ZENEIPARI JÖVŐKÉP - Svédországban a stream és a vinyl jelenti a kiutat

A ProArt friss hírlevele

2013. augusztus 5. (hétfő) 10:48

Svédországban már látszik a jövő, mármint a zeneiparé, fogalmaz a ProArt friss hírlevele, amelyből az derül ki, hogy a CD-eladások számának erőteljes visszaesése után két új körvonalazódik egyre kontúrosabban, a legális streamé és a vinylé, azaz a bakelitlemezé.


"Július 21-én publikálta a svédországi zeneipar szervezete, a GLF (a "svéd MAHASZ") a legfrissebb, 2013 első félévére vonatkozó értékesítési számokat. A száraz adatok viszonylag kevés nyilvánosságot kaptak, ám maga a hír valójában korszakos jelentőségű, és érdemes alaposabban megvizsgálni.

Kiderül először is, hogy a hosszú éveken át tartó hanyatlást követően Svédország - ahol már egy-két évvel ezelőtt is láthattunk bíztató jeleket - rátalált a kivezető útra. A zeneipar értékesítései az elmúlt hat hónapban összesen nagyjából 500 millió svéd koronát tettek ki, ami 12%-os emelkedés 2012 hasonló időszakához képest! Ez gyakorlatilag 17 és fél milliárd forintnak felel meg; összehasonlításképpen Magyarországon 2012-ben a teljes éves értékesítés nem érte el a 4 milliárd forintot sem; az iparág szempontjából legkiemelkedőbb években (az ezredforduló környékén) kb. 10 milliárd forint volt a legmagasabb éves érték.


Az alábbi táblázatból látszik, hogy Svédországban az átlagos jövedelem négyszerese az itthoninak, ám a lakosság tízszer annyi pénzt költ zenére, mint Magyarországon.

Svédország
Lélekszám: 8,8 millió
nominális egy főre jutó GDP: 49 ezer USD
egy főre jutó zenevásárlás fél év alatt (HUF) 1988

Magyarország:
Lélekszám: 10 millió
nominális egy főre jutó GDP: 13 ezer USD
egy főre jutó zenevásárlás fél év alatt (HUF) 200


A puszta adatoknál és gazdasági számításoknál azonban sokkal többet rejtenek a részletes svéd számok. A fizikai hordozók (zenei albumok és videók) értékesítése 24, ill. 30%-kal csökkent, ám 71%-kal emelkedett a kislemez-értékesítés, elsősorban a bakelit reneszánszának köszönhetően; utóbbi egyébként az albumok esetében is 50%-os emelkedést mutat! Az összbevétel 75 (!) százalékát a digitális értékesítések teszik ki, utóbbiakon belül pedig igen tekintélyes 94% származik a streaming szolgáltatásokból!


A svéd adatokat egyébként nagyon hasonló számok előzték meg Norvégiából is: ott 17% a növekedés az első félévben, és a teljes bevételek 66%-át teszi ki a streaming. Ez azt jelenti, hogy a skandináv zenefogyasztók egyértelműen állást foglaltak, és az angolszász mondással élve, "a pénzüket is odateszik a szájuk mellé". Vagyis: zenefogyasztási célokra a streaming szolgáltatásokat preferálják, és hajlandóak is fizetni ezekért.

Az ilyen jellegű szolgáltatások havi előfizetés ellenében korlátlan hozzáférési lehetőséget biztosítanak a világ gyakorlatilag teljes zenei repertoárjához, így akár számítógépen, akár mobilon bármikor hallgathatjuk kedvenc zenénket; ami épp eszünkbe jut.

A szolgáltatások offline üzemmódban is működnek, tehát a streamelt zeneszámok az Internet-kapcsolat megszakítása után is meghallgathatóak. A világ legnépszerűbb streaming szolgáltatása, az elmúlt két évben Egyesült Államokban is erőteljes felfutást produkáló Spotify nem mellesleg Svédországból indult. Azóta erős konkurenciája is akadt, ráadásul a Deezer már Magyarországon is elérhető.


Végül még egy szóra vissza kell térnünk a másik, bár darabszámokban kevésbé robosztus, arányát tekintve azonban igen látványos növekedést produkáló szegmenshez, a - magyar köznyelvben helytelenül bakelitnek nevezett - vinyl korongokhoz.

Az elmúlt években nem csak Skandináviában, de például az Egyesült Államokban is folyamatos, dinamikus, évi 30-50% közötti növekedést mutatnak. A két jelenség (streaming + vinyl) együtt azt mutatja, hogy a nagy számokat, a tömeges felhasználást tekintve a fogyasztók a gyors, egyszerű, olcsó megoldást kedvelik, ám van egy jelentős, egyre növekvő réteg, amely kiemelten fontosnak tartja a minőséget, az exkluzívitást, a kézzel foghatóságot, és a zenét az elérhető legmagasabb minőségben, vinyl korongon birtokolja és hallgatja legszívesebben."  (ProArt)

Hozzászólások

[012442]
KissGabor
Továbbra is azt mondom, hogy az aranykornak ugyan vége, de ez még mindig jó üzlet. Nem fog eltűnni se a cd, se a vinyl. De még a kazetta is éledezik. Ha meg a multik bedobják a törölközőt, majd alakulnak kis cégek akiknek néhány milliárd, vagy pár száz millió nem is tűnik olyan kevésnek. A városban ahol élek, itt is minden évben sírnak a vállalkozók, hogy régen jó volt, most már nem éri meg. K*rvára nem állt be gyári melósnak egy se.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AWS - Előrendelhető a Park koncert CD és DVD, videópremier: Fuss
2019. december 11. (szerda) 16:50

Park címmel jelenik meg az AWS új koncert CD-je, DVD-je, amelynek anyagát még májusban rögzítették a Budapest Parkban. Máris megnézheted a Fuss dal felvételét a DVD-ről, amelyben Bodor Máté (Alestorm, All But One) a vendég. A CD és a DVD különféle támogatói csomagok formájában már előrendelhető az AWS honlapján: www.awszenekar.hu/shop www.facebook.com/awszenekar   AWS feat. Bodor Máté - Fuss (a 2019-es Park DVD-ről) AWS - Park CD+DVD (12/13 - Edge) CD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Sorsforgató 08. Lelket vennék 09. Köddé válsz 10. Fuss 11. Szívhang 12. Vigyázz rám 13. Fekete részem 14. Temetetlen halott 15. Mindent a semmiért 16. Viszlát nyár DVD 01. Lakatlan ember 02. X/0 03. Te is félsz 04. Budapest 05. Hol voltál 06. Éjjeli tánc 07. Takard el 08. Sorsforgató 09. Lelket vennék...

SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka
SAQQARA - Új szöveges videó született: Fáraó átka

A HammerWorld magazin novemberi számának extra CD-mellékleteként jelent meg a Rebel és a Crossholder zenekarok éléről is ismert Szaládi "Devil" Károly énekes vezette Saqqara zenekar...

SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right
SERIOUS BLACK - Január végén új album, klippel az első dal: When The Stars Are Right

Suite 226 címmel január 31-én jelenik meg az Urban Breed énekes vezette power metalos Serious Black ötödik albuma, amelynek első előzetese a videoklippel kísért When The Stars Are Right...

BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens
BRING ME THE HORIZON - Hivatalos koncertvideó az új dalhoz: Ludens

Ludens címmel egy hónapja egy új dallal jelentkezett az Oli Sykes vezette Bring Me The Horizon, amelyhez hivatalos klip is született, most pedig itt a dal hivatalos koncertklipje, amit...

CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name
CONTINOOM - Klippremier: Scream My Name

Scream My Name címmel egy új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter vezette Continoom zenekar. Természetesen ez a nóta is elhangzik majd december 14-én a Robotban, ahol a divideD-dal lesz...

GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre
GOST - Februárban már headlinerként érkezik Budapestre

Jelenleg a Mayhemmel turnézik, februárban pedig harmadik alkalommal, ezúttal headlinerként érkezik Budapestre az A38 Hajó szervezésében GosT. A Baalberith karakterét megtestesítő dark...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS