BEHEMOTH - A Biblia-szaggató Nergal kész Strasbourgba vinni az ügyét

Tegnap újabb bírósági döntés született

2013. január 9. (szerda) 10:02

Tegnap a gdanski kerületi bíróság felülvizsgálta a Behemoth frontember Nergal hírhedt Biblia-szaggatós akciója kapcsán hozott korábbi bírósági döntést; szerintük amit Nergal csinált a 2007-es gdyniai koncerten az nem minősül szabad művészi önkifejezésnek, így a lengyel death/black banda frontembere újabb tárgyalás elé néz.


Az énekest Ryszard Nowak jelentette fel, egy szektaellenes szerveződés főnöke, aki korábban képviselő is volt a parlamentben. Nowak szerint a művészek számára is léteznek olyan korlátok, amelyeket nem léphetek át.

Ezzel szemben az Európai Bizottság még tavaly ősszel úgy fogalmazott, hogy a Nergal ellen istenkáromlás miatt indított eljárás nem áll összhangban az európai értékekkel.


Nergal a legrosszabb esetben akár két év börtönt is kaphat a tettéért, de alapvetően optimistán látja a helyzetét. A bwbk-nak így beszélt erről:

„Elképzelheted, hogy az Európai Bizottság állásfoglalása micsoda zűrzavart okozott a médiában. A politikusok és az összes kib…ott szélsőjobbos, konzervatív médium kiakadt, amikor azt látták, hogy az Európai Unió tagjaként igazodnunk kell az európai értékrendhez. És ez az értékrend megvédelmezett: ’Hagyják, hogy az legyen, aki lenni akar’. Én meg erre: ’Iiigen!’. Még ha Lengyelországban el is vesztem a pert, elmegyek Strasbourgba, ez a terv, és elindítok egy eljárást az országom ellen. Elég biztos vagyok abban, hogy végül győztesként távozom majd. Tehát ha veszítek – bár remélem, hogy nem így lesz – akkor sem lesz vége az ügynek.”

„Azt kell látni, hogy Lengyelországban van néhány nagyon konzervatív párt,és ezek előnyt akarnak kovácsolni abból, hogy egy magamfajtával harcolnak, hiszen ott vagyok a médiában, könnyű megtalálni és megtámadni. Nyilvánvalóan számos művész használja az istenkáromlást amolyan metaforaként. De engem pécéztek ki, mert könnyű célpont vagyok. Szóval, így akarnak ismertséghez jutni, ezért akarják megnyerni a pert, én pedig mindent megteszek, hogy elbukjanak.

Nem vagyok hajlandó elfogadni azt a jelen helyzetet, hogy korlátozzák, mit tehet egy művész a színpadon. Az ilyesmit nem szabad korlátozni.

Művész vagyok, és így akarom kifejezni magam. Nem támadok senkit, nem harcolok senkivel, csupán olyan eszmékkel szemben lépek fel, amelyekkel nem értek egyet, és ezt a küzdelmet a saját csatateremen folytatom le. Ez olyan, mint a boksz, ahol az egyik öklöző kiüti a másikat, mégsem tartóztatják le, mert mindenki tudja, hogy a ringben vannak oda érvényes szabályok. Ezt próbálom megértetni ezekkel a szűklátókörű emberekkel. De nem látják a különbséget.

Demokratikus országban élünk, és meg kell érteniük, hogy léteznek olyanok, akik nagyon negatív véleménnyel vannak a vallásukról. Tudom, hogy a helyes ügy érdekében harcolok. Ez a küzdelem nem a sátánizmus és a kereszténység között folyik, hanem a szabadság és a baromság között. Szabadság kontra szűklátókörűség. Ez olyasmi, ami korlátozza az ember szabadságát és ezt nem hagyhatom annyiban. Ez számomra egy nagyon nyilvánvaló dolog, nagyon is természetes.”


A Behemoth jelenleg dalokat ír az új albumára, Nergal pedig emellett komoly könyvkiadókkal tárgyal a Lengyelországban már nagy sikert aratott önéletrajzának angol nyelvű megjelentetéséről.
Hozzászólások

[011463]
MrEddieKrueger
goathornedgod Miért kell egyáltalán valakit bántani? Politika nem egyenlő a vallással.
Ha másokat akarsz csesztetni,firkálj máshova. Ez egy rockzenei oldal,ahol az emberek a metal szeretetéért olvassák ezt a weblapot, nem pedig azért hogy más világnézetűeket alázzanak meg.
[011462]
goathornedgod
war. Koszi a kedves szavakat. En nagyon jol tudom hogy nagyvarad nem ortodox varos, csak az itt elo romanok tartjak annak. Ne huzd fel magad ennyire,nem lehet mindenkinek mindenrol ugyanaz a velemenye.
[011461]
war
Egyenlő vagy ezzel a szenny lengyel bibliaszaggatóval. Olvasd vissza mit firkáltál össze-vissza, öcsisajt (bruhahahaa). Szerinted a polgármester az egyház alkalmazottja? Szóval mégse tiltott le egyetlen metal koncertet sem az egyház, max. (már ha igaz amit leí1rtál, de olyan érdekfeszítő volt a banda, hogy még a nevére sem emlékszel) valami választási visszaélés történhetett. És még valami. Nagyvárad egyáltalán nem ortodox város, hanem katolikus és protestáns. Punktum. Szerintem egyezd meg ezzel a marhával, menjetek együtt Strasbourgba.
[011460]
goathornedgod
war. Peldaul nagyvaradon, amire szivesen elmentem volna, nem emlekszem mar pontosan a banda nevere annyit tudok hogy amerikai death metal banda volt es tele volt forditott keresztekkel a plakat. Es mivel akkoriban voltak nalunk valami valasztasok, a polgarmester elintezte hogy ne lehessen megtartani a koncertet aval az uruggyel hogy egy olyan ortodox varosban mint nagyvarad sem mi helye ilyen es hasonlo koncerteknek. Persze hogy evel a suket szoveggel akarta maga melle alitani a hivo nepet hogy majd raszavazzanak. Amugy vegyel vissza ocsisajt a sertergetesekkel mert en nem igy beszeltem, max a keresztenyeket es a keresztenyseget 'bantottam'.
[011458]
war
Észbontó milyen marhaságokat összehordasz ide. Mondj már egy, 1, ván, ágyin, ejne, unu darab olyan koncertet kedves észbajnok, melyet Romániában az egyház letiltott. Ez már offtopic, de nagyon izgatottan várom a válaszod.
[011457]
goathornedgod
away
Nem csak a keresztenyellenes gondolkodasu embereknek tesznkek keresztbe a keresztenyek hanem az atlag mentalisan vak embereknek is artanak aval hogy pl. lengyelorszagban es itt nalunk romaniaban is megfosztjak az embereket a jo minosegu metal koncertektol azert mert vagy csak felvettek a satanista image-t vagy pedig azok is. Vagy pl. a vatikanban is letiltottak Mel Gibson filmjet stb.. Mindegy a velemenyem marad a regi, pedig nekem semmi okom nincs azert hogy magamnak reklamot krealjak vagy hasonlo, mint amiket Nergal-rol irtatok. Minden jot nektek. Hail SATAN mothefuckers!!! (amugy nem vagyok zoldfulu pocs, akinek a norveg black metal eltorzitotta az elmejet, 35 vagyok,mielott meg azt irnatok hogy 'majd kinovod').
[011456]
away
Goat-nak: Nem vettem magamra, tesó, de hogy Európában a keresztények tesznek leginkább keresztbe a fajtánknak??? Nem akarok politikailag inkorrekt lenni, és különben is ez egy zenei oldal, tehát nem írom le amit erről gondolok, de ezt azért gondold át mégegyszer, testvér! :)
Nergalra visszatérve, bár a Black Metal-hoz mindig is szorosan hozzátartozott a provokáció, ez a mostani ügye (Strasbourg) egy kicsit már ciki. Méltatlan ez Nergalhoz és zenekarához, de a színtérhez is, tehát én is azt mondom, itt kéne abbahagynia. A dühöt és a frusztrációt pedig amit emiatt érez, döngölje zenébe.
[011455]
war
A legnagyobb probléma, hogy olyan is megtörténhet, amire számít ez a pózer szenny. (Amúgy nemrég menekült meg a halál torkából, talán a marhaság helyett hálát adna valaki feljebbvalónak, ha az Istennek nem is). Az európai "értékek" nem tartalmazzák a kereszténység hagyományőrzéseit, számukra (a zsidók által kreált érdektömö(ő)rület, vagyis EU) a Biblia szaggatás nem tartozik a főbenjáró bűnök közé, még arra is képesek, hogy az emberi jogok értelmében (aberált agyak szüleménye) a lengyel államot bírálják. Az emberiség a végét járja.
[011454]
MrEddieKrueger
goathornedgod! Te voltál az aki a http://hammerworld.hu/2012/10/30/behemoth-nergal-akar-ket-evet-is-kaphat/ linken azt írtad,hogy (idézem): "Kill the christian!!! \,,/".
Akkor is leírtam,hogy az,hogy más véleménnyel vagy a világról mint én,nem baj,mert így lesz a világ kerek. De ne akarj megalázni,megölni másokat. Mint minden emberi szervezetben,nyilván a kereszténységben is vannak hibák,még ha nem is akkora,mint azt te állítod. away-nek igaza volt,ha koránt,vagy talmudot égetett volna az önkifejezés eszközeként,akkor az előbbinél a muzulmánok megölik(vagy legalábbis halálosan megfenyegetik), a zsidó vallásúak pedig antiszemitának bélyegzik,így nyilván abba fog belerúgni,ahonnan nem várt jogi választ. A cikk szerint ezt mondta: „Azt kell látni, hogy Lengyelországban van néhány nagyon konzervatív párt,és ezek előnyt akarnak kovácsolni abból, hogy egy magamfajtával harcolnak, hiszen ott vagyok a médiában, könnyű megtalálni és megtámadni. ". Ha így van,akkor miért nem a konzervatív pártokkal szemben lép fel(a kormányzópártok a PO,meg a PSL sok gondot okoztak a lengyeleknek amúgy is),és miért olyanokkal,akik TÖBBSÉGÉBEN(tehát a nagy átlagot nézve) becsületes,keresztény emberek emberek?

És mielőtt megint azt mondanád,hogy mi,keresztények rád erőltetik a vallást,újra kiemelném,hogy nem akarlak megtéríteni, jó hogy ha vannak olyan emberek akik ÉPÍTŐ kritikát mondanak,de az általad is képviselt ellenségeskedés, sértő megjegyzések ehhez nem tartoznak hozzá. Meg egyébként is,nem a rock/metal szeretetéért jövünk erre az oldalra? Miért kell ellenségeskedni egy metal weboldalon?
[011451]
hanaura
Goat!
Szerintem ez is a játszmájának a része, a srác szerintem nagyon is szeretné, hogy bűnbak legyen. És ha már kereszténység: ha arról lenne szó, hogy mi történt az őseivel, nem a nemzetével, hanem a saját kis családjával(amit nyilvánvalóan nem tudhat), az egy más kérdés, de hogy az életében nem nagyon tettek neki a "keresztények" keresztbe az hétszentség. Ez a számkivetettség nagyon atom metál image, és mondom, ha a szeme láttára égették volna el az anyukáját megérteném, de így? És ezen semmit se változtat az hogy a keresztény vallásban is vannak zűrök. Hol nem? Ettől nekem ez még egy hiszis, imidzs építés a nem létező ellenség elleni küzdelemben. Könnyen lehet hogy egy nagyon rendes srác amúgy, nem tudhatom, de ez a megnyilvánulása szörnyen gyerekes. Ciki.
[011450]
goathornedgod
away-nek: Csakhogy mivel europaban elunk itt a 'mi' fajtanknak a keresztenyek tesznek leginkabb keresztbe, aval hogy megmondjak hogy mit, mikor es hogyan helyes csinalni. Es ennek ellenere milyen erdekes hogy (csak egy negativum a sok kozul) a legtobb felgonygyolitett pedofil ugy pont a kis alszent,penzsovar papok kezei vannak benne. Most meg belekavarjak a politikat a kis alszent szoveguk melle, hogy ok milyen nagyon kialnak a keresztenyseg mellet. Kozben meg az eletuk minden perceben vetenek a 10 parancsolat ellen. Eloszor tukorbe kene nezni es aztan vadolni mast. Mert biztos vagyok benne hogy az ot vadolok kozt is sok rohadek van. Konnyu bunbakot talalni a sajat buntudatunk enyihitesere. Szerintem az dobja ra az utolso 'kovet' akinek ha a tukorbe nez, tiszta a lelkiismerete. Ha nem tetszik akit/amit latsz a tukorben akkor kusoljal!!! Away ne vedd magadra, nem szemlyesen neked irtam.
[011448]
away
Ha a Talmud és a Korán egy-egy példányát is szétszaggatná nyilvánosan a művészi önkifejezés egy megnyilatkozási formájának jegyében, akkor mondanám, hogy bátor gyerek. Akkor nem az illetékes kerületi bírósággal gyűlne meg a baja, hanem a szó szoros értelmében atomjaira cincálnák a srácot.
[011444]
hanaura
Lehet hogy ez is csak az imédzsének a része...az lenne a jobbik eset. Máskülönben csak egy önérzetes, makacs, buta gyerek benyomását keltené ezekkel a kijelentéseivel.
[011443]
apolo
Hú de szeretik kinyilatkoztatni metalfejek hogy ők nem politizálnak csak épp a szabadságjogokért állnak ki...
Bohóc ez az ember.Magát az igazi gondot,a probláma jellegét sem ismeri fel,mit akar ő elvinni Strasbourg-ig...
A másik bohóc metalos,szándékosan nem írok nevet,talán magára ismer,akinek dalszövegei miatt volt némi gondja a hitgyülivel,de vélt keresztény ellenessége okán facebookon bejelöli az Együtt 2014 brancsot,akiket nagyon támogat a cionista atv,mely a hitgyüli tulajdonában van.A kör összeér,de ezt nem kell tudni.Mi nem "politizálunk",csak zúzunk és keresztényellenesek vagyunk.Az nem baj ha közben hülyét csinálunk magunkból.De ehhez már gondolkodni kéne ugye,meg náczyfasiszták is vagyunk ha ezt kimondjuk.De megvezetett marha lázadónak lenni jobb.
[011441]
bruce
.
[011440]
kaida
Hát erre már nem lehet mit mondani....
[011431]
hanaura
Nekem ez nagyon butuska dolog.....mármint Nergal részéről. Szerintem éppen ő szeretne publicitást nyerni ezzel az egésszel. Elég gyerekes dolognak tartom ezt az ügyet - noha a zenei munkásságát tisztelem.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS