ECLIPSE OF THE SUN - "Tessék koncertekre menni!"

Interjú a 2013-as Éter Feszt tehetségkutató második helyezettjével

2013. július 26. (péntek) 08:49 | utoljára módosítva: 2013. július 26. (péntek) 08:54

Idén májusban Egerben került megrendezésre az Éter Fesztivál, és annak keretén belül Észak-Magyarország legnagyobb tehetségkutatója, amelynek első díját a Let The Cigar Die vihette haza, a második helyezett az Eclipse Of The Sun lett, a harmadik pedig a Loud And Black.


A következő napokban mindhárom dobogós csapattal olvashatsz majd egy bemutatkozó interjút itt, a hammerworld.hu oldalon, és a minisorozat első alanya a székesfehérvári Eclipse Of The Sun, akik doom, power és death elemeket vegyítő muzsikájukat az Éter Fesztes nyereménynek köszönhetően az idei Volt fesztiválon is bemutathatták.


A mai napon induló balatonszemesi Rock Beach fesztiválon
is fellép az Eclipse Of The Sun, szombaton, 15 órától csípheted el őket a Hell színpadon.


www.facebook.com/eclipseofthesunband

www.eclipseofthesun.fw.huKérdéseinkre az Eclipse Of The Sun énekese, Szőllősi Dani válaszolt - igencsak alaposan.Sorold fel, kérlek, a zenekarotok eddigi történetének legfontosabb állomásait!

"Az Eclipse of the Sun zenekar eredetileg Duath néven alakult még 2008-ban, egy amolyan szárnypróbálgatásos death metal zenekarként. Később a szokásos kezdeti tagcseréket követően 2010-ben, az első demónk kiadása előtt nevet változtattunk, mivel láttuk, hogy ez már nem az a vonal és nem is az a szint, amit még az alapításkor képviselt az akkori banda. Ma már csak egyetlen alapító tag van a zenekarunkban az eredeti Duath-ból.

És hogy mik voltak a legfontosabb állomások? Az első mindenképpen a 2011-es demónk megjelenése volt, amivel gyakorlatilag bekerültünk a köztudatba. Volt bennünk egy egészséges félelem a reakciókkal kapcsolatban, de szerencsére mind a közönség, mind a netes sajtó igen elismerően fogadta azt az anyagot. Többen megjegyezték már akkor is, hogy ilyen zene szinte nincs is a magyar metal színtéren. Ez persze jó dolog, csak mindig kérdésessé teszi azt, vajon lesz is e rá kíváncsi bárki is. Ekkor úgy tűnt – s tűnik még most –, hogy igen.

A második fontos állomás az egy évre rá kiadott Symbols című EP-nk volt, aminél úgy érzem, igen csak továbbléptünk a zenei fejlődésünket tekintve. Akkor már nem a régi Duath dalok áthangszerelt verzióit használtuk, hanem egy teljesen másik alkotógárda mutatta meg, mit tud. Ekkor is féltünk kissé, hogy vajon az előző dalokhoz képest mennyire tudunk újak is meg régiek is maradni. Szerencsére ismételten nem kellett csalódnunk, mindenkinek nagyon tetszett az EP. A Roads című balladánk azóta is nagyon sok ember nagy kedvence, a Youtube-on is elég sokan megnézték, ahhoz képest, hogy ingyen letölthető maga a dal.ECLIPSE OF THE SUN - Roads (a 2012-es Symbols EP-ről)

 


És hogy egy harmadik rendkívül fontos állomást említsek: az Éter Fesztivál. Az elmúlt években még nem gondolkodtunk azon, hogy fesztiválokra jelentkezzünk, ám idén ezt már másként gondoltuk, s miért ne alapon megpályáztuk a bejutást erre az egri tehetségkutatóra is. Azonkívül, hogy ez volt az első olyan koncertünk, ahol igazán komoly színpadi és hangtechnika segítette a produkciónkat – és ezt hihetetlenül élveztük –, maga a fesztivál is óriási volt, és persze az, hogy másodikként végeztünk a negyven banda közül, plusz én lettem a legjobb énekes, elképesztő motivációs lökést adott az egész zenekarnak. Ezt már csak az tudta továbbfokozni, hogy nemrég a VOLT Fesztiválon is megmutatkozhattunk, és szombaton a Rock Beach közönsége is meghallgathat minket."

 


ECLIPSE OF THE SUN (b-j):
Kantár György basszusgitáros
Várkonyi Róbert dobos
Fekete Zoltán gitáros
Szőllősi Dániel énekes

 


Mutasd be az Eclipse Of The Sun tagjait és áruld el, kérlek, azt is, hogy a zenélés mellett ki mivel foglalkozik!

"Mint mondtam, ma már csak egy alapító tagunk van, a basszusgitárosunk Kantár György. Azt, hogy ő mivel foglalkozik, sajnos nem árulhatom el, mert akkor halálnak halálával halnék! (nevet) Nem azért, mert olyan durva dolog, nem ő a magyar Dexter, de ezt mégsem szokta elárulni senkinek, így én sem teszem. Továbbmenve: a gitárosunk neve Fekete Zoltán, ő egy telekommunikációs cégnél dolgozik jelenleg, a dob mögött pedig a Terminator-lábú Várkonyi Róbert ül, aki egy multicégnél gyártja a fémet - szó szerint! (nevet) Vagy valami ilyesmi.

Amúgy mindhárman nagy kerékpár-őrültek, ilyenkor nyáron az ország szinte bármelyik erdejében össze lehet velük találkozni, ahogy éppen eszetlen sebességgel száguldoznak lefelé a lejtőkön. Jómagam pedig, Szöllősi Dániel, irodalom és etika tanár vagyok egy középiskolában. Nekem a másik 'munkahelyem' az Elfsong zenekar, akikkel hamarosan megjelenik majd a második albumunk."Melyik zenekarok voltak rátok a legnagyobb hatással?


"Ez igen sokrétű. Gyuri nagy black meg doom metal fan, Zoli leginkább a modern metal dolgokat kedveli. Robosz ős-thrasher, én meg szinte mindent meghallgatok, ami elég súlyos és szomorú ahhoz, hogy hatással legyen rám! (nevet) Ha viszont konkrét zenekarokat akarok említeni, akkor azt mondom, hogy Iced Earth, SepticFlesh, Candlemass, Nevermore és Nevergreen. Valahol ezeknek a metszéspontja vagyunk mi."Hogyan írnátok le a zenéteket olyasvalakinek, aki még nem hallotta?


"Ha az illető metalos lenne, akkor azt mondanám, hogy szimfonikus power és doom metal keverék. Mintha az Iced Earth Burnt Offerings albumát feldolgozta és áthangszerelte volna a SepticFlesh! (nevet) Ha viszont az illető nem lenne ennyire jártas a metal világában, akkor azt mondanám, hogy egy rendkívül gazdagon hangszerelt, monumentális, izgalmas metal zene, amiben rengeteg érzelem, erő és szenvedély van. Ahol bármelyik pillanatban jöhet valami újdonság, de soha sem lesz öncélú a dolog, mert a lényeg mindig a hangulaton van. Azon, hogy minden dal olyan élmény legyen, amitől szó szerint kirázza az embert a hideg."
ECLIPSE OF THE SUN - Blinding Darkness (szöveges videó a 2012-es Symbols EP-hez)
Számítottak arra, hogy az Éter Fesztivál tehetségkutatóján ilyen jó helyen végeztek? Mit nyertetek és mi volt az, ami a legnagyobb élmény volt számotokra az Éteren?


"Egyáltalán nem számítottunk erre, sőt. Eleve úgy mentünk oda, hogy a zenénk semmiképpen sem mainstream, de még csak nem is követ semmilyen mai trendet, így valószínűleg nem fognak ránk felfigyelni, hiszen nem is vagyunk igazán eladhatók. Viszont Eger egy gyönyörű város, lesz egy csomó jó koncert, hát miért ne menjünk el bulizni egyet? És ez mind így is lett.

Nagyon jól éreztük magunkat, mind a fesztiválon, mind a városban. Másnap néhányan még a várat is körbejártuk, hihetetlen élmény volt. Az Éteren amúgy egy VOLT-os és egy Club 202-es fellépést nyertünk, valamint 50%-os kedvezményt egy profi videoklipre. Ezek közül a legelsőn már túl is vagyunk, mint mondtam. A VOLT-on fellépni szintén elképesztően jó volt. Még ha nem is egy metal fesztivál alapvetően az a hely, ahhoz képest, hogy igencsak korán játszottunk, meglepően sokan megnéztek minket, és a koncertünk után elég jó véleményeket, kritikákat hallhattunk, kaptunk. Meg persze sok sört! (nevet)

De visszatérve az Éter Fesztre: nem tudnék nagyon mit kiemelni abból a hétvégéből. Mint mondtam, a lényeg az volt, hogy jól érezzük magunkat, és ehhez tényleg minden adott volt. Hihetetlenül profi zenészeket láttunk és hallhattunk aznap, és a szervezők is nagyon kedvesek voltak velünk. Jó volt, hogy végre kipróbálhattunk magunkat egy igazán nagy színpadon is, hatalmas fény- és hangtechnikával. Izgultunk is, hogy be fogjuk-e tudni tölteni azt a hatalmas teret, de úgy tűnik sikerült. A zsűri véleménye és minden jó tanácsa is nagyon jól esett és hasznos volt. Pláne, amikor a produkciónk végén állva tapsoltak meg minket – na azon meglepődtünk, nem kicsit!" (nevet)Zenekarként mi volt az eddigi legkiugróbb, valamint a legkiábrándítóbb élményetek?


"Szerintem a mai magyar zene válságban van. Nekem is, aki tinédzserként éltem meg a nagy '98-as Hammerfall korszakot, elképesztő világmegváltó zenei terveim voltak, amiket viszont már nem csak úgy akartam megvalósítani, hogy magyarra fordítok néhány Maiden szöveget meg ellopok egy csomó Judas Priest riffet. Mi anno már az a generáció voltunk, akikben volt spiritusz, akik fejlődni is akartak, nem csak odamondani, lázadni.

Aztán eltelt másfél évtized, és ebből a generációból olyan brutálisan jó magyar metal bandák lettek, hogy le a kalappal. Illetve lettek volna, ha az idősebb és a fiatalabb zenehallgatók kíváncsiak lettek volna rájuk. Mert én azt látom, hogy a nálam öregebbek még mindig ugyanazokat a bandákat hallgatják, mint 20-30 évvel ezelőtt, és persze ebben – némi jó indulattal – nincs is semmi kivetnivaló.

Ám a mai fiatalok két részre oszthatók. Az egyik részük újfent csak a lázadást látja ebben a zenében, és bőven megelégszik olyan zenekarokkal, akiknek még mindig nincs több mondanivalójuk, mint az, hogy legyél kemény, éljen a rock, mindenki tegyen egy szívességet stb. A másik részüknek pedig egyáltalán nem jelent annyit a zene, mint régen nekünk, számukra ez csak egy másik élvezeti cikk, ami aközben szól, hogy számítógépeznek, meg még a tévéből szól közben egy x-edik filmsorozat tizenezredik része. Na most egy ilyen közegben alkotni igen nehéz. És a legtöbben fel is adják a harcot, nem véletlenül.

Az egyik régi barátom, akivel anno hat évig zenéltem és bizton állíthatom, hogy az ország egyik legjobb gitárosa, egyik nap közölte velem, hogy vége, befejezte. Aztán eltelt kb. egy év, beszállt egy tribute zenekarba, és pár héten belül mesélte, hogy már ennyi idő alatt is sikerült több mindent elérnie ezzel a bandával, mint az összes többivel előtte, több éven keresztül. Nem kell kuncsorognia, ha játszani akar valahol, elmennek a koncertjeikre, és még fizetnek is érte, sőt, ha fellépnek vidéken, kapnak a helytől pénzt is. Csak éppen nem a saját dalaik játsszák.

Na most, hogy mire fel ez a hosszú bevezető. Természetesen az elmúlt két évben, amióta ebben a bandában vagyok, nem egyszer volt olyan koncertünk – és nem kisvárosokban, hanem a fővárosban meg megyeszékhelyeken – ahova alig jött el 20-30 ember, pedig soha sem egyedül játszottunk. Egy-egy ilyen alkalommal azért, főleg ha szokás szerint az ember több ezer forintot kifizet benzinre, csak hogy játszhasson, meginoghat a zenélésbe vetett hit. Nekünk is volt egy-két ilyen, ahogy te fogalmaztál, kiábrándító élményünk.

Ám úgy vélem, hogy a legjobbat akkor tettük, amikor pár hónapja megbeszéltük, hogy nem fogunk ezen rágódni. Ennek iskolapéldája volt a 'legkiugróbb' élményünk, az Éter Feszt, ahova, mint mondtam, tényleg mindenféle elvárás nélkül mentünk, és elképesztően jól éreztük magunkat. Vagy a VOLT Fesztivál, ahol meg aztán tényleg nem is számítottunk rá, hogy valaki meghallgat majd minket – és főleg ehhez képest – nagyon sok embernek tetszett a produkciónk.

Amúgy engedtessék meg egy jó tanács azoknak, akik ezt az interjút elolvassák, és esetleg örülnének annak, ha a magyar metal meg rock zene tényleg 'örök lenne és elpusztíthatatlan'. Régóta mondom és tapasztalom is, hogy működik: az nem elég, hogy 'lájkolok' valamit meg megosztom. Régen sem az utcán szórtuk szét a kazettákat meg a CD-ket, hogy hátha valaki majd meghallgatja őket. Ha valaki megismer egy új zenét, ami tényleg tetszik neki, akkor igenis mutassa meg személyesen azoknak, akiknek szerinte szintén be fog jönni. Ne csak posztolgassa kifelé a nagyvilágba!

Az emberekhez ma már annyi minden felesleges információ eljut, hogy meg sem próbálják kiszűrni belőle az értékeset, legfeljebb akkor, ha valaki külön felhívja rá a véleményüket. És még egy dolog annak érdekében, hogy ne haljon meg végleg a magyar metal: tessék koncertekre menni! Ne, ne mindre. Én azt mondom, hogy ha mindenki legalább annyira nyitott lenne ebben az országban, hogy keresne magának csak akár három olyan underground zenekart, akinek a zenéje tényleg bejön neki, és azoknak eljárna a koncertjeire, akkor ez az egész válság megszűnhetne. Persze így is lenne millió olyan zenekar, akik feladnák, de akkor talán azért, mert a zene, amit játszanak, eleve nem éri meg a figyelmet.

Erre most lehetne azt mondani, hogy úgyis az marad majd meg, amire van igény, csakhogy ez nem igaz. Az elmúlt 10 évben három megyeszékhelyen rendeztem koncerteket, elég szép számmal. Nagyon sok olyan bandával találkoztam, akik nagyon ügyesek voltak, és nem egyszer volt, hogy ők kerestek meg, hogy hadd játszhassanak, mert hogy rengeteg levelet kaptak az adott városokban, hogy jöjjenek végre koncertezni, és aztán mikor eljöttek, mégsem nézte meg őket senki."Milyen felvételetek van jelenleg és mit terveztek még 2013-ra?


"Jelenleg egy demónk és egy EP-nk van, mindkettő ingyen letölthető a hivatalos honlapunkról vagy a Facebook oldalunkról. Most éppen a debütáló albumot írjuk, nagyon jól haladunk vele, már csak egyetlen dalt szeretnénk megírni, és akkor kezdődhetnek a stúdiómunkálatok meg a kiadókeresés. Hogy ez mikor fog kijönni, még nem tudjuk, de nem is sürgetjük magunkat.

Amit az idei évre még tervezünk, az néhány őszi koncert az országhatáron innen és túl, és egy közös válogatás kiadvány négy külföldi doom metal bandával, ezeken dolgozunk most. Valamint a napokban fel fog kerülni a honlapunkra egy letölthető anyag, amiben nem csak az eddigi összes dalunk, de egy csomó extra dolog is lesz, úgymint élő felvételek, feldolgozások, régi demók stb.

Mivel ebben az évben úgy érezzük, hogy elérkeztük egy mérföldkőhöz, rengeteg dolog történt velünk, ezzel a kis extra kiadvánnyal szeretnénk lezárni az első korszakot. Ezt az anyagot amúgy nem lehet majd csak szimplán letölteni, el kell érte jönni egy koncertünkre legalább vagy egy általunk is látogatott, támogatott metal bulira, és ott majd be lehet szerezni egy kis kupont, amin lesz egy kód – ez kell majd ahhoz, hogy valaki le tudja tölteni ezt az anyagot. Mi már nagyon várjuk az első letöltéseket, reméljük mindenkinek tetszeni fog az anyag!"


Az Eclipse Of The Sun demója és tavalyi EP-je innen tölthető le: www.eclipseofthesun.fw.hu
 
ECLIPSE OF THE SUN - Symbols EP (2012)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
METALLICA - Így született meg az Enter Night Pilsner, a hivatalos sörük
2019. január 16. (szerda) 07:29

A 2018-as észak-amerikai Metallica turné arénakoncertjein már megkóstolható volt a Metallica és a Stone Brewing közösen elkészített söre, az Enter Night Pilsner, mostantól pedig már az amerikai boltokban is kapható lesz. A csapat tervei szerint a tavaszi-nyári turnéval egyidejűleg Európában, Ausztráliában, de még Kínában is hozzá lehet majd jutni. Az Enter Night Pilsner sör háttérsztorijáról egy 10 perces dokufilmet is közzétett a Metallica.          

ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam
ANGERTEA - Új klippel jelentkeztek: Loam

Új klippel jelentkezett a nagymágocsi Angertea trió, amelyet az A Sidetrack (An Acoustic Act to Eradicate Torture) című akusztikus EP Loam dalához forgattak Lóránt Demeterrel. Az Angertea...

SLIPKNOT - Már a stúdióban
SLIPKNOT - Már a stúdióban

Az idei Volt fesztiválon június 26-án fellépő Slipknot új albuma a nyárra várható, és a legfrissebb Corey Taylor Instagram-kép alapján minden a terv szerint halad: már a stúdióban...

PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes
PAGANINI - Elhunyt Marc Paganini svájci énekes

57 évesen elhunyt Marc Paganini svájci énekes, a német Viva, majd a svájci Paganini frontembere. A haláleset még január 11-én történt, de a körülményei egyelőre ismeretlenek. Marc...

KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen
KING DIAMOND - Premier a januári koncert DVD-ről: Black Horsemen

King Diamond régóta várt új koncertanyaga, a Songs For The Dead Live DVD/Blu-ray január 25-én jön majd ki, és két teljes koncert felvételét fogja tartalmazni. Az egyik bulit 2016....

QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel
QUEENSRYCHE - Az új album dalait Todd Le Torre énekes dobolta fel

The Verdict címmel március 1-jén jelenik meg a Queensryche új stúdióalbuma, a 2015 őszén kiadott Condition Hüman lemez folytatása. A The Verdict lesz a csapat harmadik albuma Todd La...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS