STRATÉGIA - Saját szavaikkal a Vérzik e föld album

Heavy/power metal, patrióta szövegekkel

2013. február 28. (csütörtök) 18:34

A Hungarica lemezbemutatóján is fellépett hódmezővásárhelyi Stratégia pénteken újra Budapesten játszik; a Big Bike Pubban egy ingyenes, önálló koncer keretében mutatják be az új albumukat, a február elején megjelent Vérzik e föld lemezt.


Sokan a nemzeti rock vonalhoz sorolják őket, de amit játszanak, az jóval inkább power/heavy metal, patrióta szövegekkel - ahogy ők nevezik: "hungarometal". A márciusi HammerWorldben egy interjút is olvashatsz velük, most pedig elolvashatod, hogy mit mondanak az új albumuk dalairól.

strategiazenekar.com

www.facebook.com/StrategiaOfficial
  STRATÉGIA (b-j):
Török József énekes,
Lugasi Attila basszusgitáros,
Kurunczi Ferenc gitáros
Szilágyi Zsolt énekes/gitáros,
Kovács Róbert billentyűs + vokál,
Győri Gergely dobos

 
INTRO


"Egy komplett dalban gondolkoztunk az első riffek megjelenésekor, ám ahogy jött a folytatás, úgy döntöttünk, hogy inkább instrumentális marad. Sejtelmes, erőszakos szerzemény, a vége felé pedig a szinti agyament kontrázásától komoly feszültség jelenik meg, amely az elején induló géphanggal kiegészítve kellően felkeltheti a hallgató kíváncsiságát a rá váró borzalomra..."MIÉRT VAN EZ ÍGY

"Az Intro folytatása a Stratégiától eddig talán nem megszokott stílusban. Régóta akartunk már egy vérbeli thrash nótát, és a 'Miért van ez így', amely felkiáltás és kérdés is egyben, pont ilyen lett. De csak részben lett thrash, hiszen a verzék utáni galopp és a refrén már mondhatni, 'stratégiás'.

A kiállással, szinti- és gitárszólóval bíró dal szerintünk elég mozgalmas, változatos lett, a szövege pedig a hétköznapi emberek megvezetéséről, kihasználásáról szól, elég keményen odamondogatós stílusban. Nem egy egyszer hallgatós dal, az biztos."STRATÉGIA - Miért van ez így (a 2013-as Vérzik e föld albumhoz)


 AKAROD-E MÉG

"Egy tempós power metal szám a múltról, a jelenről. A szövege megpróbálja felhívni a figyelmet arra, hogy sokszor értelmetlen dolgokon kattogunk, arra pazaroljuk az időt, amíg a lényeg elvész. Talán ha az igazán fontos dolgokkal foglalkoznánk, esélyünk lenne megmaradni, hiszen a lelke legmélyén mindenki tudja, mi a jó.

Akarsz-e megmaradni, akarod-e a lényeget, ez a kérdés. Egy pörgős, igazi metal nóta, akár még sláger is lehetne!" (nevet)


STRATÉGIA - Akarod-e még (a 2013-as Vérzik e föld albumról)ÖRÖKRE ÁLDOZAT

"Egy lírai kezdésű, tipikusan hazai ízű dal, amely természetesen bekeményedik. A soha fel nem adásról szóló mondanivalóból egy pillanatra sem vész el a remény, amely a végére be is teljesedik: 'És újra összeforr...' Ebben a számban a málházós középrész a kedvencünk."A SZABADSÁG LÁNGJA

"Zakatolós metal réma, ami a középtájon lévő lassú résztől eltekintve végig feszesen lüktet. A szabadság lángja mindenkiben ott van, valahol csak enyhe szikraként, míg másban 'vihartépte lángként', a lényeg pedig az, hogy mi váltja ki és mikor ezt az el nem fojtható tűzvihart.

Próbáltuk minél monumentálissá tenni ezt a magasztos mondanivalót. A második refrén után lenyugszik a hangulat, jó esetben elgondolkodtat, rosszabb esetben elaltat... Majd feltámad és mindent elsöpör!"

STRATÉGIA - A szabadság lángja (a 2013-as Vérzik e föld albumról)VÉRZIK E FÖLD

"Ezt a dalt a magyarság történelmét végigkísérő elnyomás és megaláztatás ihlette, és azért választottuk az album címének is, mert jól tükrözi a hazánkban jelenleg uralkodó állapotokat. Szerencsére most nem szó szerint vérzik e föld - erre számtalan példa volt korábban -, de vérzik más értelemben, és sokkal nehezebb megfogalmazni, hogy miért, vagy kiért. Egy biztos, hogy nem értünk.

Nem akarunk összeesküvés elméleteket gyártani, de az mégiscsak furcsa, hogy széles körben itthon a hazaszeretet nem érték, a magyar földhöz ragaszkodás nem erény, a magyar kultúra továbbvitele, megőrzése, megismerése nem követelmény, míg más európai országokban ez alap.

Instrumentális résszel kezdődik, ahol a szinti már a későbbi refrénekben megszólaló témát vereti, majd megállás, és természetesen beindulás következik. A beindulásnál még Hammond-orgona hangot is bevetettünk. A szaggatott, már-már progos verzéket erős, éneklős, és mondanivalójában reményt keltő refrénnel spékeltük meg, amely a végére egészen felfokozódik."

 

STRATÉGIA - Vérzik e föld (a 2013-as Vérzik e föld albumról)MEGVÁLTÓ


"Fagyott világ, soha nem múló keserűség és magány. Talán már mindenki átélte ezt a hangulatot, amely az őrület határáig fokozódhat. Legalábbis a zene is ezt érezteti. A katarzis megtisztít, és ráébreszt arra, hogy a megváltás, a megváltó bennünk él, a rossz nem tarthat örökké, mindig eljön a tavasz.

A dal depresszív hangulatáért leginkább talán a billentyű felel, a lelki egyensúly helyreállásához pedig mindenképpen kell a szám végén hallható fokozódó zúzda és károgás."TÖKÉLETES AGYMOSÁS

"Ez egy korábban íródott, de most is aktuális, egyértelmű mondanivalóval bíró power metal nóta. A valós értékeket sárba tipró, anyagelvű, kizsákmányoló, képmutató, minket körülvevő világról szól, ahol csak a pénz az úr, ahol a pénzért mindenki megvadul. Ahhoz pedig, hogy ne érezzük azt, hogy nem akarunk ebben a világban élni, agymosásra van szükség.

Lázadás ez a dal - meg kell állítani az agymosást! A tömény zúzdában skandináv dallamok is felvillannak. A dal végére egyértelművé válik, hogy az agymosás nem tökéletes, most is van, aki megmarad embernek, aki nem áll be a sorba. Elég kemény szám, hörgésekkel, és egy kis károgással. "MINDENT, AMI JÁR

"A lemez leghosszabb tétele, sok dallammal és szólóval. Egyfajta belső feszültség, amely minden embernél előfordulhat. Tele van a világunk feszültségekkel és a nyugalmat keresvén néha jó lenne kitörni, megkönnyebbülni, kiengedni a dühöt magunkból.

Sokszor elég egy rossz nap... Puritánul fogalmazva: tele a tökünk mindennel, és mindent szeretnénk egyből, senkire és semmire sem hallgatva. Mindent, amitől jobb lesz nekünk, amiről úgy hisszük, nekünk jár.

Minden meg is található ebben a számban 'ami jár': lassú rész gitárdallammal, zongorával, beindulás, majd újabb lassú rész, amely mondanivalójában már összeszedettebb gondolkodást tükröz, aztán újabb beindulás, szólók minden mennyiségben és a végén egy káoszig fokozódó zúzda!"ÖRÖKSÉG

"Tipikus galoppmetal, amely a lovagkorba visz el minket, ahol egy öreg harcos - midőn eljön az idő - átadja fiának a harcban edződött fegyvereit és a felelősséget is, amely velük jár. Az ifjú beteljesíti sorsát, és hősként száll a lelke a túlvilágra.

Bátorságról, büszkeségről, hősies helytállásról szól a szöveg, amely emberi értékekre a mai világunkban is szükség volna - talán jobban, mint valaha. A vokálokkal dúsított dallamos refrén aktualitása nem vitás számunkra."

 

STRATÉGIA - Örökség (a 2013-as Vérzik e föld albumhoz)OUTRO


"Akusztikus lezárás, amelybe egy vásárhelyi népdal hangjait csempésztük bele, de finoman, hogy épp csak felismerhető legyen."MY FATHERLAND

"Már régóta szerettük volna kipróbálni, hogy a zenénk hogyan szólal meg angol szöveggel. Ez a szám már jóval korábban megszületett, és egyből jobban tetszett angolul, mint magyarul. Bónuszdalként raktuk a lemezre és bízunk benne, hogy mondanivalójának lényegével, így, angolul is sokan tudnak azonosulni, hiszen a haza, a szülőföld fogalmak hallatán minden emberben meg kell, hogy mozduljon valami."

 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THIS CALLING - Gyors, ultradallamos HC/punk, itt az első album az új hazai csapattól
2020. május 31. (vasárnap) 10:33

Methods Of Protest címmel megjelent a 2018-ban alakult This Calling zenekar első nagylemeze. A tempós és dallamos hardcore punkot játszó bandában Bödecs András énekes (The Idoru, Poison Alley), Fellegi Ádám gitáros/dobos/basszer (Newborn, Bridge To Solace) és Herczeg László (Sedative Bang, Magma Rise, Penalty Kick) egyesítette erőit. A lemez limitált példányszámban színes bakeliten is előrendelhető, a rendeléseket a nyár folyamán postázzák. A vásárláshoz természetesen letöltő kód is jár. De a csapat Bandcamp-oldalán is letölthető az album, és minden vásárló jó ügyet támogat, mert a Bandcamp-értékesítésekből befolyt teljes összeget, illetve minden előrendelésből 1000 forintot jótékony célra fordít a This Calling.   www.facebook.com/thiscallingpunk   Fellegi Ádám: "A dalaink első hallásra egyértelműen magukban hordozzák a kötelező, definitív hardcore-elemeket, rövidek,...

HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható
HYPOCRITES BREED - Új lemez jön a budapesti groove metal csapattól, öt dal már meg is hallgatható

Bő egy évvel ezelőtt mutatta be Fekete nap című második EP-jét a groove metalos budapesti Hypocrites Breed, most azonban már a 205 címet viselő új lemez dalait teszik közzé - szép...

SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner
SOILWORK - Új klipes dal, a trilógia záró tétele: Death Diviner

Feverish címmel még tavaly októberben tett közzé egy klippel kísért vadonatúj dalt a Soilwork, márciusban aztán jött az újabb klipes szám, a Desperado, most pedig itt a trilógia...

XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno
XIBALBA - Albumpremier: Años En Infierno

Años En Infierno címmel megjelent és végig is hallgatható a hardcore és a death metal határmezsgyéjén dolgozó kaliforniai Xibalba negyedik nagylemeze, amelynek producere Arthur Rizk...

TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó
TANKCSAPDA - Ilyen volt az első autós koncertjük, fotók és videó

Tegnap este Debrecenben adta első autós koncertjét a Tankcsapda. Utólag is megnézheted a különleges buli felvételét, de vannak fotók is, ezeket Czeglédi Zsolt (MTI) készítette. Ma...

KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!
KNOTFEST - Nézz Slipknot, Underøath és Code Orange koncerteket!

Idén a Code Orange és az Underøath társaságában turnézott volna a Slipknot, de hát ez nyilvánvalóan másképp alakult, viszont a Knotfest oldal most közzétett egy masszív...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS