NEOKHROME - Saját szavaikkal a Perihelion album

Öt év után született meg a harmadik album

2013. január 22. (kedd) 07:34 | utoljára módosítva: 2013. január 31. (csütörtök) 13:10

Tavaly ősszel jelent meg a debreceni Neokhrome harmadik albuma, a Hjules borítóval kísért Perihelion, egy "szintetizátorjátékkal gazdagon ellátott, bombasztikus, epikus fém" anyag, ahogy Milán Péter írta a december/januári HammerWorldben megjelent kritikájában.


A korábban Neochrome néven ismert csapatban a 2007-es Downfall/Collapse album óta történt néhány komoly változás, többek között már Vasvári Gyula gitáros (Vee) áll a mikrofon mögött, és ezzel a korábbi death metalos vonaltól is elkanyarodtak.


A saját kiadásban megjelent harmadik album felvétele után többen is távoztak a csapatból, de Vee és a dobos Katonka Barna - azaz a meghatározó tagok - azóta már új társakat találtak: Szabados Krisztián gitárost és Somoskői Viktor basszusgitárost. A Neokhrome jelenleg egy videóklipen dolgozik


www.facebook.com/NeokhromeA Perihelion album dalairól Vasvári Gyula fogalmazta meg gondolatait a Hammernek:AUREA

"Az Aurea valójában a Rise Above The Ridge című, szintén ezen a lemezen szereplő szerzeményből alakult ki, a katarzist megjelenítő téma például egy az egyben előjön ez utóbbi dalban is. Ez persze nem volt kifejezett cél, de mikor úgy alakult, hogy egy konkrét rész két dalban is szerepelhetne, úgy gondoltuk, hogy miért is ne?

A dal hangvétele teljesen pozitív és emelkedett, az aranyló, körülölelő, szinte zsibbasztóan vakító, már-már révület-jellegű napsütés érzetét akartuk zenébe önteni. Igaz, hogy csak egy rövid kis bevezető, de az egész Perihelion lemez hangulatát és jellegét foglalja össze kevesebb, mint két percben."
STELLAR OUTCAST


"Ez a dal készült el utoljára. Emlékszem, hogy a közepén lévő elszállós résszel nagyon sokat dolgoztam, mivel a dal demóverziója a nyilvánvalóan gyengébb hangzás ellenére is sokkal több tüzet tartalmazott, így viszonylag sok időbe telt, amire sikerült a lemezes verzióban is létrehozni ezt az érzést. Az elejétől a végéig pozitív a hangulata, ahogy a lemez sok más dalának, vagy témájának is. Ez a viszonylagos pozitivitás pedig a dal megírásának körülményeivel magyarázható, illetve azzal, hogy ekkorra már egy jó ideje ráuntunk a műfaji kellékek közt szinte kötelezőnek számító sötét és vészjósló dallamokra, megoldásokra.

A szövege egy szuperszónikus száguldásról szól, mélyebben azonban az elvakított és kitaszított állapotból való szabadulás iránti vágyat önti szavakba. Ez természetesen nem személyes értelemben értendő, a gondolatok alapját nagyrészt a magyar történelemből levont objektív tanulságok adták."NEOKHROME - Stellar Outcast (a 2012-es Perihelion albumról)
STARBORN


"Ennek a dalnak számtalan verziója volt, a 2010-es Európa-turnén például egy olyan változatát játszottuk, ami szinte köszönőviszonyban sem volt a mostanival. Ez viszont arra is jó volt, hogy a turné végére rájöjjünk, hogy ez a dal ebben a formában nem működik élőben, így újabb szerkezetek készültek, viszont a jelenlegi csak a legvégére alakult ki.

A szöveg a teljes, tisztító megújulást és a dal végén lévő sodró témában az azt betetőző zsibbasztó katarzisélményt jeleníti meg kozmikus köntösben. Ez utóbbi résznél egyébként elég sok éneksávot használtunk, hogy minél inkább belesimuljon az énekhang a vibráló száguldásba, amely számomra egyértelműen a dal (és talán az egész lemez) tetőpontja."
CRYSTALLIZED


"A dal kezdőtémája volt a legelső újkori Neokhrome részlet, viszont ahogy a Starborn esetében is, itt is csupán egy téma maradt meg a kezdeti struktúrából, a többi teljesen lecserélődött. Egyébként csak egy hajszálon múlott, hogy ez a nóta nem maradt le a lemezről. Barnának ugyan nem volt különösebb ellenvetése iránta, én azonban sokáig túlzottan kommersznek tartottam, ha lehet ebben a műfajban így fogalmazni. Tetszeni mindenképp tetszett, de úgy éreztem, hogy kilóg a sorból. Végül nem bántam meg, hogy felkerült. "
CLOSER TO THE SUN

"A nyitó Aurea-hoz hasonlóan ez a szerzemény is tovább erősíti a lemez által megjelenített hangulati képeket. Az első, visszafogottabb feléből egy feloldás jellegű rész bontakozik ki, itt is egyfajta fénykavalkádot ültetve a képzeletbe. A dal pozíciója a lemezen nem véletlen, mivel az ezt követő szerzemények jóval több sötétebb tónusú elemet tartalmaznak."
RISE ABOVE THE RIDGE

"Ez a dal tehát másabb az előzőektől annyiban, hogy tartalmaz kevésbé pozitívnak ható részeket is. A dal eleje elég régen megszületett és sokat játszogattuk próbákon, mire kialakult a blastbeates elrugaszkodó rész, majd az egész szerkezet. Nekem ez a dal tetszik talán a legjobban a lemezen, éppen a hangulati sokszínűsége miatt, illetve mivel megvan benne az az érzés, amely az első négy dalban uralkodik, de mindezt ellensúlyozza egy komorabb zenei világ is.

A zenéhez hasonlóan a szövegből is sok rész megvolt már korábban. Kicsit hajaz a 'mindenki azt lát bele, amit akar' jellegű szövegekre, bár számomra minden sor egyértelmű, hogy miért írtam le. Leginkább egy szürreális vízió és a jövőbe vetett hit kifejeződése közti csapongás."
COSMIC GRAVE

"Szintén egy régebben íródott dal és mellesleg egyértelműen mentes minden fénytől. A szövege az emberi érzések széles palettáját öleli fel az önostorozástól a - nem magyarkodó értelemben vett – nemzetszereteten és nemzetféltésen át a szimpla haragig. Kicsit talán kilóg a többi közül a különösen fagyos hangulatával, ahogy a cím is utal erre. Szintén közel áll hozzám zeneileg, szövegileg pedig az egyik kedvencem."NEOKHROME - Cosmic Grave (2010-es berlini koncertfelvétel a régi felállással)THROUGH THE SURFACE

"A nyitórészre több énekverzió is volt, végül a jelenlegi tűnt a legjobbnak. Ez a dal igazából két viszonylag különböző zenei téma házasításából áll, a közepén pedig egy végtelen tenger hullámzását akartuk zenei eszközökkel megjeleníteni. Szintén egy újabb szerzemény egyébként, ez egyértelműen érződik is az alaphangulatán, pláne a lemez második felének dalai között."
COLD ASHES OF VANISHED TIME

"Teljes egészében ez a dal lett készen a leghamarabb, bár szintén sok verziója volt. A monumentálisabb kezdés után a régebbi Neochrome anyagokra jellemző, középtempós, újabb vonalas black metal téma is hallható, ez jelzi talán a legjobban, hogy régebben íródott, viszont úgy ítéltük meg, hogy összefér a többi dallal. Ez egyébként az egyetlen ilyen jellegű téma az egész albumon."NEOKHROME - Perihelion (kedvcsináló)Hozzászólások

[011689]
war
Máma végre kézhez kaptam a CD-t, hatalmas köszönet érte Gyulának. Valami hihetetlen, hogy ilyen zenekar is létezik egy kis országban, mint Magyarország, ekkora alázattal viseltetve a zenen iránt, egy tökéletes albumot létrehozva. Annyi marhaságot össze-vissza olvastam az interneten ismertető címszó alatt, hogy még mielőtt bármit is hallottam volna e csodás zenei utazásból, szinte leírtam magamnak a zenekart. Ez az a zene, mely hosszas utazásaim során biztos, hogy kitartó társ lesz.
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/69656_205935649550704_1184039225_n.jpg
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ORDEN OGAN - Dalpremier a tavaszi albumról: Inferno
2021. január 21. (csütörtök) 07:48

Eredetileg ősszel adta volna ki az új albumát a power metalos német Orden Ogan, végül azonban csak márciusban jön majd ki a Final Days lemez, egészen pontosan március 13-án.   A 2017-es Gunmen lemez utódjának producere, keverőse az Orden Ogan frontembere, Sebastian "Seeb" Levermann volt, de még a maszterizálást is ő végezte. Seeb szerint a Final Days egy komor hangulatú science-fiction konceptlemez. A Final Days című új album első előzetes dalát, a klippel kísért In The Dawn Of The AI tételt már a nyáron bemutattuk, most pedig már az Inferno című harmadik új nótával is lehet ismerkedni.   www.facebook.com/ORDENOGAN ORDEN OGAN - Inferno (a 2021-es Final Days album előzeteseként) A német színtér egyik legdinamikusabban fejlődő power metal csapatának számít az Orden Ogan, 2010-ben a Tiamat, 2012-ben a Rhapsody előtt láthattuk őket Budapesten, a Ravenhead albummal pedig kétszer is...

WOLFHEART - Ukrán vendéggel készült el az új dal: Skull Soldiers
WOLFHEART - Ukrán vendéggel készült el az új dal: Skull Soldiers

Skull Soldiers címmel egy 4 tételes és 2 új dalt tartalmazó EP-vel jelentkezik március 5-én a melodikus death metalt különlegesen fagyos hangulattal kísérő finn Wolfheart. A címadó...

ARCHITECTS - Videoklippel a harmadik új dal: Dead Butterflies
ARCHITECTS - Videoklippel a harmadik új dal: Dead Butterflies

Dead Butterflies címmel már a február végén érkező új album harmadik lemezelőzetes dalát is bemutatta a brit Architects. Az új nótát kísérő látványos videót a londoni Royal...

TORTUGA - A Dal 2021-ben is törnek majd az ablakok, új dal és klip
TORTUGA - A Dal 2021-ben is törnek majd az ablakok, új dal és klip

Ahogy korábban már beszáűmoltunk róla, a nyíregyházi Tortuga is ott lesz A Dal 2021 versenyben, most pedig meg is ismerkedhetsz a "tornacipős rock'n'rollerek" dalával. A Törnek az ablakok...

FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War
FOO FIGHTERS - Hivatalos klip az új dalhoz: Waiting On A War

9 dallal és Medicine At Midnight címmel érkezik majd az új Foo Fighters album február 5-én. A klippel kísért Shame Shame volt az első előzetes daluk, a második kedvcsináló új...

NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins
NERVOSA - Dal- és klippremier: Under Ruins

Még tavaly tavasszal történt, hogy Fernanda Lira basszer/énekesnő és Luana Dametto dobos váratlanul kiszállt a brazil thrasher csajtrió Nervosából, Prika Amaral gitáros pedig hamarosan...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS