AKELA - Öt lemez, ami megváltoztatta a gitáros Pókember életét

A The Shadowstól a Akeláig

2012. október 29. (hétfő) 19:34

A nyári fesztiválokon irgalmatlanul jó bulikat adott az idén felfrissült felállású Akela, szerdán, október 31-én pedig a Club 202-ben fognak zúzni a XVII. Farkasnapon.
A koncertnek két vendége is lesz, az Akelából 9 év után idén távozott Szíjártó "Szupermen" Zsolt, valamint Kárpátia-beli gitárostársa, Bäck Zoli.


A mai Akela felállásban Katona Főnök mellett a legrégebbi arcnak a gitáros Pókember, azaz Kovács Attila számít, aki már 2003 óta tagja a falkának. Kettejük mellett a dobos Piócamen (Király Zoltán), a gitáros Kártmen (Tóth Carlos), valamint a basszer NovEmber (Mezőfi József) alkotja ma az Akelát, és ahogy az októberi HammerWorldben olvasható egy Főnökkel készült interjúban, lényegében három új albumon is folyik a munka jelenleg. Mivel 2007-ben jött ki utoljára Akela lemez, jó is lenne, ha jövőre elő tudnának rukkolni egy új anyaggal. Mi már egyetlen új albummal is megelégednénk...

Pókember még kisgyerekként kezdett gitározni, az Akela előtt pedig olyan csapatokban játszott, mint az Oyster Bed, az Emeretta, az Angyalkert, de felbukkant az AC/BC-ben és az On Carpetben is.

A legnagyobb mai kedvencei közé olyan bandákat sorol Pókember, mint az Alice In Chains, a Motörhead, a Pantera, az AC/DC, a Slayer, az Exodus, a Lamb Of God, a Down, a Bedlam, vagy a Remorse, de mi arra is kíváncsiak voltunk, hogy melyik az az öt lemez, amelyik valóban megváltoztatta az életét. Ha te is kíváncsi vagy rá, olvass tovább...


THE SHADOWS
20 Golden Greats (1977)


"Apámnak elég szép lemezgyűjteménye volt, de soha nem rakott fel egyet se, pedig volt ott minden: Deep Purple, Hendrix, Black Sabbath, Thin Lizzy, Pink Floyd, Queen... 5-6 évesen kezdtem titokban rájárogatni a berendezésre, és egy dísztárgyként funkcionáló csehszlovák akusztikus gitárral leszedegetni a dallamokat. Olyan ez a Shadows válogatás, mint egy gitárlecke, sok a lassú, fülbemászó dallam, egy abszolút kezdőnek is sikerülhet vele zöldágra vergődnie.

Az Apache volt az első dal, amit sikerült elpötyögnöm, talán egy évbe is belekerült! (nevet) Sokszor bedagadtak az ujjaim, nagyon fájt a kezem, de borzasztóan tetszett. Később az egész lemezt megtanultam, és végül emiatt könyörögtem ki egy igazi gitárt az alaposan meglepődött szüleimtől, akik egész addig semmit nem sejtettek erről a gitározósdiról..." (nevet)


THE SHADOWS - Apache (eredetileg 1960-ban jelent meg kislemezen, és öt héten át vezette a brit slágerlistát - ez egy 1969-es előadása a dalnak)


METALLICA
...And Justice For All (1988)


"Általános iskolás voltam, úgy második körül, amikor egy barátom, akivel együtt kezdtünk el gitározgatni, átmásolta nekem ezt a lemezt, mégpedig azzal a felkiáltással, hogy ez keményebb, mint a Deep Purple. Emlékszem, hitetlenkedve csóváltam a fejem, hogy az nem lehet, de ő erősködött, és végül igaza lett! Lelkendezve vittem haza a kazettát, és mutogattam az öregemnek, hogy milyen kincsre leltem. Ő annyira nem díjazta, így hamarosan egy fülhallgatóval is gazdagabb lettem! (nevet)

A Harvester Of Sorrow-tól mindig libabőrös lettem, annyira tetszett, hogy újra és újra visszatekertem. Évekkel később ott is szakadt el először a szalag, a szó szoros értelmében ronggyá hallgattam! (nevet) Ki se vettem a magnóból, amíg be nem szereztem a többi albumukat is."


METALLICA - Harvester Of Sorrow (az 1988-as ...And Justice For All albumról)


ALICE IN CHAINS
SAP EP (1992)


"Annyira sikerült rágyógyulnom a Metallícára, hogy teljesen hidegen hagyott a grunge hullám. Már '95 környékén járunk, egy házibuliban, és hirtelen kiderül, a pincében van egy gitár meg egy erősítő, és hogy állítólag gitározom... Zúzzunk valamit... Lemásztunk, az erősítő persze nem szólalt meg, de mivel műszerésznek tanultam, felajánlottam, hogy megjavítom. Amíg szereltem, hoztak egy magnót: a benne felejtett kazetta volt a SAP. A szalag pont az Am I Inside-nál állt, tök egyedül voltam, bepiálva egy sötét pincében, felettem egy dübörgő házibuli, és mégis, annyira varázslatos volt az a pillanat... rákattanás!

Csak másnap reggel másztam elő, de közöltem, a kazettát viszem magammal (nevet) Hetekig hallgattam, mire visszakerült a gazdájához, és akkor is csak úgy, hogy közölte, van ott még, ahonnan ez jött... A mai napig nagy kedvenc tőlük minden, nem telik el hét, hogy ne hallgatnám meg valamelyik Alice In Chains lemezt."


ALICE IN CHAINS - Am I Inside (az 1992-es SAP EP-ről)


PANTERA
The Great Southern Trendkill (1996)


"Érdekes módon a Pantera is sokáig kimaradt nálam, egészen pontosan addig, amíg egy szép napon be nem motoroztunk Szolnokra egy haverral a fizetésemért. Útközben defektet kaptunk, és hajszál híján egy kamion alá kerültünk, de végül sikerült az árokba manőverezni a járgányt! (nevet) Eredetileg csak a Soundgarden Down On The Upside-ját akartam megvenni, de stresszoldás címszóval az egész fizumat elvertem a lemezboltban! Emlékszem ,ahogy álltunk a pult előtt, és még mindig remegett a lábam az adrenalintól! (nevet)

Soha nem vettem volna meg ezt a lemezt, ha nem vagyok úgy feldobódva, hogy túléltük a balesetet. Bele se hallgattam, majd otthon nekiülök, és egybe... Az mindig egy szertartás, rákészülni egy új lemezre, amit még nem hallottál: függöny elhúz, teló ki, fotel, cigi, pia... Hazamentünk, és ahogy az a lemez elkezdődik... Fel voltam rá készülve, hogy fasza lesz, jól fel is csavartam a hangerőt... Ugyanazt az ellentmondást nem tűrő energiát éreztem, mint amikor irányíthatatlanná vált alattunk a motor. Beleszerettem abba az albumba, évekig hordtam magammal minden házibuliba, esténként arra aludtam el, és reggel úgy ébredtem, hogy még mindig megy..."


PANTERA - Drag The Waters (az 1996-os The Great Southern Trendkill albumhoz)

AKELA
A félelem születése (1994)


"Még középiskolában vettem meg, ez volt az első eredeti műsoros kazettám! Kiküldtek minket tesiórán futni, mi meg csavarogtunk helyette, a lemezbolt útba esett, én meg jól bevásároltam. Hallottam, hogy egy szolnoki csávó dobol a zenekarban, és kíváncsi voltam, mire vitte a földi! (nevet) A koleszban sokat hallgattuk, felváltva a Farkasfarsanggal, a szobatársam azt vette meg...

Pár évvel később Retek (ex-Akela dobos) hívott, hogy gitárost keresnek, és érdekel-e a dolog. Ha igen, tanuljak meg egy számot, és csörömpölünk egyet. Gyorsan előkapartam a kazit, elkezdtem lekagylózni 'A vér nem válik vízzé' nótát, és este már nyomtuk is. Kicsit meglepődtem, mert annyi volt a 'kaszting', hogy eljátszottuk ezt a számot, aztán beültünk kocsmázni! Le is késtem az utolsó buszt! (nevet) Másnap hívtak, hogy megint próba, aztán meg fenekestül felfordult az életem..." "


AKELA - A vér nem válik vízzé (az 1994-es A félelem születése albumról)


 

Hozzászólások

[010946]
Gion
Ez jó Pókember,nekem is az első kazi amit Akelától hallottam az a Félelem születése volt! Onnatól kezdeb mint egy vallási szekta vakon követtem (követem ma is) a zenekart :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORM THE STUDIO - Szeretet áradt oda-vissza (koncertbeszámoló)
2020. augusztus 15. (szombat) 06:03

STORM THE STUDIO / SUPERUNKNOWNS Bp., A38 Hajó Ha nem lett volna a pandémia, akkor is ezt a koncertet vártam volna a legjobban ebben a rihes évben. Igaz, Esztergom helyett végül Pest s Buda között, az A38 hajón került megrendezésre, és persze, hogy érződött rajta a járvány hatása (a közönség is visszafogottabb volt, ötszázan sem voltunk, és csak lassan oldódott az az átok feszültség, amit ez a helyzet szült). De mégis, megtörtént: Fodi hazajött Japánból két koncert erejéig!   De előbb a Superunknowns koncertjét kellett megnéznünk, és kb. 666 ennél rosszabb előzenekart tudnék felsorolni, hehe. Székely Marciék Soundgarden számokat tolnak ebben a bandában, kicsit rozsdások voltak még ők is, de az iszonyat erős, alapvető "slágereket" és különlegességeket is felvonultató program így is remek bemelegítés volt (hiába nem volt Black Hole Sun).   Aztán jött a Storm The Studio oly nagyon...

PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója
PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója

69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg: "Elhunyt az ikonikus...

(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits
(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits

Az utóbbi pár évben három magyar koncertet is adott az amerikai rap-rock huligán (Hed) P.E., a legfrissebb albumuk pedig augusztus 21-én jön majd ki Class Of 2020 címmel. Már a második...

PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread
PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread

The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City címmel november 13-án lát majd napvilágot a régisulis death metalt atmoszférikus elemekkel kísérő svéd Puteraeon negyedik albuma, a 2014-es...

TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches
TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches

Andro címmel egy új szólóalbummal jelentkezik október 16-án a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee. Korábban már két klipes dalt is kikerült a lemezről, mindkét videót a Limp Bizkit...

PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS