LEANDER RISING - "Nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból"

Köteles Leander a Keresztes Ildikónak írt dalról, az új Leander Rising nótákról, a holnapi Slash buliról

2013. február 6. (szerda) 14:50 | utoljára módosítva: 2013. február 6. (szerda) 14:55

A Szívidomár albummal tavaly egy igen komoly anyagot rakott össze a Leander Rising, akiket holnap a Slash buli vendégzenekaraként is meg lehet majd nézni a Budapest Arénában.


Tegnap zenekari próbát tartott a Leander Rising, de amellett, hogy végigszaladtak a tervezett programon, néhány új dal is terítékre került, amelyeket márciusban akarnak rögzíteni a SuperSize Recordingban. Lénárd László ezekről is kifaggatta a csapat frontemberét, Köteles Leandert, de persze az a nóta is szóba került a beszélgetés folyamán, amit Leander Keresztes Ildikónak írt, és amivel az énekesnő tovább is jutott az Eurovíziós Dalfesztivál hazai kiválasztójának középdöntőjébe.Először is gratulálok a továbbjutáshoz! Ezt a számot direkt Keresztes Ildikónak írtad?

"Igen, ez a Nem akarok többé játszani című dal neki született. Úgy indult az egész, hogy a kiadónktól, a Sony Musictól kaptam egy felkérést, hogy próbáljak meg dalt írni Keresztes Ildikónak. De ez még jóval az Eurovíziós történet előtt volt. Több ötlet is született, de nem mindegyik volt jó, és egyszercsak kigurult ez a szám. Ezt el is küldtem a kiadónak, nekik nagyon bejött, Ildikó felénekelte, és ezután döntött úgy a Sony, hogy ezzel a számmal elindítják Ildikót az Eurovíziós Dalfesztiválon."KERESZTES ILDIKÓ - Nem akarok többé játszani (Leander dalával A Dal műsorban)


 A dal szövegét is te írtad, ha jól tudom, ugyanakkor nagyon passzol Ildikóhoz. Eleve így született meg a szöveg, tehát ezt a szempontot is figyelembe vetted?

"Inkább úgy mondanám, hogy én is benne vagyok. Sajnos magamból kibújni nem tudok. De azért igyekeztem valamilyen szinten azonosulni Ildikó karakterével is."Az előzetesként kikerült verzióhoz képest a tévéműsorban egy módosult hangszerelésű változatot lehetett hallani. Az is a te munkád volt?


"Nem. Amit én leadtam, az egy rockballada-szerű demó volt, de a hangszerelést már nem én végeztem. Erre a munkára a Sony kérte fel Deutsch Gábort (Anorganik), aki kifejezetten remixekkel foglalkozik. Ő megkapta tőlem a midisávokat, a groove-ot már ő tette hozzá, tehát ezt az elektronikusabb formát ő alakította ki."Kezdettől fogva az volt az elképzelés, hogy te is fellépsz majd Ildikóval?

"Nem, ez is már csak a dal elkészülte után jött, szintén a kiadótól. Az volt a javaslat, hogy a színpadképet segítené, ha én is ott lennék és zongoráznék. Én meg mondtam, hogy persze, ha kell, akkor megyek! (nevet) Megjegyzem, ez a közeg nagyon nem az én világom. Ahogy néztem a többi előadót, folyamatosan az volt bennem, hogy nagyon kilógok ebből a körből! (nevet) De a lényeg, hogy Ildikó továbbjutott a dallal, és hogy sokaknak tetszett a szám, a produkció. Én úgy gondolom, hogy a nóta is hiteles, Ildikó karaktere is, ráadásul nagyon jól énekel, így nem hinném, hogy bármilyen szinten is cikit csináltam volna magamból ezzel."Ahogy néztem a reakciókat, Ildikó hangjába nem nagyon tudott senki belekötni, és valóban, sokaknak bejött maga a dal is. Elképzelhető, hogy a későbbiekben a Leander Risinggal is játszani fogjátok?

"Sokan mondták, hogy ebben a számban azért benne van a Leander-jelleg is, aminek én csak örülök. Éppen ezért fel is fogjuk venni néhány új dalunkkal együtt. Márciusban bemegyünk a SuperSize-ba, és négy új nótát felveszünk, és ez is köztük lesz. Tegnap már el is kezdtük összerakni Attilával (Vörös Attila gitáros), és a mi verziónk elég durva lesz! (nevet)

A lemezkiadás, a promózás, az MR2-es akusztikus előadás miatt egy kicsit hanyagoltuk azt a korábbi szokást, hogy rendszeresen kijövünk egy-egy új dallal, klippel, és ehhez most vissza akarunk térni. A felvételre kerülő négy dalból kettőhöz klip is készül majd, a nótákat pedig az iTunes-nál meg ilyen helyeken lehet majd beszerezni, de nyilván a Youtube-ra is kikerülnek."A Leander Risinggal nem is neveztetek erre az Eurovíziós Dalfesztiválra?


"Beadtunk három dalt, de egyik sem jutott be. Őszintén szólva ennek valamilyen szinten örülök is, mert nem érzem úgy, hogy ez lenne a mi utunk. Nyilván van reklámértéke egy ilyen nézett műsorban történő szereplésnek, de a Leander Risinggal eddig is az volt a helyzet, hogy a közönség talált ránk. Továbbra is abban hiszünk, hogy ez az út a helyes. Inkább a közönség fedezzen fel minket, és ne mi nyomjuk magunkat az emberek arcába." 


Márciusban tehát ezeket a dalokat fogjátok felvenni a SuperSize-ban? Mondanál néhány mondatot róluk?

"Igen, erről a három-négy dalról van szó. Az egyik dalocskának Öngyötrő a címe, és 9 hanggal van lejjebb hangolva, mint a sztenderd hangolás! (nevet) Az egyik új klip is erre készül majd, ugyanis volt egy Suzukis klippályázat, amit megnyertünk. Erre valószínűleg nem kell majd annyit várni, mint a Ghost Awayre! (nevet) Maga nóta igen húzós, 140 bpm-es. Van benne egy igazi buli hangulat, de amellett, hogy dallamos, nagyon agresszív is. Van benne rendesen hangos büfögés is, meg némi elektronika. Elég vad lesz! (nevet) Egyébként egy fura egyveleg, mert az agresszió mellett nagyívű, klasszikus magyar népzenei dallamokkal van tele. Jó lesz...

Aztán van egy Hóvirág című dal, amit Attila még akkor írt, amikor bevették a Nevermore-ba, és nagyon boldog volt. Úgyhogy a szám hihetetlenül depressszív, mert amikor boldog, akkor ilyen depresszív dolgokat ír... Ez egy nagyon monumentális szám.

A harmadik dalnak pedig 27 év a címe, és az is egy ballada, egy klasszikus rockballada. Igazából ebben érezzük a legnagyobb potenciált, hangulatában kicsit a Szomorú vasárnap folytatásának is mondanám. Szerintem ezek a SuperSize-os felvételek március vége felé már hallhatóak lesznek."LEANDER RISING - Hóvirág (az egyik új dal akusztikus verzióban az MR2-ben)

 


Említetted korábban az MR2-es akusztikus fellépést. Ennek az anyaga hozzáférhető, letölthető lesz valamikor?

"Ez egy érdekes dolog, mert a felvétel joga az MR2-é, ők pedig nem nagyon szeretek kiadni a kezükből. Ennek az okát én sem tudom, az viszont biztos, hogy Martina már elkészült három olyan klippel, amelyek ezen az akusztikus előadáson került felvételre, úgyhogy ezek hamarosan megjelennek majd a Rádió oldalán. Mi pedig azt tervezzük, hogy április vége felé Budapesten és két-három másik városban (04/27 Bp., A38, 04/05 Szeged, 03/23 Debrecen, Székesfehérvár még szervezés alatt) megcsináljuk a magunk akusztikus előadásait, és a pesti bulit fel is vesszük több kamerával. Ezt mi fogjuk keverni is, és aztán szépen közzé is tesszük."A Szívidomár album európai kiadására felkerült a Between Two Worlds egy érdekes duettje, a holland Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel. Ehhez nem terveztek klipet?


"Erről nincs szó egyelőre. Amennyire én tudom, ők mostanában a jubileumi koncertjükre koncentráltak, meg más dolgokra is, úgyhogy nem akarták megosztani a figyelmet ezzel a közös dallal. De maga a felvétel nagyon jól sikerült, úgyhogy remélem, hogy valamikor azért csak elkészülhet egy közös klip."LEANDER RISING - Between Two Worlds
(A Within Temptation énekesnőjével, Sharon den Adellel,
akusztikus szóló: Chris Briderick - Megadeth)Egy másik nagyon fontos esemény a holnapi Slash buli az Arénában. Sokat kellett lobbizni azért, hogy a Leander Rising lehessen a vendég?


"Az az érdekes, hogy egyáltalán nem. Kosiék a prágai koncertünk előtt egy nappal hívták fel Attilát, hogy van-e programunk február 7-re, mert a menedzsment beleegyezett, hogy mi játszhatunk Slashék előtt. De ez az ötlet abszolút a Concerto-tól, tehát a szervezőktől jött, mi azt sem tudtuk, hogy szóba kerültünk. De óriási megtiszteltetés, hatalmas lehetőség, és köszönjük is a Concerto-nak, hogy ránk gondoltak!

Nekem mindig is Slash volt a kedvenc gitárosom, különösen a szólói miatt. És ezt most nem a holnapi buli miatt mondom, korábban is mindig őt emlegettem a kedvencemként. A gyorsabb Guns nóták nem annyira nagy kedvencek nálam, de a lassú dalokat és Slash szólóit, nyújtásait imádom! Mi olyan 40 percet leszünk színpadon, és tekintettel Slashékre, inkább amolyan Best Of Leander programot fogunk tolni. Csupa saját dal, egyetlen átdolgozással, a Szomorú vasárnappal."


www.facebook.com/musicleander

  

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BOB KULICK - 70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer
2020. május 29. (péntek) 20:07

70 éves korában elhunyt a legendás gitáros és producer, Bob Kulick. A tragikus hírt a zenész testvére, az ex-KISS gitáros, Bruce Kulick is megerősítette. Bruce Kulick: "Összetört szívvel tudatom, hogy a testvérem, Bob Kulick elhunyt. A zeneszeretére, a produceri és a zenészi tehetségét mindig is emlékeznünk kell. Tudom, hogy most megbékélt, együtt van a szüleinkkel, és amilyen hangosan csak lehet, játszik a gitárján. Kérem, hogy legyetek figyelemmel a Kulick család magánéletére, tiszteljétek ezt ezekben a nehéz időkben." A bő négy évtizedes pályafutása alatt Bob Kulick olyan művészekkel, zenekarokkal dolgozott, mint Meat Loaf, a Motörhead, a KISS, aW.A.S.P., Michael Bolton, Alice Cooper, Lou Reed és Paul Stanley.     Bob Kulick 1972-ben meghallgatáson volt a KISS-nél, és ugyan nem ő lett a banda gitárosa, hanem Ace Frehley de a későbbiekben rendre kisegítette a zenekart. Játszott az Alive II...

CENTINEX - Klasszikus svéd halál, albumpremier: Death In Pieces
CENTINEX - Klasszikus svéd halál, albumpremier: Death In Pieces

Death In Pieces címmel megjelent és végigis hallgatható a veterán svéd death metal banda, az 1990-ben alakult, majd 2006-ban feloszlott, ám 2014 legelejétől ismét aktív Centinex új...

US FESTIVAL 1983 - "Ez volt az a nap, amikor a new wave meghalt, és a rock'n'roll átvette az uralmat"
US FESTIVAL 1983 - "Ez volt az a nap, amikor a new wave meghalt, és a rock'n'roll átvette az uralmat"

Az Apple Computer cég egyik alapítója, Steve "Woz" Wozniak szervezésében 1983. május végén a kaliforniai San Bernardino-ban került megrendezésre a második US Festival, amelynek...

ALESTORM - Itt az új album és mellé egy friss klip: Pirate Metal Drinking Crew
ALESTORM - Itt az új album és mellé egy friss klip: Pirate Metal Drinking Crew

Megjelent és vgig is hallgatható az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Pirate Metal Drinking Crew című friss dalhoz pedig egy stúdiós videó is érkezett. Ismerkedj meg...

OM - Hosszú csend után három új dallal jelentkeztek
OM - Hosszú csend után három új dallal jelentkeztek

Az OM zenekar Érted címmel 2011-ben adta ki az első nagylemezét az Edge Records gondozásában, 2013 óta viszont csend volt körülöttük, és ezt a csendet most három új dallal törték...

BLEED FROM WITHIN - Albumpremier és mellé egy vadonatúj klip: Fracture
BLEED FROM WITHIN - Albumpremier és mellé egy vadonatúj klip: Fracture

Fracture címmel jelent és végig is hallgatható a modern metal vonalas skót Bleed From Within ötödik albuma, a 2018-as Era lemez folytatása. A címadó dalhoz pedig egy friss klip is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS