ZENEIPARI JÖVŐKÉP - Svédországban a stream és a vinyl jelenti a kiutat

A ProArt friss hírlevele

2013. augusztus 5. (hétfő) 10:48

Svédországban már látszik a jövő, mármint a zeneiparé, fogalmaz a ProArt friss hírlevele, amelyből az derül ki, hogy a CD-eladások számának erőteljes visszaesése után két új körvonalazódik egyre kontúrosabban, a legális streamé és a vinylé, azaz a bakelitlemezé.


"Július 21-én publikálta a svédországi zeneipar szervezete, a GLF (a "svéd MAHASZ") a legfrissebb, 2013 első félévére vonatkozó értékesítési számokat. A száraz adatok viszonylag kevés nyilvánosságot kaptak, ám maga a hír valójában korszakos jelentőségű, és érdemes alaposabban megvizsgálni.

Kiderül először is, hogy a hosszú éveken át tartó hanyatlást követően Svédország - ahol már egy-két évvel ezelőtt is láthattunk bíztató jeleket - rátalált a kivezető útra. A zeneipar értékesítései az elmúlt hat hónapban összesen nagyjából 500 millió svéd koronát tettek ki, ami 12%-os emelkedés 2012 hasonló időszakához képest! Ez gyakorlatilag 17 és fél milliárd forintnak felel meg; összehasonlításképpen Magyarországon 2012-ben a teljes éves értékesítés nem érte el a 4 milliárd forintot sem; az iparág szempontjából legkiemelkedőbb években (az ezredforduló környékén) kb. 10 milliárd forint volt a legmagasabb éves érték.


Az alábbi táblázatból látszik, hogy Svédországban az átlagos jövedelem négyszerese az itthoninak, ám a lakosság tízszer annyi pénzt költ zenére, mint Magyarországon.

Svédország
Lélekszám: 8,8 millió
nominális egy főre jutó GDP: 49 ezer USD
egy főre jutó zenevásárlás fél év alatt (HUF) 1988

Magyarország:
Lélekszám: 10 millió
nominális egy főre jutó GDP: 13 ezer USD
egy főre jutó zenevásárlás fél év alatt (HUF) 200


A puszta adatoknál és gazdasági számításoknál azonban sokkal többet rejtenek a részletes svéd számok. A fizikai hordozók (zenei albumok és videók) értékesítése 24, ill. 30%-kal csökkent, ám 71%-kal emelkedett a kislemez-értékesítés, elsősorban a bakelit reneszánszának köszönhetően; utóbbi egyébként az albumok esetében is 50%-os emelkedést mutat! Az összbevétel 75 (!) százalékát a digitális értékesítések teszik ki, utóbbiakon belül pedig igen tekintélyes 94% származik a streaming szolgáltatásokból!


A svéd adatokat egyébként nagyon hasonló számok előzték meg Norvégiából is: ott 17% a növekedés az első félévben, és a teljes bevételek 66%-át teszi ki a streaming. Ez azt jelenti, hogy a skandináv zenefogyasztók egyértelműen állást foglaltak, és az angolszász mondással élve, "a pénzüket is odateszik a szájuk mellé". Vagyis: zenefogyasztási célokra a streaming szolgáltatásokat preferálják, és hajlandóak is fizetni ezekért.

Az ilyen jellegű szolgáltatások havi előfizetés ellenében korlátlan hozzáférési lehetőséget biztosítanak a világ gyakorlatilag teljes zenei repertoárjához, így akár számítógépen, akár mobilon bármikor hallgathatjuk kedvenc zenénket; ami épp eszünkbe jut.

A szolgáltatások offline üzemmódban is működnek, tehát a streamelt zeneszámok az Internet-kapcsolat megszakítása után is meghallgathatóak. A világ legnépszerűbb streaming szolgáltatása, az elmúlt két évben Egyesült Államokban is erőteljes felfutást produkáló Spotify nem mellesleg Svédországból indult. Azóta erős konkurenciája is akadt, ráadásul a Deezer már Magyarországon is elérhető.


Végül még egy szóra vissza kell térnünk a másik, bár darabszámokban kevésbé robosztus, arányát tekintve azonban igen látványos növekedést produkáló szegmenshez, a - magyar köznyelvben helytelenül bakelitnek nevezett - vinyl korongokhoz.

Az elmúlt években nem csak Skandináviában, de például az Egyesült Államokban is folyamatos, dinamikus, évi 30-50% közötti növekedést mutatnak. A két jelenség (streaming + vinyl) együtt azt mutatja, hogy a nagy számokat, a tömeges felhasználást tekintve a fogyasztók a gyors, egyszerű, olcsó megoldást kedvelik, ám van egy jelentős, egyre növekvő réteg, amely kiemelten fontosnak tartja a minőséget, az exkluzívitást, a kézzel foghatóságot, és a zenét az elérhető legmagasabb minőségben, vinyl korongon birtokolja és hallgatja legszívesebben."  (ProArt)

Hozzászólások

[012442]
KissGabor
Továbbra is azt mondom, hogy az aranykornak ugyan vége, de ez még mindig jó üzlet. Nem fog eltűnni se a cd, se a vinyl. De még a kazetta is éledezik. Ha meg a multik bedobják a törölközőt, majd alakulnak kis cégek akiknek néhány milliárd, vagy pár száz millió nem is tűnik olyan kevésnek. A városban ahol élek, itt is minden évben sírnak a vállalkozók, hogy régen jó volt, most már nem éri meg. K*rvára nem állt be gyári melósnak egy se.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
WITCHER - "Egyfajta modernkori romantikus ellenálló vagyok" (interjú)
2020. július 6. (hétfő) 07:08

A gyertyák csonkig égnek címmel még novemberben jelent meg a Witcher néven ismert, 2010-ben alakult szombathelyi black metal duó harmadik nagylemeze. A Witcher második albuma a 2015-ben megjelent Csendes domb volt, amely az orosz Dark East Productions gondozásában látott napvilágot. A hazai underground black metal színtér egyik színfoltja a 2010 óta működő Witcher. A Neubauer Roland és Gere Karola által alkotott duó egyszerre nyers és melankolikus, fennkölt és súlyos hangulatú zenéjében kimutatható a ’90-es évek black metalja, azonban stílusuknak markáns magyar vonatkozásai, jegyei vannak, s ezek a zenei, művészi, esztétikai, s a komplex vizualitást is érintő tulajdonságok biztosítanak egy sajátos hangzást a zenekarnak. Milán Péter számos témát érintő, részletekbe menő interjúját Neubauer Roland válaszolta meg.   www.facebook.com/witcherband   www.facebook.com/filosofemrecords    ...

SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke
SUB-ZERO - Megjelent és meghallgatható a második album: A rozsda lelke

A rozsda lelke címmel megjelent és végig is hallgatható a budapesti Sub-Zero zenekar második albuma. "Az új anyagunk tíz számot tartalmaz, amelyek között vannak lazább, AC/DC-sebb...

KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow
KIKO LOUREIRO - Dalpremier a Megadeth gitárosának új szólóalbumáról: Overflow

Miközben javában készül az új Megadeth album, Kiko Loureiro gitáros egy újabb szólólemez kiadására készül. A brazil Angrából 2015-ben igazolt át Kiko a Megadethbe, és korábban...

IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine
IMPERIAL TRIUMPHANT - Avant-garde metal New Yorkból, új dal és klip: City Swine

Alphaville címmel július 31-én jelenik meg az avant-garde metalos New York-i Imperial Triumphant negyedik albuma, amelynek már a második előzetes dalával, a videóval kísért City...

PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator
PAIN OF SALVATION - Klippel az első dal a nyár végén érkező albumról: Accelerator

Panther címmel augusztus 28-án jelenik meg az új Pain Of Salvation album. A svéd prog metal csapat legutóbbi lemeze a 2017 januárjában kiadott In The Passing Light Of Day volt, azóta...

ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában
ZAKK WYLDE - Az örök klasszikus Black Sabbath dal a Zakk Sabbath előadásában

A Black Sabbath debütáló albuma 1970. február 13-án jelent meg, azaz már több mint 50 éve, a Zakk Wylde vezette Black Sabbath tribute csapat, a Zakk Sabbath pedig ünnepelte meg ezt a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS