NEOKHROME - Saját szavaikkal a Perihelion album

Öt év után született meg a harmadik album

2013. január 22. (kedd) 07:34 | utoljára módosítva: 2013. január 31. (csütörtök) 13:10

Tavaly ősszel jelent meg a debreceni Neokhrome harmadik albuma, a Hjules borítóval kísért Perihelion, egy "szintetizátorjátékkal gazdagon ellátott, bombasztikus, epikus fém" anyag, ahogy Milán Péter írta a december/januári HammerWorldben megjelent kritikájában.


A korábban Neochrome néven ismert csapatban a 2007-es Downfall/Collapse album óta történt néhány komoly változás, többek között már Vasvári Gyula gitáros (Vee) áll a mikrofon mögött, és ezzel a korábbi death metalos vonaltól is elkanyarodtak.


A saját kiadásban megjelent harmadik album felvétele után többen is távoztak a csapatból, de Vee és a dobos Katonka Barna - azaz a meghatározó tagok - azóta már új társakat találtak: Szabados Krisztián gitárost és Somoskői Viktor basszusgitárost. A Neokhrome jelenleg egy videóklipen dolgozik


www.facebook.com/NeokhromeA Perihelion album dalairól Vasvári Gyula fogalmazta meg gondolatait a Hammernek:AUREA

"Az Aurea valójában a Rise Above The Ridge című, szintén ezen a lemezen szereplő szerzeményből alakult ki, a katarzist megjelenítő téma például egy az egyben előjön ez utóbbi dalban is. Ez persze nem volt kifejezett cél, de mikor úgy alakult, hogy egy konkrét rész két dalban is szerepelhetne, úgy gondoltuk, hogy miért is ne?

A dal hangvétele teljesen pozitív és emelkedett, az aranyló, körülölelő, szinte zsibbasztóan vakító, már-már révület-jellegű napsütés érzetét akartuk zenébe önteni. Igaz, hogy csak egy rövid kis bevezető, de az egész Perihelion lemez hangulatát és jellegét foglalja össze kevesebb, mint két percben."
STELLAR OUTCAST


"Ez a dal készült el utoljára. Emlékszem, hogy a közepén lévő elszállós résszel nagyon sokat dolgoztam, mivel a dal demóverziója a nyilvánvalóan gyengébb hangzás ellenére is sokkal több tüzet tartalmazott, így viszonylag sok időbe telt, amire sikerült a lemezes verzióban is létrehozni ezt az érzést. Az elejétől a végéig pozitív a hangulata, ahogy a lemez sok más dalának, vagy témájának is. Ez a viszonylagos pozitivitás pedig a dal megírásának körülményeivel magyarázható, illetve azzal, hogy ekkorra már egy jó ideje ráuntunk a műfaji kellékek közt szinte kötelezőnek számító sötét és vészjósló dallamokra, megoldásokra.

A szövege egy szuperszónikus száguldásról szól, mélyebben azonban az elvakított és kitaszított állapotból való szabadulás iránti vágyat önti szavakba. Ez természetesen nem személyes értelemben értendő, a gondolatok alapját nagyrészt a magyar történelemből levont objektív tanulságok adták."NEOKHROME - Stellar Outcast (a 2012-es Perihelion albumról)
STARBORN


"Ennek a dalnak számtalan verziója volt, a 2010-es Európa-turnén például egy olyan változatát játszottuk, ami szinte köszönőviszonyban sem volt a mostanival. Ez viszont arra is jó volt, hogy a turné végére rájöjjünk, hogy ez a dal ebben a formában nem működik élőben, így újabb szerkezetek készültek, viszont a jelenlegi csak a legvégére alakult ki.

A szöveg a teljes, tisztító megújulást és a dal végén lévő sodró témában az azt betetőző zsibbasztó katarzisélményt jeleníti meg kozmikus köntösben. Ez utóbbi résznél egyébként elég sok éneksávot használtunk, hogy minél inkább belesimuljon az énekhang a vibráló száguldásba, amely számomra egyértelműen a dal (és talán az egész lemez) tetőpontja."
CRYSTALLIZED


"A dal kezdőtémája volt a legelső újkori Neokhrome részlet, viszont ahogy a Starborn esetében is, itt is csupán egy téma maradt meg a kezdeti struktúrából, a többi teljesen lecserélődött. Egyébként csak egy hajszálon múlott, hogy ez a nóta nem maradt le a lemezről. Barnának ugyan nem volt különösebb ellenvetése iránta, én azonban sokáig túlzottan kommersznek tartottam, ha lehet ebben a műfajban így fogalmazni. Tetszeni mindenképp tetszett, de úgy éreztem, hogy kilóg a sorból. Végül nem bántam meg, hogy felkerült. "
CLOSER TO THE SUN

"A nyitó Aurea-hoz hasonlóan ez a szerzemény is tovább erősíti a lemez által megjelenített hangulati képeket. Az első, visszafogottabb feléből egy feloldás jellegű rész bontakozik ki, itt is egyfajta fénykavalkádot ültetve a képzeletbe. A dal pozíciója a lemezen nem véletlen, mivel az ezt követő szerzemények jóval több sötétebb tónusú elemet tartalmaznak."
RISE ABOVE THE RIDGE

"Ez a dal tehát másabb az előzőektől annyiban, hogy tartalmaz kevésbé pozitívnak ható részeket is. A dal eleje elég régen megszületett és sokat játszogattuk próbákon, mire kialakult a blastbeates elrugaszkodó rész, majd az egész szerkezet. Nekem ez a dal tetszik talán a legjobban a lemezen, éppen a hangulati sokszínűsége miatt, illetve mivel megvan benne az az érzés, amely az első négy dalban uralkodik, de mindezt ellensúlyozza egy komorabb zenei világ is.

A zenéhez hasonlóan a szövegből is sok rész megvolt már korábban. Kicsit hajaz a 'mindenki azt lát bele, amit akar' jellegű szövegekre, bár számomra minden sor egyértelmű, hogy miért írtam le. Leginkább egy szürreális vízió és a jövőbe vetett hit kifejeződése közti csapongás."
COSMIC GRAVE

"Szintén egy régebben íródott dal és mellesleg egyértelműen mentes minden fénytől. A szövege az emberi érzések széles palettáját öleli fel az önostorozástól a - nem magyarkodó értelemben vett – nemzetszereteten és nemzetféltésen át a szimpla haragig. Kicsit talán kilóg a többi közül a különösen fagyos hangulatával, ahogy a cím is utal erre. Szintén közel áll hozzám zeneileg, szövegileg pedig az egyik kedvencem."NEOKHROME - Cosmic Grave (2010-es berlini koncertfelvétel a régi felállással)THROUGH THE SURFACE

"A nyitórészre több énekverzió is volt, végül a jelenlegi tűnt a legjobbnak. Ez a dal igazából két viszonylag különböző zenei téma házasításából áll, a közepén pedig egy végtelen tenger hullámzását akartuk zenei eszközökkel megjeleníteni. Szintén egy újabb szerzemény egyébként, ez egyértelműen érződik is az alaphangulatán, pláne a lemez második felének dalai között."
COLD ASHES OF VANISHED TIME

"Teljes egészében ez a dal lett készen a leghamarabb, bár szintén sok verziója volt. A monumentálisabb kezdés után a régebbi Neochrome anyagokra jellemző, középtempós, újabb vonalas black metal téma is hallható, ez jelzi talán a legjobban, hogy régebben íródott, viszont úgy ítéltük meg, hogy összefér a többi dallal. Ez egyébként az egyetlen ilyen jellegű téma az egész albumon."NEOKHROME - Perihelion (kedvcsináló)Hozzászólások

[011689]
war
Máma végre kézhez kaptam a CD-t, hatalmas köszönet érte Gyulának. Valami hihetetlen, hogy ilyen zenekar is létezik egy kis országban, mint Magyarország, ekkora alázattal viseltetve a zenen iránt, egy tökéletes albumot létrehozva. Annyi marhaságot össze-vissza olvastam az interneten ismertető címszó alatt, hogy még mielőtt bármit is hallottam volna e csodás zenei utazásból, szinte leírtam magamnak a zenekart. Ez az a zene, mely hosszas utazásaim során biztos, hogy kitartó társ lesz.
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/69656_205935649550704_1184039225_n.jpg
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARTILLERY - Májusban jön a dánok új albuma, új dal és klip: Turn Up the Rage
2021. április 14. (szerda) 15:03

X címmel május 7-én lát napvilágot a dán thrasher Artillery új stúdióalbuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Turn Up the Rage dallal lehet ismerkedni. Az új anyagot a koppenhágai Medley stúdióban vették fel Søren Andersen producerrel, a 2019 őszén elhunyt alapító gitáros, Morten Stützer helyére Kræn Meier állt be, aki a dalszerzésből is kivette a részét. Michael Stützer gitáros (Morten tesója): "A jellegzetes Artillery-védjegyeket meg akartuk tartani, a riffeket és a fogós témákat, kombinálni az agressziót és a dallamokat. Mindig is a melodikus thrash metalt kevertük a 70-es és a 80-as évek súlyos hangzásaival, ezúttal pedig új elemek is vannak néhány nótában. Nem kell különösebben erőlködnünk, amikor megírunk egy új lemezt, mert szeretjük, amit csinálunk."   www.facebook.com/ARTILLERY.DK   ARTILLERY - Turn Up the Rage (a 2021-es X albumhoz) ARTILLERY - In...

DESASTER - Dalpremier a teuton black/death/thrash hordától: Learn To Love The Void
DESASTER - Dalpremier a teuton black/death/thrash hordától: Learn To Love The Void

Churches Without Saints címmel június 4-én jelenik meg a veterán teuton black/thrash alakulat, az 1988-ban alakult Desaster kilencedik albuma. A 2016-os The Oath Of An Iron Ritual lemez...

AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes
AC/DC - Október végén önéletrajzi könyvvel jelentkezik Brian Johnson énekes

Október végén egy önéletrajzi könyvvel jelentkezik az AC/DC frontembere, Brian Johnson. A The Lives Of Brian: AC/DC, Me, And The Making Of Back In Black című könyv október 26-án...

H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban
H.E.A.T. - Erik Grönwallt leukémiával kezelik egy svéd kórházban

Még október végén jött a hír, hogy énekest cserélt a svéd dallamrocker H.E.A.T.: elbúcsúztatták Erik Grönwall énekest, akivel 2020 februárjában hozták ki a hatodik albumukat, a...

MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy
MICK JAGGER - Közös dal Dave Grohllal a brit lazítások örömére: Eazy Sleazy

A Rolling Stones frontembere egy vadonatúj klipes dallal ünepelte meg a brit lezárások feloldását. Az Eazy Sleazy dalban Mick Jagger énekel és gitározik, Dave Grolh pedig dobok, gitározik...

VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains
VREID - Dal- és klippremier a norvég black'n'rollerektől: Into The Mountains

Wild North West címmel április 30-án jelenik meg a black metal egy dallamosabb vonalát képviselő norvég Vreid kielncedik albuma, és a 2018-as Lifehunger lemez utódjáról pedig már itt...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS