DRAGONFORCE - "Úgy gitározunk, hogy az más gitárosok számára is érdekes..."

Ma este a Pecsában játszik a virgás power metal csúcsbandája

2012. december 5. (szerda) 06:35

Ma este a Pecsa Music Hallban koncertezik az eszelős gitártekeréseiről elhíresült brit Dragonforce, és két vendégcsapatot is magukkal hoznak, a power metalos cseh Eagleheartot és a progos metalt játszó ex-White Skull gitáros vezette olasz Hollow Haze-t.

A tavalyi Fenezen a Dragonforce már bemutatta a magyar rajongóknak az új énekest, Mark Hudsont, akivel idén adták ki a The Power Within című albumot.


A buli várható menetrendje:

19:00 - kapunyitás
19:30 -
Eagleheart
20:15 -
Hollow Haze
21:30 -
Dragonforce


A koncert Facebook oldala.


A Dragonforce sziporkázó gitártémáinak egyik felelőse, az 1976-ban, Hongkongban született Herman Li a turné egyik korábbi állomásáról, Helsinkiből adott helyzetjelentést Danev Györgynek.Hogy érzitek magatokat, milyenek a bulik?


"Remekül vagyunk, ami persze nem is csoda, hiszen utoljára 2009 őszén koncerteztünk Európában. Tavaly ugyan néhány fesztiválon felléptünk, például nálatok is, de a 2011-es évünk nem a koncertezésről szólt, tehát ideje volt ismét útra kelni."Mekkora helyeken játszotok mostanság?

"Általában ugyanakkora termekben, mint legutóbb, bár ez függ az adott országtól és várostól. A nagyobb helyeken nyilván többen kíváncsiak ránk. Jelen pillanatban a skandináv területeket járjuk be, de odahaza Angliában, valamint Németországban már lefutottuk a köreinket. Eddig mindenfelé sikert arattunk, a németeknél különösen, arrafelé talán az eddigi legjobb koncertjeinket adtuk.

Külön öröm számunkra, hogy a közönségünk feltétel nélkül elfogadta az új énekest, Marc Hudsont, ez egyértelműen lemérhető a bulik hangulatán. Ez egy komoly váltás volt a csapat életében, ráadásul Marc korábban sosem játszott profi csapatban, úgyhogy volt mit tanulnia. Ezért is szívódtunk fel egy időre. De komolyan mondom, hogy jobbak vagyunk, mint bármikor korábban."Gondoltad valaha is, hogy a Dragonforce egyszer majd ilyen sikeres lesz?


"Álmomban sem! (nevet) Ugyanakkor mi már az elején is sokkal inkább azzal voltunk elfoglalva, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból és a dalainkból, semmint azzal, hogy azt lessük, miként válhatnánk sikeresebbé."Milyen programot raktatok össze erre a túrára?


"Nyilván az év elején kijött új lemez dalait helyeztük előtérbe, ezek mellett pedig főleg olyan korábbi szerzemények csendülnek fel, amelyeket már nagyon régen nem vettünk elő. Úgy gondolom, hogy megfelelő arányt sikerült kialakítanunk a régi favoritok és az új kedvencek között."
  


Annak idején mi adta meg a kezdőlöketet ahhoz, hogy ennyire magas szintre képezd magad technikailag?

"Már gyerekkoromban is azok a zenék fogtak meg igazán, amelyekben emlékezetes gitárszólókat lehetett találni. Imádtam a Europe-ot és John Norumot, no meg Richie Samborát, ahogy a Bon Jovi lemezeken játszott. Később Satriani és Steve Vai kapott el, majd Alex Skolnick a Testamentből, végül pedig a progos zenék, elsősorban John Petrucci és a Dream Theater. Ezek a gitárosok mind arra sarkalltak, hogy ne álljak le, és olyan keményen képezzem magam, amennyire csak lehet." Manapság is sokat gyakorolsz?

"Természetesen, naponta legalább egy órát. A bulik előtt is. Egyfelől szinten kell tartanom magam, vagy épp be kell melegítenem, másfelől igyekszem mindig új utakat keresni."DRAGONFORCE - Seasons (a 2012-es The Power Within lemezhez)
 


A csapatban találni még egy kiváló gitárost Sam Totman személyében. Általában hogyan osztjátok el egymás között a melót?


"Nagyjából fele-fele arányban. Minden esetben szem előtt tartjuk, hogy mi az, amihez az én dolgaim passzolnak jobban, és mi az, amihez inkább Sam témái. Ugyanakkor rengeteg gitárharmóniát is találni a dalainkban, melyeket együtt dolgozunk ki."
 


Mit gondolsz, van gyenge pontja a játékodnak?


"Persze. Minden gitárosnál találni fehér foltokat, hiszen a gitározás tudáshalmaza mérhetetlenül nagy, teljes egészében elsajátíthatatlan, tehát csak bizonyos szegmenseit birtokolhatja az ember… A legfontosabb az, hogy találd meg a saját hangod, és ez az, amit nem lehet könyvekből elsajátítani."És mit tartasz az erős­sé­gednek?

"Szerintem Sammel együtt elég jó kis dallamokat tudunk kidolgozni, fogós témákat. És közben meg azért úgy gitározunk, hogy az más gitárosok számára is érdekes. Szóval vannak egyfelől ezek a jóféle dallamok, de ott van az igazán technikás játék is, amit megfejelünk egy cseppet sem unalmas show-val."
  


Szó, mi szó, rendkívül látványos a színpadi munkátok, ami általában nem jellemző a technikás zenében utazó zenekarokra. Nagy kihívást jelent ilyen módon zenélni?

"Nyilvánvaló, hogy minél összetettebb egy zene, annál nehezebb ezt vizuálisan is élvezhetővé tenni, ezért már a kezdetekkor komoly munkát fektettünk abba, hogy a közönségnek show-elemekben gazdag előadást nyújtsunk. Persze, mindez nem ment egyik napról a másikra, sokszor átestünk a ló túloldalára, az évek során viszont sikerült annyira összecsiszolódnunk, hogy tudjuk, miből mennyit kell adagolnunk ahhoz, hogy izgalmas legyen a látvány, ugyanakkor a show ne menjen a precíz játék rovására. És persze az is fontos, hogy mindketten jól nézünk ki a színpadon, bár én egy kicsit azért jobban! (nevet) Vannak gitárosok, akik iszonyat jó hangzással bírnak, de nálunk megvan a hangzás és a laza külső is. Jól festünk, na, pláne gitározás közben!" (nevet)Kiket tartasz a jelenlegi rock/metal színtér legtehetségesebb fiatal gitárosainak?


"Azt nem tudom, hogy kik a legtehetségesebbek, de szerintem nem is ez a legfontosabb. A puszta technikai tudásnál sokkal lényegesebb, hogy kik képesek inspirációval ellátni másokat. Alexi Laiho a Bodomból például ilyen, mert saját hangzása van, vagy épp Gus G, aki a régisulis tanokat hozta el a fiataloknak. Aztán ott van a srác az Animals As Leadersből, Tosin Abasi, aki olyasmit valósít meg mostanság, amire pár éve még lehetőség sem volt."A 8-húros gitárokat próbáltad már?


"Persze, még amikor az Ibanez előrukkolt a saját prototípusával. Érdekes hangszer, nagy lehetőségek rejlenek benne, amiket minden bizonnyal kiaknáznak majd bizonyos gitárosok. De azt kétlem, hogy a Dragonforce-ban lenne hely a 8-húros számára. Tény, hogy a mai fiatalabb gitáros generáció roppant módon preferálja az ilyen hangszereket, viszont hajlamos elfeledkezni a tradicionális értékekről, a 6-húros játékról, a szépen kidolgozott vibratóról és az érzelemgazdag nyújtásokról, ami elég szomorú. Sokan nem hiszik el, pedig tény, hogy pontosan nyújtani, illetve lebegtetni a hangokat sokkal keményebb dió, mint elsajátítani a sweep picking technikát."

A teljes interjút, amelyben Herman többek között a stúdiós és turnés cuccát is bemutatja a novemberi HammerWorldben olvashatod el.HERMAN LI - Heroes Of Our Time gitárszóló


 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS