MACHINE HEAD - Klippremier: Darkness Within!

Csütörtökön a Fezen fesztiválon lépnek fel

2012. augusztus 1. (szerda) 06:24

Máris megnézheted a FEZEN fesztiválon holnap, azaz csütörtökön este fél tizenegykor színpadra lépő Machine Head új klipjét, amit a Darkness Within dalra forgattak még május elején a Cseh Köztársaságban. 


"Még 1994-ben jártam először Prágában, amikor a Burn My Eyes lemezzel turnézva a Slayer előtt léptünk fel - mondta a klip kapcsán a frontember Robb Flynn. - Sosem fogom elfelejteni a várost. Rettentően bejött a hely. Sem korábban, sem azóta nem láttam hozzá foghatót! A barokk és gótikus építészet, a mindenfelé látható vallási szimbólumok, a Károly-híd, a St. Vitus katedrális, de még az a keleti blokk hangulat is, amivel még akkor is rendelkezett... A legkülönlegesebb és legszebb városok egyike volt, amit valaha láttam, és ma is pont ilyen.

Ugyanakkor a városnak volt egy sötét, komor arca is, amit az utcákon lehetett megtapasztalni. Burjánzott akkoriban a heroin használat, és mivel korábban ebbe magam is belekóstoltam, valamint voltak barátaim, akik nem csak belekóstoltak, ez nyilvánvaló volt előttem. De volt ebben az egészben valami, ami lenyűgözött. Mégpedig az, hogy egy ilyen gyönyörűséges, vallásos helynek is van egy sötétebb oldala. Már akkor és ott megmondtam, hogy valamikor szeretnék majd itt egy videót forgatni.

Amikor a kiadónk, a Roadrunner felvetette, hogy a Darkness Within dalhoz kéne klipet készítenünk, már volt egy nagyszabású koncepcióm. És mindez tökéletes passzolt ahhoz, hogy a Metallica előtt léphettünk fel Prágában, úgyhogy le is írtam egy elég elb...ott elképzelést a videóhoz, majd két napon keresztül gyúrtam az alapötletet, és amikor átküldtem a többieknek, az nekik is bejött. 

Egy csomó klipet kaptam más bandáktól, hogy rendezőt választhassak, és őszintén mondom, manapság kib...ottul utálom a legtöbb klipet, különösen a metal bandákét. Unalmasak, értelmetlenek, nincs bennük gondolat. A fickók zenélnek valami raktárban... Ugyanakkor volt két olyan banda, akik mindig komoly benyomást tettek rám a klipjeikkel, a Rammstein és a Behemoth. A Rammstein klipjei elmebeteg módon kreatívak, filmszerűek, és nem valami zenekari előadásra épülnek. Évek óta egyre merészebb videós koncepciókkal állnak elő, a Sonne bizarr világától az Ohne Dich sivár szomorúságáig, vagy akár a Pussy-ig, ami nagy vitákat váltott ki, de egyszerűen döbbenetes volt. Ezek az arcok tudják, hogyan kell felkelteni az érdeklődést a klipjeik iránt. Ez művészet.

És ott van a Behemoth, akik folyamatosan gyártják az elsöprő erejű klipeket. Az At Left Hand Ov God is hatalmas volt, de a Lucifer, ember, a Lucifer átírta a játékszabályokat! Emlékszem, hogy először akkor láttam, amikor a Locust klipünk egyes részeit vágtuk (amivel amúgy nagyon elégedettek voltunk). Már csak egy helyszínen kellett forgatnunk, hogy a végére érjünk. Tartottam egy kis szünetet, és akkor akadtam bele a Lucifer klipbe, amit a rendezőnkkel, Mike Sloattal együtt néztünk végig. És lerobbantotta a fejemet! Ránéztem Mike-ra és azt mondtam: 'Ez itt a klipek jövője. Nergal egy csapásra megváltoztatta a klipkészítés miértjét. Komor volt és gyönyörű, fura és menő, erotikus és gonosz, és persze totálisan elb...ott.

Az a klip inspiráló hatással volt rám, de nem olyan értelemben, hogy egy Lucifer-jellegű videót akartam volna elkészíteni. Abból a szempontból volt inspiráló, hogy kristálytisztává tette: mindazok a szabályok és kötöttségek, amiket korábban az MTV erőltetett rá a bandákra, már érvényüket vesztették. Már nincs értelme annak, hogy egy metal banda az MTV számára készítsen klipet. Az MTV már nem játszik videókat, de ha mégis, akkor nem metal klipeket adnak.

A Headbangers Ball az MTV2.com-on?! Szeretem Josét (Mangin), és óriásiak az interjúk, de ki az, aki ott nézi meg a klipeket, amikor rákattinthat a Youtube-ra, és azonnal megtalálja, amit látni akar? A zenés videók ma már az internetre készülnek, a Vimeo-ra, a Youtube-ra... Vagy a Rammstein Pussyjának esetében a YouPornra! Olyan őrült, olyan művészi, olyan bizarr vagy provokatív lehetsz, amilyen csak akarsz lenni. Nincs értelme annak, hogy egy banda a klipjében egy raktárban játsszon. Azok az idők már elmúltak. És nem is fognak visszajönni. 

Mindez ott forgott az agyamban, amikor a repüléstől holtfáradtan, hajnali háromkor megírtam a vázlatot a kliphez, ami egy őrült, megcsavart, költői, epikus, komor sztori lett, részben a dalszöveghez kapcsolva, de ugyanakkor olyan vizuális elképzelésekkel, amelyek felkavaróak, amelyek képesek kényelmetlen, zűrös érzéseket kelteni, zsigeri, radikális hangulatokat.

A forgatás hat napon át tartott a Meija Productions nevű príma cég segítségével, és magam is társrendező voltam Milan Basel és Jorge Nunez mellett. Három helyszínen is forgattunk, Prága belvárosában, egy Krashov nevű kis faluban, valamint egy remek prágai rock bárban, a Mighty Barban, amit egy Jakob nevű óriási figura vezet. De egy rövid forgatás a hírhedt csonttemplomban is folyt, Kutna Horában.

A St. Vitus katedrálisba úgy lopóztunk be reggel fél hétkor, és ki is rúgott minket onnan egy rettentően mérges, de mégis furán nyugodt pap, aki rezzenéstelen tekintettel sétált oda hozzánk és mindössze négy szót mondott, de azok vérfagyasztóan hatottak rám: 'Maguknak azonnal távozniuk kell'. A rendezőm ugyan megpróbált tiltakozni, de a pap a lelkünkbe hatolva, ugyanazzal az intenzív, ám kimért hangon megismételte a mondatot: 'Maguknak azonnal távozniuk kell'. És én kib...ottul ki is húztam onnan!

A forgatás többi része egy Prágától úgy öt órányira levő kis faluban folyt, ahol a mindenesünkkel, Pando-val egy általunk csak orosz bunkernek nevezett hotelben szálltam meg (valójában egy átalakított falusi ház volt), ami tisztára olyan volt, mintha a második világháború utáni Oroszországba kerültünk volna. Nem volt központi fűtés, fával fűtöttek, de mégis otthonos volt, a személyzet pedig nem beszélt angolul. Az ottani templomban is forgattunk, amit már vagy 100 éve nem használtak. Mindenfelé ott voltak a német feliratok, még abból az időből, amikor a németek voltak az urai ennek a vidéknek.

Kib...ott hideg volt! Három napon keresztül, napi 20 órákat forgattunk, háromórás alvással. Aztán ébredés és folytattuk a melót. Rávettem néhány helyi embert (egy csupa lányból álló lótenyésztő csapatot), hogy bérbe vehessük a lovaikat. Lóháton tették meg a csaknem négy mérföldes utat a forgatás helyszínére, és nagyon durva lovaik voltak, de a lovakat bérbe adó lányok is igazán keménykötésűek voltak.

A többiek pár nappal később csatlakoztak hozzám, és ki is tettek magukért. Dave (Dave McClain dobos) majdnem leesett a lováról, az meg később megpróbálta meg is rúgni őt! Adam (Adam Duce basszer) viszont kimondottan jó lovasnak bizonyult. A stáb is jó arcokból állt, a sminkest különösen megkedveltük. A többi szereplőt a rendezők válogatták ki, ők pedig együtt fagyoskodtak velünk, de fantasztikus munkát végeztek. Annak ellenére, hogy angolul egyikük sem beszélt egy árva szót sem. Ez egy fura, mókás és egyúttal hatalmas vállalkozás volt. Biztos vagyok benne, hogy a világ Head fanatikusai szeretni fogják a videót. Annyira büszke vagyok a végeredményre!"MACHINE HEAD - Darkness Within (a 2011-es Unto The Locust albumhoz)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
DEMONS & WIZARDS - 15 év után új album az Iced Earth és a Blind Guardian frontembereitől, végighallgatható!
2020. február 21. (péntek) 08:25

15 év után a mai napon egy új albummal jelentkezett a Blind Guardian és az Iced Earth frontembereinek közös projektje, a Demons & Wizards. Jon Schaffer és Hansi Kürsch első közös lemeze 2000-ben jelent meg (Demons & Wizards), 2005-ben jött ki a Touched By The Crimson King, a szimplán a III címet viselő friss lemezt pedig máris végighallgathatod. Jon Schaffer, az Iced Earth főnöke: "Az az érzésem, hogy valami igazán különleges anyagot sikerült összeraknunk, és persze alig várom, hogy kiderüljön, mit gondolnak róla a rajongók. Én rendkívül büszke vagyok erre a lemezre. Nem kétséges, hogy ez egy epikus méretű utazás." Hansi Kürsch, a Blind Guardian frontembere: "Egészen bizonyos, hogy ez a harmadik album a pályafutásunk csúcsa. Jól jegyezzétek meg a szavaimat... Ti is imádni fogjátok!"   www.facebook.com/demonsandwizardsofficial DEMONS & WIZARDS - III (a 2020-as album) DEMONS &...

OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man
OZZY OSBOURNE - Megjelent és végighallgatható az új album: Ordinary Man

Ordinary Man címmel megjelent és végig is hallgatható az új Ozzy Osbourne album. A 11 dalt tartalmazó új album felvételei Los Angelesben zajlottak, a dalokban Andrew Watt producer...

LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom
LUCIFER - Klipes új dal az okkult retro-rockerek márciusi lemezéről: Midnight Phantom

Lucifer III címmel március 20-án jelenik meg a Johanna Sadonis énekesnő (ex-The Oath) vezette Lucifer zenekar harmadik albuma, amelynek második előzeteseként máris itt a klippel kísért...

OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid
OZZY OSBOURNE - Holnap kijön az új album, friss dal Post Malone-nal: It's A Raid

Ordinary Man címmel holnap jelenik meg az új Ozzy Osbourne album, a 11 nótás lemezről pedig itt az It's A Raid dal, amelyben Post Malone a vendég. Az új Ozzy album felvételei Los...

CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise
CIRITH UNGOL - CSaknem 30 év után új album a kaliforniai metal úttörőktől, az első dal: Legions Arise

Forever Black címmel április 24-én jelenik meg az epikus, doomos heavy metalt játszó, eredetileg még a 70-es évek első felében elindított kaliforniai Cirith Ungol ötödik albuma. Ez lesz...

DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre
DEATHSTARS - Már egy új albummal jönnek újra Budapestre

Eredetileg tavasszal indult volna egy új turnéra az indusztriális gót/glam vonalas svéd Deathstars, de az ötödik lemezük munkálatai miatt csak ősszel kezdik a koncertezést, viszont...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS