HELLAND - Ex-Pokolgép arcok egy új csapattal a Sepultura előtt

Két dalt már közzé is tettek Dávidék

2013. április 10. (szerda) 14:44

Április 26-án a szombathelyi Agora Sportházban játszik a brazil metal legenda Sepultura, és velük együtt a Moby Dick, a Hammercult, a Leander Rising, a Social Free Face, valamint egy vadonatúj banda, a két egykori Pokolgép muzsikus - Nagy Dávid gitáros és Czébely "Csibe" Csaba dobos - által megalapított Helland.


A Sepultura bulin bemutatkozó Helland első két nótáját máris meghallgathatod, és mellé egy interjút is elolvashatsz Nagy Dáviddal, aki 2011 januárjában szállt ki a Pokolgépből, akárcsak Csibe.2010 decemberében léptél fel utoljára a Pokolgéppel, ahol 2001-től gitároztál, de már korábban is besegítettél a szövegírásban, mint Kukovecz Gábor tanítványa. Akkoriban arról szóltak a hírek, hogy külföldön próbálod ki magad, és jártál is Amerikában. Miért döntöttél úgy, hogy kiszállsz a Pokolgépből?

"Az információ téves. 2011. január elején léptem ki, de februárban még felléptem velük. Az új tagok még nem voltak meg, vagy nem tudták a teljes műsort. A kilépéshez az vezetett, hogy egy ideje már nem éreztem jól magam a zenekarban, elsősorban emberi, másodsorban szakmai dolgok miatt. Semmi nukleáris nem történt, elfáradt bennem valami. Gondoltam, jobb így mindkét félnek."Kukovecz Gábor akkoriban azt mondta a HammerWorld interjúban, hogy ki kell odakint próbálnod magad, mást akarsz csinálni, ha kell, hullát mosol, utcát sepersz. Végül is mivel foglalatoskodtál Kaliforniában?


"Nyaraltam, utaztam, teljesen hétköznapi életet éltem. Nem világmegváltani, vagy hullát mosni mentem. Bár, aki mosott már hullát, az tudja, hogy nincs azzal semmi baj."Amikor kimentél, sokan úgy gondoltuk, hogy nem is fogsz visszajönni. Gáborék is azt mondták, hogy nem érzed jól magad az országban, Szerepelt a terveid között, hogy kint maradsz?


"Aki tisztában van ennek a törvényi szabályozásával, az nem gondolta, hogy örökre távoztam. Ez ugyanis lehetetlen legálisan. 6 hónapos vízumom volt, és azért jöttem haza egy hónappal hamarabb, mert abban az évben került át a FeZen fesztivál szeptemberről augusztusra. Ott már fontos feladatok vártak rám. Ennyi. Az országgal ma is elégedetlen vagyok. Ki nem az? De hangsúlyozom, kikapcsolódni mentem, nem disszidálni."Ugyanebben az interjúban a Pokolgép basszer Pinyő azt nyilatkozta, hogy elég későn jelezted a terveidet, illetve, hogy korábban is voltak olyan gondok, hogy egy angliai utazásra hivatkozva nem akartál koncertezni a Pokolgéppel, de akkor valójában Téglás Zoli (Ignite) csapatával turnéztál Európában. Tudom, régi a történet, de a te verziódat még sosem hallottuk. Mi is történt?

"Tényleg régi történet, amit nem is érzek fontosnak tisztába tenni. Nem szoktam magyarázkodni. Nyilván sokkal egyszerűbb ilyesmit nyilatkozni, mint átgondolni, hogy mi vezetett két korábban lelkes tag egyidejű kilépéséhez. Nagyon nagy erő kell ahhoz, hogy valaki magában keresse a hibát először. 52 hétvégéből kettőt pedig azzal töltök, amivel akarok. Mindenki másképp nyaral. Ráadásul ez szeptemberben volt, amikor a fű sem nő koncertek terén."Kukovecz Gáborékkal azóta sikerült azóta átbeszélned a történteket? Kuko-tanítványként kerültél anno a Pokolgépbe, ahol 10 éven át zenéltél - nyilván nem csak felületes zenésztársi viszony volt köztetek.

"Persze, a FeZen fesztivál nagyszínpadának színpadmestereként találkoztam velük. Teljesen normális, illetve formális a viszony. Még közöm is van hozzá, hogy ott játszottak, de ez nem fontos. Ha volt is részükről sértődöttség (ld. HammerWorld nyilatkozat), az elmúlt. De tudod, elmenni könnyű, elengedni nehéz. Meg 'önvizsgálni'."Mi lett végül a Téglás Zoli-féle zenekarral? Várható ennek a közös zenélésnek bármilyen folytatása?

"Zolinak ez a hobbija. Pont szerencsésen állt minden csillag ahhoz, hogy egy közös turné létrejöjjön Keith Caputo-val (ex-Life Of Agony énekes, ma már Mina Caputo-ként ismerjük). Maradandó élmény volt, de Zoli élete most épp máshol tart. Ha megint úgy alakul, biztos lesz folytatás. Igény lenne rá, de én épp a Hellandbe ölöm az energiámat, ő meg másba. Majd szól, ha aktuális lesz a történet."Cseresznye távozása után te is felmerültél jelöltként a Tankcsapdánál. Te jelentkeztél náluk vagy ők kerestek meg?

"Nem gondolom, hogy erre a posztra jelentkezni kell egy gitárosnak. Lukácsék elég jól tudták, hogy mit, kit akartak kipróbálni. Voltam náluk próbálni Debrecenben. Ez úgy zajlott, hogy Laci hozott 3 kávét, azt megittuk, elvihorásztunk. Aztán nyilván zenéltünk egy órát, ezt Laci felvette a telefonjával. Aztán Tamás elment, mi meg Lacival elmentünk ebédelni. Semmi kígyózó sor nem volt a próbatermük előtt, ez nem casting volt.

Szerintem azt a két embert hívták meg, akik komolyan szóba kerültek. Nyilván én is hallottam az elméleteket arról, hogy Sidi üzleti alapon került be, nekem teljesen mindegy a végeredmény tekintetében. Nekem ez 'talált feladat' volt, tehát nem volt betervezve az életembe, így nem is fájt, hogy nem én lettem a gitárosuk.

Persze, izgalmas feladatnak hangzik, de megint csak másnak a zenéjét játszottam volna, és nem jöhetett volna létre a Helland. Nekem más az utam. Egyébként Cserkóval is, Lukáccsal is rendszeresen tartom a kapcsolatot. Mindannyian jól vannak, köszönik szépen."A Helland zenekar a metal vonalhoz való visszatérésed, ráadásul egy másik ex-Pokolgép taggal, Csibével (Czébely Csaba dobos), aki veled egy időben szállt ki a zenekarból. Ő miért döntött így?


"Erről őt kéne megkérdezned, de nyilván az vezethetett oda, ami nálam is."Mikor határoztátok el, hogy újra együtt fogtok zenélni? Mi adta az inspirációt?

"Az, hogy mind a ketten szeretjük ezt csinálni. És mindig is ezt (is) csináltuk. Persze, egy ideig ez szóba sem került. Bár hallottam olyat, hogy mi majd Pokolgép dalokkal haknizó zenekart csinálunk a régi énekesekkel, de ez nyilvánvalóan nem fog megtörténni. Van nekünk saját dolgunk.

Tavaly kezdtünk el újra összejárni, mivel Csibe egy stúdiót működtet, én meg pont ott vettem fel egy anyagot. Ekkor került szóba, hogy csörömpölhetnénk. Így is lett. Azóta is gyártjuk a dalokat, már komplett zenekarrá kiegészülve. Hiányoztunk egymásnak, nagyon hasonló a gondolkodásunk. Meg a hajunk."A Helland név honnan jött?


"Csibe a névadó, ezt is tőle kéne megkérdezni. Nekünk - a többieknek - meg tetszett. Kérdeztem tőle, hogy nem utal-e a Pokolgépre, erre visszakérdezett: 'Nem ott játszottunk korábban? Nem onnan ismernek?' De. Része volt az életünknek. De felőlem Asztalnak is hívhattuk volna a csapatot, a Thin Lizzy óta bármilyen név mögött lehet szuper produkció."Kik a "többiek" a Hellandben és hogy kerültetek össze velük?


"Csibének van egy Impression nevű progresszív metal zenekara, ott zenélnek együtt. Balázs Laci az énekes. Kurva jó énekes, és hasonló humora van, mint nekünk. Ez nagyon fontos. Jól látja a világot, szeret dolgozni, kreatív, és hajlamos a változtatásra. Ez fontos, mert itt mindenki új dolgokat próbálhat ki. Én is másképp gitározom kicsit, Csibe is másokat üt, mint régen. Ez szándékos, és egyben a természetes fejlődés velejárója is.

A basszusgitáros Priskin Gabi, aki az Impressionban gitáron játszik, emellett pedig Csibe társa a PC stúdióban. Jó kezű zenész, nagyon jó hangmérnök, és bárány lelke van. Az kell is az ilyen vérmérsékletű palik közé. Ő a villámhárító. És baromi magas. Kilóg a képekről. Egyébként Laci is magas. Őrület."

 HELLAND (b-j):
Nagy Dávid gitáros
Czébely "Csibe" Csaba dobos
Balázs László énekes
Priskin Gábor basszusgitáros

 


Egyelőre két Helland szám publikus. Mit kell tudni róluk?

"Ezeket még Csibével ketten raktuk össze. A riffek alapjában véve tőlem származnak, de az On Your Knees refrénjét például Csibe hozta. Tud gitározni, zongorázni, trombitálni, énekelni. És dobolni is. Kicsit zavarba ejtő, de már megszoktam. A szövegeket én írom. És mivel sosem magyarázom a szövegeket, most sem fogom, mindenki a saját életére tudja úgyis ráhúzni."Zeneileg milyen elképzelésekkel láttatok neki ennek az új bandának?


"Nem volt ilyen. Nem volt receptünk. Vannak ötleteink, ösztöneink, van pár jó fülünk, és majd lesz, ami lesz. Gabi is, Laci is dalszerző típus, mindenki írt már itt nótát. Mindenkinek a dalát megcsináljuk, ez sokkal inkább alkotói közösség, mint bármi, amit eddig csináltam. A hamarosan napvilágot látó Man On A Ledge című dal úgyis a Billboardon végzi majd. Abban például Gabi riffjei vannak, Laci dallamaival. De persze a dob, meg a szóló menti meg!" (nevet)HELLAND - On Your Knees (2013-as felvétel)


 Nagylemezben is gondolkodtok vagy netre kirakott nótákkal fogtok operálni?

"Most biztos, hogy ez a netes megoldás lesz. Ennek ezer oka van, amiket mindenki pontosan tud. Most a legfontosabb a zenekar megismertetése a közönséggel. Nem a pénzt hajkurásszuk, az úgysincs a lemezkészítésben. Illetve van, bele kell rakni! (nevet) Később, ha valamelyik kiadó lát benne fantáziát, még bármi lehet."HELLAND - 21st Century (2013-as felvétel)

 
Lesznek magyar nyelvű dalaitok is?

"Ez jó kérdés, én eredetileg szerettem volna, készültek is magyar szövegek. De aztán úgy alakult, hogy jól esik őket így, angolul énekelni, hallgatni. Még megvalósulhat azonban, de az inkább egy bónusz lesz. Számomra is érdekes kirándulás angolul szöveget írni, és ebben az egész zenélésben ez a legfontosabb, legalább is nekem. Kirándulni, új dolgokat kipróbálni, fejlődni valamiben."Az első koncert Szombathelyen lesz a Sepultura előtt és ha jól tudom, benne vagy a koncert szervezésében is. Mióta foglalkozol a szervezős tevékenységgel?

"Három éve vagyok a FeZen nagyszínpadának szervezője, ahol elsősorban a külföldi zenekarokkal foglalkozom. Kovács Tónival (FeZen-főnök) régi barátok vagyunk, és Tóni alkalmasnak talált erre a feladatra. Erős az angolom, és éles eszű vagyok! (nevet) Azaz rám lehet bízni egy ekkora színpadot is. A tavalyi sikeres Sepultura buli után keresett meg Mazsi barátom, hogy legyen Szombathelyen is egy koncertjük! Hát legyen! Tehát a helyszín volt meg előbb."Hány nótátok van most a Hellanddel és milyen program várható ezen a bemutatkozó bulin?

"Ha akarnánk lemezt, annak a fele készen van, tehát 5 nótát fejeztünk be eddig. Akad még pár csontváz összerakva, azokon most dolgozunk. Nem rohanunk, a műsor minősége fontosabb a hosszánál. De ezen a bulin amúgy is 30 perc áll rendelkezésünkre, azt maximálisan ki fogjuk használni."Vannak már koncertes terveitek a Sepultura buli utáni időszakra is?

"Tervek vannak, dátumok még alig. De nem is idén nyáron kell ennek beindulnia, hiszen a zenekar alig 3 hónapos. Ahova meghívnak és érdemes, oda megyünk."


www.facebook.com/hellandband


A szombathelyi Sepultura buli Facebook oldala


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
PROSECTURA - 30 éves a banda, novemberben jubileumi koncert jön
2019. augusztus 18. (vasárnap) 12:20

1989-ben alakult a Prosectura és ebből könnyedén kiszámolható, hogy az ország egyetlen önkéntes tűzoltó- és lendületzenekara éppen 30 éves. A csapat fennállásának eddigi legfontosabb koncertje, azaz a születésnapi bál a Dürer Kertben lesz, november 9-én. Vendégként az éppen negyedszázados Macskanadrág lép fel. "30 év... Aranylemezek, kurvák, kábítószer, fotómodellek, gigapartik... Egy zenekar 30 éve általában erről szól. Mi büszkén számolhatunk be több ezer fagyasztott hamburgerről benzinkúton, néhány lightos tanyabuliról Szekszárdon, valamint egy színpadra dobott bugyiról még '93 -ban a Fekete Lyukból, és persze pár sírva röhögős, ám szalonképtelen történetről fél-, vagy akár tök részegen! Rendkívül büszkék vagyunk magunkra, úgyhogy ünnepelni fogunk! Legszebb éveinket adtuk Nektek, ezért ünnepeljünk együtt november 9-én a Dürerben. Utána átvonulunk egy benzinkútra és behambizunk...

FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben
FOR THE FALLEN DREAMS - Last minute metalcore-zúzda a Dürer Kertben

Egy elég súlyos last minute buli kerekedett a Dürer Kert 041 termébe augusztus 22-re, csütörtökre: 11 év után visszatér a michigani metalcore fogat, a For The Fallen Dreams, ráadásul...

MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben
MAGOR - Új dalok, vendégek és különleges látvány - szerdán a Barba Negra Trackben

A Magor zenekar éppen a harmadik nagylemezén dolgozik, az első önálló szabadtéri koncertjük pedig szerdán, augusztus 21-én lesz a Barba Negra Track kisszínpadán, a Phoenix RT...

GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee
GATE69 - Új videoklip a fiatal debreceni rocktriótól: Cold Coffee

A Cold Coffeee című dalhoz készült el a 2016-ban alakult debreceni Gate69 új videoklipje. Ez a szám a 2018 februárjában megjelent bemutatkozó EP-n szerepelt, a Hungry-n, április óta...

HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert
HÁRSH - Instrumentális post-rock, egy kis noise-zal, az első album: Vénkert

Vénkert címmel megjelent és végig is hallgatható az instrumentális post-rock trió, a 2016-ban alakult budapesti Hársh 8 tételes bemutatkozó albuma. "Egy 3 tagú, 2016-ban alakult pesti...

KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez
KÁRPÁTIA - Új album népzenei átdolgozásokkal, itt a Bujdosó II. lemez

Megjelent és végig is hallgatható a Kárpátia új lemeze, a Bujdosók II, amelyet a Pittyendáré zenekar közreműködésével készítettek el. A CD megrendelhető a zenekar online...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS