HOBO - Wroclawról, a Gödörről és a Nemzeti Színházról

13 éve dolgozik Vidnyánszky Attilával

2013. május 6. (hétfő) 16:07

Hobo, azaz Földes László a Facebookon számolt be május elsején, Wroclawban adott koncertjükről, valamint az "új"  Gödörbe való visszatérésükről, ahol május 11-én lépnek fel, de kitért arra is, hogy miért vállalta el Vidnyánszky Attila felkérését, és milyen fura reakciókat kapott, miután kiderült, hogy a Nemzeti Színházzal megállapodott.


"Kedves Barátaim, kedves Olvasók!

Új élményekről és lehetőségekről szeretnék beszámolni Önöknek.

I. rész

Talán már írtam valahol, hogy Póka Egonnal elkezdtünk dolgozni a „Requiem a bluesért” művön, amely a zene iránti érzett szeretetünket és köszönetünket fejezné ki abból az okból, hogy véleményem szerint lassan vége a bluesnak. Évek alatt szépen beleéltem magam az egyik „utolsó mohikán” hálás és önsajnáló szerepébe, amit aztán május elsején Wroclawban hatezer lengyel gitáros megcáfolt és ismét szembesített azzal, hogy annyi átélt dolog után, még vénségemre sem lettem okosabb és hülyeségeket beszélek, vagy vizionálok.

Délután négy órakor a wroclawi ősi főtéren több tízezer néző előtt hatezer gitáros pengette a „Hey Joe” Jimi Hendrix féle változatát, majd a szám végén nyakánál fogva hatezer gitárt emeltek a magasba. Megható és megrázó volt egyszerre. Hat-nyolc éves kisfiúk, kislányok jöttek a térre, hátukon a sokuknál hosszabb gitárral, - persze vén marhák és veteránok is, - a tinik közül több százan hoztak magukkal erősítőket is és a mi koncertrészünk alatt, az oldallelátókon ülve velünk játszottak. (Csak a méhek zümmögését lehetett hallani és időnként egy-egy lódarázsét a „Manish boy” kiállásaiban.)

Öt dalt játszottunk: „Mannish boy”, ”Országút blues”, „Miss Maggie M’Gill”, „Közép-európai hobo blues II.”, „Hey Joe”. Az utóbbiba beszállt Leszek Cichonski lengyel gitáros, aki egyben az esemény szervezője. Együtt énekeltük a dalt, ő angolul, én magyarul, de úgy tűnik, ez senkit sem zavart, különös tekintettel a közönségre, akik a magyarul előadott „…lelövöm a Zassszonyt…” részt nagy egyetértéssel fogadták.

A három nap alatt jókat ettünk a bandával - volt, aki ivott is – és végigszenvedtem Lengyelországban, egy olasz pizzériában a spanyol- német háború két csatáját, ahol az egyiken Messi helyett Sancho Panza próbálta meg az argentin martalócot helyettesíteni, míg a „…Mink volnánk hát a foltozott irhájú német zsoldosok”- (Faludy György) - kopasz holland lövésze az Inkvizíció ítélőszéke elé kergette a hitehagyott „spanyolokat”. (München – Barcelona 7:0)

Jó volt látni és érezni egy, a szovjet uralmat szintén át- és túlélő ország népének őszinte kedvességét és vidámságát az utcákon, a szállodában, a benzinkútnál és a koncerten. Bízom benne, hogy ez egyszer nálunk is bekövetkezik.

Szerencsére még nem végeztem a „Requiem a bluesért” szövegeivel, így belefoglalhatom a wroclawi élményeket is. A remény hal meg utoljára.

II. rész

Éveken keresztül játszottunk a „régi” Gödörben, ahonnan tavaly januárban Muraközi úr, a mindenható Sziget Kft. munkatársa azonnal kirúgott bennünket. A szintén elzavart „gödrös” vezetők, így Filep Ákos és Maróti Dani jelezték, hogy új helyet keresnek és ott majd számítanak ránk. Megígértem nekik, hogy a közös munkát folytatni fogjuk.

Szerencsére a Fonó Zeneház befogadott minket és el nem múló mániám, a klubozás itt és így folytatódhatott. A Fonót is támadták és támadják évek óta, így a mi odaérkezésünk csak tovább szította a névtelen feljelentők bátorságát és aktivitását. Mivel kihallatszik az elektromos zene, nem játszhattunk a nagyobb befogadóképességű teremben, így a hagyományos Hobo-karácsonyra csak 300 ember jöhetett el. (Még szerencse, hogy időben közzétettük). A nyári klubozásra sincs lehetőség a Fonóban és egyeztetési gondok is voltak, így megköszönve segítségüket eljöttünk tőlük és visszatérünk az „új” Gödörbe, ahol május 11.-én kezdünk játszani télen-nyáron megszakítás nélkül, a sokkal nagyobb befogadóképességű teremben, olcsóbb jegyárak (1500 ft) és könnyebb megközelítés mellett. Ráadásul lehetőségünk lesz más előadások megtartására is.

Szeretettel várunk mindenkit a Király utca elején, jövő szombaton hét óra után!

III. rész

Ezúton értesítem Önöket, hogy május harmadikán igen nagy megtiszteltetés ért. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgató-főrendezője hivatalosan közölte, hogy felkérését elfogadva a Nemzeti Színház tagja lettem.

Vele való kapcsolatom az ezredforduló idején kezdődött a Márta István vezette Új Színházban, ahol a „Bolha a fülbe” című vígjátékot rendezte és amiben Márta elképesztő javaslatára, mint társulati tag részt vettem. Hamar megtaláltuk a közös hangot és elnézve nekem katasztrofális szereplésemet a „Bolhában”, tervezgetni kezdtük a „Vadászat” HBB lemez színpadra állítását. Márta nem vállalta fel a dolgot, így ez később, 2002-ben Beregszászon került színre.

Ezzel egy időben kezdődött közös sorozatunk, melyben előadóestjeimet, két színdarabomat és két monodrámámat megrendezte. Ezek a következők voltak:

1. Francois Villon: Az akasztották balladája
2. Vadászat (Beregszászon)
3. Faludy György: Ballada a senki fiáról
4. Vlagyimir Viszockij: Farkashajsza
5. József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat
6. Vadászat (Debrecenben)
7. Csattanuga csucsu
8. Csavargók tízparancsolata
9. József Attila: Tanítások (a Müpában)
10. Circus Hungaricus (Porondszínház)
11. Circus Hungaricus (monodráma)
12. Pilinszky János: Látja Isten, hogy állok a napon
13. Ballada a két sebzett hattyúról

A vele való találkozás jelentősége pályámon csak a Hobo Blues Band 1978-as megalapításával és Póka Egonnal való találkozásommal illusztrálható. Jordán Tamás, Ascher Tamás indítottak el a bluesból az előadóművészet – nem a színjátszás felé – és Vidnyánszky barátsága, művészi támogatása, azaz rendezései segítségével valósíthattam meg a zenélés mellett ennyi mindent.

A dolog politikai részébe nem mennék bele, mert nem érdekel. Nem akarom őt védeni, erre nincs szüksége, mert megvédi magát és megvédik művei. Bárki megláthatja, aki meg akar győződni költői színházáról és kvalitásairól.

Engem azért hívott, hogy a közös utat folytathassuk és a Nemzeti Színházában jelen legyen a költészet és a zene. Játszanak valamelyik hazai színházban József Attilát? (Ha nem tudnék róla, világosítsanak fel és boldogan megnézem.)

Antiszemitának és szélsőjobboldalinak állítják be bizonyos körök. Ha arra gondolok, hogy más körök minek tartják Allen Ginsberget, Faludy Györgyöt, József Attilát, fekvőbetegre nevetem magam és megkérdezem, a felsoroltakon kívül Vlagyimir Viszockij, Bob Dylan, Pilinszky János, Jim Morrison hová tartozik, csak nem FASZISTÁK ők is? Ha igen, hát furcsa idők következnek, mert a rövidesen elkezdődő életmű-sorozatomban bemutatásra kerülnek műveik. A végén még mocskos komcsi, büdös zsidó, jobbos ripacs, magyarkodó karrierista után faszista is lehetek.

Új műveket is kért tőlem színháza számára. Így télre be kell fejeznem az „Utcazenész” című monodrámámat, ami a magyar társadalom és a magyar rock zene utolsó ötven évét rajzolgatja majd, hogy utána nekiláthassak a Gulag-szigeteken gyűjtött tapasztalat és anyag megírásának. Így a zene mellett és azzal együtt bőséges munkám lesz.

Végül elmondanám, - szeretem nevén nevezni a dolgokat - hogy Ökrös Endre úr kioktató levelet küldött nekem a Facebookra, miszerint „az embernek tudnia kell, mikor mondjon nemet.” Az úrnak ezen a csatornán keresztül is üzenem, hogy ha a Vidnyánszky Attilával átdolgozott 13 közös év alatt, vagy az általa vezetett debreceni Csokonai Színházban eltöltött hét év során nem volt baj, hogy vele dolgoztam, akkor mi történhetett, amiről Ökrös úr tud, én meg nem?

Mert megpályázott valamit, ami minden színházi művész álma, az ország első színházának vezetését?
Hogy a helyére lép valakinek, akit nem kirúgtak, hanem akinek lejárt a mandátuma?

„Elvtársak, ne lőjetek! Mi is Putyilov-gyáriak vagyunk!”

Köszönöm türelmüket és szeretettel várok mindenkit 11-én este a Gödörben, nyáron Kapolcson, ősztől a Nemzeti Színházban, télen a Kanári-szigeteken, tavasszal pedig az EU mennyországában, vagy bárhol!

Tisztelettel
Hobo

Piliscsaba, 2013.május 5.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GOJIRA - Dalpremier szöveges videóval: Into The Storm
2021. április 12. (hétfő) 18:10

Fortitude címmel április végén jelenik meg a Gojira új albuma, a 2016-os Magma lemez utódja, negyedik előzetesként pedig a szöveges videóval kísért Into The Storm dallal lehet barátkozni. Az új lemez felvételeit a frontember Joe Duplantier irányította, a producer is ő volt, a keverést viszont Andy Wallace (Slayer, Nirvana, Rage Against The Machine) végezte. Tavaly nyáron már bemutattak egy új dalt, a videóval kísért Another World tételt.     www.facebook.com/GojiraMusic   "Pár évvel ezelőtt kezdtem pesszimistává válni az emberiség jövőjét illetően. Noha van egyfajta ráébredés és sokan igyekeznek jobb emberré válni, mégis azt érzem, hogy visszafelé haladunk. Amikor látod a tévében a (volt) amerikai elnököt, ahogy kétségbe vonja a globális felmelegedést, vagy azt hallom egy gimiben tanító barátomtól, hogy a diákjai közül páran nem tudják biztosan, hogy Hitler csak szereplője volt egy...

BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk
BIPØLÄRIS - Jön a győri brigád első albuma, új szöveges videó: Szinapszisøk

Sagittarius A* címmel és 13 számmal érkezik majd a tavasz folyamán a 2018 novemberében alakult győri Bipøläris első albuma. Az új gitárossal megerősített hardcore punk bandától már...

PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa
PUSCIFER - Klippremier a Tool frontember, Maynard James Keenan csapatától: Bullet Train To Iowa

Existential Reckoning címmel még tavaly ősszel látott napvilágot a negyedik Puscifer nagylemez, a Tool frontember, Maynard James Keenan másik bandájának friss videója pedig a Bullet Train...

BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same
BLACKBERRY SMOKE - Southern rock lazulás, dalpremier: Ain't The Same

You Hear Georgia címmel május 28-án lát napvilágot az atlantai southern rocker Blackberry Smoke új stúdióalbuma, a 2018-as Find A Light lemez utódja. Harmadik előzetesként a szöveges...

ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből
ZISKÓ OLIVÉR - Videók a vulkán kráteréből

Global Warning című harmadik albumán dolgozik Ziskó Olivér dobos (ex-Sear Bliss, ex-Alfred’s Violin), most pedig egy olyan dalhoz készült el a különleges videója, amelyben a könnyen...

GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS