HALOR - Saját szavaikkal a Wasteland album

Hat év után készült el a második nagylemez

2012. december 27. (csütörtök) 13:36 | utoljára módosítva: 2012. december 27. (csütörtök) 13:38

Wasteland címmel jelent meg nemrég a szombathelyi Halor zenekar második nagylemeze. Az 1999 óta létező csapat nem egy kapkodós fajta, hiszen debütáló lemezük, a Welcome To Hell még 2006 végén jött ki.


"A Welcome To Hell-hez képest átestünk egy apró plasztikai sebészeti beavatkozáson; sokkal keményebb, thrashesebb lett a zenénk, de ez jót is tett neki. A Wasteland tele van húzós, pörgős riffekkel, Ákosunk egyre többször hörög, károg, ugyanakkor minden nótában találni kidolgozott vokálokat, megadallamokat is...

Alapjában véve az egész korongot átfűti a világvége komor hangulata. Akinek tetszett az előző album, azoknak most sem fogunk csalódást okozni, de akik fanyalogtak az előző anyag hallatán, mert keményebb zenére vágytak, azoknak is kötelező beszerezni a Wastelandet!"


A Wasteland albumról a december-januári HammerWorldben részletesebben is olvashatsz.


Infó és megrendelés: www.halormetal.hu
  HALOR (b-j):
Sárközi Ádám gitáros
Komondi Ádám dobos
Komondi Ákos basszusgitáros/énekes
  Csaba Béla Gábor gitároswww.facebook.com/zenekar.halor
 
 


A Wasteland album dalait a Halor tagjai mutatják be:GLOWING INSIDE

Komondi Ádám: "A nyitószám - szinte már közhelyesen - arról a feszítő érzésről szól, amikor az ember érzi, hogy nem lehet beállni a sorba, nem lehet a mások elvárása szerint létezni, nem lehet tovább engedni, hogy a társadalmi konvenciók mindig visszahúzzanak. Ha úgy érzed, hogy lépni kell, akkor lépj!"

Komondi Ákos:
"Ez már egy régi koncertnóta, nagyot tud ütni élőben. Talán az első dal, amit a Welcome To Hell után követtünk el... gyors, pörgős, kapkodó és nagyon dühös... A refrént nagyon szeretem, szép dallamot sikerült hozzá összekovácsolnunk... A refrénben azért van egy kis pozitív üzenet... Igen! Ha lépni kell, akkor lépj!!!"
INSOMNIA


K. Ádám: "Ebben a dalban az az érzés jelenik meg, amikor az ember képtelen szabadulni a gyötrő gondolataitól, agyában a képek, gondok, napi terhek, problémák ide-oda cikáznak, és álmatlanul küszködve próbál elmerülni egy nyugodtabb világban..."

K. Ákos: "Ez az első klipes nótánk az új albumhoz. A klipben próbáltuk visszaadni ezt az ideges álmatlanságot... Ágyban forgolódom, nem tudok aludni, ide-oda ténfergek, látomásaim vannak, gondok, gondolatok cikáznak a fejemben... Szerintem nagyon egybevág a klip és a zene/szöveg... Köszönet érte Bélának, akinek a fejéből kipattant ez az ötlet és aki filmezte és vágta is ezt a klipet."

Sárközi Ádám: "Mindig szeretek egy-két érdekes dolgot belekeverni a zenébe, maga a nyitóriff sem az a megszokott Haloros ötlet..."

K. Ákos: "Igen, Ádám nótái újabb színt hoztak a Halor zenekarba. Eddig a dalok 90-95 százalékát én szereztem és örülök, hogy most szépen meg tudtunk osztozni, kevesebb teher volt a vállamon és egy kicsit bele is tudtam folyni a szövegírásba is... Ádámnak remek zenei ötletei vannak."

Csaba Béla Gábor: "A klip akkor készült, mikor éppen átszaladtam Ákoshoz tejfölért a túros tésztámhoz. A kamera is véletlenül a táskámban volt és amikor megláttam az álmos fejét, üvöltöttem: 'Menj és forgolódj az ágyban!' Mire ő: 'Minek?' 'Mer' klipet forgatunk!' (nevet) Szóval röpke 10 perc alatt el is készült a remekmű.

Nagyon jókat derültünk az elkészült klip után, mikor visszanéztük a nyersanyagot, mert a nagy vonaglás közben a gyermekeink kiabálnak a felvételen: 'Apa-apa, mit csináltok?' A klipet még azzal fűszereztem, hogy este elmentem autózni. Bevágtam a kamerát a szélvédőhöz és felvettem vele egy 40 km-es utat, majd 1500%-ra felgyorsítottam. Így a kép teljes mértékben együtt húz a nótával."HALOR - Insomnia (a 2012-es Wasteland albumhoz)INFINITE BLACK


K. Ákos: "Talán ez az album egyik legkeményebb nótája... Alapvetően egyszerű riffekből áll, de szerintem nagyot szaggat... A szóló utáni riffet kis Ádám szerezte és mindig azt várom, amikor ezt a nótát hallgatom! (nevet) Az ének üvöltős, károgós, egy kicsit talán idegbeteg.

Nem hiába ilyen durva, hiszen ez a nóta a kapcsolatokról, főleg a családi problémákról szól, amikor már nem bírjátok egymás mellett, amikor már nincs ölelés, nincs simogatás, amikor már nem lehet visszafordítani az elrontott dolgokat... Ez sajnos személyes tapasztalat alapján született szöveg."

S. Ádám: "Amikor Ákos megmutatta nekem a nótát, egyből nagyon bejött... Együtt demóztuk fel és kb. egy perc alatt már meg is volt a szóló utáni riff... Szerintem egy kicsit Children Of Bodomosra sikeredett... Ezt főleg akkor vettük észre, amikor a klipet forgattuk és másfélszeresre gyorsítottuk a tempót!" (nevet)

Cs. Béla G.: "Ezt a klipet egyszerűen a garázsomban készítettük el, a plusz jeleneteket meg a próbatermünk tetején rögzítettük. A videó érdekessége, hogy felgyorsítottuk a zenét és úgy vettük fel a képeket. Miután visszalassítottam a képet normálra, Ákos és kis Ádám haja a szájmozgásához képest lassítva mozog, épp úgy, mint nagy Ádám cintányérjai.

Ebben a nótában nagyon büszke vagyok a szólómra. Jó kis pszichopata lett, ahhoz képest, hogy felvételkor rögtönöztem... (Vagy éppen azért?!) Ha beindulnak a bulik, le is kell szednem valamikor."

 


  HALOR - Infinite Black
(a 2012-es Wasteland albumhoz)

 

 

BLACK CLOWN ARMY


K. Ádám: "A zenekar már a megalakulásakor megfogadta, hogy aktuálpolitikai kérdésekkel sosem kíván foglalkozni. Ezzel a nótával (is) megszegjük ezen fogadalmunkat.

A banda minden tagja egyformán úgy gondolja, hogy az amúgy teljesen jogos és érthető általános mély elkeseredettségre adott hibás válaszként megjelenő elfogadhatatlan társadalmi jelenségeknek vagyunk tanúi a különféle majdnem-fegyveres, majdnem-katonai, magukat rettenetesen komolyan vevő, de amúgy totál röhejes, bakancsosan vonulgató alakulatok megjelenésével. A nótának ezért is adtuk ezt a címet, mert ezek a bohócok nevetségesek ugyan, de maga a jelenség kiábrándító és félelmetes."

K. Ákos: "Én mindig is toleráns voltam a különböző (politikai) megnyilvánulásokkal szemben, de a szélsőséget maximálisan elutasítom és rettegek tőle, féltem a családomat, kislányomat is. Szerintem ez tarthatatlan. Tanakodtunk, hogy ez a nóta felkerüljön-e az új lemezre, de végül olyan jól sikerült, hogy ez lett a második klipes dal. Lehet hogy sokan félreértelmezik... de szerintem így már világos minden."

S. Ádám: "Ez volt az első dal, amit a Halorban írtam. A próbákon valahogy nem jött elő, hogy mennyire erőteljes nóta, úgyhogy hanyagoltuk is, koncerten is csak egyszer játszottunk Olaszországban. Mindenképpen szerettem volna felvenni stúdióban is. Azt beszéltük meg, hogy ha nem sikerül olyan jól, maximum nem kerül fel a lemezre, aztán előjött az ereje... Szerintem nagyon jól passzol a zenéhez maga a szöveg, és a katonás szótagolás."

Cs. Béla G.:
"Én a politikai nézeteimet főleg a Black Clown Army-ban, képben fejeztem ki, de szerintem még így is túlságosan hízelgő voltam. Ide kapcsolódik: a forgatásban a legnehezebb az volt, hogy összetereljem a bandát, mert soha senki nem ér rá..."HALOR - Black Crown Army (a 2012-es Wasteland albumhoz)


 DEADLY INSIDE

K. Ákos: "Sárközi Ádám nagyszerű zenéje, gyakorlatilag egy kész nótát hozott - mint ahogy szokott, mi meg rábólintottunk egyből, hogy Ezaaaaaaaazzzzzz!!! A szöveg is elég hamar alatt megszületett, egyik sor hörögve, következő énekelve, ezt már akkor tudtam, hogy így lesz, amikor a zenét először hallottam.

A szövegeimben személyes tapasztalatok szerepelnek, ez is az emberi kapcsolatokról szól; talán egy másik oldaláról, vagy ahogy én megéltem... Itt már az apátia kerít hatalmába, amikor csak zuhansz egyre mélyebbre és már nem érdekel, hogy mi történik veled... Nem látsz szépet, nem érzel semmit, csak fásultságot, egyhangúságot."

S. Ádám: "Amikor megmutattam a srácoknak, mondták, hogy egy kicsit Face To Face-esen kezdődik. (Lehet, hogy sokat hallgattam az előző Halor lemezt?!) Nagyon tetszik a refrénben a hörgés és a tiszta ének kombinációja, roppant színessé teszi az egész nótát."
PAIN

K. Ákos: "Ez zeneileg és szövegileg is akár ikertestvére lehetne az Infinite Blacknek. Jellemzően itt is thrashesebb zenei elemek szerepelnek, gyors tempó, erre aztán lehet tombolni... Szövege nem tér el a 'szokásos' Komondi Ákos-féle személyes tapasztalatoktól... Mondhatnám, 'kiírtam' magamból ezt a témát. Lehet, hogy ez baromság, de tényleg segített továbblépni."
WASTELAND


K. Ádám: "Ez a dal szorosan kapcsolódik a Black Clown Army-hoz. Ez is egy reakció a társadalom mindennap megnyilvánuló tragikus mentális állapotára. A '90-es években, a szocializmus évei után mindenki azt remélte, hogy végre egy szabadon gondolkodó, nyitott, európai társadalmat sikerül létrehozni.

Mára ennek az illúziója szertefoszlott, és megint ott tartunk, hogy ha a véleményed nem vág össze az éppen általánosan elfogadottal, akkor áruló vagy, megbélyegzett. Józan érv nincsen, az erősebb, a hangosabb győz. A tolerancia teljes hiányával küzdünk, ami az élet minden területét átszövi."

K. Ákos: "Soha nem szerettünk volna belefolyni a politikába, de tényleg szörnyű dolog az, hogy az ember kirekesztettnek érzi magát. Sőt, ki is rekesztik, ha nem úgy gondolkodik, mint a hangos kisebbség. Ez egy eszenciája az egész lemeznek: 'You call it fatherland – then I have no home'..."
THE CURTAIN OF LIES


K. Ádám: "Ez a dal sem mentes politikai, társadalmi problémák felvetésétől... Lényege, hogy nyitott aggyal kicsit be kell kukkantani a függönyök mögé. Ez nem egyszerű, nem is kényelmes, nem is tetszik, amit ott látunk, de ne hagyjuk magunkat ostoba barmokként megvezetni!"

K. Ákos:
"Jó lenne, hogyha mindenki nyitott szemmel és elmével körbenézne, hogy mi is folyik körülöttünk... Sokan meglepődnének"
 


THE ENEMY

K. Ákos: "Ez a nóta több szempontból is érdekes... amikor (Sárközi) Ádám megmutatta a komplett számot, egy szintitémát tett a szövegrészre, refrénre, hogy hogyan is képzelte el a szöveg-, illetve refréndallamot... Aztán olyan jól beleillett, hogy először az egész dalban végig hörgés volt... Szóval, enyhe blackes beütés, enyhe Dark Tranquillitys érzés...

Nekem tetszett úgy is, de végül is megváltoztattuk és a szövegrész inkább dallamos lett, a refrénben maradt a hörgés... Abból nem engedtem! (nevet)

A másik érdekesség pedig az, hogy ez a nóta a legújabb, a szöveg már bőven stúdiózás alatt finomodott. Az első két versszakban az első albumunk 6 dalának címét rejtettem el, míg a második két versszakban 7 dalcím szerepel az új albumról. Szerintem ez tök érdekes... És emellett értelme is van! (nevet)

Egy harcról szól; nem kifejezetten a jó és a rossz küzdelméről. Ebbe bele lehet képzelni mindent... Mindenki megtalálja a maga ellenségét, ellenfelét!"

S. Ádám: "Teljesen más lett a nóta képe, mint ahogy a fejemben, fejünkben megjelent, de nagyon elégedett vagyok vele. Ebben a dalban is megjelenik a szokásostól eltérő „riff felfogásom”... A középrészben egy kicsit számolni kell, nem sima 4/4, de ez teszi színessé az egészet."


HALOR - The Enemy (részlet)
AK-47 (The Symbol Of Fear)


K. Ádám: "Témaválasztásában kilóg a sorból. A nótát egy örökre belénk égett filmsor ihlette, amit az egyik hírműsorban láttunk. A jugoszláv polgárháború idején készült amatőr felvételen fegyveres katonák megkötözött civil foglyokat lőnek halomra Kalasnyikovokkal. Ehhez nincs mit hozzáfűzni. Próbáltunk belegondolni az áldozatok helyzetébe, így született a dal..."

K. Ákos: "Szerintem annyira nem lóg ki, mivel ez sem egy pozitív üzenetű virágdal! (nevet) Zeneileg jó kis bólogatós, 'rakenrollos' témával indul, aztán a szövegrésznél jól felgyorsul a nóta dobja, ebben a dalban szinte végig szerepel szintetizátor...

Eleve egy nyersebb albumot szerettünk volna összehozni, de ebben a nótában hagytuk a szintit, mert valahogy tök jól beleillett. Újabb érdekesség: ebben a dalban Béla üvöltését is lehet hallani!!!"
A LEMEZRŐL


Cs. Béla G.:
"Én a Halor zenekar nótagyártásából nem igazán vettem ki a részemet. Inkább egyfajta MEO-s füllel hallgatom az elkészült nótákat és ötleteimmel pöckölöm a nótákat ide-oda. A nóták feljátszásakor rengeteg kis dallamocskával fontam össze a riffeket, ami elég érdekessé teszi még a lemezt, igazából már annyi sáv van, hogy már magunk sem tudjuk, mi, hol, merre szól.

Mivel saját stúdiónkban készültek a felvételek, végig jelen voltam és a fiatalabb Ádámmal igyekeztem az anyagból a legjobbat kihozni, főleg gitárhangzás terén. A gitárhangzás most inkább hasonlít egy erős, parti utáni böfögéssel fűszerezett rókázásra, mint egy Ibanez gitárhangra.

A hangzáson az is lökhetett egy picit, hogy 'stúdiónk' a szombathelyi vasútállomás melletti próbatermünkben volt, és a Szergej-lokomotívok 5 métere mellettünk dübörögtek el. A felvételekkel csak akkor álltunk le, amikor a budapesti InterCity jött, mert az már áramszedős és nem volt még földelt konnektorunk... Túl nagy volt a brumm!" (nevet)


S. Ádám: "Súlyos terhet raktak rám a srácok! (nevet) Az egész felvételt én vezényeltem, a keverést és maszterizálást is nagy részben én csináltam. Elég megterhelő volt már a vége felé, azt sem tudtam, mit hallok, jó keverést csinálok-e, főleg azért, mert a másik zenekarommal is pont most csináltunk új lemezt és ott is én voltam a 'hangmérnök'. De a végeredménnyel nagyon elégedett vagyok, sokat tanultam, a következő - 6 év múlva megjelenő - lemezünk még profibb lesz."


K. Ákos:
"Én már most nekiállok a nótagyártásnak, hogy 6 év helyett csak 5 évet kelljen várni!"


S. Ádám: "Akkor legyen 4 év...  Már nekem is vannak ötleteim!"


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GRAVE DIGGER - Albumpremier, itt a Fields Of Blood lemez
2020. május 29. (péntek) 08:24

Fields Of Blood címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a mai napon a 40 éves jubileumát ünneplő Grave Digger, a 2018-ban kiadott The Living Dead lemez folytatása pedig már végigf is hallgatható. Továbbra is az a terv, hogy az új lemezzel ősszel útra kelnek majd, útba ejtve Budapestet is. A turnén ott lesz a szintén új albumos Orden Ogan, valamint a Rage trió is. Az Orden Ogan új albuma augusztus 28-án jön majd ki Final Days címmel és egy komor hangulatú sci-fi konceptlemez lesz, a csapat szerint egy új szintre lépnek majd vele a 2017-es Gunmenhez képest. A budapesti koncert szeptember 29-én lesz a Dürer Kertben.   www.facebook.com/gravediggerofficial Az őszi koncert Facebook oldala   GRAVE DIGGER - Fields Of Blood (a 2020-as album) 01. The Clansman's Journey 02. All For The Kingdom 03. Lions Of The Sea 04. Freedom 05. The Heart Of Scotland 06. Thousand Tears (feat. Noora Louhimo -...

ALESTORM - Végighallgatható az új album: Curse Of The Crystal Coconut
ALESTORM - Végighallgatható az új album: Curse Of The Crystal Coconut

A mai napon jelenik meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, amelyet máris végig hallgathatsz. Ez a kalózmetalosok második lemeze az ex-Wisdom, ex-Leander Kills...

LAMB OF GOD - Chuck Billy az új dalukban, premier: Routes
LAMB OF GOD - Chuck Billy az új dalukban, premier: Routes

A világjárvány miatt az eredetileg tervezettnél hat héttel később, május 8. helyett június 19-én jelenik meg a Lamb Of God kilencedik albuma. A 2015 nyarán kiadott VII: Sturm Und Drang...

TANKCSAPDA - Új klip Babos Tímeával és Kiss Gergellyel: Szüless meg újra
TANKCSAPDA - Új klip Babos Tímeával és Kiss Gergellyel: Szüless meg újra

Ahogy korábban írtuk, klip is készült a Tankcsapda egyik új számához. A Szüless meg újra dalhoz Tokay Péter készített videoklipet, amelyben feltűnik a háromszoros Grand...

BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS