WISDOM - "Sabatonék néha meg is sértődtek, ha nem ittunk eleget!"

Szombaton a Club 202-ben lép fel a Wisdom

2012. december 3. (hétfő) 17:52 | utoljára módosítva: 2012. december 4. (kedd) 07:54

Az őszi, két és fél hónapos Sabaton turné után végre ismét hazai pályán lép fel a Wisdom, méghozá most szombaton a Club 202-ben. Az idei Keep Wiseman Alive buli vendége a Twister lesz.

www.facebook.com/wisdommusic


Magyar zenekarral olyan még nem történt, hogy egy 65 (!) állomásos Európa-turnéra mehetett volna, ráadásul egy olyan csapat - jelen esetben a svéd Sabaton - elé, akik nem egy és nem két helyszínen brutális telt házak előtt játszanak. A svájci Eluveitie-vel, a jövő tavasszal is folytatódó turné másik vendégcsapatával egy turnébuszon utazott a Wisdom legénysége, a túra második szakaszát pedig már Bodor Máté gitárossal nyomták le, és természetesen őt lehet majd látni a Club 202 színpadán is.

A Sabaton turnéról, a hangulatról, a fogadtatásról és a Wisdom jövőbeni terveiről már a novemberi HammerWorldben is egy alapos interjút olvashattál a csapattal, de ami a lapba már nem fért be, azt most itt végigböngészheted.A turné folyamán volt olyan buli, ahol érezni lehetett, hogy ismernek titeket, a dalokat, hogy tudják, kik vagytok?


Máté: "El sem fogjátok hinni, amit most mondok, de voltak koncertek, ahol elindult az intrónk, és azt halljuk, hogy 'Wisdom-Wisdom-Wisdom…' Végig, amíg az intró tartott. És nem egy ember kiabált, hanem több százan. Rajtam úgy végigfutott a hideg, mint még soha. És ez megtörtént jó pár alkalommal. Amúgy a legtöbb koncert után odajött a helyi produkciós menedzser és gratulált, hogy nyitóbandára ilyen őrjöngés még soha sem volt. Marha jó érzés!"

Balu: "Az a vicces, hogy szinte minden helyen ismertek minket. Énekelték a dalainkat és jöttek aláírást és fotót kérni. Nagyon furcsa volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire ismertek leszünk. Nyilván aki eljön egy Sabaton koncertre, utánanéz a bandáknak, akik előtte játszanak. Szerencsére, úgy néz ki, hogy bejövünk az embereknek, mert ha nem így lenne, akkor nem fogadott volna minket ekkora ováció."

 

WISDOM - Judas (Göteborg, 2012/11/16)

 Lehet országonként különbséget tenni a bulik között?

Balu: "Szerencsére országonként nem olyan eltérő a helyzet, mint ahogy azt sokan gondolnák. A körülmények változhatnak, de a közönség ugyanolyan jól fogadott minket. Inkább azt mondanám, hogy a mai globális világban a városok között van különbség, nem is annyira az országok között, ha a fogadtatást nézzük. Előfordult, hogy a korai kezdés miatt kevesen látták a bulink elejét, de a végére mindig beindult a közönség."Olyan tévesztés nem fordult elő, hogy 'köszönjük Pamplona!', és közben épp Madridban voltatok?

NG: "Sok sztorit hallottam ilyen tévedésekről, és emiatt is nagyon figyeltem! (nevet). Szerencsére nem kerültem ilyen helyzetbe, de volt egyetlen város, ahol elfelejtettem megkérdezni, hogy hogyan kell helyesen ejteni a nevét, és ott csak annyit mondtam, hogy 'Germany'! (nevet) Stuttgart és Stockholm volt még veszélyes szitu, mert ezt a kettőt valamiért mindig keverem, de élesben nem volt gond, mindkét helyen a jó város nevét mondogattam!"Mennyire volt jellemző rátok a koncertek utáni bulizás? Időtök bőven lehetett az Elu meg a Sabaton alatt is. A csajoknak bejöttek a magyar metal harcosok?

Balu: "Buli az volt bőven, de inkább a Sabaton és Eluveitie után nyomtuk. Általában megvártuk egymást, mármint a három zenekar. Együtt buliztunk, ha volt rá idő, mert előfordult, hogy egyből indulni kellett a koncertek után. De ilyenkor a turnébuszban folytattuk… Amúgy Sabatonék voltak a fő party-arcok, mindig ők szolgáltatták a töményeket. Néha meg is sértődtek, ha nem ittunk eleget!" (nevet)

NG:
"Én a koncert után rendszerint lementem a pólóárus pulthoz, azt sokkal jobban élveztem bármilyen bulinál, mivel közvetlenül tudtam tartani a kapcsolatot a közönséggel, beszélgettünk, fotózkodtunk. Nem volt köztünk szakadék, csak azért, mert 10 perce még a színpadon pattogtam, mint a nikkelbolha. Emiatt általában kihagytam a 'bulizást', de nagy ritkán sikerült nekem is hozni a 'jó rokkerhez' méltó formát. Ilyenkor kőkeményen berongyolotam!" (nevet)Ha a Judas album kiadása előtt, az énekes NG beszállása táján valaki azt mondja nektek, hogy 2012-ben és 2013-ban az ultrasikeres Sabatonnal fogtok turnézni szerte Európában, elhittétek volna?


Gábor: "Valójában NG beszállása után egyből Metallica majd AC/DC turnét terveztünk, de végül sajnos ezeket nem tudtunk vállalni, mert nem felelt meg nekünk a catering... (nevet) Igazából ezt a Sabaton turnét is csak azért vállaltuk, hogy ne unatkozzunk!" (nevet)A bulikon lehetett kapni Wisdom pólókat, CD-ket is?

Máté:
"Természetesen, hiszen ez a legnagyobb bevételi forrása szinte minden zenekarnak ezeken a turnékon. Mi kétféle pólóval és kétféle CD-vel képviseltettük magunkat. Ezek aztán várostól, vagy még inkább országtól függően fogytak. A jobb gazdasági helyzetben lévő országokban vitték a cuccainkat, mint a cukrot, viszont a szegényebb országokban tényleg nagy a szegénység. És ott nemcsak a mi cuccaink nem fogytak annyira, hanem a másik két csapaté sem. Kicsit tartunk is a tavaszi kelet-európai körtől, akkor azért nem a jóléti országokba fogunk ellátogatni."

NG: "Nyugyat-Európában könnyebben megengedhetik maguknak az emberek az ilyen csecsebecséket, de szerencsére nagyon pozitív volt a tapasztalat mindenhol."Mi a legnehezebb dolog, amivel meg kell küzdeni egy ilyen hosszú turnén? Unalom a turnébuszon? Honvágy?

Gábor:
"Néha nagyon nehéz elkölteni azt a sok pénz, amit keresünk...

Balu: "A monotonitás. A koncerten kívüli dolgokkal a legnehezebb megküzdeni. Nekem főleg a holtidők voltak a legfárasztóbbak, amik nem koncertezéssel, városnézéssel telnek el. Ha már két hónapja úton vagy, előbb-utóbb minden holtidő unalmassá, fárasztóvá válik. A trükk az, hogy hogyan tudod előnyödre fordítani ezeket az órákat. Én például olvastam, dalokat írtam, tanultam vagy DVD-ztem."

Máté: "Én még maradéktalanul élveztem az egészet, mert minden új volt. A holtidőkben is simán el tudtam foglalni magam. Nyilván egy ilyen turné nem való az olyan embereknek, akik otthon sem tudnak mit kezdeni magukkal szabadidejükben, mert itt még korlátozottabbak a lehetőségek."

NG:
"Honvágy, család hiánya... Én elég nehezen maradok talpon ezekkel az érzésekkel szemben, sokszor ki is ütöttek a nyeregből. Ettől függetlenül a turnét, a koncerteket, az emberekkel való találkozást nagyon élveztem, de ha a holtidővel nem tudtam mit kezdeni, akkor elég depressziós lettem. Személy szerint sokszor nagyon nehéznek, és soknak éreztem a dolgot. A többiek szemmel láthatóan jobban bírták, és ez sokszor erőt adott ahhoz, hogy én se forduljak teljesen magamba."A kevés szabadnapot mivel ütöttétek el?


Gábor: "Általában kaszinókban mulattunk, hogy a megmaradt pénzünket is elverjük. Ha pedig még mindig maradt, ami nem volt ritka, akkor felkerestük a helyi alapítványokat és kiállítottunk számukra egy 7 számjegyű csekket! (nevet) Komolyra fordítva, ha olyan helyen jártunk, ahol volt látnivaló, ott mindenképpen beiktattunk egy városnézést, valamint ezeken a napokon lehetett haladni az olyan zenekari háttérmunkákkal, mint a grafikai dolgok, a zenei utómunkák stb.

Máté: "Rengeteg meló van a zenekar körül, és koncertnapokon ezt elég nehéz volt csinálni. Így a szabadnapokra maradtak a zenekari meg a személyes ügyek is. Én személy szerint ahol csak lehetett, kiruccantan a városba, és körülnéztem. Imádok ismeretlen helyeket felfedezni, és ilyenkor kattogott is a fényképezőm rendesen. De általában közösen mentünk várost nézni, hiszen mindenkinek nagy élmény volt olyan helyeken járni, ahol még sohasem voltunk. Ki tudja, mikor jutunk el megint..."

NG: "A day-off egy szükséges rossz. Ha beteg vagy fáradt az ember, akkor jó, mert ki tudja heverni a nehézségeket, de ezen túl egy időrabló, haszontalan dolognak tartom. Sokszor kívántuk, hogy bárcsak le tudnánk tolni egyben, azaz szünnap nélkül a koncerteket, mert az minden napot feldob. A szünnapok általában üresek, de azért akadt olyan hely is, ahol feltaláltuk magunkat, hogy ne unatkozzunk. Szumma-szummárum: 'A déjoff monnyon le!'”Megfordultatok a német Hammer díjkiosztóján is, meséljetek egy kicsit erről!


Gábor: "Az volt a baj, hogy halálra untuk az egészet, mert rajtunk kívül tele volt unalmas, ismeretlen arcokkal! (nevet)

Balu: "Először is elmentünk megnézni Berlint, majd mikor visszaértünk, már hatalmas buli zajlott a backstage-ben. Sorra érkeztek a nagyobbnál nagyobb sztárok. A két Gábor sajnos kimaradt ebből, de mi nagyon élveztük! Fotózkodás, dumálgatás, és persze sör! (nevet) Méghozzá AC/DC sör! Az egyik legjobb fej srác pedig Corey Taylor volt a Slipknotból. Belőle azért nem néztem volna ki, hogy ennyire közvetlen. Persze a többiekkel sem volt semmi baj, meglepett, hogy mennyire közvetlen volt mindenki.

NG:
"Én aludtam a buszban!" (nevet)A Sabaton dolgait irányító Pär basszerhez nem iratkoztatok be egy szakmai továbbképzésre? Azt hiszem, tőle rengeteg szakmai fogást, hasznos infót lehetett szerezni.

Máté: "Jó úton járok, sok kérdést feltettem neki. És érdekes módon nem volt rest rájuk válaszolgatni is. Mondjuk, azt nem tudja, hogy még mennyi kérdés maradt a tarsolyomban tavaszra, úgyhogy mindig boldogan mosolygott. Pedig van még sok dolog, amit mindenképpen szeretnék megtudni tőle!" (nevet)Amúgy milyenek a Sabatonos srácok? Jól bántak az előbandákkal?

Balu: "Nagyon nagy formák. Én azt hittem először, hogy majd nem lehet a közelükbe férkőzni, mert akkora sztárok. De meglepő módon ők jöttek hozzánk dumálgatni. Aztán már az öltözőnkbe is bejárkáltak, hogy mi a helyzet meg hogy igyunk párat... Robban és Chris szinte annyi időt tölt az öltözőnkben, mint a sajátjukban!" (nevet)

Máté: "Tényleg napi bulikapcsolatban voltunk. Chris még azt is megkérdezte, hogy az utolsó koncerten, Göteborgban, nem jöhetne-e fel a színpadra gitározni az egyik dalunkban. Komolyan, el sem hittük! Azt mondta, hogy a turné első részéről hazafelé menet beszélgették a buszban, hogy milyen jó lenne feljönni az egyik dalunkban gitározni, merthogy tök jók a nóták. Sokszor a soundchecknél a Somewhere Alone elejével kezdtek beállni, Joakim meg, amikor szembejött velünk, rendre elkezdte dalolászni a Live Forevermore refrénjét. Mondjuk egy svéd verzióban... (nevet) Talán majd egyszer előadjuk mi is itthon....

Amúgy marha közvetlen ő is, csak jobban vigyáz magára, szóval kevesebbet bulizik, meg ilyenek. Vigyáz a hangjára, az énekeseknek sajnos ez a sorsuk. De csinált olyat is, hogy a szokásos mellénye alá felvette a pólónkat a koncertre, aztán a vége felé levette a mellényt, és Wisdom pólóban nyomta le a maradék nótát! És ezt többször is megcsinálta, hihetetlen élmény volt!"

NG: "Példamutatóak, barátságosak, és egyáltalán nem nagyképűek. Nem tudok róluk rosszat mondani, nagyon jó srácok. Komolyan. Szerintem minden headliner banda példát vehetne róluk!"WISDOM - Live Forevermore (a Judas albumhoz)


A turné második felétől már Bodor Máté játszott veletek. Őt honnan ismertétek? Hiszen évek óta Londonban tanul, itthon pedig nem volt túl ismert a neve.

Máté: "Csak névről ismertük, főleg a Hammeres interjúkból. Azért az figyelemfelkeltő volt, hogy egy magyar gitáros elnyer egy ilyen ösztöndíjat. Amikor gitárost kerestünk, több név is szóba került, Mátét pedig végül a Tűzmadaras Károlyi Gery ajánlotta. Egyből gondoltam is, hogy ilyen jó névvel csakis jó gitáros lehet az illető! (nevet) Gyorsan írtam is neki egy levelet, mivel a telefonszáma nem volt meg. Ezek után hosszas egyeztetések következtek, a vége pedig az lett, hogy itt játszik velünk."

Bodor Máté:
"Otthon megfordultam elég sok kisebb zenekarban, majd 19 évesen felvettek Londonba a zeneművészetire. Ezzel együtt el is döntöttem, hogy a zenére teszem fel az életem. Azóta eltelt több, mint 3 év, és számtalan zenekari próbálkozás, voltak turnék, kisebb koncertek, meg nagyobbak is. Pont idén tavasszal hagytam ott a Chapters nevű londoni zenekaromat, aztán a nyáron megkeresett Máté, hogy ráérek-e egy turnéra. Persze, hogy ráértem!

Egyébként amikor először kaptam egy e-mailt Mátétól, nem nagyon törődtem vele, mert csak annyit írt, hogy minél hamarabb beszéljünk. Szoktak megkeresni magyar zenészek, zenekarok, hogy szervezzek nekik koncerteket Angliába, segítsek dolgokban, és azt hittem először, hogy ez is ilyesmi téma. Aztán másnap jobban utánanéztem a Wisdomnak... Ugyan az első EP-t, ami még Hammer-mellékletként jött ki, sokat hallgattam akkoriban, de amióta Angliában vagyok, nem nagyon követtem a történéseket.

Pár interjú elolvasása után már láttam, hogy mekkora turnéra készülnek és akkor már biztos voltam benne, hogy gitáros problémáik vannak, ezért kerestek meg. Amikor Máté megkérdezte, hogy tudom-e vállalni a teljes turnét, sajnos nemmel kellett válaszolnom, mert pont szeptember elején kezdődött a harmadévem a suliban és nem akartam a tanulmányaimat kockáztatni. Pár nap múlva jött az ötlet, hogy akkor csak a második szakasztól csatlakozzak a turnéhoz, és nagyon boldog voltam, hogy végül így meg tudtuk oldani a dolgot!"Hogyan és hol tudtatok próbálni erre a második turnészakaszra?

Máté:
"Ez jó kis előzetes szervezést igényelt, mert Máté ugye Londonban él, mi meg Budapesten. Szerencsére a második szakasz pont Londonban indult, így végül úgy oldottuk meg a próbát, hogy pár nappal előbb kirepültünk hozzá, ő meg a sulijában intézett termet, ahol 2x2 órában átnéztük a dalokat. Nála is töltöttük ezt a pár napot. Érdekes volt pár négyzetméteren öten aludni, de emlékezetes marad, az biztos!" (nevet)Volt különbség a kontinensen adott bulik és az angol koncertek között? Mennyire megy a Sabaton, az Eluveitie, vagy akár a hagyományos metal Angliában?

Balu: "Ahogy én láttam, ott nem igazán megy az Anglián kívüli bandáknak. Sokkal kisebb helyeken játszottunk, mint a kontinensen. Bár Magyarországon ezek a helyek is nagynak számítottak volna. A közönség is kicsit nyugodtabb volt, ha érted mire gondolok. Amúgy a Sabaton az írországi helyeken most játszott először, így nem meglepő, hogy ez a helyzet. Tudod, az angliai közönség elég zárkózott."

Máté:
"Előzetesen is hallottuk már az infókat, hogy az angol közönség nagyon nehezen meghódítható. Nyilván ez abból is származik, hogy anyanyelvük az angol, és röhögnek a béna kiejtésű bandákon. Ettől függetlenül úgy érzem, hogy sikerült ezt a közönséget is megfognunk, bár egyértelműen keményebb dió volt, mint a kontinensen."Az új Wisdom lemezen már Máté is hallható lesz?

Gábor: "Természetesen, a most készülő lemezen már hallhatóak lesznek Máté II. szólói. Még pont jókor, a lemezfelvétel előtt történt a váltás, így nem kellett azzal a szerencsétlen helyzettel szembenézni, hogy más játszik a lemezen, mint aki a fotókon szerepel."Hogy áll jelenleg a lemez és mikorra várható a megjelenése?

Máté: "Jól állunk vele, szerencsére, és ez tőlünk még meglepő is lehet! (nevet) A lemezanyag most már teljesen kész, még a japán bónuszdal is megvan, sőt, a turné előtt már rögzítettük a stúdióban a ritmusgitár sávokat és a főénekeket is. Persze van még munka dögivel, de legkésőbb január közepére szeretnénk befejezni az egészet. Igazából nincs is nagyon más választásunk, mert a kiadónk tavaszra tervezi az új lemez megjelentetését. Pontos dátumot még nem egyeztettünk. Mindenesetre most nem rajtunk fog múlni a dolog!"A turné hatására lesznek az új albumon kelta folk dallamok vagy csatametalos menetelések?

Gábor:
"Igen, mindkettő!" (nevet)  A Judas albumhoz képest nem érzek jelentős változást, de természetesen nem másoltuk le egyik korábbi lemezünket sem. Ezek a dalok az utóbbi időkben minket ért hangulatok és érzések hatására születtek. Érdekesség még, hogy most semmiféle régi ötletet nem használtunk fel, az összes dal vadonatúj témákból áll. Ami újdonság még, hogy ezúttal NG és Balu is jelentkezett egy-egy dallal, amelyek a végleges formájukban teljesen illeszkednek a Wisdom stílusához.

Máté: "Szövegileg is megmaradtunk azon a nyomvonalon, amit eddig is követtünk. De azt hiszem, hogy ezen később sem fogunk változtatni. Most is lesz dal Wiseman életéről, de ugyanúgy mély témákról is, amelyekhez szokás szerint tartozni fog egy-egy idézet. Imádom a világunkat, mindazt, amit eddig felépítettünk, mert annyi értékes gondolatot lehet közvetíteni a közönségünk felé. Aztán valaki csak elgondolkozik rajtuk..." (nevet)December 8-án, a Club 202-ben végre itthon is látni lehet majd titeket. Lesznek már új dalok is a programban?

Máté: "Nagyon várjuk már a hazai bulit! Ez most kicsit direktnek tűnhet, pedig ez tényleg sokszor volt téma a turnébuszon. Hiába a marha jó koncertek rengeteg ember előtt, akik ráadásul még élvezik is, amit csinálunk, azért otthon játszani mégis más. És ez már nagyon hiányzik. Szóval apait-anyait bele fogunk adni, senki sem fog csalódottan távozni a Club 202-ből, ezt megígérhetem!"

NG:
"Ha új Wisdom dalokat szeretnél hallani, akkor ott a helyed a bulin!"Gondolom, hogy olyan színpadi rutint szedtetek most magatokra a turnén, hogy a Club 202-t lebontjátok majd...

Máté: "Igen, mi magunk is érezzük, hogy ég és föld vagyunk az akár fél évvel ezelőtti önmagunkhoz képest is, de jó pár ismerősünk megjelent azért a turnén itt-ott, és egyöntetűen az volt a reakció, hogy óriási a különbség a régebbi és a mostani Wisdom között. Ez van... Otthon, a hétvégi koncertezgetéssel megfeszülhet egy zenekar, de soha nem tud úgy összeállni, mint amikor nap mint nap játszik. Ezalatt a két és fél hónap alatt majdnem 60 koncertet adunk, ami rengeteg.

És ha arra gondolok, hogy a Sabaton milyen profi a színpadon, akkor arra is gondolok, hogy az évi 250 koncertnek azért kell, hogy legyen látszatja. A turné közben is folyamatosan intéztük, szerveztük a Keep Wiseman Alive dolgait. Most egy más jellegű díszlet lesz, mint eddig, aminek amúgy megvan az apropója. Eddig is intenzívek voltak a koncertjeink, de most a sok rutint magunkra szedve egy durván erőteljes programmal fogunk kiállni. És igen, a jelen tervek szerint két új dal is el fogunk játszani a következő Wisdom lemezről. Nagy szeretettel várunk mindenkit december 8-án!"
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BRIAN MAY - Szívrohama volt a Queen gitárosának
2020. május 25. (hétfő) 13:12

Szívrohamon esett át, de már jobban van Brian May, a Queen gitárosa. "Sokkoló volt ezt megélni. Azt hittem, egészséges fickó vagyok. Negyven percen át éreztem nagy fájdalmat a mellkasomban, a karjaimban és erősen izzadtam. A csodálatos orvosom személyesen szállított be a kórházba" - idézte fel Brian May abban a videóban, amelyet hétfőn tett fel a közösségi oldalára.   Mint elmesélte, a szívroham előtt egy héten át komoly fájdalmai voltak gerince alsó részében, az ülőidegében, és MRI-vizsgálatot is végeztek rajta. Megjegyezte: olyan volt, mintha egy csavarhúzót szúrtak volna a hátába. Szörnyű, ijesztő fájdalmat érzett, ami sokkoló volt számára, és ez vezetett a szívrohamhoz. "A kórházban elvégeztek rajtam egy érrajzolatot, vagyis a vérereim röntgenvizsgálatát. Az orvosi stáb megállapította, hogy három artériám záródott el, ami miatt felvetődött egy nyitott szívműtét...

MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube....

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS