KALAPÁCS JÓZSEF - "Épp ballagásról jöttem, szép pepita öltönyben..."

Interjú a 30 éves pályafutás kapcsán

2012. július 8. (vasárnap) 10:01 | utoljára módosítva: 2012. július 8. (vasárnap) 10:03

Szeptember 14-én egy nagyszabású Életmű koncerttel emlékezik meg Kalapács Józsi, egyrészt arról, hogy nemrég betöltötte az ötvenet, másrészt arról, hogy már kereken 30 éve énekel. A PeCsa Music Hallban színpadra lép az összes olyan formáció, így vagy úgy, amelyben Józsi azóta felbukkant, hogy 1982-ben beszállt a Pokolgépbe.

Lesz ős-Pokolgép blokk Paksi Endrével és egyéb különleges vendégekkel, lesz HARD koncert magyar nyelvű dalokkal, lesz Omen és Kalapács blokk, vendégként felbukkan majd Rudán Joe is, de színpadra lép a klasszikus Pokolgép négyötöde is, Tarcza Laci dobossal, Pazdera Gyuri basszerrel és Nagyfi Laci gitárossal. Kukovecz Gabi is kapott felkérést, ő azonban a Pokolgép mai felállására kíván koncentrálni.

Eredetileg azt terveztük, hogy a júniusi számunkhoz Kalapács József 50. szülinapja kapcsán készítünk egy interjút, amelyben néhány régi sztori felelevenítése mellett szót ejtünk a friss Kalapács albumról is, ami nemrég jelent meg Poklok és mennyek között címmel, valamint kifaggatjuk Józsit a szeptemberi jubileumi koncert részleteiről is. Azonban az ünnepeltből úgy dőltek a magyar metal hőskorából való történetek, hogy végül is az interjút két részre osztottuk. A júniusi Hammerben megjelent beszélgetést most itt is elolvashatod, a folytatás pedig, ami nem lesz kevésbé érdekes, a Phil Anselmo borítós nyári számunkban jelenik meg.

 
Pár nappal ezelőtt volt a születésnapod. Sikerült megünnepelned?


„Fatornyos városomban, Pécelen ünnepeltünk, ott volt aznap koncertünk is. De nem volt hatalmas elhajlás. Elég bölcs vagyok már ahhoz, hogy nem kell matarészegnek lennem ahhoz, hogy jól érezzem magam."A jubileum kapcsán lenne néhány kérdésem az egészen korai Pokolgép korszakról. Ugye, a klasszikus sztori szerint te rajongóból lettél a csapat énekese...

„Itt máris közbeszólnék, mert ugyan ez egy elterjedt történet, de nem voltam Pokolgép rajongó. Rockrajongó viszont voltam, egy csepeli csöves srác, aki az akkori rockbandák koncertjeire járt. Mobil, Korál, Beatrice, Hobo... De jártunk a Prognózis csepeli koncertjeire is, és ott láttuk meg előzenekarként a Pokolgépet, akik akkor még trióban játszottak a színpadon, terrorista maszkokban, de a keverőpultnál volt egy billentyűs, effektes is. Németh Laci haverommal ketten mentünk be a buli után az öltözőbe azzal, hogy tetszett a koncert, szívesen énekelnénk a zenekarban." Volt előzőleg valami zenekaros tapasztalatod?

„Egy iskolás zenekar, illetve volt egy másik is, de azzal csak az első fotózásig jutottunk!" (nevet)És mi volt az első koncertélményed?


"P. Mobil a Csepeli Ifjúsági Parkban, 14 évesen. Épp ballagásról jöttem, szép pepita öltönyben, és benéztem a táncos mulatságra, hátha összefutok valami lánnyal. Volt egy jazz rock banda, a Kisrákfogó, aztán jött egy táncparty a Wastapssal, majd kiállt a színpadra a P. Mobil, én meg nem sokkal később, pepita öltönyben ott álltam a színpad előtt, 30 loncsos hajú, tomboló fiatal között. Nemcsak a zene ütött meg, hanem az egész légkör. Azonnal azt éreztem, hogy tartozom valahova. Ahogy az Ossian dal is mondja: 'ez nem csak egy zene, ez életforma'."Voltak külföldi kedvenceid is a korai időkben?

„Amit a haveroktól be tudtam szerezni, Purple, Rainbow, Sabbath... Érdekes, hogy a Zeppelin nem érintett meg annyira. Az első Judas Priest kazettát már Kukovecz Gabitól kaptam, hogy ez az etalon!"

 


 


A British Steel volt, gondolom...

„Az bizony. De Gabi nem azt várta tőlem, hogy úgy énekeljek, mint Rob Halford, inkább a hozzáállás miatt adta oda. Nem kell túlcifrázni, túlfrazírozni az éneket, nem attól lesz kemény. Legyen minden hang egyenes, staccatós és sziklaszilárd."Maga az az ötlet, hogy énekes legyél, honnan jött?

„Mindig is szerettem énekelni, kicsi gyerekként is, de azt, hogy zenekarozni kezdtünk, a társaság hozta. Úgy képzeld el, hogy voltunk az osztályban 25-en, és abból 22-en csövesek. Manapság kicsit más a helyzet, ha a rockerek arányát nézzük... Mivel elkezdtem szövegeket írni, csak úgy magamnak, egy barátom szólt, hogy volna egy zenekar, a Speed. Ráadásul egy olyan próbahelyünk volt, hogy cserébe egy nyugdíjasklubban alkalmanként koncerteket kellett adni. Úgyhogy a billentyűs sráccal elszórakoztattuk a nyugdíjasokat.

Slágereket játszottunk, de Speed dalokat is, és nagyon nagy sikerünk volt. De ez is jó iskola volt, hiszen a színpad az színpad. Át kellett küzdenem magam ezen a lábremegéses, izgulós dolgon. Egyébként a mai napig van bennem drukk a bulik előtt, és ezért nem is szeretem, ha éppen akkor jönnek oda beszélgetni, mert egyszerűen képtelen vagyok arra koncentrálni, amit mondanak. Én akkor már a színpadra gondolok, a fellépésre. De ez szerintem jó dolog." A korai Pokolgépben is írtál szövegeket?

„Ott Endre (Paksi Endre, ma Ossian) volt jellemzően a szövegíró, de azért én is vittem szövegeket, például a Démon című dalét. De Endre írta a jobb szövegeket."Azt mikor kezdtétek érezni, hogy a Pokolgépből valami komoly dolog lesz?

"Én már az első koncert után ezt éreztem! (nevet) Nem is azt, hogy lesz valami, hanem hogy van valami! Ilyen erőt én azelőtt soha, egyetlen zenekarnál nem éreztem, a színpad előtt sem. Ez valami egészen új volt, példa nélküli. 1982. novemberében volt az első koncert a Prognózis előtt, a csepeli Melósban.

Hajnal Gabi volt a műsorvezető, és kérdezte a koncert előtt, hogy milyen zenét játszunk. Mondtuk, hogy heavy metalt. 'Gyerekek, ma újhullámot kell játszani, nem heavy metalt!' Akkoriban már a Prognózisnál is kezdte felváltani a rockos elemeket ez a tyúkkeltetős gitározás..." (nevet)Ne is mondd, az borzalmas volt! Én is csak lestem, ahogy egy csomó rockbanda szinte egy csapásra buggyosgatyás újhullámos lett. Ezért is volt megváltás, amikor felbukkant a Pokolgép. Na végre...


„Voltak persze gyermekbetegségek, de az azért egy nagyon erős felállás volt. Kukovecz Gabi már akkor is a fáradhatatlan motorja volt a bandának, Endre pedig az ideológusa, hihetetlen szuggesztivitással. Én ott rengeteget tanultam abban az időben. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy abszolút pályakezdőként bekerülhettem egy ilyen szinten pezsgő csapatba. Még a legelején voltunk mindennek, de ezerfokos ifjonti hévvel nyomta mindenki. És ez jött le a színpadról is."Énektanárhoz jártál akkoriban?

„Akkor még nem, de aztán később Gabi javaslatára elmentem. Erről a témáról annyit tudnék mesélni, hogy tele is lenne azonnal a lap! (nevet) De a tudatosság tekintetében azért sokat segített ez is. Én akkor véramatőr voltam, hiszen korábban semmilyen zenei tanulmányt nem folytattam, úgyhogy bármilyen énektanártól csakis tanulhattam.

De kellett is, hogy képezzem magam, mert Gabiék halálosan komolyan vették a dolgot, ők lánctalpakon meneteltek előre, és aki nem tartotta velük a lépést, az óhatatlanul lemorzsolódott. Ha a dobos nem tanult meg kétlábdobon játszani, akkor mennie kellett."Az országos ismertséget az 1983-as Ki Mit Tud? fellépésetek hozta el, hiszen aki akkoriban a tévében szerepelt, azt másnap az egész  ország ismerte. Viszont ti egy érdekes dallal léptetek fel először, egy a Pokolgép világánál jóval lazább számmal.


„Igen. De a Vérszívó asszony eredetileg is lazább volt a többi dalnál. A szöveget viszont puhítanunk kellett, mert az a rész, hogy 'becsülöm én az utcasarkok lányát', nem mehetett le a tévében..." 

 

POKOLGÉP - Vérszívó asszony (Kegyetlen asszony - az 1983-as Ki Mit Tud?-on)

 


Meg is tapasztaltátok ezt az ismertséget az adás után?

„Hajjaj! Akkoriban már felbukkantak itthon is a tarajos punkok, akikkel nekem korábban soha, semmilyen problémám nem volt, de rögtön az adás utáni napon összefutottam egy punk csapattal, akik kellő intenzítással beszólogattak, hogy legközelebb robbanjunk fel, meg ilyenek... De értek pozitív élmények is az utcán." Jó két évvel később, amikor még nem jelent meg lemezetek, volt egy nagyszabású karácsonyi Pokolgép koncert a PeCsában, ahol viszont Nagy Feró énekelt helyetted, mert te éppen katona voltál. Nem lehetett valahogy elintézni, hogy ne hívjanak be?

"Valamilyen módon el volt intézve, csak nem jól sikerült! (nevet) Úgyhogy szépen bevonultam 1984-ben. Erre az ominózus Metal Karácsony koncertre egyébként le volt tutizva, hogy kiengednek, csak közbejött egy olyan súlyos eset, amit ma sem szívesen taglalnék a nyilvánosság előtt. A lényeg, hogy kaptam 10 nap fogdát a laktanyában és még örülhettem, hogy nem a katonai törvényszék elé kerültem...

Szóval, azon a bulin nem lehettem ott, de általában  sikerült kijutnom a Pokolgép bulikra. A szabadságaimat mindig arra használtam fel, hogy mentem énekelni. Úgy képzeld el, hogy még a Motörhead előtti koncertünkre is kiengedtek 1984-ben, pedig az még az eskü letétele előtt volt."Hoppá! Az eskü letétele előtt még, ha haláleset történt is a családban, akkor is csak nagy-nagy protekcióval engedték ki az újoncokat. Ha egyáltalán...


„Bizony! Az Iron Maiden első magyarországi koncertjét még láttam, az pont a bevonulásom előtt volt, de mire egy-két hónap múlva jött a Motörhead is, akkor már újonc voltam a laktanyában, folyt a kiképzés... De Gabiék valahogy elintézték, hogy a Pokolgép felléphetett Lemmyék előtt, nekem meg egy nagyhatalmú politikai tiszt, bizonyos Mészáros hadnagy segített abban, hogy kijussak a koncertre."És kaptál kíséretet is?


"Nem, semmi ilyesmi nem volt. Sőt, még civilruha viselési engedélyt is kaptam! Az is nagy szó volt. Hazamentem katonaruhában, aztán átöltöztem bőrbe-szőrbe és mentem az MTK-pályára a Motörhead bulira. Utána meg tipli vissza a laktanyába. És mivel Gabiék sosem tudhatták, hogy meg tudok-e jelenni a bulikon, mindig készenlétben állt egy énekes, beöltözve... A Rockwell énekese volt egyébként, Laza. Amikor felbukkantam a koncert előtt, mindig láttam rajta, hogy nem nagyon örül..." (nevet)


POKOLGÉP - A jel (az 1986-os Totális metalhoz, az első magyar metal lemezhez)


 


A veled készült korai Pokolgép lemezek közül van kedvenced? Olyan, amelyikhez különösen kötődsz?

„Húha... Pedig nem volt sok, összesen négy. Egyet nem tudnék kiemelni, inkább úgy fogalmaznék, hogy az első három... Mert mindegyik más miatt nőtt a szívemhez..."Az interjú második részét, amelyben Józsi egy jövő évi nagy Pokolgép buli esélyét is latolgatja, a július-augusztusi Hammerben olvashatod el.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
GUTTED - Új felállásról, új EP-ről szólnak a friss hírek
2021. január 18. (hétfő) 07:24

Egy 5 dalos új EP-n dolgozik a brutális death/grind vonalon a hazai színtér elitjéhez tartozó Gutted. A csapat legutóbbi, negyedik albuma 2016-ban jött ki Martyr Creation címmel. "Üdv Mindenkinek! A Gutted zenekar egy új kislemezen dolgozik, amelyen 5 új dal fog szerepelni, a tervezett megjelenési dátum valamikor 2021 ősz/tél. Az eddig még cím nélküli EP felállása, Hajnali Sándor énekes/szövegek/koncepció mellett: Borka Zoltán gitáros/ basszusgitáros/dalszerző és Krzysztof Klingbein dobos, de ez a felállás, egyelőre, csak erre a kislemezre szól." www.facebook.com/guttedhorde Hajnali Sándor: "Sajnos megint változott a zenekar felállása, mert a legutóbbi felállásból a többieknek más dolgok kerültek prioritásba, de úgy gondoltam, hogy menni kell tovább, még ebben a lehetetlennek tűnő világban is. Koncertfronton semmi terv nincs az idei évre, az majd a 2022-es év története lesz… Nem hiszek a nagylemezek...

ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt
ICED EARTH - Jon Schaffert őrizetbe vették a Capitolium ostroma miatt

Őrizetbe vették az amerikai hatóságok az Iced Earth főnökét, azt követően, hogy január 6-án Jon Schaffer is behatolt tüntetőkkel a washingtoni Capitolium épületébe. Ismert, hogy...

DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától
DREAD SOVEREIGN - Új klip és új album a Primordial-főnök doomos, ős-metalos csapatától

Alchemical Warfare címmel megjelent és végig is hallgatható a Primordial énekes Nemtheanga doomos, ős-metalos csapatának új albuma. A harmadik Dread Sovereign lemez She Wolves Of The...

TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light
TRANSATLANTIC - Rendhagyó konceptanyag jön Portnoyéktól, premier: Looking For The Light

Hét év után egy új albummal jelentkezik a Mike Portnoy dobos, Neal Morse énekes, billentyűs, gitáros (ex-Spock's Beard), Roine Stolt gitáros, énekes (The Flower Kings) és Pete...

SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től
SAXON - Jön az Inspirations album, videóval a Speed King a Deep Purple-től

Pár hete jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók előtt,...

WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear
WITHERFALL - Dal- és klippremier a prog-power brigád márciusi lemezéről: The Other Side Of Fear

Curse Of Autumn címmel március 5-én jelenik meg a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez utódja....

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS