LEANDER RISING - "Nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból"

Köteles Leander a Keresztes Ildikónak írt dalról, az új Leander Rising nótákról, a holnapi Slash buliról

2013. február 6. (szerda) 14:50 | utoljára módosítva: 2013. február 6. (szerda) 14:55

A Szívidomár albummal tavaly egy igen komoly anyagot rakott össze a Leander Rising, akiket holnap a Slash buli vendégzenekaraként is meg lehet majd nézni a Budapest Arénában.


Tegnap zenekari próbát tartott a Leander Rising, de amellett, hogy végigszaladtak a tervezett programon, néhány új dal is terítékre került, amelyeket márciusban akarnak rögzíteni a SuperSize Recordingban. Lénárd László ezekről is kifaggatta a csapat frontemberét, Köteles Leandert, de persze az a nóta is szóba került a beszélgetés folyamán, amit Leander Keresztes Ildikónak írt, és amivel az énekesnő tovább is jutott az Eurovíziós Dalfesztivál hazai kiválasztójának középdöntőjébe.Először is gratulálok a továbbjutáshoz! Ezt a számot direkt Keresztes Ildikónak írtad?

"Igen, ez a Nem akarok többé játszani című dal neki született. Úgy indult az egész, hogy a kiadónktól, a Sony Musictól kaptam egy felkérést, hogy próbáljak meg dalt írni Keresztes Ildikónak. De ez még jóval az Eurovíziós történet előtt volt. Több ötlet is született, de nem mindegyik volt jó, és egyszercsak kigurult ez a szám. Ezt el is küldtem a kiadónak, nekik nagyon bejött, Ildikó felénekelte, és ezután döntött úgy a Sony, hogy ezzel a számmal elindítják Ildikót az Eurovíziós Dalfesztiválon."KERESZTES ILDIKÓ - Nem akarok többé játszani (Leander dalával A Dal műsorban)


 A dal szövegét is te írtad, ha jól tudom, ugyanakkor nagyon passzol Ildikóhoz. Eleve így született meg a szöveg, tehát ezt a szempontot is figyelembe vetted?

"Inkább úgy mondanám, hogy én is benne vagyok. Sajnos magamból kibújni nem tudok. De azért igyekeztem valamilyen szinten azonosulni Ildikó karakterével is."Az előzetesként kikerült verzióhoz képest a tévéműsorban egy módosult hangszerelésű változatot lehetett hallani. Az is a te munkád volt?


"Nem. Amit én leadtam, az egy rockballada-szerű demó volt, de a hangszerelést már nem én végeztem. Erre a munkára a Sony kérte fel Deutsch Gábort (Anorganik), aki kifejezetten remixekkel foglalkozik. Ő megkapta tőlem a midisávokat, a groove-ot már ő tette hozzá, tehát ezt az elektronikusabb formát ő alakította ki."Kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy te is fellépsz majd Ildikóval?

"Nem, ez is már csak a dal elkészülte után jött, szintén a kiadótól. Az volt a javaslat, hogy a színpadképet segítené, ha én is ott lennék és zongoráznék. Én meg mondtam, hogy persze, ha kell, akkor megyek! (nevet) Megjegyzem, ez a közeg nagyon nem az én világom. Ahogy néztem a többi előadót, folyamatosan az volt bennem, hogy nagyon kilógok ebből a körből! (nevet) De a lényeg, hogy Ildikó továbbjutott a dallal, és hogy sokaknak tetszett a szám, a produkció. Én úgy gondolom, hogy a nóta is hiteles, Ildikó karaktere is, ráadásul nagyon jól énekel, így nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból ezzel."Ahogy néztem a reakciókat, Ildikó hangjába nem nagyon tudott senki belekötni, és valóban, sokaknak bejött maga a dal is. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a Leander Risinggal is játszani fogjátok?

"Sokan mondták, hogy ebben a számban azért benne van a Leander-jelleg is, aminek én csak örülök. Éppen ezért fel is fogjuk venni néhány új dalunkkal együtt. Márciusban bemegyünk a SuperSize-ba, és négy új nótát felveszünk, és ez is köztük lesz. Tegnap már el is kezdtük összerakni Attilával (Vörös Attila gitáros), és a mi verziónk elég durva lesz! (nevet)

A lemezkiadás, a promózás, az MR2-es akusztikus előadás miatt egy kicsit hanyagoltuk azt a korábbi szokást, hogy rendszeresen kijövünk egy-egy új dallal, klippel, és ehhez most vissza akarunk térni. A felvételre kerülő négy dalból kettőhöz klip is készül majd, a nótákat pedig az iTunes-nál meg ilyen helyeken lehet majd beszerezni, de nyilván a Youtube-ra is kikerülnek."A Leander Risinggal nem is neveztetek erre az Eurovíziós Dalfesztiválra?


"Beadtunk három dalt, de egyik sem jutott be. Őszintén szólva ennek valamilyen szinten örülök is, mert nem érzem úgy, hogy ez lenne a mi utunk. Nyilván van reklámértéke egy ilyen nézett műsorban történő szereplésnek, de a Leander Risinggal eddig is az volt a helyzet, hogy a közönség talált ránk. Továbbra is abban hiszünk, hogy ez az út a helyes. Inkább a közönség fedezzen fel minket, és ne mi nyomjuk magunkat az emberek arcába." 


Márciusban tehát ezeket a dalokat fogjátok felvenni a SuperSize-ban? Mondanál néhány mondatot róluk?

"Igen, erről a három-négy dalról van szó. Az egyik dalocskának Öngyötrő a címe, és 9 hanggal van lejjebb hangolva, mint a sztenderd hangolás! (nevet) Az egyik új klip is erre készül majd, ugyanis volt egy Suzukis klippályázat, amit megnyertünk. Erre valószínűleg nem kell majd annyit várni, mint a Ghost Awayre! (nevet) Maga nóta igen húzós, 140 bpm-es. Van benne egy igazi buli hangulat, de amellett, hogy dallamos, nagyon agresszív is. Van benne rendesen hangos büfögés is, meg némi elektronika. Elég vad lesz! (nevet) Egyébként egy fura egyveleg, mert az agresszió mellett nagyívű, klasszikus magyar népzenei dallamokkal van tele. Jó lesz...

Aztán van egy Hóvirág című dal, amit Attila még akkor írt, amikor bevették a Nevermore-ba, és nagyon boldog volt. Úgyhogy a szám hihetetlenül depressszív, mert amikor boldog, akkor ilyen depresszív dolgokat ír... Ez egy nagyon monumentális szám.

A harmadik dalnak pedig 27 év a címe, és az is egy ballada, egy klasszikus rockballada. Igazából ebben érezzük a legnagyobb potenciált, hangulatában kicsit a Szomorú vasárnap folytatásának is mondanám. Szerintem ezek a SuperSize-os felvételek március vége felé már hallhatóak lesznek."LEANDER RISING - Hóvirág (az egyik új dal akusztikus verzióban az MR2-ben)

 


Említetted korábban az MR2-es akusztikus fellépést. Ennek az anyaga hozzáférhető, letölthető lesz valamikor?

"Ez egy érdekes dolog, mert a felvétel joga az MR2-é, ők pedig nem nagyon szeretek kiadni a kezükből. Ennek az okát én sem tudom, az viszont biztos, hogy Martina már elkészült három olyan klippel, amelyek ezen az akusztikus előadáson került felvételre, úgyhogy ezek hamarosan megjelennek majd a Rádió oldalán. Mi pedig azt tervezzük, hogy április vége felé Budapesten és két-három másik városban (04/27 Bp., A38, 04/05 Szeged, 03/23 Debrecen, Székesfehérvár még szervezés alatt) megcsináljuk a magunk akusztikus előadásait, és a pesti bulit fel is vesszük több kamerával. Ezt mi fogjuk keverni is, és aztán szépen közzé is tesszük."A Szívidomár album európai kiadására felkerült a Between Two Worlds egy érdekes duettje, a holland Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel. Ehhez nem terveztek klipet?


"Erről nincs szó egyelőre. Amennyire én tudom, ők mostanában a jubileumi koncertjükre koncentráltak, meg más dolgokra is, úgyhogy nem akarták megosztani a figyelmet ezzel a közös dallal. De maga a felvétel nagyon jól sikerült, úgyhogy remélem, hogy valamikor azért csak elkészülhet egy közös klip."LEANDER RISING - Between Two Worlds
(A Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel,
akusztikus szóló: Chris Briderick - Megadeth)Egy másik nagyon fontos esemény a holnapi Slash buli az Arénában. Sokat kellett lobbizni azért, hogy a Leander Rising lehessen a vendég?


"Az az érdekes, hogy egyáltalán nem. Kosiék a prágai koncertünk előtt egy nappal hívták fel Attilát, hogy van-e programunk február 7-re, mert a menedzsment beleegyezett, hogy mi játszhatunk Slashék előtt. De ez az ötlet abszolút a Concerto-tól, tehát a szervezőktől jött, mi azt sem tudtuk, hogy szóba kerültünk. De óriási megtiszteltetés, hatalmas lehetőség, és köszönjük is a Concerto-nak, hogy ránk gondoltak!

Nekem mindig is Slash volt a kedvenc gitárosom, különösen a szólói miatt. És ezt most nem a holnapi buli miatt mondom, korábban is mindig őt emlegettem a kedvencemként. A gyorsabb Guns nóták nem annyira nagy kedvencek nálam, de a lassú dalokat és Slash szólóit, nyújtásait imádom! Mi olyan 40 percet leszünk színpadon, és tekintettel Slashékre, inkább amolyan Best Of Leander programot fogunk tolni. Csupa saját dal, egyetlen átdolgozással, a Szomorú vasárnappal."


www.facebook.com/musicleander

  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
2020. november 30. (hétfő) 07:36

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az első klip az új lemezhez! Sírva vigadunk József Attilával és minden olyan emberrel, aki a társadalom perifériájára szorult és esélye sincs onnan feljebb kapaszkodni. Nézd és dúdold velünk a Dúdolót, a nyomorgók dalát!" Az idén éppen 30 éves punk rockerek a 2006-os Én, József Attila itt vagyok folytatásaképp újból egy teljes albumot szenteltek József Attila versek megzenésítésének. A friss anyagon több vendég is hallgató, énekel Kálmán Kata (Perfect Symmetry) és Tamás Éva (Tamás Éva Játéktára), brácsán játszik Martos G. Csongor (Hangerdő Társulat, Boja), nagybőgőn Kerekes Kornél (Kacaj, Boja), illetve hegedűn Katona Bálint (Kacaj, Four Keys).   www.facebook.com/hetkoznapicsalodasok "József Attila...

CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól
CADAVER - Újdonság a Megadeth dobosával feltámadt norvég death brigádtól

Új szöveges videóval jelentkezett az 1988-ban alakult norvég death metal brigád Cadaver. Az alapító/gitáros Neddo (Anders Odden) mellé még 2014-ben sorakozott fel Dirk Verbeuren dobos...

HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is
HATEBREED - Itt az új album, és mellé egy friss videó is

Megjelent és végig is hallgatható a Hatebreed nyolcadik nagylemeze, a Weight Of The False Self. Eredetileg májusban jött volna ki az új lemez, amit Chris Zeuss Harris producerrel (Rob...

SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom
SCOUR - Hivatalos videoklip Phil Anselmo extrém, blackes projektjétől: Doom

Phil Anselmo blackes, extrém metalos projektje, a Scour tegnap adta ki a három részből álló EP-sorozatának harmadik darabját, a Blacket. A 6 tételes EP-t végig is hallgathatod, a Doom...

VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction
VOIVOD - Itt az új koncertlemez, videópremier: Overreaction

Már dolgozik a 2018-as The Wake album folytatásának dalain a kanadai Voivod, a mai napon viszont egy koncertlemezzel jelentkeztek. A Lost Machine - Live című anyagot máris...

VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones
VOLBEAT - Megjelent az új koncertlemez, videópremier: Sorry Sack Of Bones

Rewind, Replay, Rebound: Live In Deutschland címmel egy koncertanyaggal jelentkezett a Volbeat, nézd meg a legfrissebb élő videójukat, a Sorry Sack Of Bones felvételét - Stuttgartból....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS