NIBURTA - Saját szavaikkal a Scream From The East album

November 23-tól Európa-szerte kapható lesz a CD

2012. november 4. (vasárnap) 09:11

A Steve Harris címlapos októberi HammerWorld egyik extra CD-mellékleteként jelent meg a balkáni és mongol népdal elemeket a mai modern metal, metalcore hangzással keverő budapesti Niburta első nagylemeze, a Scream From The East. Akárcsak az új Dalriada album, a Niburta lemeze is megjelenik Európa-szerte, mindkét CD november 23-tól lesz kapható a német Einheit gondozásában.


A 2009. óta létező banda két kifejezetten sikeres EP (Eredet, Awakening) kiadása után idén júniusban vonult stúdióba, hogy felvegye eddigi legnagyobb lélegzetvételű alkotását. A munkálatok az AC és az Old Busó stúdiókban kezdődtek, majd a zenekar leköltözött Szolnokra, hogy a Denevérben fejezze be az anyagot. A grafikai munkálatokat Fazekas "Cyrgaan" Árpád végezte.

Az októberi Hammerben egy interjút is olvashatsz a csapattal.


A Niburta lemezbemutató miniturnéjának utolsó hazai állomása egy underground folker buli lesz november 17-én a Kék Yukban.

A Niburta mellett fellép az első nagylemezén dolgozó Isatha, a pécsi Virrasztók, a nemrég megjelent Tükörterem anyagával koncertező Ankh, az Elanor pedig bemutatja új EP-jét. Az est külföldi fellépője az oriental-melodeath metalt játszó
török Gürz lesz, akik első ízben játszanak Magyarországon. Az isztambuli Gürz készülő albumába ide kattintva hallgathatsz bele.

"A koncerten már kapható lesz a Scream From The East album keménytokos, 12 oldalas booklettel ellátott verziója, amit persze dedikáltatni is lehet majd! Sőt, ha a belépő mellé veszitek meg, akkor a belépő árából kedvezményt biztosítunk!"

Belépő: 800 HUF
Kapunyitás: 19:30

A koncert Facebook oldala

NIBURTA:
Horváth Martina Veronika - énekesnő
Németh Anna - hegedűs, dudás
Krieser János - gitáros
Hajba Gergő - gitáros, akusztikus gitár
Hormai "Busó" Balázs - énekes, doromb, furulya, koboz
Kristóf István - koboz, akusztikus gitár, ének
Leindler Milán - dobos
Rab "Kráken" Attila - basszusgitáros, torokének

vendégzenészek:
Szilágyi Márton - kaval, tilinkó, furulyák, dudák, torokének
Zoltán Áron - kaval, furulya, mandolin
Bencsik "Becse" Gergely - torokének (Virrasztók, Rege) 

A máris számos remek kritikát kapott első Niburta nagylemez dalait most a frontember Hormai "Busó" Balázs mutatja be.


"Mielőtt belekezdenék a Scream From The East dalainak elemzésébe, egy dolgot szeretnék elárulni: minden albumunk egy koncepciósorba csatlakozik be:

Eredet - Ahonnan jöttünk, ahová tartozunk, az egész kezdete.

Awakening - Ahogyan felnyílik a szemünk az egyre több és több tapasztalat, tudás által.

Scream From the East - Ahogy meghalljuk a hangokat, amelyek kelet felől szűrődnek felénk. Ezt hozza a szél, mi pedig elindulunk felfedezni annak rejtekét.

???
- A következő Niburta album a fejemben már kész van, de a részleteket egyelőre megtartjuk magunknak..."

THE DESCENT


"Az album hangulatadója, magyarul alászállás, egy visszatekintés a jelenből a múltba. Martina és István remek közös énekét hallhatjuk benne. Az elején egy balkáni, templomi kóruselőadásból a mű szép lassan egy pogány szertartássá alakul át. Amikor legelőször hallottam a dalt, egyből tudtam, hogy tökéletes intrója lesz a lemeznek! Érdekesség, hogy noha ez az első albumunk, de intrókban sosem szűkölködtünk, többféle bevonulózenénk is van, amelyek sokszor élőben szólalnak meg, hála a remek népzenészeinknek."BALCANIC HEART

"Na, ez a zenekar eddigi pályafutásának legodab...ósabb dala! Érződik, hogy egy összeszokott erős magja van a csapatnak, akik tudják mit akarnak, és meg is tudják valósítani. Ennek az összhangnak az eredménye a 'Balkáni Szív'. A szám gerincét egy régebbi, tradicionális balkáni - sopluki - dal adja, amit Martina eredeti nyelven és kiejtésben énekel. A pincébe hangolt gitárok remekül követik a népzenét, Janink nagyot alkotott. Megint. Hangszerelését tekintve a furulya és a hegedű viszi végig a dalt, illetve meg-meg villan a csordavokál is.

Ha minden jól megy, erre a dalra idővel megszületik majd egy klip is. A történet egy öreg, megfáradt emberről szól, aki érzi az élete végét, és eszébe jut a régi dal, amit kiskorában dúdoltak neki. Maradék idejében igyekszik átadni unokájának azt az erőt, ami az ő szívében is dobogott egykor. A női ének és a vokálok más-más nyelven (sopluki, angol) követik egymást, a modern felváltja az ősit, és fordítva, a legvégső refrénben pedig a vokál is beleolvad az ősi nyelvbe és együtt énekelve-üvöltve érik el a kiteljesedést."


NIBURTA - Balkanic Heart (a 2012-es Scream From The East albumról)NAP ÉS HOLD


"Az egyik legrégebbi dalunk. Három év alatt három énekesnő is énekelte, de azt hiszem, hogy Martina hangja illik a legjobban a koncepcióba. Régi csángó dalon alapszik, dorombbal, kavallal, hegedűvel és kobozzal kísérve, ahogy tradicionális. Az Eredet demónkról egyértelműen ez volt a legnépszerűbb szám, amit a különböző videómegosztókon elért több tízezres nézettség is alátámasztott.

Igyekeztünk visszaadni azt a mély, kicsit talán tébolyodott szerelmet, ami nagyon szorosan összekapcsol két embert, és ha megbolygatják, hatalmas erőket tud megmozgatni. Az albumos verzióban karcosabbak lettek a gitárok, illetve a dorombjáték is előrébb került. A végét belassítottuk, ami koncerteken már megszokott volt, ezzel egy kicsit talán kraftosabbá is tettük az egészet. Ez a dal az élő példa rá, hogy dúdolva is lehet igazi metalt csinálni!!"DANCE OF SATYRS (Tribute To Daemonia Nymphe)

"Ha lehet ilyet mondani, akkor ez a dal igazi 'balkanic folkmetalcore'. Nagyon szeretem az eredeti görög előadót, így elhatároztam, hogy az egyik számukat feldolgozzuk, a saját stílusunkban. Szövegileg eléggé társadalomkritikusra sikeredett, az emberiség leáldozásáról szól a dal, amolyan apokaliptikus képet hozva. Bele az arcodba, igen.

Érdekesség a szám kapcsán, hogy nagyon bele tudom élni magam, és mivel sok helyen kicsi a színpad számunkra – kilenc tag a deszkákon... noegen... – ezért igen szűkösen szoktunk elférni, viszont én meg nagyon beindulok, és ilyenkor rendszeresen ugrálniuk kell a többieknek előlem. Bolgár duda (jura gaida), hegedű és akusztikus gitár szerepel a dalban, viszont női ének nincs benne. Szerettem volna, ha ez a szám megmarad a 'őszintén beleordítom az arcodba a fájdalmamat, a csalódásomat' stílusban."FOREBEARS' DANCE

"Tánc. Rólunk. Velünk. Az elején egymást követi a hegedű és a bolgár duda, táncolnak, kiegészítik a másikat egy mély érzelmeket megpendítő bevezetésben. Még nem ismerik, ezért óvatosan kerülgetik egymást, de mégis folyton közelednek, majd a hegedű egyedül marad, a szív dobban, mi pedig ugrunk egy pörgősebb részhez.

A legvégén kiteljesedik a dal, egymásra találunk, ahogy bejönnek a gitárok, és elindul az igazi tánc! Fontos megjegyezni, hogy ebbe a dalba direkt nem tettünk semmilyen éneket. Hadd folyjon az az érzelem! Ez minden embernél más és más."AWAKENING

"A sámán első utazása a szellemvilágban. Egy moldvai dal, a Gergelytánc az alapja, kavalon, dudán, dorombbal, kobozzal. Ehhez a dalhoz készült el az első videóklipünk, ami – szerintem - kifejezetten jól sikerült. A breakdown előtti mongol tradicionális torokénekes kántálás megadja az megőrülés alapját. A képi világ is nagyon elborult lett, váltogatják egymást a városi és természeti helyszínek, képek. Kérdés, hogy ezek valóban csak látomások és hallucinációk-e... Erre azonban csak a hallgató adhat választ! (nevet)"


NIBURTA - Awakening (a 2012-es Scream From The East albumhoz)


MASALA

"Nos, erről a számról nem tudok nem elfogultan írni. Az alapötlet egy személyes tapasztalaton alapult, saját érzelmeimet adtam bele, amit aztán Milán szerkesztett kész szöveggé, és meg kell mondjam, szerintem passzol a kettős elborult témához. Van itt folk, breakdown, funky, grindcore, minden ami egy összetört szívben lejátszódik.

Kicsit komikus maga az egész ötletsémája is, hiszen a tradicionális macedón dal egy esküvői dal, egy Mašala nevű lány éltetése és erényeinek kidomborítása, miközben az angol szöveg egy hűtlen nőről mesél és a megcsalt szerető véres bosszújáról. A dal vége felé az emlegetett férfi meg is őrül, ennek tudható be az ominózus funky téma, és az azt meg-megszakító grindcore és röfögés."


NIBURTA - Mašala (a 2012-es Scream From The East albumról)
FORGOTTEN PATH

"A legelső dalunk, még a banda pályafutásának legelején készült, a megszületése idején még csak hárman voltunk a zenekarban. A dal számon kéri, hogy miért szakadtunk le őseink ösvényéről, és feledtük el bölcsességüket, illetve erre akar visszavezetni. Magyar duda, koboz, akusztikus gitár és furulyák viszik a fő témát, valamint a hörgés és a női ének váltakozik benne. Azt hiszem, elmondható, hogy ebbe a dalba mindent beletettünk, amink anno volt!" (nevet)REGE

"Nagy László versidézete párosul itt a mongol pusztákról jött tuvai kántálással. Súlyos, mély gitáralapokra épített dal, remek, ugrálós-pogozós dallamokkal, amelyek alatt Szilágyi Marci és Kristóf István vokáljait hallhatjuk."NIBURTA - Rege (a 2012-es Scream From The East albumról)


ŠTO IMALA KASMET

"Ez az úgymond bónuszdalunk a lemezen. Ez egy tradicionális balkáni népdal, autentikus hangszerekkel előadva. Háromféle ütőshangszer, bolgár duda és persze női ének hallható benne. Igazából itt érezhető igazán, hogy a Niburta nem csupán egy húsdaráló gépezet, itt egyszerű, tiszta népzenét lehet hallani a maga csodás világával."


www.facebook.com/niburta

www.niburta.hu

  

Hozzászólások

[010954]
morningrise
Nagy öröm, hogy ilyen színvonalas anyagokat tesznek le a magyar zenészek az asztalra !!!
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NORTHTALE - Megváltak az ex-Twilight Force énekestől, Christian Erikssontól
2020. június 4. (csütörtök) 15:26

Welcome To Paradise címmel tavaly augusztusban jelent meg a bemutatkozó albuma annak a NorthTale nevű új svéd-amerikai power metal bandának, amelyben az ex-Twilight Force énekes, Christian Eriksson, valamint Bill Hudson gitáros (Trans-Siberian Orchestra, I Am Morbid, ex-U.D.O./Dirkschneider) egyesítette erőit. Most azonban azt jelentette be a csapat, hogy megváltak Christiantől. Bill Hudson: "Mintha 2020 nem lenne már így is elég bizarr... Hivatalosan bejelentjük, hogy Christian Eriksson már nem tagja a NorthTale-nek. Amikor bandák megválnak egy zenésztől, gyakran azt olvasni, hogy zenei nézeteltésések támadtak. Nos, ez ebben a helyzetben is igaz, bár ez csak a jéghegy csúcsa. Kezdettől voltak problémáink, ahogy minden csapatnál megesik, de ezeket aránylag simán meg tudtuk oldani. Azonban az új lemez megírásánál világos lett, hogy Christian és jómagam nem ugyanazt akarjuk, lényegében semmiben sem értünk egyet. Próbáltuk...

ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan
ROMER & CARPATHIAN BRIGADE - Lángba borult a Hősök tere Trianon 100. évfordulójan

Magyarország egyik legnépszerűbb nemzeti rock zenekara, a Romer, és a válogatott szurkolótábora, a Carpathian Brigade együttműködéséből látványos videó született a trianoni...

DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag
DALRIADA - Új dal és klip Trianon 100. évfordulójára: Ezer csillag

A trianoni békediktátum 100 éves évfordulója alkalmából új klipes dallal jelentkezett a Dalriada zenekar. Az Ezer csillag egyben az első előzetese az ősszel érkező Őszelő albumnak....

KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel
KAMELOT - Premier a nyári koncert DVD-ből, a Sacrimony az Arch Enemy és az Amaranthe énekesnőivel

I Am The Empire – Live From The 013 címmel egy koncert DVD-vel jelentkezik augusztus 14-én a Kamelot, első előzetesként pedig már lehet is ismerkedni a Sacrimony (Angel Of Afterlife) dal...

ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory
ENSIFERUM - Videó a nyári album első dalához: Rum, Women, Victory

Thalassic címmel július 10-én jelenik meg az új Ensiferum album, a 2017-es Two Paths folytatása. Az eredetileg egy szöveges videóval bemutatott első előzetes dalhoz - Rum, Women, Victory -...

FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around
FATAL ERROR - Klippel az első angol nyelvű daluk: Comin' Around

Comin' Around címmel elkészült a Fatal Error első angol nyelvű dala, és az is különleges, hogy az új nótát Balázs Mihály billentyűs énekli. A Dal 2020-ból is ismert banda klipet is...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS