ÉLŐ FÉM - Metal Támadás Aradon

2012. október 20. - Arad, Club Nerv - Krow, Sin Of God, Vermilion

2012. október 22. (hétfő) 10:56

A brazil Krow és a szegedi Sin Of God a hetedik Metal Attack Fest keretében lépett fel Aradon, és aki ismeri egy kicsit az erdélyi - általában, a romániai - metal színteret, az tudja, hogy ez egy óriási eredmény. Már nem annyira a Krow és a Sin Of God fellépése, hanem az a tény, hogy egy death/black fesztivált sikerült már hétszer is megrendezni. Respekt a szervezőknek!

Mondjuk, a Metal Attack Fest VII-ből végül nem lett egy kimondott fesztivál, az Indefiance ugyanis az énekesnő Vera betegsége miatt lemondta a koncertet, a mindenki előtt tökéletesen ismeretlen Fingernails meg elveszett valahol Nagybánya és Arad között. Én nem nagyon bántam a dolgot, ami azt illeti, mert Indefiance koncerten voltam már sokszor, meg aztán öt death metal banda kicsit sok is nekem egyhuzamban. A minifesztivált az aradi death metal együttesek legfiatalabbika, a Vermilion nyitotta.

Ahhoz képest, hogy ez csak a második koncertjük volt (ha jól értettem), nem lehetett rájuk panasz. Szép dolog látni, hogy még a legszarabb gazdasági helyzet sem veszi el a metalszívű fiatalok kedvét a zenéléstől, a zenekar alapítástól. Egy rakás kitartással – meg egy második gitáros beszervezésével – még a Vermilionból is lehet valami.

A Sin Of God tehát Szegedről érkezett, és bár ebben a felállásban ők sem régóta nyomják, kb. tizenötször profibban zenéltek, mint a Vermilion. Ez nem csak az előadott számok minőségére volt érvényes, hanem általában a megjelenésükre is. Sin Of Godék a színpad elé csalogatták az asztaloknál söröző lustább rockereket is, és még egy moshpit-szerűséget is sikerült életre hívniuk. Ez különben nagyon hamar elhalt, pedig a 17-18 év átlag életkorú közönség igazán bírhatta volna tovább szuflával. Én általában ki szoktam maradni az ilyesmiből, most meg egy enyhén illuminált állapotban lévő barátomat igyekeztem visszafogni, aki Vörös Ferenc basszusgitáros láttán 'né’má’, itt van James Hetfield!' kurjantások kíséretében próbálta volna megrohamozni a színpadot.

Szóval, a Sin Of God egy nagyon élvezhető koncertet adott. Nagy lelkesedésemben még a Limbus CD-jüket is megvettem - bár ez állítólag hivatalosan még meg sem jelent. Annak ellenére, hogy elég komplex módon közelítenek a death metalhoz – a Krowhoz képest például mindenképpen – még első hallásra is követhetőek voltak a szerzemények. Azóta meghallgattam párszor az albumot is, és mondhatom, hogy a CD-ről is ugyanolyan gyilkos módon jönnek le a dalok, mint a színpadról. Ha jól emlékszem a Seeds Ov Death And Pain (vagy Streets Of Death And Pain, ahogy én értettem szombaton este) zárta a koncertjüket, és ez tényleg a Limbus egyik legjobb nótája.

A Krow egy brazil deathrash banda, és az ilyesmit ugye már elvből is szeretjük. Tudniillik a Sepultura miatt. A Krow zenéje nem is áll nagyon távol a Schizophrenia/Beneath érás Sepulturáétól. Vagy a régi Slayertől. Az egyik dalukból ki is kandikált a Raining Blood, de konkrétan meg nem tudnám mondani, melyikből. Guilherme Miranda énekes egy kicsit úgy is néz ki, mint egy fiatal Araya. Ami meg a Seput illeti, a March Of Vendetta daluk egy leegyszerűsített Kaiowas, de hát brazil együttesnek megbocsátjuk az ilyesmit, nem igaz? Sőt, a hagyományápolás jeleként könyveljük el.

A Traces Of The Trade CD-jük belső borítóján amúgy az áll, hogy Triangulo satanico mineiro, ami nem igazán tudom mit jelent, szerintem azt, hogy „a bányászok sátánista háromszöge”, bár ez valószínűleg nem igaz. Tény, hogy ijesztően hangzik. Úgy hallottam, hogy a Krow elég népszerű Brazíliában, de ott a K-betűs death/thrash bandáknak általában jól megy (lásd még Korzus, Krisiun stb.). Mirandáék most épp a Traces Of The Trade, a második Krow lemez promotálása céljából utazgatnak Európában, október 23-án például a Dürer Kertben játszanak majd a holland death metal intézmény Sinister vendégeként.

A fent említett albumot kivételesen ismertem már a koncert előtt is, tetszett is, de azt azért nem mondhatnám, hogy elájultam volna tőle. Nem valami változatos, ám annál pusztítóbb a Krow zenéje, és amikor az ember másra sem vágyik, mint hogy a zene segítségével kapargassa le az agyáról a napközben rárakódott szocio-politikai kutyaszart, a Traces pont a megfelelő hallgatnivaló. Mindenesetre Krowék élőben még saját magukhoz képest is brutálisak. Valami abszolút apokaliptikus hangzást produkáltak. Néha felismertem a dalokat (Outbreak Of A Maniac, Framework Of Violence, Slaughter Of The Gods stb.), néha nem, de nem is ez a lényeg. A címeket is csak az elbűvölő csengésük miatt írtam le. A koncertet különben a Contempt For You-val fejezték be, ami állítólag a legelső szám, amit a Krow annak idején lemezre vett.

Megmondom őszintén, akármilyen lehengerlő is volt a Krow produkciója, a Sin Of God csak jobban tetszett. Örömmel olvastam hát a Facebookon, hogy a csapat tagjai szerint: „Tegnap simán az év bulija volt Aradon”.

Szünder Gábor

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
FIRSTBORNE - Friss videó Chris Adler és James Lomenzo új projektjétől: Roll The Dice
2020. augusztus 6. (csütörtök) 19:38

Még júniusban jelent meg a debütáló EP az ex-Lamb Of God dobos, Chris Adler új projektjétől, a FirstBorne-tól, a Roll The Dice dalhoz pedig most elkészült egy szöveges videó. A csapatban James Lomenzo basszusozik (ex-Megadeth, White Lion, Lynch Mob), az énekes Girish Pradhan (Girish And The Chronicles), a gitáros pedig Myrone. "A FirstBorne egy közösség. Innen senki sincs kizárva. Ez egy soundtrack mindenki számára, ezekben a sötét időkben egy pozitív jelzőfénynek szánjuk."   www.facebook.com/pg/firstborneofficial   FIRSTBORNE - Roll The Dice (szöveges videó a 2020-as FirstBorne EP-hez) FIRSTBORNE - FirstBorne EP (2020) Firstborne by Firstborne

BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again
BLACK STONE CHERRY - Október végén új album, klippel az első dal: Again

The Human Condition címmel október 30-án lát majd napvilágot a southern rocker Black Stone Cherry hetedik albuma, első előzetesként pedig máris itt van a klippel kísért Again dal. A...

CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War
CONTINOOM - Klippremier Schrott Péteréktől: Not My War

Új videoklippel jelentkezett a Schrott Péter énekes vezette Continoom gárdája. "Már a tizedik videoklipjét készítette el a fúziós, elektro-modern metalos Continoom zenekar - ezúttal...

CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide
CULT OF LILITH - Pusztító death metal Izlandról, új dal és klip: Purple Tide

Mara címmel szeptember 4-én jelenik meg a death metalos izlandi Cult Of Lilith bemutatkozó albuma, második előzetesként pedig a klippel kísért Purple Tide dalt tették közzé. A videót...

ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship
ALESTORM - Vicces videó a vicces dalhoz: Big Ship Little Ship

Május végén jelent meg az Alestorm új albuma, a Curse Of The Crystal Coconut, a Big Ship Little Ship című dalhoz pedig egy cseppet sem komoly videoklip érkezett most. Ismerkedj meg vele!...

ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki
ISENGARD - Fenriz 25 év után új szólólemezt ad ki

25 évvel a Høstmørke lemez után egy harmadik albumot ad ki az Isengard, a Darkthrone-ból jól ismert Fenriz szólóprojektje. Az 1989 óta létező Isengard két lemezt hozott ki a 90-es...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS