LEANDER RISING - "Nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból"

Köteles Leander a Keresztes Ildikónak írt dalról, az új Leander Rising nótákról, a holnapi Slash buliról

2013. február 6. (szerda) 14:50 | utoljára módosítva: 2013. február 6. (szerda) 14:55

A Szívidomár albummal tavaly egy igen komoly anyagot rakott össze a Leander Rising, akiket holnap a Slash buli vendégzenekaraként is meg lehet majd nézni a Budapest Arénában.


Tegnap zenekari próbát tartott a Leander Rising, de amellett, hogy végigszaladtak a tervezett programon, néhány új dal is terítékre került, amelyeket márciusban akarnak rögzíteni a SuperSize Recordingban. Lénárd László ezekről is kifaggatta a csapat frontemberét, Köteles Leandert, de persze az a nóta is szóba került a beszélgetés folyamán, amit Leander Keresztes Ildikónak írt, és amivel az énekesnő tovább is jutott az Eurovíziós Dalfesztivál hazai kiválasztójának középdöntőjébe.Először is gratulálok a továbbjutáshoz! Ezt a számot direkt Keresztes Ildikónak írtad?

"Igen, ez a Nem akarok többé játszani című dal neki született. Úgy indult az egész, hogy a kiadónktól, a Sony Musictól kaptam egy felkérést, hogy próbáljak meg dalt írni Keresztes Ildikónak. De ez még jóval az Eurovíziós történet előtt volt. Több ötlet is született, de nem mindegyik volt jó, és egyszercsak kigurult ez a szám. Ezt el is küldtem a kiadónak, nekik nagyon bejött, Ildikó felénekelte, és ezután döntött úgy a Sony, hogy ezzel a számmal elindítják Ildikót az Eurovíziós Dalfesztiválon."KERESZTES ILDIKÓ - Nem akarok többé játszani (Leander dalával A Dal műsorban)


 A dal szövegét is te írtad, ha jól tudom, ugyanakkor nagyon passzol Ildikóhoz. Eleve így született meg a szöveg, tehát ezt a szempontot is figyelembe vetted?

"Inkább úgy mondanám, hogy én is benne vagyok. Sajnos magamból kibújni nem tudok. De azért igyekeztem valamilyen szinten azonosulni Ildikó karakterével is."Az előzetesként kikerült verzióhoz képest a tévéműsorban egy módosult hangszerelésű változatot lehetett hallani. Az is a te munkád volt?


"Nem. Amit én leadtam, az egy rockballada-szerű demó volt, de a hangszerelést már nem én végeztem. Erre a munkára a Sony kérte fel Deutsch Gábort (Anorganik), aki kifejezetten remixekkel foglalkozik. Ő megkapta tőlem a midisávokat, a groove-ot már ő tette hozzá, tehát ezt az elektronikusabb formát ő alakította ki."Kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy te is fellépsz majd Ildikóval?

"Nem, ez is már csak a dal elkészülte után jött, szintén a kiadótól. Az volt a javaslat, hogy a színpadképet segítené, ha én is ott lennék és zongoráznék. Én meg mondtam, hogy persze, ha kell, akkor megyek! (nevet) Megjegyzem, ez a közeg nagyon nem az én világom. Ahogy néztem a többi előadót, folyamatosan az volt bennem, hogy nagyon kilógok ebből a körből! (nevet) De a lényeg, hogy Ildikó továbbjutott a dallal, és hogy sokaknak tetszett a szám, a produkció. Én úgy gondolom, hogy a nóta is hiteles, Ildikó karaktere is, ráadásul nagyon jól énekel, így nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból ezzel."Ahogy néztem a reakciókat, Ildikó hangjába nem nagyon tudott senki belekötni, és valóban, sokaknak bejött maga a dal is. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a Leander Risinggal is játszani fogjátok?

"Sokan mondták, hogy ebben a számban azért benne van a Leander-jelleg is, aminek én csak örülök. Éppen ezért fel is fogjuk venni néhány új dalunkkal együtt. Márciusban bemegyünk a SuperSize-ba, és négy új nótát felveszünk, és ez is köztük lesz. Tegnap már el is kezdtük összerakni Attilával (Vörös Attila gitáros), és a mi verziónk elég durva lesz! (nevet)

A lemezkiadás, a promózás, az MR2-es akusztikus előadás miatt egy kicsit hanyagoltuk azt a korábbi szokást, hogy rendszeresen kijövünk egy-egy új dallal, klippel, és ehhez most vissza akarunk térni. A felvételre kerülő négy dalból kettőhöz klip is készül majd, a nótákat pedig az iTunes-nál meg ilyen helyeken lehet majd beszerezni, de nyilván a Youtube-ra is kikerülnek."A Leander Risinggal nem is neveztetek erre az Eurovíziós Dalfesztiválra?


"Beadtunk három dalt, de egyik sem jutott be. Őszintén szólva ennek valamilyen szinten örülök is, mert nem érzem úgy, hogy ez lenne a mi utunk. Nyilván van reklámértéke egy ilyen nézett műsorban történő szereplésnek, de a Leander Risinggal eddig is az volt a helyzet, hogy a közönség talált ránk. Továbbra is abban hiszünk, hogy ez az út a helyes. Inkább a közönség fedezzen fel minket, és ne mi nyomjuk magunkat az emberek arcába." 


Márciusban tehát ezeket a dalokat fogjátok felvenni a SuperSize-ban? Mondanál néhány mondatot róluk?

"Igen, erről a három-négy dalról van szó. Az egyik dalocskának Öngyötrő a címe, és 9 hanggal van lejjebb hangolva, mint a sztenderd hangolás! (nevet) Az egyik új klip is erre készül majd, ugyanis volt egy Suzukis klippályázat, amit megnyertünk. Erre valószínűleg nem kell majd annyit várni, mint a Ghost Awayre! (nevet) Maga nóta igen húzós, 140 bpm-es. Van benne egy igazi buli hangulat, de amellett, hogy dallamos, nagyon agresszív is. Van benne rendesen hangos büfögés is, meg némi elektronika. Elég vad lesz! (nevet) Egyébként egy fura egyveleg, mert az agresszió mellett nagyívű, klasszikus magyar népzenei dallamokkal van tele. Jó lesz...

Aztán van egy Hóvirág című dal, amit Attila még akkor írt, amikor bevették a Nevermore-ba, és nagyon boldog volt. Úgyhogy a szám hihetetlenül depressszív, mert amikor boldog, akkor ilyen depresszív dolgokat ír... Ez egy nagyon monumentális szám.

A harmadik dalnak pedig 27 év a címe, és az is egy ballada, egy klasszikus rockballada. Igazából ebben érezzük a legnagyobb potenciált, hangulatában kicsit a Szomorú vasárnap folytatásának is mondanám. Szerintem ezek a SuperSize-os felvételek március vége felé már hallhatóak lesznek."LEANDER RISING - Hóvirág (az egyik új dal akusztikus verzióban az MR2-ben)

 


Említetted korábban az MR2-es akusztikus fellépést. Ennek az anyaga hozzáférhető, letölthető lesz valamikor?

"Ez egy érdekes dolog, mert a felvétel joga az MR2-é, ők pedig nem nagyon szeretek kiadni a kezükből. Ennek az okát én sem tudom, az viszont biztos, hogy Martina már elkészült három olyan klippel, amelyek ezen az akusztikus előadáson került felvételre, úgyhogy ezek hamarosan megjelennek majd a Rádió oldalán. Mi pedig azt tervezzük, hogy április vége felé Budapesten és két-három másik városban (04/27 Bp., A38, 04/05 Szeged, 03/23 Debrecen, Székesfehérvár még szervezés alatt) megcsináljuk a magunk akusztikus előadásait, és a pesti bulit fel is vesszük több kamerával. Ezt mi fogjuk keverni is, és aztán szépen közzé is tesszük."A Szívidomár album európai kiadására felkerült a Between Two Worlds egy érdekes duettje, a holland Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel. Ehhez nem terveztek klipet?


"Erről nincs szó egyelőre. Amennyire én tudom, ők mostanában a jubileumi koncertjükre koncentráltak, meg más dolgokra is, úgyhogy nem akarták megosztani a figyelmet ezzel a közös dallal. De maga a felvétel nagyon jól sikerült, úgyhogy remélem, hogy valamikor azért csak elkészülhet egy közös klip."LEANDER RISING - Between Two Worlds
(A Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel,
akusztikus szóló: Chris Briderick - Megadeth)Egy másik nagyon fontos esemény a holnapi Slash buli az Arénában. Sokat kellett lobbizni azért, hogy a Leander Rising lehessen a vendég?


"Az az érdekes, hogy egyáltalán nem. Kosiék a prágai koncertünk előtt egy nappal hívták fel Attilát, hogy van-e programunk február 7-re, mert a menedzsment beleegyezett, hogy mi játszhatunk Slashék előtt. De ez az ötlet abszolút a Concerto-tól, tehát a szervezőktől jött, mi azt sem tudtuk, hogy szóba kerültünk. De óriási megtiszteltetés, hatalmas lehetőség, és köszönjük is a Concerto-nak, hogy ránk gondoltak!

Nekem mindig is Slash volt a kedvenc gitárosom, különösen a szólói miatt. És ezt most nem a holnapi buli miatt mondom, korábban is mindig őt emlegettem a kedvencemként. A gyorsabb Guns nóták nem annyira nagy kedvencek nálam, de a lassú dalokat és Slash szólóit, nyújtásait imádom! Mi olyan 40 percet leszünk színpadon, és tekintettel Slashékre, inkább amolyan Best Of Leander programot fogunk tolni. Csupa saját dal, egyetlen átdolgozással, a Szomorú vasárnappal."


www.facebook.com/musicleander

  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HOLLYWOOD VAMPIRES - Egy hét múlva új album, hallgass bele minden dalba!
2019. június 14. (péntek) 18:37

Rise címmel jelenik meg június 21-én a Hollywood Vampires második albuma. Alice Cooper, Joe Perry (Aerosmith) és Johnny Depp zenekarától máris itt egy alapos lemezelőzetes - ízelítő minden dalból. A 2015-ös bemutatkozó album folytatásának producere Tommy Henriksen volt, és ezúttal mindössze három feldolgozás született: Heroes (David Bowie), People Who Died (Jim Carroll Band), You Can't Put Your Arms Around A Memory (Johnny Thunder).  Alice Cooper: "Erre a lemezre mindannyian írtunk dalokat, Joe, Johnny, Tommy és jómagam is. Ettől függetlenül a Rise nem tér el teljesen az első Vampires album vonalától, ugyanakkor semmi máshoz nem hasonlítható, amiben valaha is részt vettem. Nagy különbség, hogy most egyik dalt sem próbáltam 'alice-esebbre' venni. Szerintem ezzel az albummal valóban megmutatjuk a Vampires valódi arcát, mert az első lemezzel elsősorban az elbukott rock'n'roll testvéreink előtt hajtottunk fejet."  ...

THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite
THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA - Klippel egy vadonatúj dal: Satellite

Satellite címmel egy klippel kísért vadonatúj dallal jelentkezett a Soilwork énekes Björn "Speed" Strid és az Arch Enemy basszer Sharlee D'Angelo (ld. Spiritual Beggars) klasszikus/dallamos...

SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me
SKILLET - Dupla dalpremier az augusztusi albumról: Anchor & Save Me

Victorious címmel augusztus 2-án jelenik meg az új Skillet album, a 2016-os Unleashed lemez folytatása, amelyről az első előzetes dal, a szöveges videóval kísért Legendary után most...

BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet
BARONESS - Megjelent az új lemez, klippremier: Tourniquet

Gold & Grey címmel a mai napon jelent meg a progos, sludge-os metalt játszó amerikai Baroness új albuma, a 2015-ös Purple lemez folytatása, és a monstre, 17 tételes albumhoz most egy...

INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek
INVADER - Szeptemberben új album, friss előzetes dal: Nem leszek

Nem leszek címmel egy újabb albumelőzetes dallal jelentkezett a budapesti Invader. A heavy metal csapat következő albuma Valóságelvonó címmel érkezik majd szeptemberben, holnap pedig...

HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles
HATE - Albumpremier a lengyel extrém metal csapattól: Auric Gates Of Veles

Auric Gates Of Veles címmel a mai napon jelent meg az extrém metalos lengyel Hate tizenegyedik albuma, a 2017-es Tremendum lemez folytatása, amelyet teljes egészében végig is hallgathatsz....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS