FEZEN - 2013-ban is rock, metal

Kovács Tóni a FEZEN Rádiónak nyilatkozott

2012. augusztus 19. (vasárnap) 13:10

Az idei FEZEN fesztivált összegző terjedelmes interjút készített a fehérvári buli mindenesével, Kovács Tónival a Fezen rádió Vasfüggöny műsora, és Tóni már a jövő évi tervekről is sok mindent elárult. A 76 perces adás linkjét megtalálod alul, de a legérdekesebb részeket itt el is olvashatod.


A 2012-es FEZEN tapasztalairól:

"Úgy gondolom, hogy az idei fesztivál mindenképpen sikeres volt. Van egy-két átfogó meglátásom, saját véleményem, ami változást fog hozni a FEZEN életébe. Ilyen a műfaji tagolás... Annak ellenére, hogy nagyon jó barátaim, akik szervezték az elektronikus programot, ez itt stílusidegen. Rá kellett jönnöm, hogy a FEZEN-t meg kell tartanunk egy ilyen vegytiszta rock, metal és alternatív fesztiválnak, ahol belefér az elektronika olyan szinten, ahogy az MR2 képviseli...

Amikor egy istentudja hány ezer eurós dj-re 80 ember táncol, az InMedión meg eldobja az agyát 300 ember egy teljesen hasonló elektronikus programra, akkor azért az ember elgondolkodik azon, hogy kell ez ide egyáltalán, vagy nem. Lehet, hogy sokkal jobban jártunk volna, ha aznap este játszik a Pál Utcai Fiúk vagy bármi, amivel el tudjuk szórakoztatni az itt lévő 6, 8, 10 ezer embert."


Machine Head - Fezen 2012 (Fűrész Zsolt)

 


A FEZEN jövőjéről:


"Szerintem rengeteg irányba tud fejlődni a FEZEN. Én sokkal inkább azt szeretném, hogy ez legyen egy kisebb létszámú, de abszolút prémium kategóriás, és kifejezetten rock- és alternatív-orientált fesztivál. Van egy csomó szervező barátom... Mondják nekem, hogy 'vedd már észre, hogy ez az egész metal nem trendi', és akkor mindig azt mondom: 'Te hülye, kinéztél? Az oké, hogy játszik a zenekarod az X színpadon, és egyébként teli van, de azt megnézted, hogy a nagyszínpad előtt négyszer annyi ember áll, mint a te bandádon, ami egyébként tényleg tök divatos és jól menő, és teltházak előtt játszó alternatív produkció?'

Én azt hiszem, hogy a FEZEN-nek kifejezetten jót tesz, hogy például a Sziget nagyjából elfordult a metaltól. Ha megnézzük az idei lineupot, van egy-két nagyon jó produkció, én is tök szívesen megnéztem volna a Kornt, de nem volt időm felmenni rá. De azt látom, hogy egyébként elfordult, mert sokkal inkább látnak rációt a hip hopban, a britpopban, bármiben, én meg ezekben nem. Vagyis látnék, ha jó üzletember lennék, de nem vagyok jó üzletember. Egyetlenegy dolgot tudok, hogy én milyen zenét szeretek, hogy milyen fesztivált akarok csinálni, és úgy gondolom, hogy ez egyre inkább működőképes.

A FEZEN-t odáig lehet elvinni, ha ugyanezen a területen marad, hogy olyan napi 12-15 ezer emberig lehet felduzzasztani. Biztos, hogy elférne napi 20 is, de akkor már hering-effektus lenne. Nem lehetne elmenni wc-re, nem lehetne odaférni a pulthoz, állandó baleset lenne, verekedés, bla-bla-bla... Ez nekem nem hiányzik... Idén pár száz fő híján 30 ezren voltak.

Van egy csomó kísérleti terv a fejemben... Még, ha nem is vagyok egy nagy funky rajongó, van egy csomó olyan produkció, mondjuk Candy Dulfertől a Tower Of Powerig, ami olyan elképesztően jó muzsika, hogy ha már valakinek van bérlete, és bemegy megnézni a külföldi produkciót... akkor mindenki rájöhet, hogy van mondjuk a Dimmu Borgiron túl is élet, meg előtte is.

És ez most nem fika, mert tök nagyra tartom azt a bandát. Nyilván nem őket hallgatom az álmatlan éjszakáimon, de talán az a legjobb megfogalmazás, hogy az élő zene meg az alkotási folyamat keretein belül maradva, igazából a FEZEN fesztiválba minden belefér. És pontosan ezért stílusidegen itt az elektronikus zene, mert mondjuk nincs benne (élő) dob, basszusgitár meg gitár."


Sabaton - Fezen 2012 (Kis Kata)Egy tervezett magyar napról:

"Idén a thrash metal műfaj dominált, ami lehet, hogy egy picit túlzás volt, de szerintem hozták a pontot, az összes banda. És itt az a lényeg, hogy Székesfehérváron van a Machine Head. Nem Magyarországon, mert olyan már volt. Nagyon jó koncertet csináltak 2009-ben a Hegyalján, amin ott is voltam... Most mindenki azt mondta, hogy ez egy nagyon jó koncert volt. A zenekar is azt írta e-mailben, hogy nagyon köszönik, nagyon tetszett nekik a színpad...

Én úgy gondolom, hogy az a FEZEN útja, hogy ha meg tudunk alkudni, akkor vissza kell hozni pár olyan magyar nagyelőadót, akik most már két éve hiányoztak, mind a FEZEN, mind a Hegyalja felhozatalából. Például ugye a Tankcsapda és a Quimby... Bár a Quimby tavaly volt, idén nem. Ami nem is feltétlenül rossz, mert én nem hiszek abban, hogy minden évben minden magyar bandát fel kell léptetni egy adott fesztiválon. Ez egy baromság!

Szeretném, ha jövőre tartanánk egy kifejezetten magyar napot, ami a székesfehérvéri lakosok elvárásai miatt mindenképpen kötelező volna. Mondjuk egy napon egy Tankcsapda, Quimby páros, mellettük meg egy csomó más magyar zenekar."


Testament - Fezen 2012 (Fűrész Zsolt)Tárgyalás alatt 2013-ra:


"Akikkel most is tárgyalunk, az az Arch Enemy, akik idén is lettek volna, de aztán úgy jöttek ki a turnédátumok, hogy Tokajba tudtak elmenni. Elképesztően jó volt amúgy... Mondjuk az a kislány, aki énekel ott, az nagyon mérges! (nevet) Egy picit fájdalmas, amikor látok egy ilyen szőke extrát és leüvölti a hajamat, de kifejezetten jó volt a koncert.

És ugye ott van még ez a Deep Purple történet, ami már egy éve kering a levegőben. Van egy ígéretünk augusztus 3-ra, szombatra... Székesfehérvár, Deep Purple koncert, ami mellé rakott magyar programmal egy nagyon erős nap tud tud lenni. De ne kiabáljuk el a dolgot, nyilván majd ha megköttetik a szerződés, onnantól vehetik az emberek biztosra. Amiket most mondok, azok tárgyalás alatt vannak, tehát még senki ne vegye fixre. De nagyon szeretnénk, ha ezt működne.

Meg van a fejemben egy csomó olyan dolog, ami ezt a dallamos power metal részt ugyanúgy kiszolgálná, mint tavaly a Rhapsody, Dragonforce, ami nagyon jól működött. Ezt kár lenne elengedni. Vagy ott volt az Edguy 2010-ben. Ott van még az Avantasia, az Epica, satöbbi... Ezek a bandák biztosan elérhető árban vannak, és ha jó nekik a jövő évi dátum, akkor érdemes őket lekötni.

A FEZEN-nek mindenképpen varázsa az, hogy olyan produkciókat hoz, amelyek nem feltételenül tucat fesztivál zenekarok. És ezt semmiképpen nem rosszindulattal mondom. Én eleve féltem attól, hogy a FEZEN-en is legyen Machine Head, mert nem akarom a Hegyalját kopizni. Szerintem a FEZEN attól FEZEN, hogy a Dream Theater játszik nálunk, meg Uriah Heep...

Egy olyan Kornt, amit mondjuk a Sziget-csoport már háromszor-négyszer felléptetett, vagy ennyi erővel mondhatnám a Prodigyt is... Nagyon nagy dolog lenne Fehérváron egy Prodigy koncert, biztos, hogy megvan a gazdasági értelme, de nincs benne kuriozitás. Én a VOLT fesztiválra akkor voltam büszke, amikor Cult koncert volt, meg Billy Idol, de egyik sem működött rendesen. Tehát ez egy nagyon érdekes dolog. Én nagyon szerettem a Faith No More-t, de ők már voltak Magyarországon, mittudomén, háromszor-négyszer. Mindig egy nálunk nagyobb fesztiválon."


Sepultura - Fezen 2012 (Fűrész Zsolt)


Ami kivitelezhetetlen:

"A jövő évnek a pikantériája mindenképpen a Deep Purple lehet. Adja Isten, hogy összejöjjön! A mai fiataloknak talán nem, de egész Fehérvárnak egyszerre fog dobbani a szíve, hogy azt a büdös életbe, hát ez mi! (nevet) De nem szeretném elveszteni a fiatalabbakat sem. Szerintem az emberek 99 százaléka széles mosollyal ment haza az idei fesztiválról, és nem azért, mert takonyrészeg volt, hanem mert jól érezte magát.

Tervezzük, hogy szeptember környékén kijövünk egy újabb közvéleménykutatással. Csak az a baj, hogy ahogy felteszed a kérdést, hogy mit szeretnél látni a FEZEN-en, az emberek nagy többsége abban a pillanatban a Metallicát meg a Rammsteint írja be, de ez ugye kivitelezhetetlen. Ezen a szinten... A FEZEN-nek kell még úgy két év, de lehet, hogy három, hogy eljusson arra a szintre, hogy megvehessen teszem azt egy Ozzy Osbourne-t. Ami töredéke mondjuk egy Metallicának. Lehetnek ilyen vágyálmaink, de az biztos, hogy ilyet 5 ezer forintos jegyekkel nem lehet megcsinálni."


A 2013-as FEZEN fesztivál időpontja: július 31 (nulladik nap) - augusztus 3.
A kedvezményes árú bérletek várhatóan december elejétől lesznek megvásárolhatók.


www.fezen.hu
 FEZEN RÁDIÓ - Interjú Kovács Tónival

 

Hozzászólások

[010734]
borneeful
És egy Five Finger Death Punch-hoz mit szólnátok?? :))
[010639]
RockerMartin
Semmi baj. :) Csak már megörültem, hogy lesz. Szívesen megnéztem volna őket, még egy U.D.O. koncerten sem voltam.
[010638]
RozsaTomi
Bocs, Bocs benéztem az UDO-t
[010636]
RockerMartin
Egy Turmion Kätilöt koncertet is megnéznék szívesen. Ők még nem is voltak itt egyszer sem.
Ha valaki nem tudná, hogy milyen, itt egy link (http://www.youtube.com/watch?v=7Iqv9ukUtDI)
[010635]
gyufa333
In Flames is simán jöhetne! :)
[010634]
RockerMartin
RozsaTomi! U.D.O. mikor lesz? Mert én nem látom sehol, hogy lenne.
[010633]
RozsaTomi
Amon, Machine Head,Cannibal, Children,Suicide,Behemoth mind volt idén.UDO, Accept most lesz.
Oké. LOG-ot megnézném szívesen megint.
Slipknot meg......Drága is lenne szerintem a feszthez, plusz néztem a hétvégi koncertet, és nem volt az igazi.
Szeretem a zenéjüket még mindig, CD-n a legnagyobbak közt vannak, de az az élő show nem nyűgözött annyira le.
Vélemény?
[010631]
RockerMartin
Airbourne, Exodus, Suicidal Angels, U.D.O., Accept, Legion Of The Damned (már nagyon rég voltak), Primal Fear, Volbeat... Na, őket nézném meg szívesen :)
[010630]
dawe02hun
Stone Sour,Slipknot,Machine Head, Amon Amarth, Cannibal Corpse, Six Feet Under, Children of Bodom,Fleshgod Apocalypse, Lamb of God, Marilyn Manson,Mudvayne, Slayer, Carnifex, Suicide Silence,Behemoth,Slayer, System of a down is nagy szó lenne !:)
[010629]
RozsaTomi
Csak a DOWN.
[010625]
PunkDyzzi95
A Children of Bodom-ötletet én is támogatnám.. :)
[010624]
adam1990
Triviumnak én is nagyon örülnék, vagy egy Children Of Bodomnak vagy egy A7X-nek. :)
[010623]
nightwica
Powerwolf, Within Temptation, Moonsorrow, Equilibrium... ? :)
[010621]
Selkath
Két "nagyot" mondanék, akik talán kivitelezhetők lennének: Trivium, Avenged Sevenfold. Még egyikük sem volt M.o.-n, Állat lenne, ha Fehérváron játszanának először! A Triviumért rabolnék/ölnék/gyilkolnék! :D Éljen a FEZEN!!!
[010620]
vtbxx
Nuclear Assault, Sodom, Obituary, Overkill, Tiamat, Samael, Winds of Plague, Old Man's Child, King Diamond, Running Wild, Orphaned Land, Toxic Holocaust, Symphony X, Carcass, Septic Flesh, Fleshgod Apocalypse, Gojira

..csak néhány ötlet akik talán megfizethetők :)
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EDDA MŰVEK - "Ami a világban most zajlik, ez a félelemre, szorongásra építő tébolyda bőven ad témát."
2020. február 24. (hétfő) 14:37

Az Edda Művek március 7-én ismét beveszi a Papp László Budapest Sportarénát, a számos különlegesség mellett a közönség egy kisebb időutazás részese is lesz, mivel a zenekar az első 20 évének sikerdalait és a sokak által rajongott 'bakancsos' korszakot is megidézi majd.  A márciusi HammerWorld magazinban az Aréna-koncert kapcsán találsz majd egy interjút Pataky Attilával, az Edda frontemberével, a beszélgetés első részét azonban már most elolvashatod.    A koncert Facebook oldala Pataky Attila egy igazi rock legenda. Az Edda Művek frontembereként a 70-es évek vége óta rocktörténelmet ír, dalai több generációnak adtak hitet, erőt és persze felejthetetlen pillanatokat a színpadok előtt. Március 7-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel a zenekar egy nagyszabású koncert keretében, amelynek a Retro címet adták. Cselő hívta fel Attilát, hogy kiderítse, mi várható a bulin...

METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori
METEORA - Jön az új album, friss klip és dal: Memento Mori

Tragedy Of Delusion címmel a HammerWorld magazin márciusi számának extra CD-mellékleteként jelenik meg a 2010-ben alakult budapesti Meteora zenekar második nagylemeze. A 2017-es Our...

MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben
MUDFIELD - Az új album és mellé egy új videoklip: Békességben

Kelet népe címmel megjelent és végig is hallgatható a szeghalmi Mudfield második albuma, a tavaly februárban kiadott Sárrét lemez folytatása. A lemez Békességben című dala egy friss...

EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától
EXHORDER - Megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LaBellától

Pár napja egy új dalt tett közzé az Exhorder, most azonban egy rossz hírrel jelentkeztek: megváltak az alapító gitárostól, Vinnie LeBellától. Egyelőre nem tudni, hogy a hamarosan...

CARCASS - Augusztusban érkezik az új album
CARCASS - Augusztusban érkezik az új album

Under The Scalpel Blade címmel egy új dallal jelentkezett még decemberben a Carcass, az pedig friss hír, hogy a 2013-as visszatérő albumuk, a Surgical Steel folytatása augusztus 7-én jön...

ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"
ALCEST - "Újra meg kellett találnom a spirituális énemet, különben becsavarodtam volna"

Ma este az A38 Hajón mutatja be októberben kiadott Spiritual Instinct című új albumát a francia Alcest, előttük pedig a szintén francia és már a hatodik magyar bulijára készülő...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS