DON AIREY - Szeptemberben Budapesten lép fel

És közben az új Purple album is készül...

2012. július 10. (kedd) 09:05

Szeptember 23-án Budapesten ad koncertet a rockvilág egyik legismertebb billentyűse, Don Airey. A jelenleg a Deep Purple soraiban, Jon Lord utódjaként játszó muzsikus pályája csak nem négy évtizeddel ezelőtt, 1974-ben indult, amikor a klassziokus képzettségű Don Airey Londonba költözve csatalkozott Cozy Powell akkori zenekarához, a Hammerhez. A billentyűs az All Out címmel tavaly megjelent szólóalbumával érkezik hozzánk, de műsorában természetesen klasszikus Rainbow és Deep Purple tételek is szerepelnek majd.


"Black Sabbath, Colosseum II, Gary Moore, Ozzy Osbourne, Judas Priest, Rainbow, Jethro Tull, Whitesnake, Michael Schenker Group, UFO, Uli Jon Roth... Felsorolni is nehéz volna az összes mérföldkövet az 1948-ban született angol zenész pályafutásából. Akár azt is mondhatnánk, hogy könnyebb lenne felsorolni azokat a hard rock előadókat, akikkel még nem dolgozott együtt. Ráadásul Don Airey nem csupán hard rock vonalon brillírozott, hiszen dolgozott már Andrew Lloyd Webber zeneszerzővel is.

Don Airey 2001-ben vette át Jon Lord helyét a jelenleg egy új stúdióalbumon dolgozó Deep Purple-ben. A szinte folyamatos turnék mellett az ő játéka hallható a Bananas és a Rapture Of The Deep lemezeken.

Cozy Powell Hammer nevű csapata után nem sokkal már a Black Sabbath soraiban tűnt fel, ahol az 1978-as Never Say Die lemez elkészítésében közreműködött. Később a Ritchie Blackmore-féle Rainbow-ban is játszott, de besegített Gary Moore-nak is a Back On The Streets című első szólómezén. Később Ozzy Osbourne, majd a Whitesnake 1987-es albuma és a Jethro Tull következett, aztán a Judas Priest Painkiller albumán is feltűnt.

A rendkívül mozgalmas múlthoz képest az elmúlt bő 10 éves Deep Purple korszak akár egyfajta nyugodt időszaknak is tűnhetne, azonban Don Airey továbbra is számos egyéb turnén és lemezen is szerepelt. Éppen ezért komoly teljesítmény, hogy egy szólóalbum kiadására is maradt ideje, mely ráadásul a szakma visszajelzései alapján egy tanítani való módon összeállított, vérbő hard rock lemez lett. 


A 2011. augusztusában megjelent All Out már a harmadik szerpi albuma, melyen ezúttal Joe Bonamassa, Bernie Marsden és Don testvére, Keith Airey is vendégszerepel. Az All Out elkészítése során Don számos forrásból merített inspirációt, köztük olyan klasszikus zeneszerzőktől, mint Sztravinszkij, Mozart, Bach vagy Alberto Ginasterra. Az All Out lemezen arra koncentrált, hogy bemutathassa egyedi billentyűjátékát, de közben azért a rockzene lényegi jellemzői se szoruljanak háttérbe - e kettősség megtartására remek példa Jimi Hendrix Fire klasszikusának feldolgozása.

A lemez hard rock érzetét tovább erősítette Carl Sentance éneke, aki jelenleg az Australian Pink Floyddal koncertezik, de ismert a Persian Risk és a Krokus révén is. Az All Out albumon közreműködő többi zenész is ismert arc a szakmában: a gitáros Rob Harris a Jamiroquai, Darrin Mooney dobos a Primal Scream tagja, a bőgős Laurence Cottle pedig elismert jazz muzsikus és zeneszerző.

Az új album kapcsán Don egy tízállomásos őszi turnét állított össze, amelynek egyik állomása Budapest lesz. Az A38 hajón szeptember 23-án láthatjuk Don Airey-t és csapatát, a jegyek már kaphatók."A Livesounds bemutatja:

Don Airey (Deep Purple)
All Out Tour
2012. szeptember 23., vasárnap 20 óra
Budapest, A38 Hajó


Belépő: 5900 Ft.
Jegyek válthatók a Ticketportal és a TEX országos hálózatában, valamint a Headbangerben, a CD Pincében, a Lemezkuckóban és a Hammer Zeneberlangban, a helyszínen és a livesound.hu weboldalon.

A zenekar felállása:
Don Airey billentyűs,
Carl Sentance énekes,
Rob Harris gitáros,
Darrin Mooney dobos,
Laurence Cottle basszusgitáros
www.livesound.hu
www.donairey.com
www.facebook.com/livesoundprod

Az esemény Facebook oldala

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
EKTOMORF - "Szinte sírrablónak lettem kikiáltva Kovácsházán"
2021. január 24. (vasárnap) 11:29

Reborn címmel két napja jött ki az új Ektomorf album, a csapat első lemeze a Napalm Records-nál, az 'újjászületés' cím pedig azt jelzi, hogy ez egy új fejezet a zenekar pályafutásában, ugyanakkor egyfajta "vissza a gyökerekhez" lemezről van szó. A Reborn lemez felvételei már tavaly nyáron elindultak a dániai Antfarmban, akkor derült ki, hogy új dobosuk lett: Oláh Kálmán a Remorse-ból. A 2018 februárjában kiadott Fury lemez még Szabó Dániellel készült. Az újságosoknál még megtalálod a HammerWorld magazin decemberi-januári számát, amelyben többek között Farkas Zolival is találsz interjút. Készítettünk azonban Zotyával egy másik interjút is, Fejes Árpi beszélgetését itt, a HammerWorld oldalán olvashatod el.   www.facebook.com/EKTOMORF.official A most megjelent Reborn lemezetek már a Napalm kiadónál jött ki. Hogyan és miért kerültetek hozzájuk? "Baráti zenekarok ódákat zengtek a...

BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről
BLACKMORE'S NIGHT - Már két dal is meghallgatható Ritchie Blackmore-ék márciusban érkező lemezéről

Már a karácsonyi EP idején tudni lehetett, hogy Ritchie Blackmore (Rainbow, ex-Deep Purple) és Candice Night énekesnő közös zenekara, a Blackmore's Night tavasszal egy új lemezzel...

W.E.T. - Dallamrock premier Jeff Scott Soto-val, új videó és új album
W.E.T. - Dallamrock premier Jeff Scott Soto-val, új videó és új album

Retransmission címmel megjelent és végig is hallgatható a Jeff Scott Soto vezette amerikai-svéd dallamrocker W.E.T. negyedik stúdióalbuma, a 2018-as Earthrage lemez utódjáról a One Final...

OSSIAN - Új szöveges videó született: Köszöntés
OSSIAN - Új szöveges videó született: Köszöntés

Tavasszal jelenik meg az Ossian új albuma, A Teljesség, amelyről egy lírai dalt már be is mutattak az év végén. A 2020-as Csak a jót albumról most egy újabb számuk, a Köszöntés...

ANGELUS APATRIDA - Dalpremier a spanyol thrasherek februári albumáról: The Age Of Disinformation
ANGELUS APATRIDA - Dalpremier a spanyol thrasherek februári albumáról: The Age Of Disinformation

Szimplán Angelus Apatrida címmel jön majd ki február 5-én a spanyol thrasher Angelus Apatrida hetedik nagylemeze, a 2018-as Cabaret de la Guillotine utódja, harmadik előzetesként pedig...

EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers
EPICA - Február végén érkezik az Omega album, a harmadik új dal: Rivers

A Simone Simons énekesnő vezette holland Epica új albuma Omega címmel jön majd ki február 26-án, a legfrissebb előzetes dal a Rivers címet viseli - ismerkedj meg vele! Simone Simons:...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS