OMEN - "Volt egy pár csörténk, de tudunk egy irányban gondolkodni"

Az Omen énekes Kori a Magyar Hangnak nyilatkozott

2012. december 13. (csütörtök) 15:39 | utoljára módosítva: 2012. december 13. (csütörtök) 15:41

Az Omen idén egy remekül sikerült új albumot adott ki Nomen est Omen címmel, amelyen bemutatták az új frontembert Koroknai Árpit, aki korábban a debreceni Szfinxben énekelt, de szerepelt A Társulatban is, és ma is tagja a P. Boxnak.

A Nomen est Omen lemezbemutató bulija december 26-án lesz a Club 202-ben, és a nagyszabású Metalkarácsonyon olyan vendégek is színpadra lépnek Nagyfi Laciékkal, mint Katona Főnök az Akelából, Rudán Joe és Kalapács Józsi, valamint Gubás Tibi és Molics Zsolt. A koncertnek lesz két vendégcsapata is, a MILF Magnet és az EGO Project.

A koncert Facebook oldalához ide kattints!A korábban nyomtatott formátumban létezett Magyar Hang magazin (alapító főszerkesztő: Kiss T. Attila) most megjelent 11. számában egy tartalmas interjú található Korival, és ennek részleteit most elolvashatod, a teljes interjút pedig úgy teheted magadévá, ha a cikk alján található linken letöltöd a pdf formátumú magazint, amelyben a Bloody Roots-szal, a RomErrel és a Dalriadával is találsz beszélgetést, számos egyéb cikk és ismertető társaságában.Arról, hogy Kori hogyan került az Omen élére:


"Nagyfi Zoli felhívott, hogy Gubás Tibitől sajnos meg kellett válniuk, és emiatt tartanak egy meghallgatást, amire szeretnének meghívni engem is. Elvállaltam, de persze ebben az is benne volt, hogy megmérettetek, és könnyűnek találtatok…

Voltak ügyes és tehetséges énekesek, de végül egy hármas mezőnyre szűkült le a kör, és akkor már külön-külön próbáltak mindannyiunkkal. Ez után az éles próba után ültünk le egy megbeszélésre, hogy hogyan is tudnánk közösen elképzelni a jövőt.

Először be kellett vezetni a nevemet a köztudatba, és egyáltalán eljuttatni a rajongókhoz, hogy újra létezik a zenekar. Aztán össze kellett rakni egy koncertprogramot, amivel elkezdtük járni az országot, megmutatni, hogy ez az új Omen formáció.

Ezután kezdtek jönni az ötletek, amiket összeraktunk, összegyúrtunk. Mivel én Debrecenben élek, a többi tag pedig Szentendrén, ezért a köztünk lévő nagy távolságot sem volt mindig egyszerű áthidalni. Ha én is Pesten élnék, nyilván gyakrabban tudtunk volna próbálni, és talán hamarabb állt volna össze az új lemezanyag."Az új albumról, a Nomen est Omenről:


"Én is nagyon büszke vagyok erre a lemezre! Annál is inkább, mert engem a kezdetektől fogva a hard rock kategóriába soroltak be, az Omen zenéje pedig jóval erőteljesebb, metalosabb volt mindig is. Mégis egy rendkívül erős, meggyőző albumot készítettünk, amivel mindannyian elégedettek vagyunk. Az alkotói folyamat során azért annyira nem voltunk nagyon messze egymástól, hogy meg kellett volna magam erőltetni, vagy állandóan kompromisszumokat kötni, de nyilván itt a dallamokkal egy kicsit csínján kellett bánni, más jellegű dallamíveket kellett énekelnem, mint a P. Box-ban. Volt is egy pár csörténk, de kiderült, hogy tudunk egy irányba gondolkozni, és mindenki tudja, hogy merre halad a csapat."OMEN - Világvége talponálló (a 2012-es Nomen est Omen albumhoz)


 A Nomen est Omen szövegeiről:

"Ezek nagy része bátran odatehető bármelyik, nemzetinek mondott olyan csapat sorai mellé, amelynél a megfogalmazás árnyaltabb, szemben a harsányabb, szókimondóbb kinyilatkoztatásokat használó zenekarokéval. Az a gondolatiság, amit mindkét csapattal, az Omennel és a P. Box-szal képviselünk, simán belefér ebbe a kategóriába - ha már valahová el kell helyezni -, hiszen mindannyian nagyon erős magyarságtudattal rendelkezünk. Kiemelném pl. a P. Box-tól az Ezer év című dalt, vagy egy kicsit más olvasatban, de az Omentől a Patkányok járnak szövegét.

Azokat a témákat boncolgatja mindkét zenekar, amelyek egy tisztességes magyar lelkületű ember fejében megfordulnak. Egyébként direkt nem akartunk még szókimondóbbak lenni, mert sajnos manapság divat lett elég sok mindenki részéről a nemzeti rock felvállalása. Lehetne tehát a mostaninál jóval konkrétabban is fogalmazni, de az részünkről ennek a divatnak a meglovaglása lenne, és az Omennél és a P. Box-nál is van egy vezérelv, amit évtizedek óta követ mindkét csapat. Mi azt szeretnénk folytatni.

Száz százalékig tudok azonosulni az Omen szövegeivel, hiszen Horváth Attila szövegeinek és gondolatiságának nagy rajongója voltam/vagyok. Ezért nagyon könnyű volt ezeket magamra ölteni, és ezek által belebújni a régi dalokba. És azt is hadd mondjam el, hogy az új Omen albumnál, ahol Horváth Attila szövegei mellett Szeberényi Attila szövegeit is éneklem, szintén abszolút vállalható minden. Ha kellett, közösen formáltuk úgy a sorokat, hogy prozódiailag és értelmileg is a helyükre kerüljenek, sőt, némelyik önálló versként is megállja a helyét."A Szimfonik című bónusz-CD-ről:

"Először Derzsi György barátom készített egy feldolgozást a Fagyott világra, amit megmutattunk Lacusnak, hogy mi lenne, ha továbbgondolnánk a dolgot. Neki annyira megtetszett, hogy azt mondta, hogy oké, ez kiváló, akkor ebből kérnénk legalább még vagy kilenc-tízet! Így az összes áthangszerelést Gyuri csinálta, és benne egy nagyon kiváló partnerre leltünk, mert mind felkészültségben, mind hozzáállásban a maximumot nyújtotta.

Mióta én vagyok az Omen énekese, rengeteg rajongó kérte, hogy énekeljem fel az összes régi számot, de hát ez lehetetlenség. Ezzel a lemezzel viszont az új dalok mellé egy pluszt adtunk, hiszen így van egy Best of Omen lemez, ami szimfonikus hangszerelésű, és amin az én hangommal hallják a régi nótákat, stúdióváltozatban."Az Omen korábbi hullámvölgyéről:

"Akarva-akaratlanul, de nem lehet kikerülni az Okis történetet. Akkor született a zenekarnak egy rossz döntése, amit azóta már megbántak a fiúk. Viszont Gubás Tibi egy kiváló énekes volt, egy új színt tudott vinni az Omen zeneiségébe. Kalapács Józsiéhoz képest teljesen más karakterű volt a hangja, ezért valahogy a rajongók nagy része nem tudta elfogadni ezt a felállást. Én viszont nagyon tisztelem Gubi dolgait, és szeretem a vele készült lemezeket is.

Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nagyon érdekes az, hogy ha megnézzük például az Accept esetét, ahol Udo után most Mark Tornillo a frontember, és mindkettőnek olyasmi a hangszíne, mint Tibinek. Ott ezt piedesztálra emelik, etalonnak tartják az Accept munkásságát, az Omenben meg nem tudták a hasonló hangkaraktert elfogadni. Úgyhogy a közönség kiszámíthatatlan, nem lehet tudni, hogy mire csattannak rá."


OMEN - Eltűnt 2007-ben (a 2012-es Nomen est Omen albumról)


 A régi Omenhez fűződő viszonyáról:


"Szerettem a zenekart előtte is, bár a teljes Omen diszkográfia nem volt a birtokomban, de nyilván ismertem a legnagyobb slágereket, és persze a Feketében album favorit volt nálam is. De nem voltam egy elkötelezett Omen rajongó, ez a lényeg. Mégis egy óriási megtiszteltetés volt, amikor rám gondoltak, és idővel tényleg egy nagyon jó kis csapattá csiszolódtunk össze.

Marha szerencsés vagyok, mert mindig olyan zenészekkel játszottam, akikkel baráti is volt a viszonyom, és szakmailag is nagyon kiválóak voltak. Mert az emberi része is fontos ennek a zenekarosdinak, hiszen ha az ember beül egy turnébuszba, és több száz kilométert kell utaznia hétről-hétre, akkor nem mindegy, hogy milyen társaságban teszi ezt meg."
A Magyar Hang - Kulturális Magazin 11. számát (pdf formátumban)
innen tudod letölteni, ahogy a koráábiakat is.

 
www.facebook.com/magyar.hang


Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
HINAYANA - Dal- és klippremier a melodikus death-doom csapattól: Cold Conception
2020. július 7. (kedd) 17:44

Death Of The Cosmic címmel augusztus 28-án jelenik meg a melodikus death / doom vonalas texasi Hinayana új EP-je. A Napalm kiadóhoz szerződött csapatot a frontember Casey Hurd indította el még 2014-ben, az első album pedig 2018-ban jelent meg Order Divine címmel. Az új EP lesz az első kiadványuk a Napalmnál, első előzetesként pedig itt a klippel kísért Cold Conception dal, amelyben vendégként a Tengger Cavalry tavaly júniusban elhunyt énekese, frontembere, Nature Ganganbaigal játszik kéthúros, mongol lófejes hegedűn. Casey Hurd: "Ez a dal arról a céltalan, hideg, modern világról szól, amit az ember egyrészt létrehozott, másrészt valahogy belekeveredett. Ez a felgyorsult utazás eljutott már arra pontra, ahonnan nincs visszatérés, ahol a múltban számos civilizáció összeomlott. Megtiszteltetés, hogy a halála előtt együtt dolgozhattunk Nature Ganganbaigallal, aki izgatott és lelkes volt a projekt kapcsán..."  ...

THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back
THE WHATEVERS - Az első dal a nyári bemutatkozó albumról: Step Back

Egy Step Back című klippel kísért dallal vezeti fel júliusra, de legkésőbb augusztusra várható bemutatkozó albumát a budapesti The Whatevers zenekar. "A banda 2016 júniusában...

GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia
GAEREA - Dal- és klippremier a portugál black hordától: Conspiranoia

Limbo címmel július 24-én lát majd napvilágot a portugál black metal színtér egyik friss alakjának számító Gaerea második nagylemeze, harmadik előzetesként pedig már lehet is...

PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black
PSYCROPTIC - Még a járvány előtt született az új klipjük: Beyond The Black

As The Kingdom Drowns címmel még 2018 novemberben jelent meg a technikás death metalt játszó tasmániai Psycroptic hetedik albuma, amellyel hozzánk is eljutottak tavaly februárban. A...

DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit
DESOLATOR - Pusztító death metal Svédországból, dalpremier: Creatures Of Habit

Sermon Of Apathy címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalt hagyományos módon megközelítő svéd Desolator második albuma. Az Unearthly Monument című debütáló albumuk még...

CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága
CAROLINA REAPER - Szöveges videóval a veszprémi csapat új dala: Romlás virága

Romlás virága címmel egy új dallal jelentkezett a modern metalos Carolina Reaper. A 2019-ben alakult veszprémi csapatban Bodnár Juci énekesnő, Stefanics Dávid basszusgitáros, Németh...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS