – főleg, hogy nem kisebb személyiség, mint Hobo vállalt bennük statisztaszerepet, méghozzá nem is elhanyagolható szerepeket! Ez bizony komoly fegyvertény. Láthattuk az öreget old-school repülőgéppilótaként, amint az épp a nagy utazásra induló zenekart „egrecíroztatja”, koldusként, aki egy kapualjban szakadt kabátban üldögélve vív elkeseredett társadalmi küzdelmet a járókelőkkel, vagy épp citromsárga „tudom-mit-tettél-tavaly-nyáron” esőkabátban vidámparki körhintafelügyelőként, amint árgus szemekkel vizslatja az azon épp önmegvalósító zenekart.

Mindemellett Hobo narrátorként a hangját is kölcsönözte a dalok közé, jellegzetes orgánumán prózai önmagát hozva, nem egyszer még (akár az este folyamán fel sem bukkant) AATB dalszövegekből is idézve. A zenekar zenészvendégei Horváth János Kornél, az Ánemen szintén szerepelt Frenk, de a maga műfajában kétségtelenül értékes dolgokat asztalra tett, nem mellesleg csodaszép hangú Szalóki Ági is szerepet kaptak.

A színház nyújtotta lehetőségeket kihasználva a padlóból kiemelkedve Ági által énekelt Márti dala is lett az egyik egyértelmű csúcspont, talán a legszebb változat volt, amit eddig volt szerencsém hallani. Frenk személye számomra mindeddig egészében véve is kakukktojás volt az AATB életében, itt azonban egy kosztümös szereplés erejéig őt is sikerült beilleszteni a programba, az pedig külön érdekesség, hogy nemcsak a Medallion kétesebb hangszerelésű korszakából exhumáltak rég elfelejtett nótát, hanem ez egyszer elhangzott az új albumon – ezt továbbra is tartom – baklövésnek számító Polaroid is, amelyek ebben a hangszerekkel hozott, akusztikusra vett verzióban kifejezetten jó dallá váltak! Vagy mondjuk inkább úgy, megmutatták rejtett értékeiket. Újabb bizonyíték, hogy merre is az előre!
 


Mindemellé magát a közönséget is bevonták picit a műsorba, a bejáratnál kiosztott „Múlt” feliratú papírlapot repülőgéppé hajtogatva volt, amikor mindenki messze űzhette keserű emlékeit, a „Méregzsák” feliratú papírzacskóval pedig egyszerre pukkaszthatta ki bárki az összes vélt és valós feszültségét, ha az adott pillanatban úgy érezte, az teherként húzza a lelkét. A mű-tábortüzes Gombóc is megható pillanat volt, egy-egy pillanatban Anna már szinte szárnyalni látszott, ő aztán tényleg az este minden rezdülését magába szívta.

Nehéz volna minden momentumot visszaadni, talán lehetetlen is, ezt igazából látni kellett. Annál is inkább, mert ezt így színpadra vinni egyértelműen csak színházi körülmények között lehet, így vélelmezem, hogy túl sokszor nem lesz alkalmunk látni. Hacsak nem visszanézve, az egész estét ugyanis több kamerával rögzítették – nagyon remélem, hogy valamilyen formában viszont is láthatjuk majd.

A csapat azóta túl van egy spéci Woodstock hangulatú Ópusztaszeres táboron is, majd végigzúzták a teljes magyar fesztivál-élvonalat – és javában készülnek az őszre/télre esedékes akusztikus albumra is, ami jellegével stílszerűen áthidalja majd Anna örömteli gyermekáldásának köszönhető nyugalmasabb téli időszakot.

Addig azonban még előttünk az év utolsó keménykötésű koncertje, augusztus 14-én a Budapest Parkban (az Óriás és a Hollywoodoo társaságában) , ahol ugyan sem ez, sem az a spéci program nem várható, azonban kiváló lehetőség ahhoz, hogy a „szünet” előtt még utoljára fel lehessen töltődni a töményebb verziójukkal.

Kétségem sincs, hogy ha a lendület továbbra is töretlen marad, a következő „rendes” lemezük már simán a headliner zónáig röpíti majd őket!

Szilvás Gergő


Fotók: Kovács Attila - képgaléria itt!

Még valami: csütörtök éjjel a Szigeten játszik a zenekar.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS