RÉVÉSZ SÁNDOR - "Szó van arról, hogy hamarosan újból megmutatkozom..."

A Piramis és a Generál legendás énekese a Szabad Földnek nyilatkozott

2012. november 23. (péntek) 18:18 | utoljára módosítva: 2012. november 23. (péntek) 18:23

Révész Sándorról, a Piramis legendás énekeséről már évek óta keveset hallani, bár augusztus 20-án ő is az állami díjazottak között szerepelt, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét kapta meg.

Néhány éve egy dunántúli falucskába vonult vissza az énekes a családjával, de a Szabad Földnek nemrég adott interjújában megpedzette azt is, hogy van esély arra, hogy visszatér a zenei életbe."Már a hetvenes években felfigyeltem a nyugati szaksajtóban arra, hogy a rockzene óriásai közül sokan elhagyták a nagyvárosokat. Engem is megérintett a vidéki lét, a Piramis-korszak sűrűjéből kikerülve kifejezetten vágytam a nyugalomra. Mennyire más a szabadban hallani a megpendített gitár hangját vagy az emberi szó mélységét. A természet gyönyörűsége egyébként is maradéktalanul kínálja a kreatív élet feltételeit, mindazonáltal a végtelen dimenziók fürkészésére, a szellemtudományok feltérképezésére, meditálásra is alkalmas. Tősgyökeres budapesti vagyok, minden emlékem oda köt, mégis képes voltam elköltözni egy ásotthalmi tanyára."


Sikerült teljesen elrejtőznie?


"Nem is kísérleteztem ezzel, mégis rám sütötték, hogy remeteként élek. Mindent az egyéni időrendemhez és hangoltságomhoz mérek. Igyekszem megtalálni a belégzés és a kilégzés analogikus ütemét mindenben. Ami pedig a felkéréseket illeti, különc módjára tudok nemet mondani. Ebben a megérzéseim vezetnek. Ha alhasi rezdüléseket okoznak, azt biztosan nem vállalom el, ha viszont a szívemig érnek, azzal foglalkozom. Szakmailag szeretném magam tartani – ha már közel hatvanéves koromig sikerült – az ars poeticámhoz. Nekem a zene még mindig az öröm egyik legfelsőbb fokának forrása. Ünnep számomra, amikor művelem. Nem engedem devalválódni."


Elárulja, hogy mi okoz önnek alhasi rezdüléseket?

"Például a tehetségkutatók zsűrijében való bohóckodás. Mindkét kereskedelmi csatorna hívott, de végig sem hallgattam az ajánlatukat. Időnként megkeresnek különböző zenekarok, nekik azért mondok nemet, mert két éve magam is létrehoztam egy fiatalokból álló akusztikus formációt. Utólag visszagondolva, fölöttébb bátor lépés volt ez tőlem."


Mindennapjaiban ott a zene?


"Két és fél esztendős lányommal, Ráhellel minden nekünk tetsző pillanatot zenével koronázunk meg. Ahogy kibújik az ágyból, máris előkerül a csörgődob. Énekelünk, tapsolunk, táncolunk. Ami pedig engem illet: mostanában inkább a saját zenei ötleteim foglalkoztatnak. Szó van arról, hogy hamarosan újból megmutatkozom, ahhoz pedig olyan zenével és szöveggel kell előrukkolnom, ami a mai énemet tükrözi."


És nagyot szól!

"Nézze, a Piramisnál egyikünk sem tud külön-külön nagyobb teljesítményt nyújtani. Ezt én is tudomásul veszem. Nem élem meg bukásként, ha az akusztikus koncertemre „csak” háromszázan jönnek el, hiszen az így létrejövő meghitt hangulat zenésznek és közönségnek is egyaránt élményt jelent. Amikor kilépek a színpadra, öt percig zúg a taps. Nyilván a múltamnak szól, de akkor is megtisztelő."


PIRAMIS - Másnap olyan hatalmas lett a világ (az 1978-as Piramis 2 albumhoz)

 


Sokakkal ellentétben ön nem lovagolja meg a múltbeli sikereit, nem is válik szánalmassá, mint egyik-másik régi kollégája.

"Miután nincs televízióm, ilyen ügyekben nem vagyok képben. Saját értékrendem szerint haladok az utamon. Kerülöm a mérgezettet, fürkészem a tisztát. Nekem az a fontos, hogy azt adhassam, ami igazán a szívemből jön. Nem akarok másnak mutatkozni, mint amilyen most vagyok. Ízléstelen lenne, ha ennyi idősen kidagadt nyaki erekkel vicsorognék és ugrándoznék a színpadon. Egy időben bődületes pénzeket kínáltak, hogy haknizzak a legnagyobb slágereimmel, de következetesen nemet mondtam."


Most izgalommal tölti el a visszatérés?

"Más időket él a szakmánk, senkinek sem könnyű. Minden erőmmel azon vagyok, hogy jól sikerüljön a visszatérés. Zenei felfogásomat illetően is hatalmas változáson mentem keresztül, és ha ez érdekli a publikumot, annak nagyon fogok örülni. De úgy is boldog ember maradok, ha zeneileg 'csendre leszek kárhoztatva'."


Akkor majd kedvére meditálhat?


"Ezt most is megteszem. Egyetértek Szepes Máriával: 'Az ember legyen két lábon járó kérdőjel'. És én az vagyok. Eddig is kellő időben feltettem magamnak a megfelelő kérdéseket. Amikor úgy éreztem, hogy végéhez ért egy kapcsolatom, békességben elváltam. Ezt addig könnyen megtehettem, amíg nem volt gyermekem. Ráhel születése óta azonban mindent másként látok, miközben teljességgel vállalom a múltamat. Gyökeresen megváltoztam, magasabb etikai fémjelet kaptam."

 

RÉVÉSZ SÁNDOR - Tűz és vér (a Révész 1993 albumról)

 Így aztán életműve elismerésének is felfoghatjuk a nemrég átvett Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét?


"Gyanítom, hogy a pályán eltöltött negyven évemet méltányolták. Volt mit számba venni: Generál, Piramis, szólólemezek, koncertek. Mára a kormány tagjai közt is ott találhatók azok, akik éppenséggel a mi zenénken nőttek fel. Hogy elismerik a rock kulcsfiguráinak teljesítményeit, azért csak köszönettel tartozhatunk. Ami pedig a kitüntetések hátterében zajlik, netán politikai vonatkozásban, az engem soha nem érdekelt."


A teljes interjút ide kattintva olvashatod el.
 

Hozzászólások

[011197]
szasza666
Schuster Lóri és egyéb jó memóriájú idősebbek tán mást mondanának erről a "hiteles" emberkéről, mint azt, hogy mekkora szent...
[011153]
farkaslaci
Így van! Tárt karokkal (és fülekkel) várunk egy igazi zenészt ebben a műanyag világban! Remélem, hogy nem egy xfaktor zsűriben fog kikötni!
[011150]
vinylfanatic
Ez az ember óriási zenész és egy nagyszerű hiteles egyéniség.Sajnos egyre ritkább az ilyen zenész akit nem kap el globalizált üzleti gépezet!Minden tiszteletet megérdemel!!!!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NORTHTALE - Megváltak az ex-Twilight Force énekestől, Christian Erikssontól
2020. június 4. (csütörtök) 15:26

Welcome To Paradise címmel tavaly augusztusban jelent meg a bemutatkozó albuma annak a NorthTale nevű új svéd-amerikai power metal bandának, amelyben az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson, valamint Bill Hudson gitáros (Trans-Siberian Orchestra, I Am Morbid, ex-U.D.O./Dirkschneider) egyesítette erőit. Most azonban azt jelentette be a csapat, hogy megváltak Christiantől. Bill Hudson: "Mintha 2020 nem lenne már így is elég bizarr... Hivatalosan bejelentjük, hogy Christian Eriksson már nem tagja a NorthTale-nek. Amikor bandák megválnak egy zenésztől, gyakran azt olvasni, hogy zenei nézeteltésések támadtak. Nos, ez ebben a helyzetben is igaz, bár ez csak a jéghegy csúcsa. Kezdettől voltak problémáink, ahogy minden csapatnál megesik, de ezeket aránylag simán meg tudtuk oldani. Azonban az új lemez megírásánál világos lett, hogy Christian és jómagam nem ugyanazt akarjuk, lényegében semmiben sem értünk egyet. Próbáltuk...

ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan
ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan

Magyarország egyik legnépszerűbb nemzeti rock zenekara, a Romer, és a válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade együttműködéséből látványos videó született a trianoni...

DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag
DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából új klipes dallal jelentkezett a Dalriada zenekar. Az Ezer csillag egyben az első előzetese az ősszel érkező Őszelő albumnak....

KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel
KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel

I Am The Empire – Live From The 013 címmel egy koncert DVD-vel jelentkezik augusztus 14-én a Kamelot, első előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a Sacrimony (Angel Of Afterlife) dal...

ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory
ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory

Thalassic címmel július 10-én jelenik meg az új Ensiferum album, a 2017-es Two Paths folytatása. Az eredetileg egy szöveges videóval bemutatott első előzetes dalhoz - Rum, Women, Victory -...

FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS