OZIRISZ - Saját szavaikkal a Calm And Silence album

Szombaton a Jeff Scott Soto bulin ők is fellépnek

2013. április 18. (csütörtök) 19:09

Szombaton a Barba Negrában megrendezésre kerülő Jeff Scott Soto bulin a melodikus metalt játszó Ozirisz zenekar is fellép, akiknek új albumuk, a Calm And Silence az áprilisi HammerWorld extra CD-mellékleteként látott napvilágot.


A Jeff Scott Soto koncertről ide kattintva tudhatsz meg többet, az alábbiakban pedig a ma is Kiskunhalason székelő csapat tagjai mondják el mindazt, amit az új lemezről, a friss dalokról tudni kell.


www.facebook.com/ozirisz.official"Reméljük, hogy már sokak CD-játszójában pörög az új albumunk az áprilisi Hammer megjelenése óta! Adjatok nekünk egy esélyt, nem lett olyan rossz! (nevet) Sőt... Persze az embernek mindig a saját gyereke a legszebb és legokosabb.

Hosszú vajúdás volt, de megszületett. Még valamikor 2009-ben kezdtünk el dolgozni rajta, aztán pihentettük egy pár éven át. 2012 áprilisában végül befejeztük, csak akkor még nem volt, aki kiadja. Eltelt még egy év, készítettünk egy klipet, majd a kiadás hogyanja is megoldódott.

A szövegeket Bíró Anna írja nekünk (egy nagyon jó csaj). Ez már az előző The Sin albumon is működött. Elkészül egy szám halandzsa énekkel, angol szófoszlányokkal. Kitaláljuk, hogy nagyjából miről szóljon, Anna pedig angol rímekbe önti. Azért szeretjük ezeket a szövegeket, mert sok oldalról közelít meg egy-egy témát, és többféle érzelemről szól. Így pedig könnyen eljut a hallgatók szívéhez.

Na, nézzük szép sorjában. Aki összefoglalja: Blackey (nótafa), Jesző (gitármágus), Fekete Csaba (szimpatizátoros)."
 KEEP THE DREAM ALIVE

Blackey:
"A cím már mindent elmond. Ne mondj le az álmaidról, harcolj értük, mert egy idő után az élet elszalad melletted és akkor már cseszheted. Nyomul benne a két lábgép ezerrel. Abszolút nem érezhető, hogy a készítők Malmsteenen nőttek fel."

Jesző: "Igazi húzós nyitódarabja a lemeznek. Rögtön reszelés, kétlábgép! A dal maga az Ozirisz-hagyományokat követve a klasszikus zenéből építkezik. Szeretem, mert egy lendületes dal, amiben jókat lehet gitározni. Általában ki szoktam dolgozni a szólókat a számokba, de ez a szóló elég spontán módon született. Imádom a szóló közepén a billentyű-gitár dallamot!"

Csaba: "Nem ezt terveztük nyitónótának, de végül is a tempója miatt jól elindítja a lemezt. Kissé speed metalos refréntémával kezdődik a szám, de persze nem lett belőle egy Overkill nóta! (nevet) Érdekes, hogy ezt a számot szintivel írtam, tehát először a billentyűs témák voltak kész, mégsem lett belőle egy billentyű-orientált soft metal darab."
DANCER

Blackey: "Egy korosodó, de jó testű, korábban szép éveket megélt, de ugyanakkor kiélt táncosnő históriája. Erre a számra szeretnénk csinálni a következő klipünket. A téma adja magát! Jó lenne, ha fiatal táncos lányok nyalnák a testünket, miközben zenélünk.

Jesző: "Slágerdarab, amit koncerteken is rendszeresen játszunk, mert elég fülbemászó a refrénje. Már megkaptuk, hogy olyan a szintihangzás a refrén alatt, mint a Final Countdown-ban. Akkor jól csináltuk, mert ilyet is akartunk bele! (nevet) Egyébként sosem áruljuk el, ha valakitől nyúlunk, csak jót mosolygunk azon, ha valaki rájön."

Csaba: "Talán ez a szám állt össze legkönnyebben. Előkaptam a gitárt, és kb. 5-10 perc alatt meg is voltak a témák. Azután Jeszővel gyorsan kidolgoztuk. A jó tempója és közérthetősége miatt sokan megszerették ezt a számot. A visszajelzések ezt mutatják."
 CALM AND SILENCE

Blackey: "A címadó nóta. Csak szépen csendesen, nyugodtan. Easy Man. Relax. Ne kúrj fel mert, akkor megkeményedik a szívem és attól csak dühös leszek. Hát ez nem egy nagy metalkodós szerzemény. Én valamiért nagyon szeretem. Pedig nem is 'vértyogok' benne denevér frekvencián... (nevet)

Miért ez lett a címadó? Eredetileg az Osirist akartuk. Ki is találtam mi legyen a CD borító, csak senki nem ért rá megcsinálni. Van pár grafikus ismerősöm, akik közül az egyik (köszi Fidó!) még nagy metal fan is. Mondtam neki, hogy most azonnal, de rögtön és természetesen ingyen. Mondta, hogy olyat, amit kitaláltam azt nem, de ilyesmit tudna. Mutatta a tájképes dolgot. Mondtam végül is szép, rakjunk még bele valamit, ami passzol. Léghajó. Hú bazz, Led Zeppelin - respect. Mehet. Kameracsillanás előhozza a szivárványt. Yesss! Rainbow respect. Kúrjunk már még bele egy Holdat, mert az jól néz ki, aztán majd mondjuk, hogy az meg a Pink Floyd miatt van. Na, ez a tipikus mire gondolt a költő szitu. Már csak keresni kellett egy hozzá illő számot is. Na ez lett a Calm and Silence."
 


Jesző: "Az egyik kedvenc számom a lemezről. Az én szememben ez egy majdnem lírai lassú dal egy tempósabb instrumentális középrésszel. A dal fő motívumait Csabi hozta, én meg beletettem a középrészt a szólókkal. Szeretem játszani, mert zeneileg olyan, mintha egy történetet mesélne el."

Blackey: "Ja meg azért szereted, mert elő veheted a másik gitárodat (van máááásik), ami még fél hanggal le van hangolva."

Csaba: "Eredetileg nem ez lett volna a címadó szám. Súlyos, lassabb főtéma mélyre hangolt gitárral. Ezt zúzósabb, komorabb nótának terveztem, de a refrén túl dallamosra sikerült, így ismét nem egy death metal szám a végeredmény!" (nevet)
QUEEN OF HEARTS


Blackey: "Ez arról szól, hogy hogyan lehet veszíteni egy dáma párral 2-7 rainbow ellen. Na jó nem. Egy igazi szerelmes témájú költemény. Nem akarom elveszíteni életem szerelmét, aki egykoron megérintette a szívemet. Sírok, olyan szép szöveg. Szeretem a főtémáját énekileg."

Jesző: "Egy tempós nóta, aminek leginkább a refrénjét szeretem. A szólója szomorúan indul, de aztán jön a lendület a végére."

Csaba: "Úgy tudom, hogy Lady Dianát tartották a 'Szívek Királynőjének', de ez a szám nem róla szól, és nem is a gyors autókról vagy az olaj világpiaci árának indokolatlan emeléséről. Ez egy melankolikus, kissé fájdalmas téma arról, hogy milyen rossz elveszteni azt, akit igazán szeretsz. A főtéma dallamvezetése jól átadja ezt az érzést."
LONE DAYS


Blackey: "A bugyinedvesítő dal! (nevet) Kötelező power ballada. Én imádom, ilyenkor szoktunk pihenni a koncerteken. Mit beszélek, nem is szoktunk koncertezni! (nevet) Állat klipet tudnék ehhez is elképzelni. Autóbalesetest, szerelmespár egyik tagja meghalósat..."

Jesző: "Ez az igazi lírai számunk a lemezen. Persze csak a feléig! Ott jön a tempó, majd egy dallamos szóló után visszatérünk a lírai részbe. Szeretem ezt a dalt is, mert ez is egy zenei történetet mond el. A szólóját meg egyenesen imádom!"

Blackey: "Olyan jó a szóló, hogy a végén akár le is dobhatnál egy arany Gibson Les Pault például egy szakadékba!" (nevet)

Csaba: "A "kötelező" lassú szám a lemezen. Viszont érdemes végighallgatni, mert középtájon előjön a tipikus középtempós, 'oziriszes' dzsigi vonósokkal. Azért jön be nekem ez a szám, mert a dallamvilága emlékeztet a korai Crimson Gloryra és Queensryche-ra. Persze direkt így alakítottam!" (nevet)
SAVE YOUR LIFE

Blackey: "A klipnóta! Remélem már mindenki látta, milyen hisztis tud lenni egy házisárkány. Hát a párom nem annyira örült a sztorinak. De mondtam neki, hogy: Drágám ez nem rólunk szól! Ez olyan általános. A dal maga egy tipikus, mondhatni sablonos heavy metal szám, de pont ettől olyan jó."

Jesző: "Egy igazi dinamikus metal darab, fülbemászó csordavokálozós refrénnel. A dalt én írtam és az eredeti verziója nem volt ennyire oziriszes. Aztán a próbán kiderült, hogy a zenekar stílusához ez az egyik legjobban passzoló darab. A szóló nem az egyértelmű kategóriából való és erre büszke is vagyok."

Csaba: Először kissé tartottam ettől a számtól, mert nem éreztem túl erősnek a kliphez. Aztán rájöttem, hogy minden oké. Jól meg tud dörrenni, nincs agyonvariálva, dallamos, de azért kellően metalos. A refrén könnyen énekelhető, ja és maga a szám nem túl hosszú."

 

OZIRISZ - Save Your Life (a 2013-as Calm And Silence albumhoz)
ALMOST MAD


Blackey:
"Annyi szarság van a világban és a médiának köszönhetően ezekről majdnem mind értesülünk is. Megölte, felkoncolta, megerőszakolta stb. Minden napra jut valami őrület. Néha jobb nem tudni dolgokat, mert sokszor boldogabb a tudatlan."

Jesző: "Ez a dalt is én szereztem, de még abban az időszakban, amikor két gitárral nyomtuk. Így aztán tele van ikergitárokkal. Kíváncsi is vagyok, hogy fog ez élőben szólni! Tulajdonképpen a többiek erőltették, hogy kerüljön fel a lemezre, de nem bánom, mert elüt kicsit a többi daltól. Stílusában kicsit modernebb, mint a 'klasszikus' dalaink. Egyébként jól kiszúrtam magammal a riffek tekintetében... (nevet) Kell ám kapkodni néhol!"

Csaba: "Ez számomra egy érdekes nóta. Egész más sült ki belőle, mint aminek elképzeltük. Jesző ezt korábban már feldemózta. Gondoltam, hogy csinálunk belőle valami jó kis skandináv metal témát a Stratovarius stílusában, viszont a végeredmény hallhatóan más lett. Lemezen egész jól megszólal ez a szám."
FEELINGS OF THE NIGHT


Blackey:
"Ne hagyd, hogy az éj lehúzzon! Bármennyire is sötét a helyzet, az éjszakát használd a gondok lezárására, hogy amint új nap virrad, teljesen tiszta fejjel kezdhesd azt. Én pl. éjszaka tudok egy kicsit élni. Tolom PS3-at, meg sasolom a Walking Deadet..."

Jesző: "Ha jól emlékszem, ez volt az elsőnek összerakott dal erre a lemezre. Az alapötlete még egy korábbi zenekarom dobosától származik a '90-es évekből. Köszi, Roli! Át is vettük az Oziriszbe (nem a Rolit), mert beleillett a zenekar stílusába. A refrénje elég egyértelmű, a gyors középrész kicsit meglepő bele, de szerintem kell az oda. Utána meg jól jön az a leállás a szóló előtt."
FAR AWAY, RUN AWAY

Blackey: "Egy fojtogató szerelem, amiben megy az érzelmi terror. A női könnyek jól használhatóak fegyverként. Na, a csajok használják is, amikor érzik, hogy minden veszve. Ez sem egy sablonos szám. Van is benne minden, mint a búcsúban. Keleties dallamok, 5/4-es ritmus, női ének (Jesző, ki is az a csaj?), kalapálás, óbégatás."

Jesző:
"Ez a legprogresszívabb és legmodernebb stílusú dal a lemezen. A kezdő riff igazi zúzda. A versszak keleties hangvételű dallama és tört ritmusa után megnyugtatóan jön a közérthető refrén. Blackey remek énekdallamokat kreált, ami nem volt egyszerű, mert a hangnemek össze-vissza ugrálnak a dalban. Szeretem játszani, mert ez egy dühös darab, ahol nincs pilinckázás! Ja, és mert a női éneket a feleségem követte el!"
WHEREVER

Blackey: "A slágergyanús! Véletlenül ez is szerelemről, az örök körforgásról, és a megújulásról szól. Van benne refrén transzportálás is fél hanggal feljebb a végén, mert a slágerekben így kell. Ja meg 4 perces is, hogy a rádiók agyon tudják játszani. Na addig álljak fél lábon."

Jesző: "A másik slágerdarabunk a lemezről. Csabi ehhez nagyon ért! (nevet) Igazi koncertfavorit! A refrénjét nagyon szeretem a maga orgonás hangszínével. A versszakok hangszerelése is jól sikerült. Az énekdallam meg visz mindent!"

Csaba: "Mindig is szerettem volna írni egy sötét, gótikus számot templomi orgonával. Nekem bejön az a vonal is. Aztán szokás szerint túl dallamosra sikerült a szám. Talán majd legközelebb újra nekifutok és nagyon gonosz leszek."

OSIRIS

Blackey: "Névadó atyánk himnusza! Egy kis történelem óra a jófiúról, aki rosszfiú lett. Mi persze a rossz kisfiút szeretjük benne, mégis csak egy halál metál brigád lennénk. A közepén a mesélő egy eredeti amerikai fiatalember, aki nem tudott ellenállni a magyar lányok szépségének és itt ragadt."

Jesző: "Ez a dal vagy a lemez elejére vagy a végére került volna. Végül itt kötött ki, mert túl hosszú és mert van egy leállós rész a közepén, ahol Ozirisz isten történetét hallhatjuk. Az intro egyiptomi hangvétele után jön a kedvenc riffem a lemezről. Szeretem az egész dalt, mert igazi monumentális darab. A szóló is szépen körbejárja a főmotívumot. Amikor Csabi először játszotta el a dallamot, éreztem, hogy ez az! Beindult az agyam és elkezdtem továbbgondolni, hogy mit lehet ebből még kihozni."

Csaba: "Végre egy szám az öregről, a névadónkról. Hát ezt nem lehetett 3-4 percben kivitelezni. Sikerült is vagy 8 perces számot összehozni. Ezt a nótát csak középtempósan, döngölősen tudtam elképzelni egy kis intróval az elején. Úgy érzem, hogy ez a szám zeneileg és szövegileg is jól sikerült. Méltó lezárása a lemeznek."
 

Hammer TV

 
ARCH ENEMY - Négy év után az első dal, és itt a hivatalos klipje is: Deceiver, Deceiver
2021. október 21. (csütörtök) 17:58

2017-ben jelent meg a legutóbbi Arch Enemy album, a Will To Power, azóta csak egy feldolgozáslemezt hoztak ki (Covered In Blood, 2019), most azonban itt egy klippel kísért vadonatúj dal, a Deceiver, Deceiver, a következő lemezük első előzetese.     www.facebook.com/archenemyofficial     ARCH ENEMY - Deceiver, Deceiver (2021) Secrets whispered through a veil of lies When did I become this person you despise? Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain call After everything I did for you This is what you choose to put me through? What happened to the concept of loyalty? I guess there really is no more honesty! Open my eyes You've been in disguise The door is closing You're on the outside now It's curtain It's curtain call Deceiver, deceiver My head still spinning from your Judas kiss Deceiver, deceiver Not one thing about you I will miss You...

NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness
NECROFIER - Dallamos black Texasból, albumpremier: Prophecies Of Eternal Darkness

Prophecies Of Eternal Darkness címmel holnap jelenik meg, de már végig is hallgatható a melodikus black metalt nyomató texasi Necrofier négyes első nagylemeze. Dobber Beverly dobost és...

1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074
1914 - Dalpremier az első világháború-mániás bandától: FN .380 ACP#19074

Where Fear And Weapons Meet címmel holnap jelenik meg az első világháborút death/black stílusban megéneklő ukrán 1914 harmadik albuma, a 2018-as The Blind Leading The Blind lemez utódja,...

SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl
SO HIDEOUS - Post-metal New Yorkból, klippel az első dal az új albumról: The Emerald Pearl

None But a Pure Heart Can Sing címmel december 3-án jelenik meg a post-metalos New York-i So Hideous új albuma. A 2015-ös Larestine lemezük utódjának keverését és maszterelését Kevin...

FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie
FUNERAL - Közel 10 év után új album a norvég funeral doom csapattól, dalpremier: Materie

Csaknem tíz év után egy új albummal jelentkezik a funeral doom vonal norvég mestere, a Funeral. Az 1991-ben alakult csapat 2012-es Oratorium lemezének utódja december 10-én jelenik meg...

SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy
SWALLOW THE SUN - Új dal és videó a novemberi albumról: Enemy

Moonflower címmel egy új albummal jelentkezik november 19-én a melankolikus doom/death vonal egyik finn mestere, a Swallow The Sun. A csapat legutóbbi, hetedik lemeze a 2019-es When a Shadow...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS