CAMPUS FESZTIVÁL - Minden, amit tudni akartál...

Szerdán indul a nulladik nap

2012. július 24. (kedd) 15:45 | utoljára módosítva: 2012. július 25. (szerda) 16:56

A mai napon, szerdán, a nulladik nappal kezdetét veszi a debreceni Nagyerdőben a Campus Fesztivál, és a nyolc színpados buli eltart majd egészen vasárnap hajnalig. A Campus a keleti régió legnagyobb nyári eseménye, és ugyan idén a finn Apocalyptica az egyik főbanda, valamint fellép a Tankcsapda, a Depresszió, a Lord, a Road, a Subscribe és még megannyi príma banda, ez azért nem egy lánccsörgető metal fesztivál.

Azt, hogy pontosan miről és kinek szól a Campus, és hogy ezen a héten miért érdemes Debrecen felé venni az irányt, a fesztivál sajtófőnökétől, Bakó Csabitól igyekeztünk megtudni, aki sok egyéb mellett a Tankcsapdánál is sajtós-mindenesként ténykedik.

Ha netán sosem voltál még a Campuson, most sok érdekes tudhatsz meg magáról a fesztiválról, de az ilyen fajsúlyos események megrendezésének, lebonyolításának hátteréről is. Emellett igyekeztünk Csabival egy kicsit körbejárni a hazai fesztiválpiac jellegzetességet is.


"A Campusról annyit kell tudni, hogy 2008-ig 7 éven keresztül a város melletti Vekeri-tónál volt a fesztivál, akkor még Vekeri-tó Fesztivál néven, az utolsó évben kereszteltünk át Campus Fesztiválra. Majd egy évvel később beköltöztettük a debreceni Nagyerdőbe. A Campus nevet azóta használjuk, utalva arra, hogy ez a rendezvény több szálon kötődik az egyetemhez. Aki még nem volt, annak gyorsan elmondom, hogy a fő helyszín a Nagyerdei Stadion, a fontosabb színpadokkal, de körülötte az erdős részen van kemping és még számos egyéb fesztivál helyszín. Ez egy elég nagy terület, 16 hektáros, hangulatos, komfortos.

Kávézók, Teraszok, a Víztoronynál ott a Pódium színpad, ahol a Dumaszínházban majd a stand uposok lépnek fel. Összesen nyolc színpad van, és mellette négy nagy sátor többek közt a civileknek, és más, ún. réteg zenei műfajoknak. A Civil Agórában érdekesség, hogy több egyetemi kar is kipakol mindenféke őrültséget, folynak például eszement fizikai kísérletek is...

Ha úgy vesszük, akkor a Campus a magyar fesztiválok sorában valahol az Efott és a Volt között helyezhető el, stílusát illetően. Fontos szempont nálunk, hogy a fesztivál a régióban legyen erős, Kelet-Magyarországon az elsők legyünk. Országos szinten pedig fokozatosan lépjünk előre."A Vekeri-tó melletti színhelyről miért költöztetek be a városba?

"Ott az utolsó év nagyon esős volt, ezer problémával, ezért is döntöttünk úgy, hogy Debrecenben jobb helyen leszünk. Ha esik is az eső, itt azért nem lesz fülig sáros az ember, továbbra is igényesen, zavartalanul tud szórakozni. Az utóbbi években a Stadiont másra nem is használták, vagyunk mi, meg a Virágkarnevál! (nevet) De lassan elkezdődik az új stadion rekonstrukció, így jövőre könnyen elképzelhető, hogy átmenetileg új helyet kell majd találnunk."A helyszín mellett a program is lényeges...

"Program szempontjából az ideit ítéljük meg az eddigi legjobbnak. Még úgy is, hogy mi azért nyilvánvalóan kisebb költségvetéssel tudunk gazdálkodni, mint néhány más fesztivál. Meg aztán nem is szeretünk elrugaszkodni a földtől. Kis lépésekkel előre, megfontoltan, nálunk ez a jelszó."Hány ember megy ki egy Campusra?

"Tavaly 50 ezren voltak, aminek nagyon örültünk. Sokan számháborúznak ilyenkor, de annak szerintem nincs értelme. Az előző évben meg 47 ezren voltak, szóval nincs ugrásszerű növekedés, de ilyesmivel nem is tevezünk."Azt lehet tudni, hogy a Campusra honnan érkezik a legtöbb fesztiválozó?

"Pontos számokat nem tudok mondani, de úgy 50 százalékban a kelet-magyarországi régióból jönnek, a határon túlról is szép számmal, valamint erős a budapesti jelenlét is. Ezt főképp a programnak tudjuk be. A Campus közönsége kulturált és bulizni vágyó, igényes, de nem sznob látogatókból áll. Bár sánta ez a párhuzam is, de egy kicsit olyan jellege van a Campusnak, mint a régi Zöld Pardonnak.

A Vekeri fesztiválokhoz képest városiasabb, összetettebb lett a program, szem előtt tartva, hogy ide azért családok is szívesen kijönnek a gyerekekkel, közel vagyunk szinte mindenhez, strand, csónakázó tó, vidámpark, állatkert. Mindent egybevéve nagyon változatos a zenei program is."Az Apocalyptica az idei húzónév, úgy gondolom.

"Már két éve is gondolkodtunk azon, hogy az Apocalyptica elég különleges ahhoz, hogy a Campuson fő- vagy kiemelt csapatként játsszon. Pont hozzánk illenek, hiszen a zenéjük nemcsak a metalosoknak szól, hanem bárki bátran megnézheti, meghallgathatja, mert különleges, amit csinálnak. Idén úgy jöttek össze a dolgok, hogy meg is tudtunk állapodni a csapattal."Van valami különleges kívánságuk a finn csellómetalosoknak?


"Igazság szerint még nem is láttam a riderjüket, de ha lett volna valami különleges igényük, arról már tudnék szerintem! (nevet) De náluk nem is számítok ilyesmire. Amikor például a Vekerin a Motörhead játszott, Lemmyéknek az volt a kérésük, hogy legyenek csajok. Úgyhogy lettek! (nevet) De előre jelezték, hogy nem pénzért mindenre kapható csajokat akarnak, hanem lányrajongókat, akikkel dumálni is tudnak. Így fogalmaztak... Úgyhogy ilyeneket kerítettünk nekik... Ja igen, meg cidert is akart Lemmy, tudod, ezt az almasört vagy almabort, amit akkor egyébként Pesten egyetlen boltban lehetett beszerezni. De azt is prezentáltuk neki."Az urbánus legenda, hogy az éjszaka folyamán még az útlevelét is sikerült aztán elhagynia?

"Ilyesmiről nem tudok, azon viszont nagyon meglepődtem akkor, hogy Lemmy csak úgy, minden kísérő nélkül indult el klotyót keresni. A hóna alatt egy 30 centi vastag könyv volt, meg egy tekercs vécépapír, és ment a dolgára. Nekem is csak az tűnt fel, ahogy jöttem befelé, hogy egy ilyen nagyapám korabeli öreg fószer slattyog el mellettem, hatalmas tekercs vécépapírral. Akkor láttam csak, hogy ez Lemmy! (nevet) Persze, rendesen eltévedt, még a könyvelőknél is járt, ahogy utóbb kiderült. A másik jó sztori, hogy a gulyásleves annyira bejött nekik, hogy még külön is csomagoltattak maguknak, hogy a szállodában is legyen mit enniük!" (nevet)Említetted a Dumaszínházat. Ez nálatok kimelt programnak számít?

"Különlegességnek inkább. Debrecenben a Dumaszínház is nagyon erős, Budapest után itt van a legnagyobb táboruk, ráadásul Hadházi Laci még debreceni is. De fellép Kiss Ádám, Kőhalmi Zoltán, Beliczai Balázs is. Ide a Campusra szívesen jönnek, mert tudják, hogy nagy az érdeklődés irántuk. Ráadásul ez az erdei miliő is más, mint a többi fesztiválon. Itt az árnyas fák között sétálhatsz, de azért egy rendes úton, aztán meg bemész a stadionba, ahol igazi fesztiválhangulat fogad, hat színpaddal. Persze, áthallás nélkül.

De a környékbeli nyugdíjas otthon lakói is kiülnek ilyenkor a székeikkel és kínálgatják vízzel a fiatalokat! (nevet) Ők is örülnek, hogy ilyenkor egy kicsit megpezsdül az élet. Persze, itt sem fenékig tejfel minden, mert korábban volt olyan, hogy már kedden feljelentettek minket, hogy hangos a fesztivál. Amikor még el sem indult a program! (nevet) Egyébként mindig a legmesszebb lakók panaszkodnak, a közvetlen környezet inkább szereti, hogy van egy kis élet ilyenkor."Általánosságban hogy látod a 2012-es magyar fesztiválhelyzetet?

"Én úgy gondolom, hogy az időjárás most kedvezett a fesztiváloknak, és az embereknek is van kedvük fesztiválokra menni. Ugyanakkor viszont van egy olyan kényszer a szervezőknél, és ezt én is általánosságban mondom, hogy kellenek a külföldi fellépők, mert különben azt mondják, hogy szar vagy, még egy kinti csapatot sem lehet itt látni. Ez viszont oda vezet, hogy sokan a magyar zenekarokon próbálják megspórolni a kinti másod-, harmadvonalas csapatok gázsiját, ami egyrészt azzal jár, hogy kevesebb magyar csapat lép fel, vagy csak bizonyos fesztiválokra mennek el játszani, másrészt meg állandóan alkudozni kényszerülnek a szervezőkkel.

Nálunk például tavaly sem volt nagy külföldi név, és idén sincs sok. Nem akarunk csak azért kiadni egy teszem azt 8 milliós gázsit, hogy valami logó felkerüljön a plakátra, aztán meg fogjuk a fejünket, hogy hol vannak az emberek. De ez is érdekes kérdés, mert tavaly például volt egy kinti fellépőnk, egy francia DJ/producer, aki elég komoly gázsit kért, viszont annyian megmozdultak rá, hogy én is csak lestem. Valahol persze szomorú, hogy jön egy ember két kistáskával, egy csomó zenekar meg küzd, pénzt fektet be a cuccba, stábot alakít ki, színpadi látványt fejt meg, mindent odatesz, ahogy kell..."Ez egyfajta korszellem, most megint ilyen időket élünk, nem?


"Igen, ez tekinthető amolyan trendnek is. De nálunk, a Campuson azért ez többnyire úgy jelenik meg, mármint ez az elektronikus vonal, hogy élő zenével van keverve. Van dobos, van fúvós... De ugyanígy nagyon feljött a hip hop is, szintén többnyire élő zenekarral. Ezt is az MR2 és a Viva tévé számlájára írom. Van is rá igény, ez világos. Van ez a kicsit alter vagyok, kicsit világzenés, meg mindent beleteszek dolog, amiből ilyen fesztiváltrend lett. Nyilván erre nekünk is oda kell figyelni.

Szerencsére van két nagyon jól tájékozott programszervezőnk, akik jól látják a hazai változásokat is, sokszor előrébb is járva másoknál. De ez ugyanígy igaz a rockra is, hiszen nálunk például a Road nagyszínpados csapat. Teljesen megérdemelten, teszem hozzá. Igaz, hogy nyitni fogják a pénteki Nagyszínpadot, de utánuk csak a Magna Cum Laude és a Tankcsapda lép fel ott. Ez azért a Road elismerését jelenti, ez nyilvánvaló. És sokan most fogják őket először látni, hallani."A klasszikus metal vagy rock csapatok azonban nálatok sem jelennek meg. Gondolok itt olyanokra, mint a Pokolgép, az Ossian vagy a Kalapács...


"Igen, ez igaz, de mi alapvetően nem metal fesztivál vagyunk, mint mondjuk a Rockmaraton, inkább arra igyekszünk gyúrni, hogy másfajta kínálatunk legyen, mint a többieknek. Persze, vannak azért kihagyhatatlan előadók is. De a régiek közül például a Lord nálunk is lesz, mert az egy nagyon jó csapat. Profik, rendkívül jó hozzáállással és megbízhatóan magas színvonalú koncertekkel. És persze az újabb generációs csapatok is fellépnek a Campuson, a The Southern Oracle, a The Grenma, de mondhatnám az olyan, másutt nem nagyon látható csapatokat is, mint a FreshFabrik vagy a Black-Out. Ők sok fesztiválról már kiszorultak, mi viszont továbbra is szeretjük őket."Vannak olyan debreceni bandák is, vagy spéci debreceni kötődésűek, akiket nem látok a Campus programban. Például ott az Omen Korival... És mi a helyzet például a Replikával, ők most léteznek egyáltalán?


"A Replikával kapcsolatban szerintem csak Csató tudna felvilágosítást adni, de Falat például fellép az új csapatával, a Chrome RT-vel. Ami meg az Oment illeti, ők egy környékbeli másik fesztivált választottak, és több más csapat is így járt. Arra azért nekünk is figyelnünk kell, hogy a fellépőket tekintve legyen egyfajta exkluzivitásunk. Egyébként a Campusnak van egy olyan vetülete is, hogy aki itt bizonyít, az az őszi/téli klubos szezonban biztosan kap valami jó lehetőséget arra, hogy egy nagyobb bulit csináljon Debrecenben. De mindenkit persze mi sem tudunk felléptetni, mert van három aktív napunk és mondjuk 2-3 olyan színpadunk, ahol rockbandák játszanak. Óhatatlan, hogy szelektálnunk kell."Látom az egyik színpad programjánál, hogy Nagy Feró is fellép. Ez Beatrice koncert lesz vagy másféle program?


"Én annyit tudok erről, hogy Feró jön valahonnan és itt is lenyom valamilyen bulit. Nem zenekaros koncert lesz, az biztos, Ez az Inmedio Cafe helyszín egyébként pont arról szól, hogy amikor vége a nagyszínpados koncerteknek, akkor is tudjanak tovább mulatni mindazok, akik még akarnak. Az inkább ilyen retró-party dolog."Volt most olyan csapat, amit szívesen láttál volna a Campuson, de valamiért nem jött össze?


"Ilyen mindig van, bár most hirtelen nem jut eszembe konkrét név. Viszont 3-4 évvel ezelőtt nagyon komoly tárgyalásban voltunk a Mötley Crüe-val, és sokáig úgy nézett ki, hogy még árban is meg tudtunk volna állapodni. Folyt egy nagyon komoly levelezés a menedzsmenttel, de aztán mégsem állt össze a kép. Az azért különleges lett volna! De ebben az esetben is az állt a háttérben, hogy nem akartunk, nem mertünk nagyot reszkírozni. Ez a 'mi lett volna, ha kategória..."A pécsi Rockmaraton kapcsán ugye tudni lehet, hogy ők az ottani önkormányzattal nem nagyon tudnak együttműködni. Nálatok mi a helyzet ezen a téren? Debrecen városa támogatja a Campust?

"Nálunk jobb a helyzet, ez kétségtelen. Nem szórnak meg minket pénzzel, de sokszor az erkölcsi támogatás is nagy segítség, meg azért a helyszínnel kapcsolatban is sokat segítenek, segítettek. Debrecen komoly beruházásokat hajt végre, stadion, villamoshálózat satöbbi... Érthető, hogy a mai gazdasági helyzetben nem a Campus Fesztiválra költik a kevés pénzt, de ugyanakkor az is érezhető, hogy fontos eseménynek, kulturális programnak tartják. Szóval van egy egészséges egyensúly, kedvező a hozzáállás.

Nyilván jó lenne, ha kapnánk 10 millió forintokat... Akkor mondjuk meghívhatnánk a Rammsteint, ami Kósa Lajos nagy kedvence, és az enyém is. De hát a dolgok nem így működnek.  Ha azt vesszük, hogy kórházak, iskolák maradjanak-e meg, vagy legyen Rammstein buli, akkor nyilván az előbbi sokkal fontosabb. Nekünk például már az is nagy segítség, ha a bürokratikus útvesztőben kapunk valami iránymutatást, támogatást.

Szerencsére vannak stabil szponzoraink, akikkel évek óta jól együtt tudunk működni. És valahol az is lényeges, hogy nem eszetlenül költünk a marketingre, a reklámra. Óvatosan, megfontolva haladunk előre."A kaja és pia árak milyenek a Campuson?


"Most fejből nem tudom sorolni, hogy mennyi lesz egy korsó sör, de a vendéglátás saját kézben van, úgyhogy nálunk nincsenek elszállt árak. Átlagos debreceni árszínvonal lesz. Ugyanez a cég üzemeltet több egyetemi vendéglátóhelyet is, tehát van tapasztalat, van rutin."A Campuson is az a kártyás fizetés működik majd, ami idén már a Hegyalján is bevezetésre került?

"Egyelőre nem. Még mi is csak figyelgetjük, hogy másutt ez hogy válik be. Van egy sor előnyös oldala, de ugyanakkor nagyon függ az infrastruktúrától. Előbb-utóbb mindenhol ez lesz, de nem szeretnénk élőben tesztelni a rendszert, ha érted mire gondolok. Annál nincs rosszabb, mint hogy porzik valakinek a gigája, van is pénze sörre, de mégsem tud hozzájutni, mert még hosszú sorokat kell végigállnia vagy arra várni, hogy egyáltalán legyen áram. Előbb forrja ki magát a rendszer."A pénteki nap főbandája a Tankcsapda lesz. Mint zenekarhoz közel álló ember, mit tudsz mondani, mi várható a koncerttől?


"Először is Sidit most lehet majd először debreceni színpadon látni, leszámítva azt a limitált közönségszámos kis bemelegítő bulit a turné legelején. Erre mindenképpen nagy az érdeklődés. Úgy gondolom, hogy a műsort is meg fogják egy kicsit variálni, és hát a színpadon is ott lesz minden, ami feltehető. Tavaly egy borzalmas eső eléggé elvette a csapat kedvét. Minden ázott, nem lehetett tudni, hogy a színpad melyik része biztonságos, később is kellett kezdeni. Most mindenkiben az van, hogy egy maximális bulit tegyenek oda, ha esik, ha fúj!"Tényleg, azt lehet tudni, hogy milyen idő várható?

"Ez szerintem olyan, mint eltalálni a lottó nyerőszámokat! (nevet) Mi is lekérünk minden adatot, figyeljük a változásokat, az előrejelzéseket, de a valóság úgyis majd a hétvégén derül ki. De én bízom egy esőtől mentes, ugyanakkor nem döglesztő időjárásban. Nyilván ez lenne az optimális."Már csak egy kérdésem maradt, egy tankcsapdás... Te hallottál már valamennyit a titkosított új dalokból?


"Nem, semmit. Azt a két dalt ismerem én is, amit mindenki. Egyébként innen légvonalban négy kilométerre stúdióznak, és nyilván sokszor is beszélünk, de én a kész anyagot szeretem hallani. Ez olyan, mint amikor várod a szülinapi ajándékodat. Tudod, hogy kapsz valamit, de egyben, az adott napon akarod megkapni. Nem akarok ilyen-olyan hangzású, félig kevert dalokat hallani, hogy aztán hozzáképzelhessem, hogy milyen lesz majd, amikor elkészül. Kíváncsi vagyok rá, nyilván, de kivárom a végét."

 

Campus Fesztivál 2012 - A program
 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS