BEHEMOTH - Nergal akár két évet is kaphat?

A Legfelsőbb Bíróság szerint bűncselekmény volt a Biblia széttépése

2012. október 30. (kedd) 09:34

A lengyel Behemoth frontemberét, Nergalt akár két év börtönnel is sújthatják, miután a Legfelsőbb Bíróság szerint bűncselekményt követett el azzal, hogy egy 2007-es lengyelországi bulin széttépett egy Bibliát, amit a hazugságok könyvének is nevezett, a katolikus egyházat pedig a bolygó leggyilkosabb kultuszának minősítette.

Nergal ügyvédje korábban is azzal védekezett, hogy a frontember nem szándékosan sértette meg mások vallásos meggyőződését, de a Legfelsőbb Bíróság szerint a tett elkövetése szempontjából ez nem lényeges szempont.


Noha 2011 augusztusában egy lengyel bíró úgy döntött, hogy Nergal a csapata stílusához igazodva csupán a művészi önkifejezés eszközével élt, az énekest feljelentő Ryszard Nowak, aki egy szektaellenes szerveződés főnöke, és korábban képviselő is volt a parlamentben, a Legfelsőbb Bírósághoz fordult állásfoglalásért.

Nergal ügyében most egy megyei bíróság fog döntést hozni. Nowak azt mondta a lengyel tévének, hogy a Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében világossá vált, hogy a művészek számára is léteznek olyan határok, amelyeket nem léphetnek át. Az azonban nagyon valószínűtlen, még egy Nergal számára kedvezőtlen ítélet esetében is, hogy a legsúlyosabb büntetést szabnák ki rá. Ilyesmire korábban nem volt precedens.


Egy 2009-es interjú során a csapat basszusgitárosa azt mondta a Decibelnek a Biblia széttépése kapcsán, hogy az nem egy spontán dühkitörés volt:

"A turné során ez már két éve rendszeresen folyt a lengyel koncert előtt is. Sokat is beszéltünk róla, de egy Behemoth koncert egy Behemoth koncert, és a bulikra rajongók járnak. Tudják, hogy miről szól a csapat, ismerik a szövegeket, és legalább részben ismerik a banda filozófiáját is. Emiatt aztán meglepő, hogy vannak olyan emberek, akik eljönnek egy Behemoth bulira, majd megbotránkoznak azon, hogy mit csinálunk a színpadon. Ha egy ilyen ember eljön egy koncertre, akkor azért jön el, hogy megbotránkozhasson, úgy gondolom, és ez nem helyes. Nem célunk senkit sem megbotránkoztatni. Csupán a vallást támadjuk, amelyben bennünket is felneveltek."


A Steve Harris borítós októberi HammerWorldben egy interjút is találsz a Behemoth frontemberével, Nergallal. 

 

Hozzászólások

[010947]
MrEddieKrueger
Kedves farkaslaci! Amiben egyetértünk az az, hogy a per és a 2 év túlzás, illetve abban is, hogy amíg nem aláz meg, vagy nem gyalázza meg az egyik fél a másikat abban, amiben hisz, addig valóban azt mond, amit akar. De Nergal széttépet egy olyan könyvet, aminek a tanításaikban több millió ember hisz a Földön. Számomra, és sok más embernek is a Biblia erkölcsi útmutatást ad a mindennapokban. Amit Nergal csinált, provokáció, ami sok keresztény embernek rosszul esik. Ha ő érvelve a koncertjein, és elmondaná logikusan, hogy ezért és ezért ezt és azt gondolja, akkor nincs (rossz) ellenválasz rá. A Hitgyüliben is egyetértünk, ott megőrülnek az emberek, nem normálisan viselkednek, hiszen ez egy szekta… De egy katolikus misén te hol láttál megőrült embereket?
Tiszteletben tartom, és elfogadom azt, hogy te is másként gondolkozol a világról, mint én. Szívesen vitázok is, de kérlek, ne írj olyat, hogy amiben hiszek ostobaság, meg őrültek a rendes egyházba járó gyülekezeti tagok! Én sem mondom azt, hogy amit te gondolsz, vagy amiben hiszel, az ostobaság, őrültség lenne. Ha elvileg az én hitem elnyomó, a ti gondolatitok pedig elfogadóak,akkor miért van az, hogy én folyamatosan azt írom, hogy írjatok érvelő, kulturált és NEM TÁMADÓ véleményt , és tiszteletben tartom a véleményetek, ti folyamatosan olyanokat írtok hogy megölni a keresztényeket, meg megőrülni a misén az ott elhangzott ostobaságoktól? Kérlek titeket, hogy mivel én sem minősítem, amiben ti hisztek( maximum ateisták vagytok,ami ugyanúgy egyfajta hit), ti se minősítsétek azt, amiben én hiszek!
[010944]
farkaslaci
Bocs, az előbb nem "lenyomott", hanem "elnyomott igazságok"-at akartam írni :)
[010943]
farkaslaci
Én nem nagyon szeretnék belefolyni ebbe, de annyit hozzáfűznék, hogy a kereszténységet bírálva itt senki sem az egyéneket, a hívőket hibáztatja. Akár emberéletekért, elnyomott gondolatokért, lenyomott igazságokért. Hanem az EGYHÁZAT!!! Ők irányították, sokszor most is, az aktuális hatalmat, bitorolták a vagyonokat. Tehát nem a hívők ellen szól az emelt hang ez esetben (sem). Nergal és a Behemoth a koncertjükön pedig szerintem kurvára azt csinál, amit akar!!! Én sem járok sem misére, sem hitgyülibe, hogy megőrüljek az ott elhangzott ostobaságoktól! Tehát az egyedüli túlkapás ez esetben ez a per.
[010942]
MrEddieKrueger
Kedves goathornedgod!

Először is köszönöm, hogy megérted hogy rosszul esett. Így már tudjuk kulturált keretek között ütköztetni az érveinket -ha te is akarod! Úgy gondolom, hogy mindkét oldalon van igény a nyílt,kulturált vitára, a világnézeti különbségek tiszteletben tartásával.

Reformátusként úgy hiszem,hogy nem tapad vér a kezemhez se nekem,sem az egyházamhoz. Én és a hasonlóan gondolkodó evangélikus,katolikus vagy éppen református emberek többsége nem akarjuk,nem akarom másokra erőltetni a világnézetemet/világnézetünket!Nem is ezen kell hogy legyen a hangsúly,mert hogyha bármilyen vitában ráerőltetjük a másikra amit mi gondolunk,az nem szül jó vért,azaz lelki erőszak az egyik oldalon, gyűlölködés, visszatámadás a másikon. Nem így kell meggyőzni a másikat. A keresztények többsége (mint minden más,jóérzésű, NEM keresztény emberek többsége is) így gondolja.

Bármilyen emberi intézményt is nézünk az élet bármely területén(legyen az iskola,munkahely,vagy akár az egyház), abban lesznek hibák,hiszen emberek vagyunk,az emberek pedig hibáznak.

Amit gondolok erről a konkrét esetről,hogy mind a két oldalon történtek túlkapások.
1. Ha Nergal elmondja a koncerteken,hogy ezért és ezért visszásnak tartja a kereszténységet, akkor el tudta volna fogadni a nagy többség a véleményét(a fanatikus,csőlátású,magukat csak kereszténynek gondoló hülyegyerekek nyilván nem,de mi most a normális többségről beszélünk). De ő Bibliát tépkedett, amivel sokakat megbántott.

2. Ryszard Nowak pedig nem gyakorolta a megbocsátást,ami hitünk egyik alaptétele. Így nyugodtan mondhatjuk erre az emberre hogy egy álszent, képmutató ember, semmi köze a kereszténységhez.
[010941]
goathornedgod
MrEddieKrueger addig amig ti keresztenyek rankeroltetitek azt amiben hisztek addig ketlem hogy lehetne bekesen elni, amugy meg a ti vallasotokhoz tobb ver tapad mint akarmelyik vallashoz. Ez a srac peldaul nem olt embert nem lopot, egyszeruen csak szorakoztatta azokat az embereket ekik hasonloan gondolkznak mint az eggyutes tagjai, nem ment el masokra is raeroltetni a gondolatait. Amit meg irtam legeloszor azt hirtelen felindulasbol irtam, bocs ha erzekenyen erintett.
[010940]
MrEddieKrueger
Keresztényként én is úgy gondolom,hogy ez a per túlzás,egyedül azt nem értem,hogy minek provokálni a zenekar részéről,és kommentekben olyanokat írni hogy kiirtani a keresztényeket. Nem lehetne békésen együtt élni?
[010939]
PetiFilth
Ez most komoly? 5 éves ügyet rágnak újra?! Egyrészt. Másrészt épphogy felépült a srác a leukémiából, aztán most rögtön meg kell találni egy ilyennel? Gratulálok az illetékesnek a szemétségéhez.
[010934]
Attikorn
Mi van mostanában, hogy szopatják a zenészeket a bíróságon? Előbb Randy, most meg ez . . .
[010933]
goathornedgod
...Amugy meg jobban tennek a sracok ha elhagynak azt az orszagott mert rendesen szopatjak azokat akik nem olyanok mint az atlag. Hol a vallasszabadsag es a szolasszabadsag, a demokraciarol ne is beszeljunk...szar ugy, pedig nem loptak nem oltek.
[010932]
goathornedgod
Kill the christian!!! \,,/
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORM THE STUDIO - Szeretet áradt oda-vissza (koncertbeszámoló)
2020. augusztus 15. (szombat) 06:03

STORM THE STUDIO / SUPERUNKNOWNS Bp., A38 Hajó Ha nem lett volna a pandémia, akkor is ezt a koncertet vártam volna a legjobban ebben a rihes évben. Igaz, Esztergom helyett végül Pest s Buda között, az A38 hajón került megrendezésre, és persze, hogy érződött rajta a járvány hatása (a közönség is visszafogottabb volt, ötszázan sem voltunk, és csak lassan oldódott az az átok feszültség, amit ez a helyzet szült). De mégis, megtörtént: Fodi hazajött Japánból két koncert erejéig!   De előbb a Superunknowns koncertjét kellett megnéznünk, és kb. 666 ennél rosszabb előzenekart tudnék felsorolni, hehe. Székely Marciék Soundgarden számokat tolnak ebben a bandában, kicsit rozsdások voltak még ők is, de az iszonyat erős, alapvető "slágereket" és különlegességeket is felvonultató program így is remek bemelegítés volt (hiába nem volt Black Hole Sun).   Aztán jött a Storm The Studio oly nagyon...

PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója
PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója

69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg: "Elhunyt az ikonikus...

(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits
(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits

Az utóbbi pár évben három magyar koncertet is adott az amerikai rap-rock huligán (Hed) P.E., a legfrissebb albumuk pedig augusztus 21-én jön majd ki Class Of 2020 címmel. Már a második...

PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread
PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread

The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City címmel november 13-án lát majd napvilágot a régisulis death metalt atmoszférikus elemekkel kísérő svéd Puteraeon negyedik albuma, a 2014-es...

TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches
TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches

Andro címmel egy új szólóalbummal jelentkezik október 16-án a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee. Korábban már két klipes dalt is kikerült a lemezről, mindkét videót a Limp Bizkit...

PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS