TRIVIUM - Stúdióban a Disturbed frontemberével

A nyáron Európába is átjön a Trivium

2013. január 20. (vasárnap) 16:02

Az éppen pihenőt tartó Disturbed frontembere, David Draiman lesz a producere a hatodik Trivium lemeznek, amelynek munkálatai már el is kezdődtek a texasi Austinban.


"A 2012-es évünk fanatasztikusan sikerült - lelkendezett a Trivium frontembere, Matt Heafy. - Bár a világvége nem jött el, mi úgy töltöttük a tavalyi évet, mintha valóban az utolsó lett volna! De közben rendesen rá is gyúrtunk az idei évre. Sikerült a 25-30 nóta közül kiválasztani azt a 15-16 dalt, amelyet a stúdióban is kezelésbe veszünk. Én úgy érzem, hogy a következő albumunk mind az öt korábbi Trivium lemez legerősebb, legkirályabb alkotóelemeit tartalmazni fogja."


Ami a producer Draimant illeti, ő a stúdiómunka mellett a Device nevű, indusztriális hatású hard rockot játszó másik csapatának debütáló albumát is bütyköli. A lemez, amit az egykori Filter gitáros Geno Lenardo-val készített a Disturbed énekese, április 9-én jön majd ki. A Device-ban egy másik gitáros is játszik, Virus (ex-Dope), a turnédobosuk pedig Will Hunt (ex-Evanescence) lesz.A friss stúdiós képen nem Ihsahn látható, hanem Matt Heafy...
 


A Trivium júliusban elkezd turnézni, átjönnek majd Európába, így az új album várhatóan csak a nyár végén, az ősz elején jelenik majd meg.

 TRIVIUM - Watch The World Burn (a 2011-es In Waves albumhoz)


 Matt Heafy közben egy extrém metal projekt tervét is dédelgeti, de a '90-es évek black metaljának hatásait is magába olvasztó Mrityu projektnek majd csak akkor állhat neki, ha a Trivium új lemeze elkészült. Matt Heafy nagy álma volt, hogy producernek megnyerje a projekthez Ihsahnt, és miután nemrég az otthonában is meglátogatta az ex-Emperor frontembert, erre van is esélye.


"Ihsahnt eszelős jó producernek tartom. A Leprous esetében is hihetetlen munkát végzett, és a legutóbbi szólólemezétől (Eremita) is dobtam egy hátast. 

Ezúttal is olyan dolgokat tudott kombinálni, amelyekről nem is gondolná az ember, hogy megférnek egymás mellett. De nála egyből összeáll a kép, köszönhetően a dalszerzői tehetségének és annak, hogy saját hangzásvilággal rendelkezik. Egy Candlelight Records-os közös ismerős révén kezdtünk el e-mailezni, kedvenc zenékről, filmekről, művészekről, valamint általános filozófiáról is.

Ezeknek a mailes eszmecseréknek köszönhetően az eredetileg black metalosnak tervezett projektem egy teljesen új arculatot kapott. Már nem érdekel, hogy ki mit gondol majd róla, szimplán az érzéseimre akarok hagyatkozni. És az a döntés is megszületett, hogy amikor a Trivium beosztása majd engedi, Ihsahn producerkedésével kell elkészülnie a lemeznek.

A mostani turné során sikerült úgy alakítanom a dolgaimat, hogy a Helsinkiben adott koncert után Oslóba repülhettem, onnan pedig busszal, néhány átszállással eljuthattam Ihsahnhoz Notoddenbe. Az a jeges levegő, azok a hófödte hegycsúcsok a távolban, azok az óriási befagyott tavak... Olyan volt, mintha Winterfellben (Deres) lennék, vagy éppen úton Mordor felé...

De nemcsak a város és a természet nyűgözött le, hanem a Juke Joint stúdió is, amelynek társtulajdonosa a Mnemosyne (Ihsahnnak és feleségének a cége). A komoly old school berendezést pár éve kerítették Seattle-ből. Régi Leslie billentyűk, masszív kompresszorok... Elég nagy trip volt ezeket látni, hiszen én már a digitális rögzítés korában nőttem fel. Ihsahn produkciós és hangszerelési ötletei alapján nagyon úgy tűnik, hogy a Mrityu lemez nem fog hasonlítani semmihez, amit eddig hallhattál, vagy akár hallhattam én.

Ihsahn meghívott magukhoz is, ahol hallhattam a következő szólólemez néhány korai demófelvételét (hihetetlen jók!), láthattam az Emperor aranylemezeit, kipróbálhattam a cuccait, és megtanulhattam az Emperor stílusú black metal pengetés fortélyát. Egyenesen tőle tanulhattam meg, hogy az északi bandák hogyan is pengették ezeket a riffeket..."


Magáról a Mrityu projektről korábban ezt mondta Matt Heafy:


"Ez nem egy új mánia nálam, már 16 évesen is játszottam egy black metal bandában. De tagja voltam egy technikás death metal csapatnak is, a Capharnaumnak, amelyben a Monstrosity bőgőse (Mike Poggione) és a Martyr gitárosa (Daniel Mongrain, ma Voivod) mellett a producer/gitáros Jason Suecof is zenélt. És emellett ott volt ez a Mindscar nevű black metal banda, ahol vagy hat hónapon át gitároztam, meg vokáloztam is. Az énekesnek (Richie Brown) köszönhetően nagyon beleástam magam a műfajba.

Szóval, már korábban is tapogatóztam ezen a vonalon, de eddig nem volt bennem motiváció, hogy végig is vigyem a dolgot. Eredetileg egy 'true' stílusú anyagot akartam, álnéven, hogy ne lehessen tudni, ki is játszik a csapatban... Egy nyers hangzású, vad black metal lemezt akartam, és tudtam, hogy ha ez összekapcsolódik a nevemmel, sokan eleve meg sem hallgatják.

De aztán elkezdtem e-mailezni Ihsahnnal, és ahogy egyre jobban beleástam magam azokba a zenékbe, amelyek rá is hatással vannak, rendesen kitágult a horizontom. Közben újra felfedeztem azt is, hogy mennyire bírom az Opeth Blackwater Park albumát, és rájöttem, hogy az általam kedvelt összetevőkből valami egészen újat is létrehozhatok.

Nem egy extrém black metal projektről van szó, hanem olyasmiről, amelyre összességében hatott az extrém metal vonal. Nehezen is tudnám beskatulyázni az eddig felvett három demós dalt. De amíg a Triviumnál elég világos, hogy hol vannak a határok, mi az, ami még befér a stílusunkba, és mi az, ami már nem, itt szabadon tudok kísérletezni. Bármit megtehetek. A nóták bármilyen irány felé elkanyarodhatnak. Igazán önző módon közelíthetek a Mrityu projekthez, és ez jó érzés."
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GEOFF TATE - Végighallgatható a második Sweet Oblivion lemez: Relentless
2021. április 10. (szombat) 08:52

Sweet Oblivion a neve annak a projektnek, amelyet a Frontiers kiadó pár éve szervezett az ex-Queensryche, ma Operation: Mindcrime énekes, Geoff Tate köré. 2019 nyarán jelent meg az első album, most pedig már végighallgatható a Relentless címet viselő második nagylemez. A 2019-es album Simone Mularoni (a prog metalos DGM gitáros/főnöke) vezetésével készült el, és a tavasszal érkező új lemezen is olasz muzsikusok szerepelnek majd, de ezúttal egy teljesen új gárda sorakozott fel Geoff Tate mellé. Aldo Lonobile gitáros (Secret Sphere, Archon Angel, Timo Tolkki's Avalon) volt az anyag fő zeneszerzője és producere. Geoff Tate: "Az utóbbi években egyre több időt töltöttem Olaszországban, az ottani kultúra és az ott élő emberek rabul ejtették a szívemet. Nagyon élveztem azt is, ahogy az olasz társaimmal elkészítettem ezt a klasszikus metal albumot."   SWEET OBLIVION 2021: Geoff Tate énekes Aldo Lonobile gitáros...

THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2
THE END MACHINE - Új album az ex-Dokken zenészek csapatától: Phase 2

A klasszikus Dokken felállás zenészei, George Lynch gitáros, Jeff Pilson basszer és Mick Brown dobos, valamint a Warrant énekeseként ismert Robert Mason (ex-Lynch Mob) még 2018-ban hozta...

RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn
RED SWAMP - Videoklippel egy új albumelőzetes dal a budapesti csapattól: Goddamn

Tavaly nyáron már bemutatott egy Time To Die című, klippel kísért lemezelőzetes dalt a stoner/sludge vonalas budapesti Red Swamp, most pedig itt egy másik klipes, friss nóta, a Goddamn....

LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light
LIGHT THE TORCH - Klippremier az ex-Killswitch Engage énekes bandájától: Wilting In The Light

You Will Be The Death Of Me címmel június 25-én jelenik meg az ex-Killswitch Engage énekes Howard Jones vezette Light The Torch zenekar második albuma, a 2018-as Revival lemez utódja. Első...

SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard
SABATON - Itt az új videoklip: Royal Guard

Még februárban jelentette be a Sabaton, hogy meghosszabbította a szerződését a Nuclear Blast kiadóval, és már akkor megígérték, hogy Livgardet címmel egy vadonatúj számmal...

FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky
FLOTSAM AND JETSAM - Hivatalos klippel az első dal a júniusi albumról: Burn The Sky

Blood In The Water címmel június 4-én jelenik meg a veterán arizonai metalos Flotsam And Jetsam új albuma, a 2019-es The End Of Chaos lemez utódja. Jason Newsted eredeti bandájának ez lesz...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS