LET THE CIGAR DIE - Az Éter Fesztivál tehetségkutatójának nyertese

Stoner rock + doom + grunge

2013. július 29. (hétfő) 10:13 | utoljára módosítva: 2013. július 29. (hétfő) 18:34

Idén májusban Egerben került megrendezésre az Éter Fesztivál, és annak keretén belül Észak-Magyarország legnagyobb tehetségkutatója, amelynek első díját a tiszakécskei Let The Cigar Die vihette haza. (A második helyezett az Eclipse Of The Sun lett, a harmadik pedig a Loud And Black.)


A fehérvári Eclipse Of The Sun-nal készült interjúnkat már olvashattad, most pedig az Éter első helyezettje, a Szigeten is fellépő Let The Cigar Die mutatkozik be.


"A kezdetben csupán Sánta Zoltánból és Blanár Leventéből álló akusztikus duó idővel egy olyan kvartetté nőtte ki magát - Kőrös Zoltánnal és Czene Dáviddal -, amely már a nagyobbacska színpadokon sem fest furcsán. A kezdetben még akusztikus formában, majd teljes zenekarosan is post-grunge beütésű zenét játszó csapat igazi fiatalos hévvel 90 fokot fordult és elindult a stoner rock ösvényein úgy, hogy számaikban a kőkemény metalos blues mellett megtalálható a hardcore, a punk és a modern metal egy-két jellegzetessége is."


Let The Cigar Die koncertek a következő hetekben:

08/02 - Mezőtúr, Erőd klub
08/05 - SZIGET, Magyar Zenei Színpad
08/09 - Budapest, R33
08/16 - Angyalföldi utcazenei fesztivál (akusztikus)
08/18 - Zorall Sörolimpia, Pussy Nagyszínpad (14.30)
08/30 - Szeged, Club NoirLet The Cigar Die - Facebook oldal


 


LET THE CIGAR DIE (b-j):
Blanár Levente - énekes/gitáros
Sánta Zoltán - gitáros
Czene Dávid - dobos
Kőrös Zoltán Dávid - basszusgitáros + vokál

 

Soroljátok fel, kérlek, a zenekarotok eddigi történetének legfontosabb állomásait!

"Ezt az egész zenekarosdit Zola és Levi kezdte 2011-ben - akusztikusan. Spontán alakult meg ez a forma, mivel akkor így hozta a helyzet. Azóta többször is felmerült egy teljes zenekar gondolata, de csak 2012 nyarán került sor arra, hogy összeálljon a Let The Cigar Die.

Eleinte grunge-ban gondolkodtunk, aztán egyszer csak elkezdtünk valami teljesen másban gondolkodni, elkezdtünk más zenéket játszani. Rájöttünk, hogy a továbblépés csak akkor lehetséges, ha saját számokat is írunk, így szépen lassan neki is láttunk ennek a feladatnak. Azóta lényegében csak saját szerzeményekkel állunk ki a színpadra.

Lényeges állomás lehet még, hogy felléptünk a Hegyalja fesztiválon, az Éter fesztivál megnyerése, és nagy eseménynek ígérkezik, hogy az Éteres nyereményünknek köszönhetően augusztusban játszhatunk a Szigeten. És még sorolhatnánk..."LET THE CIGAR DIE - I Wish You (2013-as felvétel)


 

 

 

Mutassátok be a Let The Cigar Die tagjait és áruljátok el azt is, hogy a zenélés mellett ki mivel foglalkozik!

"Frontemberünk, Levi Szegeden tanul magyar szakon. Ez meg is nehezíti a próbák összehangolását. Emellett zenél még a Barbears zenekarban, úgyhogy van mivel elütnie az idejét...

A dobosunk, Dávid Kecskeméten tanul valami számítógépes izének, emellett állandóan Colát iszik, idejének jó részét ez tölti ki! (nevet) De van egy másik, régebben alakult zenekara is, a Sick Soul-ban is űzi az ipart.

A basszusgitárosunk, Zoli még gimnazista itt, Kécskén. Ő a zenekarunk kis fiatalja és mindaddig, amíg be nem kötötték a fejét, a Let The Cigar Die bakmalaca is volt. Zolával együtt zenél a Last-ban és a Mayfly-ban is - mindkettő kécskei zenekar.

A gitáros Zola egész nap kocsmában van. De tényleg… napi 16 órában. Mivel ott dolgozik (hehe). Emellett aprítja a nőket, de ez már persze mellékes. Ja és néha még magába is fordul. Ez általában kiteszi a napjának lényeges részét."Melyik zenekarok voltak rátok a legnagyobb hatással?


"Ezt nem nagyon tudjuk megmondani, mert mind a négyen más-más zenét hallgatunk. Azt sem mondhatjuk, hogy például a Down mindenkire nagy hatással volt, mert Dávid azelőtt, hogy velünk találkozott, nem is ismerte.

Zoli kedvence a Parkway Drive, Zoláé a Down, Soundgarden és hasonlók, Dávid prog. metalos, így a kedvenc zenekara a Dream Theater, míg Levi az akusztikus indie zenétől kezdve a hörgős, udvarló medve hangutánzós metalig mindent meghallgat."Hogyan írnátok le a zenéteket olyasvalakinek, aki még nem hallotta?


"Nehéz ügy, mert egyik számunk sem hasonlít a másikra. Nem csak struktúrájukban, de stílusukban sem. Ez a különböző hatások eredménye. Mindenesetre mi minden számunkat szeretjük, mivel groove-osak, ütősek, zúzósak, dallamosak - legalábbis ezt mondják mások."LET THE CIGAR DIE - Lose You (akusztikus felvétel))Számítottak arra, hogy elviszitek az Éter Fesztiválon a tehetségkutató fődíját? Pontosan mit is nyertetek és mi volt az, ami a legnagyobb élmény volt számotokra az Éteren?

"Álmainkban sem gondoltunk volna ilyesmire! Minket nagyon meglepett és így a legnagyobb élmény az volt, hogy a zsűri a Gödörben hihetetlenül pozitívan nyilatkozott rólunk. Ennek nagyon örültünk, végighallgattuk őket és minden egyes apró megszólalást meggondoltunk. Ennél nagyobb élményt nem tudunk elképzelni.

Több dolgot is nyertünk, köztük a Szigeten való fellépést, egy 100 ezer Ft értékű Mezzoforte vásárlási utalványt, egy Club 202-es fellépést és a többi."Zenekarként mi volt az eddigi legkiugróbb, valamint a legkiábrándítóbb élményetek?


"Szerintem a legnagyobb élményünk az volt, amikor még duó formációban koncerteztünk Mezőtúron és kizártak a koleszból, ahol a szállásunk volt, ezért egy ATM-ben aludtunk! (nevet) Teljes zenekarral meg egyértelműen a Hegyalja volt az eddigi legnagyobb élmény.

A legkiábrándítóbb… Mivel elég pozitívan látunk mindent, és mindenen képesek vagyunk nevetni, nem igazán maradt meg ilyesmi."Milyen felvételetek van jelenleg és mit terveztek még 2013-ra?


"Eddig két számot vettünk fel, az egyik meg is hallgatható a Youtube-on. I Wish You a címe és egész szépen halad felfelé a nézettsége. A másik felvett szám még maszterelés alatt van. Azt csak ilyen demónak szántuk, 8 perc alatt játszottuk fel egyben, teljes zenekarral, ének nélkül, aztán Levi külön felénekelte. Augusztusban tervezünk még egy felvételt, de ezzel kapcsolatban még semmi sem tisztázott."
Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
2021. március 5. (péntek) 07:29

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me címmel jön majd ki március 19-én. Harmadik előzetes dalként már az Outer Space Connection tétellel is lehet barátkozni. Cyriis egy új felállást toborzott maga köré, egy nemzetközi brigádot: egy Dániában élő bolgár gitárost, egy japán basszert, egy dán dobost és egy brazil gitárost. Az Agent Steel legutóbbi albuma a 2007-es Alienigma volt, az volt a harmadik lemezük Bruce Hall énekessel, aki 2010-ben távozott a zenekarból. 2011-ben már az eredeti énekessel - John Cyriis - léptek színpadra, Cyriis pedig 2018 őszén jelentette be, hogy újraindítja a csapatot. A No Other Godz Before Me az első Agent Steel album lesz John Cyriis énekessel az 1987-es Unstoppable Force óta.   www.facebook.com/AgentSteelOfficial AGENT STEEL...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior
ATREYU - Nyáron jön az új album, friss dal a Blink-182 dobosával: Warrior

Baptize címmel június 4-én jelenik meg a 2011-ben pihenőre küldött, majd 2015-ben egy Long Live című lemezzel visszatért dél-kaliforniai Atreyu nyolcadik stúdióalbuma. A metalcore...

CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages
CADAVERES - Áprilisban új album jön, videoklippel az első dal: Savages

Ars Moriendi (A meghalás művészete) címmel április 9-én jelenik meg a Cadaveres hatodik albuma, első előzetesként pedig a videoklippel kísért Savages dallal lehet ismerkedni. "A...

EPICA - Omega (lemezkritika)
EPICA - Omega (lemezkritika)

EPICA Omega (Nuclear Blast)   Öt évvel a kiváló The Holographic Principle után végre megérkezett a holland szimfo-metal alakulat új, sorrendben nyolcadik soralbuma, az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS