MACHINE HEAD - Klippremier: Darkness Within!

Csütörtökön a Fezen fesztiválon lépnek fel

2012. augusztus 1. (szerda) 06:24

Máris megnézheted a FEZEN fesztiválon holnap, azaz csütörtökön este fél tizenegykor színpadra lépő Machine Head új klipjét, amit a Darkness Within dalra forgattak még május elején a Cseh Köztársaságban. 


"Még 1994-ben jártam először Prágában, amikor a Burn My Eyes lemezzel turnézva a Slayer előtt léptünk fel - mondta a klip kapcsán a frontember Robb Flynn. - Sosem fogom elfelejteni a várost. Rettentően bejött a hely. Sem korábban, sem azóta nem láttam hozzá foghatót! A barokk és gótikus építészet, a mindenfelé látható vallási szimbólumok, a Károly-híd, a St. Vitus katedrális, de még az a keleti blokk hangulat is, amivel még akkor is rendelkezett... A legkülönlegesebb és legszebb városok egyike volt, amit valaha láttam, és ma is pont ilyen.

Ugyanakkor a városnak volt egy sötét, komor arca is, amit az utcákon lehetett megtapasztalni. Burjánzott akkoriban a heroin használat, és mivel korábban ebbe magam is belekóstoltam, valamint voltak barátaim, akik nem csak belekóstoltak, ez nyilvánvaló volt előttem. De volt ebben az egészben valami, ami lenyűgözött. Mégpedig az, hogy egy ilyen gyönyörűséges, vallásos helynek is van egy sötétebb oldala. Már akkor és ott megmondtam, hogy valamikor szeretnék majd itt egy videót forgatni.

Amikor a kiadónk, a Roadrunner felvetette, hogy a Darkness Within dalhoz kéne klipet készítenünk, már volt egy nagyszabású koncepcióm. És mindez tökéletes passzolt ahhoz, hogy a Metallica előtt léphettünk fel Prágában, úgyhogy le is írtam egy elég elb...ott elképzelést a videóhoz, majd két napon keresztül gyúrtam az alapötletet, és amikor átküldtem a többieknek, az nekik is bejött. 

Egy csomó klipet kaptam más bandáktól, hogy rendezőt választhassak, és őszintén mondom, manapság kib...ottul utálom a legtöbb klipet, különösen a metal bandákét. Unalmasak, értelmetlenek, nincs bennük gondolat. A fickók zenélnek valami raktárban... Ugyanakkor volt két olyan banda, akik mindig komoly benyomást tettek rám a klipjeikkel, a Rammstein és a Behemoth. A Rammstein klipjei elmebeteg módon kreatívak, filmszerűek, és nem valami zenekari előadásra épülnek. Évek óta egyre merészebb videós koncepciókkal állnak elő, a Sonne bizarr világától az Ohne Dich sivár szomorúságáig, vagy akár a Pussy-ig, ami nagy vitákat váltott ki, de egyszerűen döbbenetes volt. Ezek az arcok tudják, hogyan kell felkelteni az érdeklődést a klipjeik iránt. Ez művészet.

És ott van a Behemoth, akik folyamatosan gyártják az elsöprő erejű klipeket. Az At Left Hand Ov God is hatalmas volt, de a Lucifer, ember, a Lucifer átírta a játékszabályokat! Emlékszem, hogy először akkor láttam, amikor a Locust klipünk egyes részeit vágtuk (amivel amúgy nagyon elégedettek voltunk). Már csak egy helyszínen kellett forgatnunk, hogy a végére érjünk. Tartottam egy kis szünetet, és akkor akadtam bele a Lucifer klipbe, amit a rendezőnkkel, Mike Sloattal együtt néztünk végig. És lerobbantotta a fejemet! Ránéztem Mike-ra és azt mondtam: 'Ez itt a klipek jövője. Nergal egy csapásra megváltoztatta a klipkészítés miértjét. Komor volt és gyönyörű, fura és menő, erotikus és gonosz, és persze totálisan elb...ott.

Az a klip inspiráló hatással volt rám, de nem olyan értelemben, hogy egy Lucifer-jellegű videót akartam volna elkészíteni. Abból a szempontból volt inspiráló, hogy kristálytisztává tette: mindazok a szabályok és kötöttségek, amiket korábban az MTV erőltetett rá a bandákra, már érvényüket vesztették. Már nincs értelme annak, hogy egy metal banda az MTV számára készítsen klipet. Az MTV már nem játszik videókat, de ha mégis, akkor nem metal klipeket adnak.

A Headbangers Ball az MTV2.com-on?! Szeretem Josét (Mangin), és óriásiak az interjúk, de ki az, aki ott nézi meg a klipeket, amikor rákattinthat a Youtube-ra, és azonnal megtalálja, amit látni akar? A zenés videók ma már az internetre készülnek, a Vimeo-ra, a Youtube-ra... Vagy a Rammstein Pussyjának esetében a YouPornra! Olyan őrült, olyan művészi, olyan bizarr vagy provokatív lehetsz, amilyen csak akarsz lenni. Nincs értelme annak, hogy egy banda a klipjében egy raktárban játsszon. Azok az idők már elmúltak. És nem is fognak visszajönni. 

Mindez ott forgott az agyamban, amikor a repüléstől holtfáradtan, hajnali háromkor megírtam a vázlatot a kliphez, ami egy őrült, megcsavart, költői, epikus, komor sztori lett, részben a dalszöveghez kapcsolva, de ugyanakkor olyan vizuális elképzelésekkel, amelyek felkavaróak, amelyek képesek kényelmetlen, zűrös érzéseket kelteni, zsigeri, radikális hangulatokat.

A forgatás hat napon át tartott a Meija Productions nevű príma cég segítségével, és magam is társrendező voltam Milan Basel és Jorge Nunez mellett. Három helyszínen is forgattunk, Prága belvárosában, egy Krashov nevű kis faluban, valamint egy remek prágai rock bárban, a Mighty Barban, amit egy Jakob nevű óriási figura vezet. De egy rövid forgatás a hírhedt csonttemplomban is folyt, Kutna Horában.

A St. Vitus katedrálisba úgy lopóztunk be reggel fél hétkor, és ki is rúgott minket onnan egy rettentően mérges, de mégis furán nyugodt pap, aki rezzenéstelen tekintettel sétált oda hozzánk és mindössze négy szót mondott, de azok vérfagyasztóan hatottak rám: 'Maguknak azonnal távozniuk kell'. A rendezőm ugyan megpróbált tiltakozni, de a pap a lelkünkbe hatolva, ugyanazzal az intenzív, ám kimért hangon megismételte a mondatot: 'Maguknak azonnal távozniuk kell'. És én kib...ottul ki is húztam onnan!

A forgatás többi része egy Prágától úgy öt órányira levő kis faluban folyt, ahol a mindenesünkkel, Pando-val egy általunk csak orosz bunkernek nevezett hotelben szálltam meg (valójában egy átalakított falusi ház volt), ami tisztára olyan volt, mintha a második világháború utáni Oroszországba kerültünk volna. Nem volt központi fűtés, fával fűtöttek, de mégis otthonos volt, a személyzet pedig nem beszélt angolul. Az ottani templomban is forgattunk, amit már vagy 100 éve nem használtak. Mindenfelé ott voltak a német feliratok, még abból az időből, amikor a németek voltak az urai ennek a vidéknek.

Kib...ott hideg volt! Három napon keresztül, napi 20 órákat forgattunk, háromórás alvással. Aztán ébredés és folytattuk a melót. Rávettem néhány helyi embert (egy csupa lányból álló lótenyésztő csapatot), hogy bérbe vehessük a lovaikat. Lóháton tették meg a csaknem négy mérföldes utat a forgatás helyszínére, és nagyon durva lovaik voltak, de a lovakat bérbe adó lányok is igazán keménykötésűek voltak.

A többiek pár nappal később csatlakoztak hozzám, és ki is tettek magukért. Dave (Dave McClain dobos) majdnem leesett a lováról, az meg később megpróbálta meg is rúgni őt! Adam (Adam Duce basszer) viszont kimondottan jó lovasnak bizonyult. A stáb is jó arcokból állt, a sminkest különösen megkedveltük. A többi szereplőt a rendezők válogatták ki, ők pedig együtt fagyoskodtak velünk, de fantasztikus munkát végeztek. Annak ellenére, hogy angolul egyikük sem beszélt egy árva szót sem. Ez egy fura, mókás és egyúttal hatalmas vállalkozás volt. Biztos vagyok benne, hogy a világ Head fanatikusai szeretni fogják a videót. Annyira büszke vagyok a végeredményre!"MACHINE HEAD - Darkness Within (a 2011-es Unto The Locust albumhoz)


 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
2019. szeptember 20. (péntek) 18:27

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás eltart egészen 2020-ig. Az októberi londoni és manchesteri koncerteket jövő márciusra tették át, és már dolgoznak azon, hogy a glasgowi és düsseldorfi koncerteknek is új dátumokat találjanak. A jövő hétre meghirdetett stockholmi koncert sem marad el, azt majd jövő nyáron pótolják. Elmarad viszont a holland koncert, és nem tudnak fellépni a mexikói és kolumbiai fesztiválokon sem. Biff Byford: "Ahogy mostanra már mindenki tudja, néhány koncertünket 2020-ra kell halasztanunk, mert szívműtétre van szükségem, és arra a jövő héten kerül majd sor. Valójában nem is tudok ennél többet mondani, egyszerűen csak sajnálom, hogy csalódást okozok mindazoknak, akik betervezték maguknak ezeket a koncerteket. Tudom, hogy a világ minden sarkából jöttek...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side
EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side

Dynamind címmel jelenik meg október 25-én a Sabine Edelsbacher énekesnő és Lanvall gitáros/billentyűs vezette Edenbridge tizedik albuma. A linzi szimfo-metal csapattól máris itt a...

GREEN DAY - Hivatalos klip az új dalhoz: Father Of All...
GREEN DAY - Hivatalos klip az új dalhoz: Father Of All...

Father Of All... címmel 2020. február 7-én jelenik meg az új Green Day album, a 2016-os Revolution Radio lemez folytatása, az új anyag első előzetes dalához, a címadó nótához pedig...

ECLIPSE - Dalpremier a svéd dallamrockerek októberi albumáról: Mary Leigh
ECLIPSE - Dalpremier a svéd dallamrockerek októberi albumáról: Mary Leigh

Paradigm címmel október 11-én jelenik meg a svéd dallamrocker Eclipse hetedik nagylemeze, a 2017-es Monumentum album folytatása, amelyről máris meghallgatható a harmadik előzetes dal, a...

AS I LAY DYING - Végighallgatható az új album: Shaped By Fire
AS I LAY DYING - Végighallgatható az új album: Shaped By Fire

A tavaly újra beindított As I Lay Dying az ősszel Európába jön, és jó hír hogy lesz a turnénak magyar állomása is. A koncert október 7-én lesz a Barba Negra klubban, Tim Lambesisék...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS