ACCEPT - Ma este a Pecsában játszanak az Omennel

Az októberi HammerWorldben Accept interjút is találsz

2012. október 26. (péntek) 16:44

Ma este újra Budapesten lép fel a legendás Accept, a koncert helyszíne a PeCsa Music Hall lesz, vendégként pedig a hazai Omen lép színpadra.

A koncert menetrendje:

18.00 - kapunyitás
19.00 - Omen
20.15 - AcceptA heavy metal színteret már önmagában az a hír is lázba hozta 2009-ben, hogy a legendás német Accept újjáalakult, ám arra kevesen számítottak, hogy az Udo Dirkschneider helyére állt amerikai énekessel, a T.T. Quickből ismert Mark Tornillo-val elkészült visszatérő album, a Blood Of The Nations valósággal felrobbantja a világot. Az utóbbi évek legjobban sikerült és legsikeresebb tradicionális metal albumának folytatása Stalingrad címmel jelent meg április elején.


A Steve Harris borítós októberi HammerWorldben a gitáros Wolf Hoffmannal találsz egy alapos interjút, ennek egy részét pedig máris elolvashatod
Az őszi Európa-turnétok előtt egy újabb nagyszabású amerikai turné vár rátok, méghozzá a Kreator társaságában. Játszottatok már korábban is együtt?

„Annak idején, még valamikor a '80-as évek végén, volt egy pár fesztivál, ahol Milléék is felléptek, de személyesen csak nemrég találkoztunk egy berlini díjkiosztón. De ez mindenképpen egy különleges turné lesz, hiszen a metal színtér két jól ismert német csapata fogja leigázni Amerikát!" (nevet)Amikor a Kreator felbukkant a színtéren a '80-as évek közepén, ti már világszerte elismert csapat voltatok. Figyeltétek akkoriban az utánatok következő generációt, az újabb német metal csapatokat?


„Igyekeztünk, de nem sok sikerrel! (nevet) Akkoriban elég pörgős életet éltünk, szinte mindig turnéztunk, vagy stúdióban voltunk. A magazinokban persze láttuk az újabb bandákat, de megmondom őszintén, hogy sokkal inkább szemmel tartottuk az előttünk járó nemzetközi csapatokat, a Judas Priestet, Ozzyt, a Maident, a Deep Purple-t, mint az utánunk érkezetteket.

De a Kreator egy nagyon is figyelemreméltó karriert futott be, Milléék is csak öregbítették a teuton metal hírnevét. Azt azért jó volt látni, hogy részben az olyan dalainknak is köszönhetően, mint a Fast As A Shark, egy egészen új stílus alakult ki és lett nagyon népszerű. Nyilván a speed-thrash vonalra gondolok, aminek a Kreator egyértelműen az egyik európai élharcosa."Kinek az ötlete volt ez a közös turné?

„Először a menedzsmentünk vetette fel, hogy milyen különleges lenne, ha az amerikai rajongók ezúttal egy német csomagot kapnának. Már a berlini díjkiosztón is fecsegtünk erről egymás között, de akkor még tényleg csak egy kósza ötlet volt ez az egész. De az időpont mindkét banda számára ideálisnak tűnt, hiszen itt vannak az új albumaink, és az is előnyös lehet, hogy a Kreator és az Accept tábora nem feltétlenül fedi egymást. Nyilván vannak, akik mindkét csapatot szeretik, de ez a közös turné össze is hozhatja a két tábort. Ez minden szempontból erős párosítás. Két teljes értékű programot kapnak a rajongók, tehát nincs elő-, meg főzenekar. Mindkét csapat másfél órát lesz színpadon, és minden este a Kreator játszik később."Hú, ez meglepő...

„Produkciós szempontból ez így volt logikus. Igaz, hogy mi vagyunk az öregebb csapat, de azért azt is figyelembe kell venni, hogy a Kreator egy alaposan bejáratott név, lényegében az elindulásuk óta folyamatosan dolgoznak, lemezeket készítenek, turnéznak, mi pedig csak pár éve tértünk vissza a hibernációból! (nevet)

Nem vagyunk egy arcoskodó csapat, nekünk tökéletesen megfelel ez a felállás. Élvezni akarjuk a bulikat, ez az egész erről szól. Meg arról, hogy a közönség maximális produkciókat kapjon. Ez egy valóban baráti turné lesz, minden féltékenykedés, irigység nélkül. Mindkét bandának ugyanaz a célja."Amikor újjáélesztettétek az Acceptet, gondoltad volna, hogy ilyen intenzíven fogtok majd turnézni?


„Dehogy! Ez az egész újjászületés a véletlennek volt köszönhető. Annak, hogy összeakadtunk az amerikai énekesünkkel, Mark Tornillo-val. Amikor aztán már láttuk, hogy ezt érdemes volna komolyan csinálni, mert megvan a szükséges kölcsönhatás, az első gondolatom az volt, hogy okés, elkészítünk egy lemezt, de mi lesz a koncertekkel? Bírni fogjuk még? (nevet) Hiszen hosszú évek teltek el úgy, hogy a színpad közelében sem jártunk. Sem én, sem Peter (Peter Baltes basszer).

De ugyanez igaz Markra is, aki ugyan klubozgatott erre-arra, de azért egy komoly turné egész más kihívásokat rejt. És hát egyikünk sem tinédzser! (nevet) A legelső koncert New Yorkban volt, és baromi idegesek voltunk előtte. De elég volt tíz perc a színpadon, és minden visszatért, előjött a rutin, elkezdtük élvezni a dolgot, és ez azóta is maximálisan így van. Aki egyszer zenésznek állt, az élete végéig az marad."Számodra mi a legnehezebb a turnézásban?

„Leginkább a sok utazás, különösen a repkedés. Rengeteg a holtidő, és a mai biztonsági intézkedések annyira komolyak, hogy ez jelentősen megnehezíti a dolgunkat. De amikor már megérkezünk az adott helyszínre, látjuk a várakozó rajongókat, felpakoljuk a cuccot a színpadra, már minden rendben van. A tavalyi turnénk olyan intenzív volt, amilyet korábban sosem csináltunk. Még annak idején sem.

De élvezzük, szeretjük csinálni, és ez a lényeg. Első ízben jutottunk el olyan helyekre, mint mondjuk Törökország. És rengeteg rajongóval találkoztunk ott is, akik akár 30 éve arra vártak, hogy végre élőben is láthassák az Acceptet. Nincs is annál klasszabb élmény, mint amikor sok-sok ezer ember együtt énekli a Princess Of The Dawn-t."Az újjáalakulás előtt profi fotósként dolgoztál. Ezzel a tevékenységgel most teljesen felhagytál?


„Egyáltalán nem. A fotózás számomra épp olyan, mint a zenélés. Több, mint egy szimpla hobbi, vagy kenyérkereset, az a másik nagy szerelmem. Igaz, hogy sokat turnézunk, de azért marad annyi szabadidőm, hogy ennek a szenvedélyemnek is hódolhassak. Amikor látom, hogy lesz egy kis szabadidőm két turné között, mindig igyekszem elvállalni fotós munkákat is. Nem a pénz miatt, hanem mert szeretem csinálni."A mai zeneipar jelentősen eltér a '80-as évekbelitől, és úgy veszem észre, hogy sok régi banda elég nehezen alkalmazkodik a változásokhoz. Nálatok ez jelentett problémát a visszatéréskor?


„Szerintem ez pusztán attól függ, hogy ki mennyire látja reálisan a világot. Ma már szinte őrületnek tűnik, hogy annak idején egy-egy új stúdióalbum produkciós költsége akár félmillió német márka is lehetett. Az nagyjából 250 ezer euró. Ilyen összegeket ma már nem lehet elkölteni, de nincs is rá szükség. Nem kell a Bahamákon dolgozni, nem szükséges a drága stúdió, mert ha jó szakemberrel dolgozol, akkor a mai technikával sokkal olcsóbban is elkészíthetsz egy elsőrangú hangzású albumot.

Ráadásul le is egyszerűsödött a munka. Nem vagyok nagy híve annak, hogy minden egyes részletnek tökéletesnek kell lennie, de a jó hangzáshoz azért ragaszkodunk. Szerencsére Andy Sneap személyében egy olyan partnerre és barátra leltünk, aki tökéletesen tudja, hogyan kell megszólalnia ma egy Accept albumnak. Nincs minden halálra editálva, de azért rendesen oda van pakolva, ami szükséges.

Mi egyébként régimódi csapat vagyunk abból a szempontból, hogy a dalaink a próbateremben születnek, és nem fájlokat küldözgetünk egymásnak. Sokkal könnyebb is így a kommunikáció. Sokszor szavakra sincs szükség, elég egy-egy mozdulat vagy rezdülés, és az ember tudja, hogy mit gondolnak a többiek. Ha bármi kérdés vagy probléma felmerül egy új nóta részletével, vagy hangszerelésével kapcsolatban, azonnal meg tudjuk beszélni.

Én magam el sem tudnék képzelni más munkamódszert. Egy e-mail számomra sosem ugyanaz, mint egy személyes beszélgetés. Nem mondom, a távolság miatt könnyíthet a kommunikáción az e-mail, a skype, de a dalszerzést csakis ezen a hagyományos módon tudom elképzelni."Alapvetően Peterrel ketten szállítjátok az új ötleteket, nem?

„Így van, az alaptémákért általában mi felelünk. Ha megszületik valami új ötlet, előfordul, hogy elküldjük a többieknek, mondjuk véleményezésre, de a dalok végső formája a közös próbák során alakul ki. Azt semmi sem pótolhatja. Amikor megvan a kész zene, jön Mark, aki megírja a szövegeket, majd együtt dolgozzuk ki az énekdallamokat. Ezután már csak Andy Sneapre van szükségünk, hogy felvegyük a dalokat."


A teljes interjút az októberi HammerWorldben olvashatod el. A magazint itt rendelheted meg.
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
STORM THE STUDIO - Szeretet áradt oda-vissza (koncertbeszámoló)
2020. augusztus 15. (szombat) 06:03

STORM THE STUDIO / SUPERUNKNOWNS Bp., A38 Hajó Ha nem lett volna a pandémia, akkor is ezt a koncertet vártam volna a legjobban ebben a rihes évben. Igaz, Esztergom helyett végül Pest s Buda között, az A38 hajón került megrendezésre, és persze, hogy érződött rajta a járvány hatása (a közönség is visszafogottabb volt, ötszázan sem voltunk, és csak lassan oldódott az az átok feszültség, amit ez a helyzet szült). De mégis, megtörtént: Fodi hazajött Japánból két koncert erejéig!   De előbb a Superunknowns koncertjét kellett megnéznünk, és kb. 666 ennél rosszabb előzenekart tudnék felsorolni, hehe. Székely Marciék Soundgarden számokat tolnak ebben a bandában, kicsit rozsdások voltak még ők is, de az iszonyat erős, alapvető "slágereket" és különlegességeket is felvonultató program így is remek bemelegítés volt (hiába nem volt Black Hole Sun).   Aztán jött a Storm The Studio oly nagyon...

PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója
PETE WAY - Elhunyt a legendás basszusgitáros, a UFO és a Waysted alapítója

69 éves korában elhunyt a legendás basszusgitáros, Pete Way, a brit UFO egyik alapítója. A lesújtó hír Pete Way hivatalos Facebook oldalán jelent meg: "Elhunyt az ikonikus...

(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits
(Hed) P.E. - Szöveges videóval a második dal a nyár végi albumról: Death Awaits

Az utóbbi pár évben három magyar koncertet is adott az amerikai rap-rock huligán (Hed) P.E., a legfrissebb albumuk pedig augusztus 21-én jön majd ki Class Of 2020 címmel. Már a második...

PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread
PUTERAEON - 6 év után új lemez jön a svéd death brigádtól, videóval az első dal: The Sleeping Dread

The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City címmel november 13-án lát majd napvilágot a régisulis death metalt atmoszférikus elemekkel kísérő svéd Puteraeon negyedik albuma, a 2014-es...

TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches
TOMMY LEE - Új szólódal a Mötley Crüe dobosától: Demon Bitches

Andro címmel egy új szólóalbummal jelentkezik október 16-án a Mötley Crüe dobosa, Tommy Lee. Korábban már két klipes dalt is kikerült a lemezről, mindkét videót a Limp Bizkit...

PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage
PALLBEARER - Dalpremier az arkansasi doom négyes októberi albumáról: Rite Of Passage

Forgotten Days címmel október 23-án jelenik meg az arkansasi doomster Pallbearer negyedik albuma, a 2017-es Heartless lemez folytatása, amelynek második előzetes dala a Rites Of Passage...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS