SUB-ZERO - Saját szavaikkal a Megszólalok album

A budapesti csapat debütáló albuma az októberi HammerWorld egyik CD-melléklete

2012. október 24. (szerda) 18:58

A Steve Harris címlapos októberi Hammerworld magazin egyik extra CD-mellékleteként jelent meg a '80-as évek szellemiségében zenélő budapesti Sub-Zero debütáló nagylemeze, a Megszólalok. Az albumról ezt írta Cselő a kritikájában: "A Sub-Zero egy nosztalgikus érzéseket idéző, szerethető anyagot hozott össze, mégpedig egyszerű, könnyen érthető eszközökkel. Tisztelet nekik, amiért nem félnek múltat idézni és így emelik magasra a metal zászlaját!"

 


SUB-ZERO (b-j):
Wilhelm Tibor énekes
Kis Róbert basszusgitáros
Gáspár Henrik dobos
Pál Endre gitáros
Mitró Tamás gitáros


 

A közös zenekari kedvencek között az Acceptet, a Queensryche-ot, a Black Sabbath-ot, Dio-t, a Judas Priestet, a Whitesnake-et, Ozzyt felsoroló Sub-Zero frontemberét, Wilhelm Tibort kértük fel arra, hogy a saját szavaival mutassa be a Megszólalok lemez dalait.

Az album nótáit
a zenekar honlapján is meghallgathatod.
 


MEGSZÓLALOK

"A Rock and Rollról számot írni közhely. Minden bandának van már ilyesmije, akad, akinek több tíz is. Ennek ellenére valahogy jött ez a dal. Jó volt az alap riff, amit Tomi hozott, lüktetett a szám, és úgy gondoltam, hogy kell nekünk is egy himnikus gondolat a Zenéről. Tartozunk neki ennyivel. A közönség hamar megszerette, és lelkesen éneklik is velünk a bulikon.

Még egy emlékkép ugrik be róla: amikor összeraktuk, épp torokgyulladásom volt, be voltam rekedve, ezért középfekvésű lett az énektémája. Ha nem így van, biztos valami magas hangos dolog sül el, így viszont…"TE KÉPES VAGY?

"Ez a dal a lemezünk első társadalomkritikája. Meggyőződésünk, hogy ha ugyanezzel a zenével előálltunk volna 20-30 évvel ezelőtt, akkor lényegesen nagyobb tömeghez tudtunk volna eljutni vele. De más idők járnak, és az emberek tespedtebbek. Megszokták a semmittevést, az otthon ülést a TV vagy a számítógép előtt. Eltávolodtak egymástól, ellustultak, de persze az irigység, a másokra mutogatás és a panaszkodás örök. (Majd az album végén kiderül, hogy ennek oka és magyarázata is van.)"HAJNALI UTAZÁS

"Valóban hajnalodott, amikor a Béke tér mellett józanodva vártam az éjszakait. Pontosan azt írtam le, amit akkor gondoltam. A kedvencem az 'ázott parkok' kép, ez nagyon jól tükrözi az akkori hangulatomat, a magányt, a tanácstalanságot, az útkeresést. Egyike az elsők között elkészült dalainknak, emiatt igazán kedves számomra."CARPE DIEM

"A kórházból jöttem haza, akkor láttam utoljára valakit. Nem volt biztos, hogy el fog menni, de sajnos… Nagyra tartottam, hogy mennyire erősen küzd, és meg akar gyógyulni. Zavart, hogy nem segíthettem rajta. Számtalan hirtelen és értelmetlen halállal találkoztam azóta is, és határozottan azt gondolom, hogy ha valamire van lehetőség ma, vagy holnap, akkor azt éljük meg addig, amíg tudjuk, mert holnapután, vagy később már lehet, hogy nem lesz rá alkalom.

A legtöbb ember a jövőben akar élni. Mindent akkor akar, amikor majd felnő, vagy elvégzi a sulit, vagy amikor megnőnek a gyerekek, vagy nyugdíjas lesz… Nem! Egyáltalán nem biztos, hogy akkor még lehet… Persze ez nem jelenti azt, hogy el kell égetnünk a jövőnket. Kell, hogy legyen egy távolabbi víziónk is magunkról, de az első a jelen."


SUB-ZERO - Carpe Diem

 


A HAZUGSÁG ELLEN

"A bőgősünk Robi hozta ezt a szöveget és az alap zenei témát még a TV-székházas balhé után. Nem tudom, hogy ott volt-e, vagy csak megihlette a történet. Ez lett az első kész számunk. A riff kellően súlyos, és a gondolat is az: nem szabad az embereknek hazudni.

Persze naiv dolog lenne azt feltételezni, hogy csak akkor hazudtak, sőt legalább akkor bevallották magukról, még ha nem is az volt a céljuk. Én abból indulok ki, hogy sokan sokszor hazudnak. Nekem egy valaki csak egyszer tud, utána semlegesebbé válik, mint a levegő. Küzdök a hazugság ellen."SZERENCSEVADÁSZ

"Ez a dal is elég korán elkészült, valahogy akkoriban sorra tudtuk írni a jó számokat, mindenki tele volt lendülettel. Konkrétan egy valakiről írtam, de persze nem árulhatom el, hogy kiről, mert nem lenne rá büszke. Egyébként minden szövegemnek megvan a konkrét ihlető személye, vagy története, helyszíne stb. Idegesített a nagy duma, közben meg egy sima kis lúzer volt, aki mindig többet akart, mint amit valaha is elérhet. De sokan vannak ezzel így..."


SUB-ZERO - Szerencsevadász
 

 

ÉRDEKEMBER

"Szintén konkrét pillanat, szintén konkrét valaki. Valaki, aki a saját önzősége miatt majdnem nagyon sokat ártott nekem anélkül, hogy ezt esetleg felfogta volna. Rengeteg érdekember van köztünk. A jobbakról szerencsére látszik előre, ezért óvatosak vagyunk. A rosszabbaktól viszont mentsen meg az ég!"EGY KICSIT CSAK

"Szerelmes voltam, és egy nyári délután stoppoltam hazafelé. Egyszerűen csak a csajra tudtam gondolni gyaloglás közben. De ma is előttem van a domb, amin felmentem, az illatok, a hangok, a teljes környezet. A refrén később íródott, akkor meg ki voltam akadva ugyanerre a csajra. De azt hiszem, hogy minden kapcsolat ilyen. Szerencsére még tart… és fontos, hogy legyen valaki, akihez ennyire mélyen kötődik az ember. Mindenkinek ilyen jellegű kapcsolatban kéne élnie."LASSÍTVA NÉZHETNÉNK


"Egy nagyon kínos szituációba kerültem egy nagyon jó barátommal - talán a legjobbal, de ilyet nem írok, mert a többi legjobb megsértődik... Fennállt a veszélye annak, hogy vége a barátságnak egy olyan dolog miatt, amiről én nem tehettem, és talán nagyon ő sem, vagy csak áttételesen. Mondani sem kell, nő is volt a dologban!

A hibákat kerestem magamban, és örültem volna, ha másképp történik minden. A dal személyes kedvencem, főleg a középtempós Queensryche hatás miatt. Tomival egyébként hihetetlenül kiegészítjük egymást, mert vagy ő érez rá a mondanivalómra, és tesz alá valami jó zenét, vagy én érzek rá az övére, és írok rá valami jó szöveget meg éneket, de a kettő minden esetben szinergikus."


SUB-ZERO - Menekülj

 


MENEKÜLJ!

"Több régi dalszövegből állt össze, és a foszlányai kész voltak már a '90-es években. Álmomból ébredtem fel, teljes kómában, pedig nem ittam annyit)... Egyszerűen leírtam pár sort, majd visszaaludtam. De olyan is a szám vége, amit tisztán szerintem nem lehet megírni. Másnap reggel teljesen újnak hatott, amikor elolvastam. A legmélyebb mondanivalójú darabunk.

A 'széttépnek' motívum egy régi szerelem, amit akkor valóban külső körülmények tettek lehetetlenné. Arra emlékszem, hogy amikor legelőször játszottuk koncerten - ugyanígy volt már, nem írtunk át benne semmit -, rögtön nagy hatással volt a közönségre. Volt egy arc, aki a buli után odajött, és kiemelte, hogy mennyire eltaláltuk ezt a számot."
  


A FAL TÚLOLDALÁN

"Tomi lehozta a Carpe Diem zenei témáját. Én elsőre ezt a szöveget írtam meg rá, de neki nem tetszett. Pont máshova képzelte a verzét meg a refrént. Nekem meg a Carpe Diem változat nem tetszett, mert arra a szövegre - már rég kész volt - valami más zenét gondoltam. Végül, évek múlva igazság született azzal, hogy elkészült 'A fal túloldalán' változat is.

Tomi vette észre, hogy az addigi szövegek valami egységes gondolatvilágot mutatnak - persze, hiszen én írtam őket! (nevet) Azaz jó lenne keretbe foglalni és egységesen tálalni. Így lett egy sztori kitalálva az egész köré, meglett a sorrend és az összekötő szövegek. És így készült 'A fal túloldalán' is, ami nyíltan kimondja, hogy bármennyire is nem tetszik ez a mai világ, egy felső hatalomnak, ami a pénz körül csoportosul, pontosan ez az érdeke. Az, hogy az emberek otthon üljenek, ellenséget és vetélytársat lássanak egymásban, nagyravágyóak legyenek, de legfőképp elég buták ahhoz, hogy ezt az érdeket, mint összeesküvés elméletet ne fogják fel.

Létezik ma már számtalan irodalom és fórum, ami ezeket a témákat taglalja. Én is úgy gondolom, hogy a butítás módszeres és direkt, miközben elmesélik, hogy mennyire fontos, hogy mindenki okos, szép, egészséges, és életrevaló legyen. Közben egyszerűen vásárolni és fizetni tudó robotokra van szükség, a 'rendszer rabszolgáira'."


sub-zero.hu

Sub-Zero a Facebookon
 

Hozzászólások

[010925]
horvathfefe
Gratulálok fiúk a lemezhez! Nekem nagyon tetszik.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
THE DEAD DAISIES - Új dal és klip Glenn Hughes-éktól: Holy Ground (Shake The Memory)
2020. december 4. (péntek) 15:19

Az még tavaly nyár végén lett hivatalos, hogy a The Dead Daisies-ből távozott John Corabi énekes (ex-Mötley Crüe, ex-The Scream) és a basszusgitáros Marco Mendoza, a helyüket pedig a legendás énekes/basszer, Glenn Hughes (Trapeze, Deep Purple, Black Sabbath stb.) vette át. A Glenn Hughes-zal elkészült új album, a Holy Ground január 22-én jön majd ki a Spinefarmnál, és ha minden igaz, februárban nálunk is bemutatják az új anyagot. A koncert a Barba Negrában lesz február 16-án. A Holy Ground album legfrissebb előzetes dala a Holy Ground (Shake The Memory), amelyhez egy klip is született.   www.facebook.com/TheDeadDaisies A koncert Facebook oldala "A Rock Hangjával az élen koncertezik jövőre a Dead Daises Újabb fejezetéhez érkezett a Dead Daisies története, ami a korábbiaknál is kalandosabb éveket ígér. Az Ausztráliából indult rockzenekar ugyanis felfrissült tagsággal, egy új lemezzel és vadiúj...

IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is
IRON SAVIOR - Az új album, és mellé egy friss klip is

Skycrest címmel egy új stúdióalbummal jelentkezett a power metalos hamburgi Iron Savior, Kai Hansen egykori csapata. A Piet Sielck énekes/gitáros vezette banda legutóbbi lemeze a...

GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm
GROWN - A Clawfinger gitárosának új projektje, klippel az első dal: Stay Calm

A Clawfinger gitárosa, Bård Torstensen egy új projektet hozott létre Harald Dose énekessel, a GrowN első dala a Stay Calm címet viseli, és egy klip is született hozzá. Ismerkedj meg vele!...

ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise
ANNEKE VAN GIERSBERGEN - Videoklippel a februári szólóalbum első dala: My Promise

The Darkest Skies Are The Brightest címmel egy személyes hangulatú szólólemezzel jelentkezik 2021. február 26-án az egykori The Gathering énekesnő, Anneke Van Giersbergen. A 11 dalos album...

ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android
ORDEN OGAN - Dalpremier a márciusi albumról: Heart Of The Android

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, nemrég azonban egy még újabb kiadási...

HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló
HÉTKÖZNAPI CSALÓDÁSOK - "Sírva vigadunk József Attilával...", új klip született: Dúdoló

Csókol Attila címmel jelent meg a hónap elején a Hétköznapi Csalódások új albuma - József Attila versek megzenésítésével. A friss klipjük a Dúdoló dalhoz született meg. "Itt az...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS