LAMB OF GOD - Randy a letartóztatásának körülményeiről

Állig felfegyverzett kommandó várta a reptéren

2012. augusztus 12. (vasárnap) 09:57

Az öthetes prágai fogvatartása után már a Slipknot-fesztiválos fellépésekre készülő Lamb Of God frontember, Randy Blythe a prágai latartóztatásának körülményeiről így nyilatkozott a KROQ rádiónak:


"Prágában adtunk koncertet (még 2010-ben), és egy fiatal srác megsérült, kómába esett, majd egy hónap múlva elhunyt. Erre a cseh rendőrség nyomozást indított és felvette a kapcsolatot a kormányunkkal: 'Nyomozunk ez után a fickó után, feltételezhetően emberölés a vád'.

Ez egy heavy metal buli volt... Az emberek felugranak a színpadra, aztán ott őrjöngenek meg ilyenek, ez bevett dolog. Minden egyes nap ez megy. A szóban forgó fiatal srác elhagyta a színpadot és beverte a fejét, a családja pedig - jogosan - arra kérte a cseh rendőrséget, hogy indítson nyomozást.

Nem hinném, hogy a cseh rendőrségnek, de úgy általában a rendőrségnek, pontos elképzelései lennének arról, hogy milyen egy heavy metal buli, és hogy mi is folyik ott. Szóval a srác sérülésével kapcsolatban van egy sor kérdőjeles bizonyíték. Ettől függetlenül az ellenem felhozott vád emberölés."Randy a letartóztatásáról:


"Úgy tűnik, hogy a cseh rendőrség írásban felvette a kapcsolatot az amerikai Igazságügyi Minisztériummal, esetleg az FBI-jal is, azzal, hogy itt van ez a vád, és emberölés miatt nyomozás folyik a fickó ellen. A kormányunk pedig lényegében úgy válaszolt erre, hogy 'Semmi esély. Húzzatok el!'. Azt nem tudom, hogy a vádakat netán annyira megalapozatlannak tartották-e, hogy nem akartak törődni az egész üggyel. Ez rendben is van, ezt megértem. De a kormányunk engem egyáltalán nem értesített erről. Ez azért valahogy zavar az egészben.

Így aztán lekötöttünk egy újabb prágai koncertet, minden probléma nélkül, két évvel az eset után, a reptéren viszont egy spéci kommendós csapat várt, hogy amint leszállok, elvigyenek magukkal. Maszkos fickók voltak, gépfegyverekkel... Elég durva volt...

Megértem, ha a kormányunk nem akart lépni a megkeresés nyomán, mert úgy gondolták, hogy csak vesztegetnék az idejüket, de azért értesíthettek volna a dologról. Ha az adóhatóság meg tud találni, az Igazságügyi Minisztérium viszont nem, akkor az országunk bajban van...

Az első 2-3 percben teljes sokkban voltam. Csak álltam ott, ezek az emberek meg úgy néztek ki, mintha valami al-Kaidást jöttek volna elkapni. Álarcok, gépfegyverek, nagy kések, az összes ilyen cucc... Amikor leszálltunk a gépről, elvették az útleveleinket, ami elég szokatlan, de mivel állandóan úton vagyunk, tapasztaltam már ilyet... Az embereket kiutasítják vagy ilyesmi, általában ilyesmiről van szó, mert illegálisan lépték át a határt... Szóval, leszálltunk a gépről, ezek a nagydarab fickók meg ott állnak, fegyverekkel, mire elkezdtem énekelni a bőgősünknek a Kool & The Gang nótát: 'There's a party goin' on right here...', ő meg erre: 'Nem erről van szó, haver. Ez itt nem buli. Ez nem jó...' Szóval, elvittek magukkal és az már nagyon... Az már inkább kezdett ijesztő lenni, annyira szürreális volt az egész."A cseh eljárásról:


"A cseh igazságszolgáltatás másképp műkődik, mint a miénk, nagyon másképp. Már az első bírósági meghallgatáskor megkaptam az óvadék lehetőségét. Az Államokban, ha ez megtörténik, az óvadék pedig kifizetésre kerül, akkor rögtön kisétálhatsz a börtönből. Érted jön a feleséged, vagy ilyesmi, te azt mondod, hogy sajnálom, és már jössz is kifelé... A Cseh Köztársaságban ez nem egészen így megy. A bíró megítélte az óvadékot, a zenekarom összeszedte a pénzt, majd át is utalta, aztán az ügyész azt mondta, hogy ez neki nagyon nem tetszik. Azaz tiltakozást nyújtott be.

Jött a fellebbviteli bíróság, az pedig megduplázta az óvadék összegét. Ekkor már 400 ezer dollárról volt szó. Ekkor már ennyit kellett a többieknek összekaparniuk. Miután a teljes összeg átutalásra került, az ügyész ismét tiltakozott, nem tetszett neki, hogy óvadék ellenében szabadlábra kerülhetek. Így aztán még több időt kellett a börtönben töltenem, és jött egy újabb fellebbviteli tárgyalás, azután viszont már kijöhettem."Arról, hogy az amerikai kormánytól kapott-e valamifajta segítséget:

"Egyszer meglátogatott egy nő a prágai amerikai követségről. Tudomásom szerint a Pankrác börtönben én voltam az egyetlen amerikai fogvatartott. Szóval nem úgy nézett ki a dolog, hogy ott lett volna egy sor fickó, Coloradótól New Jersey-n át Texasig, vagy ilyesmi... Valójában nem igen tettek értem semmit, és emiatt sem vagyok túlságosan feldobva. Úgy értem, tisztában vagyok azzal, hogy ez egy folyamatban levő ügy, és hogy még tart a nyomozás, de az ottani igazságszolgáltatási rendszer elég zűrös."Arról, hogy a többi fogvatartott tudta-e, hogy Randy kicsoda:

"Néhányan tudták, még egy pár rajongó is volt bent. De az ilyesmi jó is lehet, meg rossz is, attól függően, hogy szeretik-e a zenédet, vagy sem."Az eljárás jelen állásáról:

"Azt még nem tudom, hogy lesz-e bírósági tárgyalás. Ez lehet Karácsony előtt, vagy után, vagy valamikor a jövő év elején. Az sem biztos, hogy a bíróság elé kerül az ügy, mert egyelőre csak a rendőrség vádolt meg, az ügyész még nem, de mint említettem, a cseh rendszer elég furán működik. Egy sor fickónak meg kell vádolnia, mielőtt a dolgok igazán beindulnak. De ha oda kell mennem, oda fogok menni."
 

Hozzászólások

[010610]
Hajassss
Ami a legnevetségesebb az egészben az a vád. Szándékos emberölés. Ezt ugye senki sem gondolja komolyan.
[010609]
gab666
Na, azért álljon meg a menet! Voltam én is jó pár metál koncerten, eleve a jegyen szerepel egy házirend, és nem hiszem, hogy benne van a "nyugodtan mássz fel a színpadra" utasítás, sőt... inkább tiltják... de ami még fontosabb, hogy színpadra mászkálások igen is vannak egy koncerten (akár stage diving miatt, vagy összeölelkezni a "példaképpel" stb), viszont erre általában vannak szekusok, akiknek az lenne a dolga, hogy ezt megakadályozzák. Én úgy gondolom, hogy a felelősség nagy része ez esetben az övék kell hogy legyen!
Valóban szörnyű, hogy meghalt valaki és egyáltalán nincs benne a pakliban, hogy meghalhatsz egy metál koncerten, de ha bárki leesik, leugrik magától, vagy lelökik egy színpadról, annak lehetnek súlyos következményei! Én úgy vagyok vele, hogy mi a fasznak ment fel (ráadásul, ahogy olvastam harmadszorra...). Mielőtt ilyen keményen ítélkeztek, azért ezekkel nem árt tisztában lenni...és én akkor is úgy gondolom, hogy nem elsősorban Randy a hibás, hanem a biztosnágiak.
[010605]
Winternight
A téma korábbi megbeszélésekor az elfogult rajongói megnyilvánulásokkal szemben próbáltam jogi oldalról megközelíteni a dolgot, figyelmen kívül hagyva, hogy ki a gyanúsított. Akkor úgy gondoltam, hogy ha van cáfolhatatlan bizonyíték arra, hogy az énekes lelökte a rajongót (nem fontos videofelvétel, elég ha vannak szemtanúk)a színpadról, akkor ülje le megérdemelt büntetését, ha pedig nincs bizonyíték, engedjék szabadon.
Ebből az interjúban viszont saját magáról egy egész műfajra próbálja tolni a felelősséget. Egy olyan műfajra, amelynek ő maga nem is része, soha nem is volt. Aki járt már életében HEAVY METAL koncerten, az tudja, hogy ez az egyik legbiztonságosabb terep a szórakozásra. Legfeljebb annyi baja lehet az embernek, hogy másnaposan ébred. Ha valaki a tömegben elesik, tíz kéz nyúl felé, hogy felsegítse. De azt is nehezen tudom elképzelni, hogy Dickinson, Halford vagy közelebbi példát hozva Paksi Endre vagy Rudán Joe a színpadról levágná az oda felmászó rajongót.
Egy egész műfajt tüntetett fel tehát most indokolatlanul rossz színben ez az énekes, és ezért bizony megérdemelné az előző hozzászólásomban említett aktust.
Több interjú is készült már ezzel az énekessel, de a béna újságírók egyike sem tette fel a legfontosabb kérdést: Randy, koncert közben lelöktél bárkit is a színpadról, vagy hazudnak azok, akik ezt állítják? Több kérdés nem kell, és válaszként a rizsa sem. Igen, vagy nem?
[010604]
horvathfefe
Ha azt hallom,hogy heavy metal,akkor nekem olyan dolgok jutnak eszembe,hogy headbang,léggitározás,magasba emelt kezek,együtt éneklés.
[010603]
hanaura
Ami biztos, látható a felvételről: a srác kéretlenül felment a színpadra, Randy pedig nagyon durván lelökte.
Utána az arc az akkor szerzett sérülésébe belehalt.

Hogy aztán ezért ki hogy vállalja a felelősséget, az egy nehéz kérdés, de hogy a fél metal világ úgy kezeli a dolgot, hogy a szegény meghurcolt ártatlan zenész, az számomra nagyon durva. Meghalt valaki.
[010602]
Tomassio
a helyzet az h senkinek fogalma nincs h mi történt. én igy nem tudok elítélni senkit
[010601]
Tomassio
a helyzet az h senkinek fogalma nincs h mi történt. én igy nem tudok elítélni senkit
[010599]
Winternight
Én attól tartok, hogy nem csak a cseh rendőrségnek, hanem Randynak sincs fogalma arról, hogy milyen egy heavy metal koncert. Ez a seggfej hardcore arc tényleg azt próbálta sugallni, hogy ha valaki elmegy egy heavy metal koncertre, akkor simán belefér, hogy olyan sérüléseket szenved, amibe belehalhat??? A színpadmászás, meg az eszetlen ugrabugrálás, lökdösődés nem elemei egy heavy metal koncertnek, ezek a jelenségek Blythe-féle punk/HC koncertekre jellemzőek, nem a metalra. Nem csak, hogy a saját felelősségét próbálja semmissé tenni, még a heavy metalba is belerúg egyet. Ezek után csak annyit kívánok neki, hogy évekre ítéljék el, és kúrják szét a seggét a börtönben.
[010598]
hanaura
Beszarás hogy a felelősségről beszélve semmi felelősséget nem vállal, és még mindig csak siránkozik.
Szuper kiábrándító.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid
2020. február 20. (csütörtök) 13:47

Ordinary Man címmel holnap jelenik meg az új Ozzy Osbourne album, a 11 nótás lemezről pedig itt az It's A Raid dal, amelyben Post Malone a vendég. Az új Ozzy album felvételei Los Angelesben zajlottak, a dalokban Andrew Watt producer gitározik, a basszusgitárt a Guns N' Roses-ból ismert Duff McKagan kezeli, dobokon pedig a Red Hot Chili Peppers-ből Chad Smith játszik.     Ozzy korábban ezt mondta a rapperként ismert Post Malone kapcsán: "Soha nem is hallottam korábban erről a srácról. Azt akarta, hogy énekeljek az egyik dalában, a Take What You Want-ban, úgyhogy ezt meg is csináltam, aztán az egyik dolog hozta a másikat. Elkezdtem dolgozni egy új lemezen Post Malone producerével, Andrew Watt-tal. Amolyan katalizátor volt ahhoz, hogy most itt legyek. Ha nincs ez a lemezkészítés, még mindig otthon lógnék, arra gondolva, hogy örökké itt fogok heverni. Piszokil hiányzott a zene. A rajongóim annyira...

CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise
CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise

Forever Black címmel április 24-én jelenik meg az epikus, doomos heavy metalt játszó, eredetileg még a 70-es évek első felében elindított kaliforniai Cirith Ungol ötödik albuma. Ez lesz...

DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre
DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre

Eredetileg tavasszal indult volna egy új turnéra az indusztriális gót/glam vonalas svéd Deathstars, de az ötödik lemezük munkálatai miatt csak ősszel kezdik a koncertezést, viszont...

PICK DOWN - Új felállás, új EP Mezőhegyesről: Hazug szavak
PICK DOWN - Új felállás, új EP Mezőhegyesről: Hazug szavak

Hazug szavak címmel elkészült és meg is hallgatható a mezőhegyesi Pick Down új EP-je. A hat nótát már az új felállású csapat rögzítette. "A mezőhegyesi székhelyű Pick Down...

BON JOVI - Dalpremier a tavaszi albumról: Limitless
BON JOVI - Dalpremier a tavaszi albumról: Limitless

Azt már november óta tudjuk, hogy tavasszal új Bon Jovi album jelenik meg, az első előzetes dalt, a klippel kísért Unbroken be is mutattuk, most pedig itt a második előzetes szám, a...

KHYMERA - Dallamrock/AOR premier Dennis Wardtól: The First Time
KHYMERA - Dallamrock/AOR premier Dennis Wardtól: The First Time

Master Of Illusions címmel március 6-án jelenik meg a dallamos rock, AOR projekt Khymera ötödik albuma, amelynek második előzeteseként már meg is hallgatható a The First Time dal. A...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS