JON LORD - A Deep Purple tagjai is gyászolnak

Nyugodjék békében!

2012. július 18. (szerda) 08:05

A legendás billentyűs, Jon Lord szerdai halálhíre megrázta a rock világát és számos muzsikus, egykori kolléga vagy munkatárs emlékezett meg a Deep Purple és a Hammond nagymesteréről. Ritchie Blackmore (ex-Deep Purple, ex-Rainbow):
"Jon nem csupán egy hatalmas muzsikus volt, de a kedvenc vacsorapartnerem is. Mindannyian mélyen le vagyunk sújtva. Tudtunk a betegségéről, de az a hír járta, hogy gyógyulófélben van, hogy sokkal jobban érzi magát. A hír abszolút megrázó volt. Jon nélkül nem létezne a Deep Purple. A szívünkben és az emlékezetünkben él tovább."


Ian Gillan (Deep Purple):
"Elképesztő karakter volt, és úgy hiszem, hogy a Deep Purple keresztapja is, akire mind hatalmas csodálattal néztünk fel. Ha a rockzenében létezett olyasmi, hogy igazi angol úriember, akkor az Jon Lord volt. Így vagy úgy, de mindannyiunkat megérintett, mindenkit, aki a zenei világban mozgott, és itt nemcsak a rajongókra gondolok, hanem a háttérben dolgozókra is.

Mindannyian tudjuk jól, hogy milyen hihetetlen tehetsége volt, milyen inspiráló tudott lenni. Órákon keresztül tudnám sorolni, hogy mi mindent kaptunk tőle. Az emlékét meg kell őriznünk, tovább kell éltetnünk, akárcsak a zenéjét."


Roger Glover (Deep Purple):
"Elképzelni sem lehet, hogy Jon elment. Együttérzésem a feleségének, Vickynek, valamint a gyerekeinek és a családjának. Óriási szomorúságot érzek, ez egy hatalmas veszteség. Mindannyiuknak erőt kívánok ezekben a nehéz pillanatokban. A zenei világ nem csupán egy fantasztikus muzsikust veszített el, de egy páratlan úriembert is. Óriás volt az életemben, egy nagyon jó barát, egy utazótárs, egy tanító, és ezt nem csupán a zenére értem, de magára az életre is. Lesújtott Jon halála."


Steve Morse (Deep Purple):

"Jon elment. Ez a hír megrázott és most nem is tudom, hogy mit tegyek, úgyhogy megpróbálok elmondani róla pár dolgot.

Jon amolyan erőmű volt a billentyűzés terén, aki számos alkalommal kapcsolta össze a rockot a klasszikus zenével. Az első ilyen alkalom a Highway Starban hallható örök klasszikus orgonaszólója volt, a következő pedig a Concerto For Group And Orcestra műve. Lehetőségem adódott ez utóbbit eljátszani a teljes zenekarral, ahogy annak idején előadták az Albert Hallban, majd komoly turnéra is vittük a darabot. Csupán pár hete annak, hogy játszhattam Jon concertójának stúdiófelvételén, és megoszthattam vele néhány szívből jövő gondolatot és szót.

Jon olyan fickó volt, aki képes volt arra, hogy az elsőre nem nyilvánvaló elképzelésekre is rábeszéljen minket, amikor már épp letettünk volna a további próbálkozásokról. Emlékszem, hogyan bátorított a stúdióban, hogy játsszam, amit csak gondolok, amikor épp egy ötletemet igyekeztem kidolgozni. Azután, hogy olyan csodás dolgokat alkotott, mint a concertója, arra is képes volt, hogy felismerje az igazán használható ötleteket a témázgatásaim során.

Mindig is fejedelmi módon, úriemberként viselkedett. Épp úgy, mint bármelyikünket, őt is fel lehetett bosszantani, de még a mérgét is csavaros, száraz humorral adta ki magából. Jobbára optimista volt, egy nagyon kellemes társaság. A humora épp nekem való volt, és gyakran viccelődtünk egymás között olyan mókás dolgokkal, mint például  hogy ha Tommy Lee feleségül venné Brenda Lee-t, akkor vajon továbbra is Brenda Lee lenne-e a neve... De az is eszembe jut, ahogy a reptéren megszólalt egy figyelemfekeltő dallamfoszlány, ő pedig azonnal hozzátette a hiányzó hangokat.

Mindannyian szeretjük azokat az embereket, akik odafigyelnek a gyermekeinkre, és Jon évekkel ezelőtt Donald kacsát utánozta az akkor öt éves fiamnak, Kevinnek, annak ellenére, hogy sietnie kellett egy buli utáni közönségtalálkozóra.

Jon visszavonult a véget nem érő Deep Purple turnéktól, de a concertóját és a saját dalait továbbra is rendszeresen előadta. Tudtam, hogy hiányzik neki a zenekar, amelynek annak idején alapítótagja volt, de nem bírta a kíméletlen turnézást. Időről-időre azért felbukkant a turnékon. Amikor a Royal Albert Hallban, a Sunflower Jamen játszottunk, előttünk zenélt Rick Wakemannel.

Később beszélgettem is vele és a feleségével, megjegyezve, hogy milyen fura érzés, hogy nem őt látom a billentyűs hangszerek mögött. Akkor abban maradtunk, hogy összehozunk majd valamit közösen. Nem sokkal később kiderült, hogy hasnyálmirigyrákja van, de mivel reményteli, pozitív hírek érkeztek felőle halála teljesen váratlanul ért. Azt hittem, hogy lesz még esélyünk közösen felvételeket készíteni, amint meggyógyul. Nos, tulajdonképpen ez összejött, bár távkapcsolat formájában, hiszen más országokban tartózkodtunk.

Ha vannak barátaid, ha van családod, és különösen ha vannak gyerekeid, ne hagyj ki egyetlen alkalmat sem, hogy mondj nekik valami különlegeset... vagy szimplán csak értékeld azt a tényt, hogy léteznek. Mert egy nap már nem fognak."


Lars Ulrich (Metallica):
"Amióta csak az apám 1973-ban elvitt a koppenhágai koncertjükre, amikor mindössze 9 éves voltam, a Deep Purple volt életem legállandóbb, legtartósabb, leginspirálóbb zenei jelensége. Többet jelentettek számomra, mint bármelyik másik csapat, és irgalmatlan nagy szerepet játszottak abban, hogy az lettem, aki ma vagyok. Így hát nyilvánvaló, hogy le vagyok sújtva, el vagyok keseredve Jon Lord halála miatt.

Mindannyian hibásak vagyunk abban, hogy könnyedén dobálózunk az olyan kifejezésekkel, hogy 'egyedi', 'párját ritkító' és 'úttörő", amikor le akarjuk írni a hőseinket és azokat az embereket, akik hatással voltak ránk, de jelen esetben nincsenek ennél megfelelőbb jelzők. Egyszerűen nem volt Jon Lordhoz fogható zenész a hard rock világban. Senki. És itt a pont.

Senki nem játszott úgy, mint ő. Senkinek nem volt olyan hangzása, mint neki. Senki nem tudott úgy zenét írni, mint ő. Senki nem volt, aki úgy nézett volna ki, mint ő. Soha egyetlen billentyűs nem volt nála kifejezőbb, kedvesebb, nem létezett nála nagyobb úriember, vagy aki kib...tul menőbb módon játszott volna. Amit csinált, az mind a sajátja volt. Ideértve természetesen az egyedi hangzását is.

Bármit is csinált azzal a Hammond orgonával, ahogy a Leslie-vel torzítva megszólaltatta, sosem hallott módon, ahogy megtámadta, ahogy dobálta, ahogy ki a franc tudja, hogy mi mindent csinált még a The Beastnek nevezett orgonájával, az semmi máshoz nem volt fogható. Sem olyanhoz, ami korábban történt, sem olyanhoz, ami utána jött. Ez ilyen egyszerű.

...Amikor 1992-ben Münchenben játszottunk a Fekete Album turnéján, Jon Lord és Ian Gillan lejött a bulinkra, és végig ott álltak a Kígyóveremben. A mennyekben voltam! A Deep Purple tagjai előtt koncertezni, az számomra mindennél többet jelentett, egy álom vált valóra. És amikor a buli után egy üzenet várt, miszerint el kellett menniük, mert várja őket a tej és a süti, valamint a másnapi stúdiózás, egyszerűen ki voltam akadva a gyönyörtől. A hőseim a Snakepitből! Nézd mama, feljutottam a világ csúcsára!

Ezzel lett teljes a kör a 9 éves kissrác számára, 1973 februárjából, a koppenhágai KB Hallenből.

Nyugodj békében, Jon és KÖSZÖNET mindenért."


Tony Iommi (Black Sabbath):
"Megrázott és elkeserített a hír. Jon nemcsak nagyszerű billentyűs és muzsikus volt, hanem egy csodálatos ember is, egy igazi gentleman. Megtiszteltetés, hogy zenélhettem vele. Egy igazi legendát veszítettünk el, de a zenéje az örökkévalóságig tovább él a szívünkben. Mély együttérzésem a családjának. R.I.P., Jon, barátom."


Livesound stáb (a magyarországi Jon Lord koncertek szervezői):
„Nagyon szomorú volt számunkra a szerdai nap, akárcsak a rajongók milliói számára. Bennünket is rettentő váratlanul ért a Mester halála. Bíztunk benne, hogy a betegsége ellenére még hosszú évekig velünk marad, s akár újra együtt is tudunk majd dolgozni. Bíztunk a csodában.

Nagyszerű ember volt, és egy pótolhatatlan zenész. Élveztük a közös munka minden percét. Minden alkalommal 3-4 napot töltött Magyarországon. Mindig a legjobbat igyekeztünk nyújtani neki és cserébe csupa jót kaptunk: érdekes sztorikat a Deep Purple és a saját múltjából, sok mosolyt, nagyszerű koncerteket.

Hét alkalommal dolgoztunk együtt. A tavalyi Gastroblues fellépése volt az utolsó a rock történelemben. Pár nappal később értesült a betegségéről, és kénytelen volt lemondani a további koncerteket. Pedig még nagy tervei voltak… Büszkék vagyunk arra, hogy sokszor dolgozhattunk vele, s hogy ő is mindig nagy örömmel tért vissza hozzánk.

Elment egy Legenda. Maradt néhány közös fénykép, autogramok, kedves emlékek...

De senki és semmi nem fogja pótolni Jon Lordot.

Nyugodj békében, Mester!”


David Coverdale (Whitesnake, ex-Deep Purple):
"Maximális öröm és élmény volt számomra, hogy ismertem őt és dolgozhattam is vele. Máris hiányzik."


Jordan Rudess (Dream Theater):

"Nagyon szomorú vagyok Jon Lord halála miatt. Inspirációt jelentett számomra!"


Geezer Butler (Black Sabbath):
"Nagy szomorúsággal értesültem Jon Lord haláláról, miután úgy küzdött a démoni rákkal. A generációm egyik hatalmas muzsikusa volt. Tony Iommi nemrég dolgozott vele, és azt mondta róla, hogy micsoda kedves fickó. Magam is találkoztam vele néhányszor, de nem adatott meg, hogy együtt is dolgozzunk. Áldásom..."


Slash:
"Szomorú ez a nap a rock'n'roll világában, Jon Lord elhunyt. A heavy metal egyik legnagyobb, legkirályabb, legsúlyosabb hangzása. Különleges volt."


Peter Baltes (Accept):
"Ahogy Ronnie James Dio az éneklés mestere volt, Jon Lord úgy volt a Hammond orgona királya... R.I.P., Jon Lord. A Deep Purple zenéjén nőttem fel. Valóban a legjobb volt... Ez egy nagyon szomorú nap a rock világában."


Joe Lynn Turner (Rainbow, Deep Purple):
"Mélységesen elszomorított Jon Lord halála. Büszke vagyok rá, hogy személyesen és profiként is ismerhettem őt, áldásnak tekintem, hogy különleges időket élhettem át vele. Egy tehetséges, igaz ember volt, egyike az eredeti nagyoknak, a szakma úriembere, aki nagyon fog hiányozni! Legőszintébb együttérzésem a családjának, a rokonainak és mindenkinek, aki átérzi, hogy korunk egyik hatalmas muzsikusát veszítettük el. R.I.P., John... Az Isten tartson a kezeiben."


Graham Bonnet (Rainbow):
"Óriási megrázkódtatást és mély szomorúságot okozott a kedves barát és hatalmas muzsikus, Jon Lord elvesztésének híre. Mókát, nevetést, bolondozást és fényt tettél hozzá minden munkádhoz a humorérzékeddel, egyéni stílusoddal pedig megváltoztattad a rock világát. Szeretetemet és legmélyebb együttérzésemet küldöm a családjának. Isten áldjon, John! Örökké a szívünkben maradsz."


Tom Morello:
"Nyugodjék békében a hatalmas Jon Lord, a Deep Purple billentyűse és sarokköve. Mennyi-mennyi hatalmas szám és az a hihetetlen hangzásod! Köszönöm."


Damon Johnson (Thin Lizzy, Brother Cane, Alice Cooper):
"Szeretet és tisztelet a legendás Jon Lordnak. Együttérzésem a családjának. Örök jelet hagyott a kortárs zenén. R.I.P."


Joe Bonamassa (Black Country Communion):
"Rettenetesen elkeserített Jon Lord halálhíre. Egyike volt a legkedvesebb és legtehetségesebb embereknek, akivel csak találkoztam. Nyugodjék békében!"


Adam Wakeman (Ozzy, Headspace):
"Nagyon szomorú ez a hír. Jon Lord egyike volt a legkomolyabb hatásaimnak, fiatalkorom egyik példaképe volt. R.I.P."


Rudy Sarzo (Ozzy, Quiet Riot, Whitesnake, Dio):
"Részvétem a családnak, a rajongóknak és a barátoknak. Köszönöm Jon, hogy része voltál életem filmzenéjének." 

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
2021. április 17. (szombat) 08:46

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki az első szólólemezét Perfectamundo címmel, majd 2018-ban jött a The Big Bad Blues, az új lemez pedig Matt Sorum dobossal (The Cult, Guns N' Roses stb.) készült, aki már 2018-tól turnézott Billy Gibbons-szal. A dalokban Austin Hanks gitáros is játszik. Ellentétben az első két szólólemezzel, ezúttal a saját dalok vannak túlsúlyban, mindössze egyetlen feldolgozás született, a Hey Baby, Que Paso, amit eredetileg 1990-ben vett lemezre a Texas Tornados. A Stackin' Bones dalban vendégként a Larkin Poe duó is hallható. Az új anyag felvételei a kaliforniai sivatagban készültek, akárcsak az első klip, amit a Joshua Tree Nemzeti Park közelében forgattak, nem messze a Palm Springs-beli Escape stúdiótól. Billy Frederick Gibbons: "A nyári hőségben pár...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom
SERJ TANKIAN - Új videó a System Of A Down énekesétől: Your Mom

Elasticity címmel egy 5 tételes EP-vel jelentkezett a múlt hónapban a System Of A Down énekese, Serj Tankian. Az EP Your Mom című dalához most egy friss szöveges videó is született....

GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom
GO AHEAD AND DIE - Animációs videóval egy friss dal Max Cavalera új csapatától: Toxic Freedom

Attól bizonyára már értesültél, hogy Max Cavalera (Soulfly, Killer Be Killed, Cavalera Conspiracy, ex-Sepultura) egy újabb projektet hozott össze Go Ahead And Die néven. A bandában...

AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem
AURORA - Májusban jön az új stúdióalbum, klippel a címadó dal: Teszt alatt a türelem

Teszt alatt a türelem címmel május 21-én jelenik meg az új Aurora album, a klippel kísért címadó dallal pedig máris megismerkedhetsz. "Elkészült az új Aurora nagylemez! A május...

FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor
FEAR FACTORY - Korhatáros videóval az első dal a júniusi albumról: Disruptor

Azt már tavaly ősz óta tudjuk, hogy kijön idén egy új Fear Factory album, a tizedik a sorban, most pedig itt az első dal a június 18-án megjelenő Aggression Continuum lemezről. Ismerkedj...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS