SUB-ZERO - Saját szavaikkal a Megszólalok album

A budapesti csapat debütáló albuma az októberi HammerWorld egyik CD-melléklete

2012. október 24. (szerda) 18:58

A Steve Harris címlapos októberi Hammerworld magazin egyik extra CD-mellékleteként jelent meg a '80-as évek szellemiségében zenélő budapesti Sub-Zero debütáló nagylemeze, a Megszólalok. Az albumról ezt írta Cselő a kritikájában: "A Sub-Zero egy nosztalgikus érzéseket idéző, szerethető anyagot hozott össze, mégpedig egyszerű, könnyen érthető eszközökkel. Tisztelet nekik, amiért nem félnek múltat idézni és így emelik magasra a metal zászlaját!"

 


SUB-ZERO (b-j):
Wilhelm Tibor énekes
Kis Róbert basszusgitáros
Gáspár Henrik dobos
Pál Endre gitáros
Mitró Tamás gitáros


 

A közös zenekari kedvencek között az Acceptet, a Queensryche-ot, a Black Sabbath-ot, Dio-t, a Judas Priestet, a Whitesnake-et, Ozzyt felsoroló Sub-Zero frontemberét, Wilhelm Tibort kértük fel arra, hogy a saját szavaival mutassa be a Megszólalok lemez dalait.

Az album nótáit
a zenekar honlapján is meghallgathatod.
 


MEGSZÓLALOK

"A Rock and Rollról számot írni közhely. Minden bandának van már ilyesmije, akad, akinek több tíz is. Ennek ellenére valahogy jött ez a dal. Jó volt az alap riff, amit Tomi hozott, lüktetett a szám, és úgy gondoltam, hogy kell nekünk is egy himnikus gondolat a Zenéről. Tartozunk neki ennyivel. A közönség hamar megszerette, és lelkesen éneklik is velünk a bulikon.

Még egy emlékkép ugrik be róla: amikor összeraktuk, épp torokgyulladásom volt, be voltam rekedve, ezért középfekvésű lett az énektémája. Ha nem így van, biztos valami magas hangos dolog sül el, így viszont…"TE KÉPES VAGY?

"Ez a dal a lemezünk első társadalomkritikája. Meggyőződésünk, hogy ha ugyanezzel a zenével előálltunk volna 20-30 évvel ezelőtt, akkor lényegesen nagyobb tömeghez tudtunk volna eljutni vele. De más idők járnak, és az emberek tespedtebbek. Megszokták a semmittevést, az otthon ülést a TV vagy a számítógép előtt. Eltávolodtak egymástól, ellustultak, de persze az irigység, a másokra mutogatás és a panaszkodás örök. (Majd az album végén kiderül, hogy ennek oka és magyarázata is van.)"HAJNALI UTAZÁS

"Valóban hajnalodott, amikor a Béke tér mellett józanodva vártam az éjszakait. Pontosan azt írtam le, amit akkor gondoltam. A kedvencem az 'ázott parkok' kép, ez nagyon jól tükrözi az akkori hangulatomat, a magányt, a tanácstalanságot, az útkeresést. Egyike az elsők között elkészült dalainknak, emiatt igazán kedves számomra."CARPE DIEM

"A kórházból jöttem haza, akkor láttam utoljára valakit. Nem volt biztos, hogy el fog menni, de sajnos… Nagyra tartottam, hogy mennyire erősen küzd, és meg akar gyógyulni. Zavart, hogy nem segíthettem rajta. Számtalan hirtelen és értelmetlen halállal találkoztam azóta is, és határozottan azt gondolom, hogy ha valamire van lehetőség ma, vagy holnap, akkor azt éljük meg addig, amíg tudjuk, mert holnapután, vagy később már lehet, hogy nem lesz rá alkalom.

A legtöbb ember a jövőben akar élni. Mindent akkor akar, amikor majd felnő, vagy elvégzi a sulit, vagy amikor megnőnek a gyerekek, vagy nyugdíjas lesz… Nem! Egyáltalán nem biztos, hogy akkor még lehet… Persze ez nem jelenti azt, hogy el kell égetnünk a jövőnket. Kell, hogy legyen egy távolabbi víziónk is magunkról, de az első a jelen."


SUB-ZERO - Carpe Diem

 


A HAZUGSÁG ELLEN

"A bőgősünk Robi hozta ezt a szöveget és az alap zenei témát még a TV-székházas balhé után. Nem tudom, hogy ott volt-e, vagy csak megihlette a történet. Ez lett az első kész számunk. A riff kellően súlyos, és a gondolat is az: nem szabad az embereknek hazudni.

Persze naiv dolog lenne azt feltételezni, hogy csak akkor hazudtak, sőt legalább akkor bevallották magukról, még ha nem is az volt a céljuk. Én abból indulok ki, hogy sokan sokszor hazudnak. Nekem egy valaki csak egyszer tud, utána semlegesebbé válik, mint a levegő. Küzdök a hazugság ellen."SZERENCSEVADÁSZ

"Ez a dal is elég korán elkészült, valahogy akkoriban sorra tudtuk írni a jó számokat, mindenki tele volt lendülettel. Konkrétan egy valakiről írtam, de persze nem árulhatom el, hogy kiről, mert nem lenne rá büszke. Egyébként minden szövegemnek megvan a konkrét ihlető személye, vagy története, helyszíne stb. Idegesített a nagy duma, közben meg egy sima kis lúzer volt, aki mindig többet akart, mint amit valaha is elérhet. De sokan vannak ezzel így..."


SUB-ZERO - Szerencsevadász
 

 

ÉRDEKEMBER

"Szintén konkrét pillanat, szintén konkrét valaki. Valaki, aki a saját önzősége miatt majdnem nagyon sokat ártott nekem anélkül, hogy ezt esetleg felfogta volna. Rengeteg érdekember van köztünk. A jobbakról szerencsére látszik előre, ezért óvatosak vagyunk. A rosszabbaktól viszont mentsen meg az ég!"EGY KICSIT CSAK

"Szerelmes voltam, és egy nyári délután stoppoltam hazafelé. Egyszerűen csak a csajra tudtam gondolni gyaloglás közben. De ma is előttem van a domb, amin felmentem, az illatok, a hangok, a teljes környezet. A refrén később íródott, akkor meg ki voltam akadva ugyanerre a csajra. De azt hiszem, hogy minden kapcsolat ilyen. Szerencsére még tart… és fontos, hogy legyen valaki, akihez ennyire mélyen kötődik az ember. Mindenkinek ilyen jellegű kapcsolatban kéne élnie."LASSÍTVA NÉZHETNÉNK


"Egy nagyon kínos szituációba kerültem egy nagyon jó barátommal - talán a legjobbal, de ilyet nem írok, mert a többi legjobb megsértődik... Fennállt a veszélye annak, hogy vége a barátságnak egy olyan dolog miatt, amiről én nem tehettem, és talán nagyon ő sem, vagy csak áttételesen. Mondani sem kell, nő is volt a dologban!

A hibákat kerestem magamban, és örültem volna, ha másképp történik minden. A dal személyes kedvencem, főleg a középtempós Queensryche hatás miatt. Tomival egyébként hihetetlenül kiegészítjük egymást, mert vagy ő érez rá a mondanivalómra, és tesz alá valami jó zenét, vagy én érzek rá az övére, és írok rá valami jó szöveget meg éneket, de a kettő minden esetben szinergikus."


SUB-ZERO - Menekülj

 


MENEKÜLJ!

"Több régi dalszövegből állt össze, és a foszlányai kész voltak már a '90-es években. Álmomból ébredtem fel, teljes kómában, pedig nem ittam annyit)... Egyszerűen leírtam pár sort, majd visszaaludtam. De olyan is a szám vége, amit tisztán szerintem nem lehet megírni. Másnap reggel teljesen újnak hatott, amikor elolvastam. A legmélyebb mondanivalójú darabunk.

A 'széttépnek' motívum egy régi szerelem, amit akkor valóban külső körülmények tettek lehetetlenné. Arra emlékszem, hogy amikor legelőször játszottuk koncerten - ugyanígy volt már, nem írtunk át benne semmit -, rögtön nagy hatással volt a közönségre. Volt egy arc, aki a buli után odajött, és kiemelte, hogy mennyire eltaláltuk ezt a számot."
  


A FAL TÚLOLDALÁN

"Tomi lehozta a Carpe Diem zenei témáját. Én elsőre ezt a szöveget írtam meg rá, de neki nem tetszett. Pont máshova képzelte a verzét meg a refrént. Nekem meg a Carpe Diem változat nem tetszett, mert arra a szövegre - már rég kész volt - valami más zenét gondoltam. Végül, évek múlva igazság született azzal, hogy elkészült 'A fal túloldalán' változat is.

Tomi vette észre, hogy az addigi szövegek valami egységes gondolatvilágot mutatnak - persze, hiszen én írtam őket! (nevet) Azaz jó lenne keretbe foglalni és egységesen tálalni. Így lett egy sztori kitalálva az egész köré, meglett a sorrend és az összekötő szövegek. És így készült 'A fal túloldalán' is, ami nyíltan kimondja, hogy bármennyire is nem tetszik ez a mai világ, egy felső hatalomnak, ami a pénz körül csoportosul, pontosan ez az érdeke. Az, hogy az emberek otthon üljenek, ellenséget és vetélytársat lássanak egymásban, nagyravágyóak legyenek, de legfőképp elég buták ahhoz, hogy ezt az érdeket, mint összeesküvés elméletet ne fogják fel.

Létezik ma már számtalan irodalom és fórum, ami ezeket a témákat taglalja. Én is úgy gondolom, hogy a butítás módszeres és direkt, miközben elmesélik, hogy mennyire fontos, hogy mindenki okos, szép, egészséges, és életrevaló legyen. Közben egyszerűen vásárolni és fizetni tudó robotokra van szükség, a 'rendszer rabszolgáira'."


sub-zero.hu

Sub-Zero a Facebookon
 

Hozzászólások

[010925]
horvathfefe
Gratulálok fiúk a lemezhez! Nekem nagyon tetszik.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
NAGAARUM - Elkészült a Covid Diaries lemez limitált CD-verziója is
2020. augusztus 3. (hétfő) 19:05

Még májusban jött ki az új Nagaarum lemez, a Covid Diaries, a CD-verzió pedig pár napja látott napvilágot. Ez a projekt tizenkilencedik hanganyaga, sorlemezként pedig a tizenhetedik. "Egy hosszabb szervező és átszervező munka eredményeként végül megjelent a koronavírus járvány generálta rendkívüli közrend alatt komponált lemez fizikai változata. Az NGC Prod és az Aesthetic Death közös kiadványaként 300 darabra limitáltan érhető immár el a digisleeve CD. Az első 44 darabhoz jár egy hatoldalas leporelló, ami az eredeti magyar szövegeket tartalmazza - ezt nevezhetjük die-hard verziónak." 'Utólag visszatekintve, azért is érdekes számomra a lemez, mert hazánkat lényegében elkerülte a járvány. Érdekes figyelni a különböző emberek véleményét az okokról, az idejében meghozott intézkedésekről, vagy a mások által emlegetett elhazudott adatokról, a lakosság fegyelméről, vagy hogy ez az egész csak egy átverés,...

DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz
DEEP PURPLE - Pénteken jön az új album, ilyen lesz

Eredetileg úgy volt, hogy június 21-én jelenik meg az új Deep Purple album, a Whoosh!, április elején azonban bejelentette a legendás hard rock csapat, hogy a lemez csak augusztus 7-én jön...

INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen
INCANTATION - Klippel a nyár végi album harmadik előzetes dala: Entrails Of The Hag Queen

Sect Of Vile Divinities címmel augusztus 21-én jelenik meg az 1989 óta aktív amerikai death metal brigád Incantation tizenegyedik albuma, a 2017-es Profane Nexus lemez folytatása. Az...

KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods
KALT VINDUR - Új klipes dal a lengyel black metal csapattól: Eyes Ov Gods

.​.​.​And Nothing Is Endless címmel augusztus 7-én jelenik meg a black metalos lengyel Kalt Vindur második albuma, a 2017-es Delusions lemez utódja. A 2015 óta aktív csapat második...

BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből
BYPASS OF ANGER - Videoklip a debreceni csapattól: Pokol az Édenből

Pokol az Édenből címmel júniusban jelent meg a Beholder tagokból 2016 végén alakult debreceni Bypass Of Anger bemutatkozó EP-je, a címadó dalhoz pedig most egy hivatalos klip is...

ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita
ANTI-MORTEM - Hat év után feltámadt a southern metal csapat, az első új dal: Old Wishita

Hat év után új felállásban éledt fel az oklahomai southern metalos Anti-Mortem, az Old Washita című első friss dalukkal máris megismerkedhetsz. A banda 2014-ben adta ki első és eddig...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS