LET THE CIGAR DIE - Az Éter Fesztivál tehetségkutatójának nyertese

Stoner rock + doom + grunge

2013. július 29. (hétfő) 10:13 | utoljára módosítva: 2013. július 29. (hétfő) 18:34

Idén májusban Egerben került megrendezésre az Éter Fesztivál, és annak keretén belül Észak-Magyarország legnagyobb tehetségkutatója, amelynek első díját a tiszakécskei Let The Cigar Die vihette haza. (A második helyezett az Eclipse Of The Sun lett, a harmadik pedig a Loud And Black.)


A fehérvári Eclipse Of The Sun-nal készült interjúnkat már olvashattad, most pedig az Éter első helyezettje, a Szigeten is fellépő Let The Cigar Die mutatkozik be.


"A kezdetben csupán Sánta Zoltánból és Blanár Leventéből álló akusztikus duó idővel egy olyan kvartetté nőtte ki magát - Kőrös Zoltánnal és Czene Dáviddal -, amely már a nagyobbacska színpadokon sem fest furcsán. A kezdetben még akusztikus formában, majd teljes zenekarosan is post-grunge beütésű zenét játszó csapat igazi fiatalos hévvel 90 fokot fordult és elindult a stoner rock ösvényein úgy, hogy számaikban a kőkemény metalos blues mellett megtalálható a hardcore, a punk és a modern metal egy-két jellegzetessége is."


Let The Cigar Die koncertek a következő hetekben:

08/02 - Mezőtúr, Erőd klub
08/05 - SZIGET, Magyar Zenei Színpad
08/09 - Budapest, R33
08/16 - Angyalföldi utcazenei fesztivál (akusztikus)
08/18 - Zorall Sörolimpia, Pussy Nagyszínpad (14.30)
08/30 - Szeged, Club NoirLet The Cigar Die - Facebook oldal


 


LET THE CIGAR DIE (b-j):
Blanár Levente - énekes/gitáros
Sánta Zoltán - gitáros
Czene Dávid - dobos
Kőrös Zoltán Dávid - basszusgitáros + vokál

 

Soroljátok fel, kérlek, a zenekarotok eddigi történetének legfontosabb állomásait!

"Ezt az egész zenekarosdit Zola és Levi kezdte 2011-ben - akusztikusan. Spontán alakult meg ez a forma, mivel akkor így hozta a helyzet. Azóta többször is felmerült egy teljes zenekar gondolata, de csak 2012 nyarán került sor arra, hogy összeálljon a Let The Cigar Die.

Eleinte grunge-ban gondolkodtunk, aztán egyszer csak elkezdtünk valami teljesen másban gondolkodni, elkezdtünk más zenéket játszani. Rájöttünk, hogy a továbblépés csak akkor lehetséges, ha saját számokat is írunk, így szépen lassan neki is láttunk ennek a feladatnak. Azóta lényegében csak saját szerzeményekkel állunk ki a színpadra.

Lényeges állomás lehet még, hogy felléptünk a Hegyalja fesztiválon, az Éter fesztivál megnyerése, és nagy eseménynek ígérkezik, hogy az Éteres nyereményünknek köszönhetően augusztusban játszhatunk a Szigeten. És még sorolhatnánk..."LET THE CIGAR DIE - I Wish You (2013-as felvétel)


 

 

 

Mutassátok be a Let The Cigar Die tagjait és áruljátok el azt is, hogy a zenélés mellett ki mivel foglalkozik!

"Frontemberünk, Levi Szegeden tanul magyar szakon. Ez meg is nehezíti a próbák összehangolását. Emellett zenél még a Barbears zenekarban, úgyhogy van mivel elütnie az idejét...

A dobosunk, Dávid Kecskeméten tanul valami számítógépes izének, emellett állandóan Colát iszik, idejének jó részét ez tölti ki! (nevet) De van egy másik, régebben alakult zenekara is, a Sick Soul-ban is űzi az ipart.

A basszusgitárosunk, Zoli még gimnazista itt, Kécskén. Ő a zenekarunk kis fiatalja és mindaddig, amíg be nem kötötték a fejét, a Let The Cigar Die bakmalaca is volt. Zolával együtt zenél a Last-ban és a Mayfly-ban is - mindkettő kécskei zenekar.

A gitáros Zola egész nap kocsmában van. De tényleg… napi 16 órában. Mivel ott dolgozik (hehe). Emellett aprítja a nőket, de ez már persze mellékes. Ja és néha még magába is fordul. Ez általában kiteszi a napjának lényeges részét."Melyik zenekarok voltak rátok a legnagyobb hatással?


"Ezt nem nagyon tudjuk megmondani, mert mind a négyen más-más zenét hallgatunk. Azt sem mondhatjuk, hogy például a Down mindenkire nagy hatással volt, mert Dávid azelőtt, hogy velünk találkozott, nem is ismerte.

Zoli kedvence a Parkway Drive, Zoláé a Down, Soundgarden és hasonlók, Dávid prog. metalos, így a kedvenc zenekara a Dream Theater, míg Levi az akusztikus indie zenétől kezdve a hörgős, udvarló medve hangutánzós metalig mindent meghallgat."Hogyan írnátok le a zenéteket olyasvalakinek, aki még nem hallotta?


"Nehéz ügy, mert egyik számunk sem hasonlít a másikra. Nem csak struktúrájukban, de stílusukban sem. Ez a különböző hatások eredménye. Mindenesetre mi minden számunkat szeretjük, mivel groove-osak, ütősek, zúzósak, dallamosak - legalábbis ezt mondják mások."LET THE CIGAR DIE - Lose You (akusztikus felvétel))Számítottak arra, hogy elviszitek az Éter Fesztiválon a tehetségkutató fődíját? Pontosan mit is nyertetek és mi volt az, ami a legnagyobb élmény volt számotokra az Éteren?

"Álmainkban sem gondoltunk volna ilyesmire! Minket nagyon meglepett és így a legnagyobb élmény az volt, hogy a zsűri a Gödörben hihetetlenül pozitívan nyilatkozott rólunk. Ennek nagyon örültünk, végighallgattuk őket és minden egyes apró megszólalást meggondoltunk. Ennél nagyobb élményt nem tudunk elképzelni.

Több dolgot is nyertünk, köztük a Szigeten való fellépést, egy 100 ezer Ft értékű Mezzoforte vásárlási utalványt, egy Club 202-es fellépést és a többi."Zenekarként mi volt az eddigi legkiugróbb, valamint a legkiábrándítóbb élményetek?


"Szerintem a legnagyobb élményünk az volt, amikor még duó formációban koncerteztünk Mezőtúron és kizártak a koleszból, ahol a szállásunk volt, ezért egy ATM-ben aludtunk! (nevet) Teljes zenekarral meg egyértelműen a Hegyalja volt az eddigi legnagyobb élmény.

A legkiábrándítóbb… Mivel elég pozitívan látunk mindent, és mindenen képesek vagyunk nevetni, nem igazán maradt meg ilyesmi."Milyen felvételetek van jelenleg és mit terveztek még 2013-ra?


"Eddig két számot vettünk fel, az egyik meg is hallgatható a Youtube-on. I Wish You a címe és egész szépen halad felfelé a nézettsége. A másik felvett szám még maszterelés alatt van. Azt csak ilyen demónak szántuk, 8 perc alatt játszottuk fel egyben, teljes zenekarral, ének nélkül, aztán Levi külön felénekelte. Augusztusban tervezünk még egy felvételt, de ezzel kapcsolatban még semmi sem tisztázott."
Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS