ENSLAVED - Szeptember végén érkezik a RIITIIR album

Nem konceptalbum, de ezúttal is van koncepció

2012. július 12. (csütörtök) 11:25

A jó húsz éve a black metal színtérről elindult, de azóta egy progos, monumentális extrém metal irányba fejlődött norvég Enslaved új albuma szeptember 28-án jön ki a Nuclear Blast gondozásában.

A csapat tizenkettedik nagylemeze RIITIIR címmel lát majd napvilágot, az albumcímről és magáról az anyagról pedig ezt mondta a gitáros/főnök Ivar Bjørnson:

"A lemez címe egy saját magunk alkotta, északiasított verziója a 'rites, rituals' kifejezéseknek. A RIITIIR egyszerűen fogalmazva annyit tesz, hogy az ember rítusai.

Ezúttal sincs időrendbe foglalt történet. Olyan struktúrákat építettünk fel most is, amelyek az egymástól független szövegeken alapulnak, amelyekkel kapcsolatban szívesebben bízzuk a hallgatókra, olvasókra, hogy hogyan értelmezik, hogyan fedezik fel őket maguknak. Ezt maximálisan rájuk hagyjuk. Ugyanakkor rendkívül izgatottak vagyunk azzal kapcsolatban, amit Truls Espedal vizuális művész megalkotott.

Soha korábban nem folyt olyan szoros, egyetértő és erőteljes együttműködés közte és Grutje (Grutle Kjellson énekes/basszer), illetve jómagam között, mint most, pedig több, mint tíz éve dolgozunk együtt. Az album koncepciója és az érzéseink nagyon betaláltak Trulsnál, épp úgy, ahogy már a kezdeti elképzelései is nagyon bejöttek nekünk."
 Truls Espedalnak ez már a hetedik Enslaved borítója, és így fogalmazott az új mű kapcsán:

"Ez már egy hagyományosnak mondható folyamat eredménye, egy olyan hagyományé, ami nálam nagyon jól működik, jó sok művészi szabadsággal. Először mindig egy e-mail vagy sms érkezik a csapattól, hogy készen állok-e a feladatra, aztán telefonon beszélek Grutle-val és Ivar-rel, majd egy héttel később személyesen is találkozunk. A telefonbeszélgetés során megkapom az albumcímet, és kapok némi infót a témával, illetve az ötleteikkel kapcsolatban, majd jön egy rövid beszélgetés a különféle szimbólumokról, vizuális elemekről, amiket meg kéne jelenítenem.

Egy héttel később már repülőre is ülök, hogy találkozzunk. Egy napot szoktunk együtt tölteni és ezalatt megbeszéljük az általam kigondolt látványötleteket, de jókat eszünk és iszunk is, és persze az új zenéket is meghallgatjuk. Mielőtt hazaindulnék, mindig megállapodunk a nap folyamán megszületett vázlatokat illetően. Aztán otthon, már a leadási határidő ismeretében, nekilátok a munkának, és mielőtt el nem készülök mindennel, nem is beszélünk újra.

A mostani volt az első alkalom, hogy mielőtt munkához láttam volna, a teljes albumot hallhattam, ráadásul a stúdiómban töltött munkaórák 90 százalékában ismétlőn hallgattam a RITTIIR lemezt. Komolyan hiszem, hogy ez nagy hatással volt mind a folyamatra, mind a végeredményre. Többé-kevésbé a zene határozta meg a festmények hangulatát..

Ezúttal az is újdonság volt, hogy akril helyett olajfestéket használtam. Valójában a fronton és a hátsó borítón látható festmények az első olajfestményeim. Ez azért is állított komoly feladat elé, mert ott volt ugye a határidő, az olaj pedig lassabban szárad, de a kigondolt vizuális elképzelésekhez ez jobban passzolt."

Az Enslaved legutóbbi nagylemeze a 2010-es Axioma Ethica Odini volt, amit az Indie Recordings gondozott.

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MONASTERY - "Én mindig is death metalt akartam játszani"
2021. április 19. (hétfő) 09:16

A HammerWorld magazin áprilisi számának egyik extra CD-melléklete a zalaegerszegi Monastery zenekar Chimera című visszatérő EP-je. A death metal banda egy igen hosszú, 12 éves pihenő után ismét aktivizálta magát, hogy megmutassa, a magyar death/thrash korántsem halott. Kovács Billy Róbert, a banda alapító dobosa beszélt az új EP születéséről és a csapat terveiről.   A zalaegerszegi Monastery még a klasszikus hősidőkben, A 80-as évek végén, egészen konkrétan 1989-ben szabadította először a világra a durva, kompromisszummentes death/thrash muzsikáját. A következő évtizedben két nagylemezt is kiadtak, hogy aztán hosszabb szünet után a 2000-es esztendők közepén jelentkezzenek csak új anyaggal. A banda pályafutását tagcserék sora kísérte, így nem csoda, hogy 2008-ban úgy döntöttek, egy időre felfüggesztik a működést. Ebből a 12 esztendős tetszhalálból éledt most újjá a csapat, amelyben Kovács...

HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj
HAVÁRIA - Jön egy új EP, videóval a címadó dal: Degenerált faj

Degenerált faj címmel hamarosan egy új EP-vel jelentkezik a mindössze két tagból álló hardcore/metal vonalass Havária. Előzetesként a címadó dallal és a hozzá forgatott klippel lehet...

METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz
METALIUM - Tragikus repülőbaleset Mallorcán: elhunyt Lars Ratz

Vasárnap halálos balesetet szenvedett Mallorcán az egykori Metalium basszusgitáros, Lars Ratz (Lars Ranzenberger). Az 53 éves zenész 2006 óta Mallorcán élt, ahol egy Skycruiser típusú...

BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett
BILLOG - 11 év után ledobtak egy új albumot, és mellé egy friss klip is érkezett

A Bitterweet Symphony címmel váratlanul egy új album érkezett a hardcore/metal vonalas Billog zenekartól - 11 év után. Az Ektomorfban 2018 óta basszusgitározó Zahorán Csaba eredeti...

BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High
BILLY GIBBONS - Új szólóalbum jön a ZZ Top főnökétől, dalpremier: Desert High

Hardware címmel június 4-én jelenik meg Billy Gibbons harmadik szólóalbuma, első előzetesként pedig a Desert High dallal lehet barátkozni. A ZZ Top gitáros/énekese 2015-ben adta ki...

CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined
CANNIBAL CORPSE - Hallgasd meg az új albumot, itt a Violence Unimagined

Megjelent és végig is hallgatható az új Cannibal Corpse lemez, a Violence Unimagined. A 2017-es Red Before Black lemez utódjának producere/hangmérnöke ezúttal is Erik Rutan volt (Hate...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS