ENSLAVED - Szeptember végén érkezik a RIITIIR album

Nem konceptalbum, de ezúttal is van koncepció

2012. július 12. (csütörtök) 11:25

A jó húsz éve a black metal színtérről elindult, de azóta egy progos, monumentális extrém metal irányba fejlődött norvég Enslaved új albuma szeptember 28-án jön ki a Nuclear Blast gondozásában.

A csapat tizenkettedik nagylemeze RIITIIR címmel lát majd napvilágot, az albumcímről és magáról az anyagról pedig ezt mondta a gitáros/főnök Ivar Bjørnson:

"A lemez címe egy saját magunk alkotta, északiasított verziója a 'rites, rituals' kifejezéseknek. A RIITIIR egyszerűen fogalmazva annyit tesz, hogy az ember rítusai.

Ezúttal sincs időrendbe foglalt történet. Olyan struktúrákat építettünk fel most is, amelyek az egymástól független szövegeken alapulnak, amelyekkel kapcsolatban szívesebben bízzuk a hallgatókra, olvasókra, hogy hogyan értelmezik, hogyan fedezik fel őket maguknak. Ezt maximálisan rájuk hagyjuk. Ugyanakkor rendkívül izgatottak vagyunk azzal kapcsolatban, amit Truls Espedal vizuális művész megalkotott.

Soha korábban nem folyt olyan szoros, egyetértő és erőteljes együttműködés közte és Grutje (Grutle Kjellson énekes/basszer), illetve jómagam között, mint most, pedig több, mint tíz éve dolgozunk együtt. Az album koncepciója és az érzéseink nagyon betaláltak Trulsnál, épp úgy, ahogy már a kezdeti elképzelései is nagyon bejöttek nekünk."
 Truls Espedalnak ez már a hetedik Enslaved borítója, és így fogalmazott az új mű kapcsán:

"Ez már egy hagyományosnak mondható folyamat eredménye, egy olyan hagyományé, ami nálam nagyon jól működik, jó sok művészi szabadsággal. Először mindig egy e-mail vagy sms érkezik a csapattól, hogy készen állok-e a feladatra, aztán telefonon beszélek Grutle-val és Ivar-rel, majd egy héttel később személyesen is találkozunk. A telefonbeszélgetés során megkapom az albumcímet, és kapok némi infót a témával, illetve az ötleteikkel kapcsolatban, majd jön egy rövid beszélgetés a különféle szimbólumokról, vizuális elemekről, amiket meg kéne jelenítenem.

Egy héttel később már repülőre is ülök, hogy találkozzunk. Egy napot szoktunk együtt tölteni és ezalatt megbeszéljük az általam kigondolt látványötleteket, de jókat eszünk és iszunk is, és persze az új zenéket is meghallgatjuk. Mielőtt hazaindulnék, mindig megállapodunk a nap folyamán megszületett vázlatokat illetően. Aztán otthon, már a leadási határidő ismeretében, nekilátok a munkának, és mielőtt el nem készülök mindennel, nem is beszélünk újra.

A mostani volt az első alkalom, hogy mielőtt munkához láttam volna, a teljes albumot hallhattam, ráadásul a stúdiómban töltött munkaórák 90 százalékában ismétlőn hallgattam a RITTIIR lemezt. Komolyan hiszem, hogy ez nagy hatással volt mind a folyamatra, mind a végeredményre. Többé-kevésbé a zene határozta meg a festmények hangulatát..

Ezúttal az is újdonság volt, hogy akril helyett olajfestéket használtam. Valójában a fronton és a hátsó borítón látható festmények az első olajfestményeim. Ez azért is állított komoly feladat elé, mert ott volt ugye a határidő, az olaj pedig lassabban szárad, de a kigondolt vizuális elképzelésekhez ez jobban passzolt."

Az Enslaved legutóbbi nagylemeze a 2010-es Axioma Ethica Odini volt, amit az Indie Recordings gondozott.

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
2021. január 18. (hétfő) 07:24

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv Mindenkinek! A Gutted zenekar egy új kislemezen dolgozik, amelyen 5 új dal fog szerepelni, a tervezett megjelenési dátum valamikor 2021 ősz/tél. Az eddig még cím nélküli EP felállása, Hajnali Sándor énekes/szövegek/koncepció mellett: Borka Zoltán gitáros/ basszusgitáros/dalszerző és Krzysztof Klingbein dobos, de ez a felállás, egyelőre, csak erre a kislemezre szól." www.facebook.com/guttedhorde Hajnali Sándor: "Sajnos megint változott a zenekar felállása, mert a legutóbbi felállásból a többieknek más dolgok kerültek prioritásba, de úgy gondoltam, hogy menni kell tovább, még ebben a lehetetlennek tűnő világban is. Koncertfronton semmi terv nincs az idei évre, az majd a 2022-es év története lesz… Nem hiszek a nagylemezek...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től
SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től

Pár hete jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók előtt,...

WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear
WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear

Curse Of Autumn címmel március 5-én jelenik meg a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez utódja....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS