ÉLŐ FÉM - Metal Támadás Aradon

2012. október 20. - Arad, Club Nerv - Krow, Sin Of God, Vermilion

2012. október 22. (hétfő) 10:56

A brazil Krow és a szegedi Sin Of God a hetedik Metal Attack Fest keretében lépett fel Aradon, és aki ismeri egy kicsit az erdélyi - általában, a romániai - metal színteret, az tudja, hogy ez egy óriási eredmény. Már nem annyira a Krow és a Sin Of God fellépése, hanem az a tény, hogy egy death/black fesztivált sikerült már hétszer is megrendezni. Respekt a szervezőknek!

Mondjuk, a Metal Attack Fest VII-ből végül nem lett egy kimondott fesztivál, az Indefiance ugyanis az énekesnő Vera betegsége miatt lemondta a koncertet, a mindenki előtt tökéletesen ismeretlen Fingernails meg elveszett valahol Nagybánya és Arad között. Én nem nagyon bántam a dolgot, ami azt illeti, mert Indefiance koncerten voltam már sokszor, meg aztán öt death metal banda kicsit sok is nekem egyhuzamban. A minifesztivált az aradi death metal együttesek legfiatalabbika, a Vermilion nyitotta.

Ahhoz képest, hogy ez csak a második koncertjük volt (ha jól értettem), nem lehetett rájuk panasz. Szép dolog látni, hogy még a legszarabb gazdasági helyzet sem veszi el a metalszívű fiatalok kedvét a zenéléstől, a zenekar alapítástól. Egy rakás kitartással – meg egy második gitáros beszervezésével – még a Vermilionból is lehet valami.

A Sin Of God tehát Szegedről érkezett, és bár ebben a felállásban ők sem régóta nyomják, kb. tizenötször profibban zenéltek, mint a Vermilion. Ez nem csak az előadott számok minőségére volt érvényes, hanem általában a megjelenésükre is. Sin Of Godék a színpad elé csalogatták az asztaloknál söröző lustább rockereket is, és még egy moshpit-szerűséget is sikerült életre hívniuk. Ez különben nagyon hamar elhalt, pedig a 17-18 év átlag életkorú közönség igazán bírhatta volna tovább szuflával. Én általában ki szoktam maradni az ilyesmiből, most meg egy enyhén illuminált állapotban lévő barátomat igyekeztem visszafogni, aki Vörös Ferenc basszusgitáros láttán 'né’má’, itt van James Hetfield!' kurjantások kíséretében próbálta volna megrohamozni a színpadot.

Szóval, a Sin Of God egy nagyon élvezhető koncertet adott. Nagy lelkesedésemben még a Limbus CD-jüket is megvettem - bár ez állítólag hivatalosan még meg sem jelent. Annak ellenére, hogy elég komplex módon közelítenek a death metalhoz – a Krowhoz képest például mindenképpen – még első hallásra is követhetőek voltak a szerzemények. Azóta meghallgattam párszor az albumot is, és mondhatom, hogy a CD-ről is ugyanolyan gyilkos módon jönnek le a dalok, mint a színpadról. Ha jól emlékszem a Seeds Ov Death And Pain (vagy Streets Of Death And Pain, ahogy én értettem szombaton este) zárta a koncertjüket, és ez tényleg a Limbus egyik legjobb nótája.

A Krow egy brazil deathrash banda, és az ilyesmit ugye már elvből is szeretjük. Tudniillik a Sepultura miatt. A Krow zenéje nem is áll nagyon távol a Schizophrenia/Beneath érás Sepulturáétól. Vagy a régi Slayertől. Az egyik dalukból ki is kandikált a Raining Blood, de konkrétan meg nem tudnám mondani, melyikből. Guilherme Miranda énekes egy kicsit úgy is néz ki, mint egy fiatal Araya. Ami meg a Seput illeti, a March Of Vendetta daluk egy leegyszerűsített Kaiowas, de hát brazil együttesnek megbocsátjuk az ilyesmit, nem igaz? Sőt, a hagyományápolás jeleként könyveljük el.

A Traces Of The Trade CD-jük belső borítóján amúgy az áll, hogy Triangulo satanico mineiro, ami nem igazán tudom mit jelent, szerintem azt, hogy „a bányászok sátánista háromszöge”, bár ez valószínűleg nem igaz. Tény, hogy ijesztően hangzik. Úgy hallottam, hogy a Krow elég népszerű Brazíliában, de ott a K-betűs death/thrash bandáknak általában jól megy (lásd még Korzus, Krisiun stb.). Mirandáék most épp a Traces Of The Trade, a második Krow lemez promotálása céljából utazgatnak Európában, október 23-án például a Dürer Kertben játszanak majd a holland death metal intézmény Sinister vendégeként.

A fent említett albumot kivételesen ismertem már a koncert előtt is, tetszett is, de azt azért nem mondhatnám, hogy elájultam volna tőle. Nem valami változatos, ám annál pusztítóbb a Krow zenéje, és amikor az ember másra sem vágyik, mint hogy a zene segítségével kapargassa le az agyáról a napközben rárakódott szocio-politikai kutyaszart, a Traces pont a megfelelő hallgatnivaló. Mindenesetre Krowék élőben még saját magukhoz képest is brutálisak. Valami abszolút apokaliptikus hangzást produkáltak. Néha felismertem a dalokat (Outbreak Of A Maniac, Framework Of Violence, Slaughter Of The Gods stb.), néha nem, de nem is ez a lényeg. A címeket is csak az elbűvölő csengésük miatt írtam le. A koncertet különben a Contempt For You-val fejezték be, ami állítólag a legelső szám, amit a Krow annak idején lemezre vett.

Megmondom őszintén, akármilyen lehengerlő is volt a Krow produkciója, a Sin Of God csak jobban tetszett. Örömmel olvastam hát a Facebookon, hogy a csapat tagjai szerint: „Tegnap simán az év bulija volt Aradon”.

Szünder Gábor

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SMITH / KOTZEN - Klippremier Adrian Smith-től és Richie Kotzentől
2021. január 26. (kedd) 18:04

Ismerkedj meg az Iron Maiden gitáros, Adrian Smith és a The Winery Dogs frontember, Richie Kotzen (ex-Mr. Big, ex-Poison) első közös dalához született friss klippel!. Annak már pár hónapja híre ment, hogy Adrian és Richie egy közös projekten dolgozik, de ezt sokáig sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták, decemberben azonban biztossá vált, hogy 2021-ben egy album is várható tőlük, a Taking My Chances dalt pedig még 2020 februárjában rögzítették. A Smith / Kotzen album március 26-án jelenik majd meg a BMG gondozásában. A pár napig még országszerte kapható decemberi-januári HammerWorld magazinban egy interjút is találsz Adrian Smith gitárossal.   Adrian Smith: "Szerintem Richie és én nagyon jól kiegészítjük egymást. Egy virtuóz gitáros, de kiváló a dallamérzéke is. Az érzete az egész dolognak nagyon természetes." Richie Kotzen: "A klasszikus és blues-alapú rockzene volt a közös...

MONASTERY - 12 év után új EP a zalaegerszegi bandától: Chimera
MONASTERY - 12 év után új EP a zalaegerszegi bandától: Chimera

Novemberben már jeleztük, hogy 12 év után visszatérésre készül a zalaegerszegi Monastery, most pedig az a friss hír, hogy megjelent az új minialbumuk. "Megjelent a Monastery zenekar...

EINHERJER - Norvég viking metal, klippel a második dal a februári albumról: The Blood And The Iron
EINHERJER - Norvég viking metal, klippel a második dal a februári albumról: The Blood And The Iron

North Star címmel február 26-án-én jelenik meg a Napalm kiadóhoz szerződött norvég Einherjer új stúdiólemeze, a 2018-as Norrøne Spor album utódja. Második előzetesként már itt is...

HEART HEALER - Grandiózus metal opera hét énekesnővel, itt az első dal Noorával a Battle Beastből
HEART HEALER - Grandiózus metal opera hét énekesnővel, itt az első dal Noorával a Battle Beastből

A Primal Fearből, valamint a Free Fall, a Kiske/Somerville vagy az Allen/Olzon projektekből is ismert Magnus Karlsson új projektje a Heart Healer nevet viseli, a debütáló album pedig március...

ÖNÉSÖN - Melodikus rock Tatabányáról, friss dal és klip: Kint zakatol
ÖNÉSÖN - Melodikus rock Tatabányáról, friss dal és klip: Kint zakatol

Nyárra várható a melodikus rock vonalas tatabányai ÖnésÖn zenekar első lemeze, amelynek friss előzetese a klippel kísért Kint zakatol dal. "A zenekar 1989-ben alakult Tatabányán. Ez...

CODE ORANGE - Maguk rendezték az új animációs klipjüket: Autumn And Carbine
CODE ORANGE - Maguk rendezték az új animációs klipjüket: Autumn And Carbine

Underneath címmel még tavaly tavasszal jött ki a hardcore punk/metal vonalas amerikai Code Orange negyedik albuma, amelynek Autumn And Carbine dalához most egy videoklip született. A...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS