QUEENSRYCHE - Geoff Tate szerint egy csúnya per várható

A Rolling Stone-nak nyilatkozott a kirúgott énekes

2012. június 27. (szerda) 12:42

A Queensryche-ból történt eltávolítása kapcsán a Rolling Stone-nak adott interjút Geoff Tate énekes, aki szerint valószínűleg egy csúnya per lesz a történtek vége.

Tate ősszel adja ki második szólóalbumát, méghozzá az InsideOut kiadónál, ahova a napokban szerződött le. Az énekes ezt az anyagát hard rockosabbnak ígéri a 2002-ben kiadott első önálló lemezénél.

A Rolling Stone interjúját itt találod meg, az alábbiakban pedig egy nyers fordítást olvashatsz el.
(Fotó: Stephanie Cabral)

.

Elsőként pontosan mikor jelentkeztek feszültségek a bandán belül?


"Nos, időről-időre minden csapatnál vannak feszültségek. Különféle személyiségek keverednek, így mindig előfordul ilyesmi. De sosem voltunk egy olyan zenekar, ahol sok a feszültség. A lemezek elkészítésével és a személyi változásokkal kapcsolatban azonban szembe kellett néznünk bizonyos kihívásokkal. Amikor 1998-ban kilépett Chris DeGarmo (az eredeti gitáros), az egy elég súlyos csapás volt. De valójában ez az új dolog váratlanul bukkant fel. Semmi ilyesmire nem számítottam."Hogy kezdődött ez az új dolog?

"Úgy gondolom, hogy ez ténylegesen úgy idén februárban indult. Elsődlegesen gazdasági jellegű nézeteltérésekkel, azzal kapcsolatban, hogy a merchandise jogainkat kinek adjuk át. Hosszú évek óta mi irányítottuk a saját merchandise cégünket, mi magunk csináltuk az egészet. Ez egy nagyon sikeres dolog, és a másik három fickó ki akarta venni a kezünkből, és átadni valaki másnak, többet fizetve a munkáért, ami számomra üzletileg egy nevetséges ötletnek tűnt. Ténylegesen itt kezdődtek a nézeteltérések."Hogyan alakultak később ezek a dolgok?


"Arra kényszerültünk, a menedzserünk (Geoff felesége), jómagam és az üzleti menedzserünk, hogy megpróbáljuk megértetni velük, hogy ez nem egy jó szerződés. Miért ragaszkodtak ennyire makacsul ahhoz, hogy a saját zsebünkből vegyünk ki pénzt és átadjuk valaki másnak? A menedzserünk talált egy másik céget, akik jelentősen kevesebbért is elvállalták a feladatot, és végül ezt ők is elfogadták."És zeneileg mi volt a helyzet? A csapat hangzását illetően megvolt köztetek az összhang?


"Nos, ez szintén egy fura helyzet. A sajtónyilatkozatban azt állították, hogy voltak köztünk 'kreatív nézeteltérések'. Ehhez azonban az is kellett volna, hogy két vagy több fél is rendelkezzen kreatív ötletekkel. Ez azonban nem így nézett ki. A Queensryche mindig is az én ötletem volt, az első lemeztől kezdve. A Queensryche az albumokról szól. Koncepciókról és tematikákról, és ezek a koncepciók az enyémek voltak! (nevet) A The Warninggal kezdtem, aztán vittem az ötleteket a Rage For Orderhez, az Operation: Mindcrime-hoz... az összes lemezhez. A zene és a szövegek 81 százalékát én írtam. A Queensryche által kiadott 144 számból én írtam 116-ot.

Én vagyok a csapat kreatív energiája, különösen mióta Chris kilépett. Amikor még velünk játszott, leginkább megoszlott köztünk ez a munka. De miután kiszállt, a feladat az én vállamat nyomta. Persze ez nem feltétlenül éreztem tehernek. Ez a dolgom. Kreatív személyiség vagyok. Minden nap dalokat írok, folyamatosan születnek a kreatív ötleteim. Aztán megmutatom ezeket a többieknek, ők pedig rájuk bólintanak, hogy 'Persze, az szerintünk is jól hangzik'."Mit gondoltak a legutóbbi lemezről?


"Nos, erről őket kéne megkérdezned."Mondtak valaha is olyat neked, hogy nem elégedettek vele, vagy azzal az iránnyal, amerre a banda halad?


"Nem. Semmi ilyesmit."És mi volt a helyzet a Kabarés turnéval? Az az ötlet bejött nekik?


"Igen, igen. Mindenki benne volt, és egy nagyon sikeres turnét bonyolítottunk le."Szóval sosem mondtak olyasmit, hogy bármivel is elégedetlenek lennének, amit csinálsz?

"Nem, soha."Tehát februárban a merch-üzlettel kapcsolatban elkezdtetek vitázni. És ezután mi történt? Később is voltak koncertjeitek.


"Elég sok lekötött bulink volt. A terv az volt, hogy mindannyian elfoglaljuk magunkat a projektjeinkkel és aztán az év során adunk Queensryche bulikat is. Ez az év tehát a saját dolgainkról is szólt volna, aztán 2013-ra egy újabb nagy turnét terveztünk."Az interneten sokat olvastam arról, hogy mi történt áprilisban Brazíliában. A sztori szerint meghallottad, hogy a kirúgásodat tervezgetik, aztán Michaelt (Michael Wilton gitáros) a földre taszítottad, Scottot (Scott Rockenfield dobos) pedig késsel fenyegetted meg. Valójában mi is történt?

"Nos, tudod hogy zajlik ez az interneten... Az történt, hogy volt egy bulink Sao Paulo-ban, a koncert előtt pedig megbeszélést tartottunk az öltözőben. Szemtől-szemben megkérdeztem őket arról a pletykáról, hogy le akarnak cserélni. Kétségtelen, hogy aggódtam emiatt. Miféle terv ez? Tényleg komoly? Mi történik? Azt mondták, hogy nem akarnak lecserélni, viszont kirúgták a menedzserünket, az irodai asszisztensünket és az egyik gitártechnikusunkat, akik éppenséggel mind a családom tagjai voltak.

Megkérdeztem tőlük, hogy miért, de nem tudtak egyenes választ adni, de olyan választ sem, aminek üzleti szempontból bármilyen értelme lett volna. Úgy tűnt, hogy ez amolyan személyes vendetta, ami ellenem irányul. Mindegy, a megbeszélés elég rövid volt, és mentünk, hogy színpadra lépjünk. Én is a saját helyemen készülődtem, Scott pedig rám nézett és önelégült mosollyal azt mondta: 'Épp most rúgtuk ki az egész családodat és te vagy a következő'. Erre elborultam. Megpróbáltam behúzni neki egyet. Nem hiszem, hogy sikerült, mert valaki elrángatott. Kifelé menet valóban meglöktem Wiltont, és valójában ennyi történt. Aztán lehiggadtam, lement a buli is, és minden haladt tovább rendesen."Kés tehát nem is került elő?

"Nem. Nem volt kés. Nem is igen vihetsz be késeket egy idegen országba."Hogy tudták anélkül kirúgni ezeket az embereket, hogy te is beleszólhattál volna?


"Nos, ez történt. Megalkottak egy hivatalos dokumentumot és elküldték az üzleti menedzserünknek. Az állt benne, hogy ezek az emberek ki vannak rúgva. Olyan emberek, akik tíz éven keresztül nekünk dolgoztak. Ez egy rideg, embertelen húzás volt. Ilyesmit nem csinálsz másokkal. Legalább leülsz velük, megköszönöd a kemény munkát, és elmondod, hogy elégedetlen vagy, ezért valaki mást akarsz alkalmazni. Valahogy így. De semmi ilyesmi nem történt."Legalább elmagyarázták neked, hogy miért cselekedtek így?


"Nem. Ez teljesen váratlanul jött. Bumm, és ennyi."És azt tudod, hogy miért raktak ki a bandából?


"Szerintem gazdasági okok állnak a háttérben, főként. 25 százalékos tulajdonos vagyok a cégeinkben. úgy gondolom, hogy csak az üzlet jár a fejükben. Engem kitesznek, aztán megosztják ezt a 25 százalékot, majd bevesznek egy fiatal fickót, aki heti fizetésért fog dolgozni, így több pénzt tudnak keresni. Ez egyszerűen nevetséges."Az ember azt gondolná, hogy veled több pénzt kereshetnek. Most feltehetően egy kisebb tortaszeleten kell osztozkodniuk.


"Nincs is semmi értelme! (nevet) Ahogy annak sem, hogy egy sikeres merch-cég jogait átadják egy másik vállalkozásnak, amelynek ezért több pénzt fizetnek. Ez üzletileg rossz húzás. Rövidlátó gondolkodás, és szimplán nevetséges."A többiek nemrég egy Rising West nevű projektet hoztak össze, amely kizárólag az első öt Queensryche album dalaira kívánt koncentrálni. Ez azt sugallja, hogy az utóbbi anyagokat nem nagyon szeretik. Azt azonban sosem mondták neked, hogy inkább a '80-as évek Queensryche-hangzását kedvelik?

"Hmmm... Én ezt a zenekar megalapítást amolyan projektnek tekintettem. Meglepett, hogy mind a négy fickó ugyanazt az irányt vállalta fel. Ebben nem sok logikát láttam. Inkább amolyan kiszámított lépésnek tűnt., de még csak megtippelni sem tudnám, hogy mi járt a fejükben. De ha egy mellékprojektet akarnak, áldásom rá. Nagyon is támogatom, hogy a bandából bárki projektekben vegyen részt."De ez a projekt olyan dalokra épült, amiket te írtál...

"Nos, ez egy kicsit fura. Úgy gondolnám, hogy ha már projekteznek, akkor új dalokat írnak, aztán koncerteznek is velük, mellettük pedig előadnak néhány Queensryche számot is. Ha ezt akarják csinálni, az teljesen rendben van. De csakis Queensryche dalokkal kiállni és csakis olyanokkal, amiket én írtam... Nem is tudom. Ez amolyan arculcsapás.

Őszintén mondom, hogy nem dühít a dolog. Inkább fájdalmat érzek. Ez volt életem munkája. 30 év ment bele, hogy kiépüljön a név és a csapat image-e. Minden szöveg, és az albumok iránya, a koncepciók, ez mind tőlem jött. És hogy ezt teszik most és kirúgnak - Istenem, nem is vettem észre, hogy ezek ilyen emberek. Ez sokkoló számomra."Májusban a Rocklahoma fesztiválon lépett fel a Queensryche, ahol csúnyán leszóltad a közönséget. Mi történt ott?


"Az utóbbi 30 év során ezrével adtam a koncerteket. Néha a közönségnek kell egy kis iránymutatás! (nevet) Egy kicsit meg kell rugdosni a seggüket, és a Rocklahoma közönsége is ilyen volt. Szükség volt arra, hogy kihívás elé állítsam őket. Meg kellett őket szólítanom. Kellett, hogy valamivel feltüzeljem őket.

Frontemberként ez a munkám része. És meg is teszem. Irányítom a közönséget. Megnyomom őket, aztán meghúzom őket. Néha meg is lovagolom őket. Ez csak arról szólt, hogy feltüzeljem a közönséget. Szükségük volt rá. Ez tényleg egy elbambult tömeg volt, össze voltak zavarodva. Nem tudták, mit is kéne csinálniuk."A Sao Paulo-ban történt harc után hogy tudtál továbbra is koncertezni velük?

"Nehéz volt. Sao Paulo után az M3 Fesztiválon játszottunk. Az jól sikerült. Az előadás szempontjából a Rocklahoma buli is. Nehéz volt, de aki játszott már zenekarban, az tudja, hogy a shownak folytatódnia kell. Az ember igyekszik kihozni magából a legtöbbet és azzal dolgozik, ami van."Hogyan mondták el végül, hogy ki vagy rúgva?


"A jogi képviselőjük küldött egy levelet az enyémnek."Szerinted van jogi alapjuk arra, hogy kirúgjanak és Queensryche-ként tovább zenéljenek?

"Nem. Nincs."Most mi fog történni?


"Nos, már folyamatban van egy per, és ez valószínűleg eléggé csúnya lesz. Pár napja adtam be egy keresetet. Ez most keresztülfut a hivatalos rendszeren, és kiderül majd, hogy ki micsoda, ki mivel rendelkezik, meg hasonlók."Mielőtt ez letisztázódik, adhatnak Queensryche néven koncerteket?

"Nos, ezt nem szabadna megtenniük. Egyértelműen. Ez egy olyan szituáció, amelyben, szerintem, mindent rosszul csinálnak. Ha vita folyik arról, hogy ki van a bandában, vagy hogy kié a banda neve, úgy gondolom, hogy ezt előbb le kell tisztázni, és csak utána próbálhatnak meg Queensryche bulikat lekötni."Te is megalakítod majd a Queensryche új verzióját, és akkor elképzelhető, hogy két egymással rivalizáló zenekar fog létezni?

"Nem. Egy ilyen megoldás pillanatnyilag nem érdekel."Csak hogy teljesen tiszta legyen: szerinted minden nézeteltérés a pénzről szól? Nem voltak személyes problémák és nem voltak nézeteltérések a zenei irányt illetően?


"Egyértelműen nem voltak gondok a zenével és a banda irányával kapcsolatban, mert egyedül én toltam ezt a dolgot, én voltam az irányító. A többieknek csak nagyon kis szerepük volt abban, amit a Queensryche csinált. Leginkább csak eljöttek, eljátszották a bulikat, majd felvették a gázsit. De két fickónak is vannak most személyes problémái. Azonban nem feladatom, hogy ezt kommentáljam, vagy egyáltalán beszéljek erről. Úgy gondolom, hogy ezek a személyes ügyek vélhetően nagyban szerepet játszottak abban, ahogy most cselekszenek."Sokak számára egy énekes kirúgása amolyan öngyilkos húzás. Amikor az emberek megvesznek egy koncertjegyet, leginkább az eredeti énekest akarják hallani.


"Nincs ennek semmi értelme. Nagyon is tipikus, hogy ezek a srácok ilyen rövidlátóak. Mi a fenéért mondták le a maradék Queensryche bulikat? Hogy fognak így anyagilag boldogulni? Ráadásul egy ilyen húzással az összes promotert is magukra haragítják, azokat, akikkel együtt kell dolgozni a koncertek lekötésében. Most a promoterek húzzák a rövidebbet, és ez nem segít abban, hogy legközelebb is veled akarjanak majd dolgozni. A háttérmunkát végzőket is mind kirúgták, és nem vettek fel senkit, aki az üzleti ügyeket intézi, a honlapokat, a merch-cégekkel kapcsolatos dolgokat, meg az összes többit. Ezt most senki sem csinálja. Mindent lezártak, és senki sincs, aki végezné a munkát. Aztán kirúgták a publicistánkat, a koncertek letöltéséért felelős ügynökünket, lemondták az összes bulit, így most nincs bevételük sem. Mit csinálnak?

Ennek nincs semmi értelme. És ez az, ami annyira megfekszi a gyomrot ebben az egészben. Ha volna valami nagy terv az egész mögött, még érteném! (nevet) És most arra kényszerültem, hogy pereskedjek velük. Ezt aztán végképp nem akartam. Lemezeket akarok készíteni, turnézni akarok, kreatív életet élni. Nem akarok belebonyolódni valami jogi zűrzavarba. Istenem, de hát erre kényszerítenek. Nincs más út előttem. Azt nem tehetem meg, hogy feladom az életem munkáját és csak úgy továbbállok. Ezek az én ötleteim, az én koncepcióim, ez az én életem, én erről írok. Mit fognak most csinálni? Mindezt odaadják valami kölyöknek, hogy énekelje el?Ha megnyered a pert, és tiéd lesz a banda neve, akkor új zenésztársakkal újra Queensryche-ként fogsz turnézni?

"Őszintén mondom, hogy ezt még nem tudom. Túl korai volna még erről bármit is mondani."Szerinted a jövőben egyáltalán elképzelhető valamifajta újjáalakulás?


"Ezzel is az a helyzet, hogy korai volna bármit is mondanom. Ez az egész annyira nyers és új."Mondj valamit az új szólóalbumodról! Milyen lesz a hangzása?

"Augusztusra el kell készülnie. Épp most szerződtem le az InsideOuthoz. Nagyon izgatott vagyok miatta. A lemez nagyon is hard rock. Nagyon metal, nagyon hard rock, nagyon modern... És ugyanakkor bizonyos szempontból retrós is. A retrós és a modern stílusokat kombinálom rajta."A szólóturnédon a saját dalaidat fogod keverni a Queensryche dalokkal?

"Igen. Ez lesz a második önálló lemezem. Mindkét albumról fogok játszani, és talán néhány Queensryche dal is lesz a programban."Van olyan félreértés a szétválással kapcsolatban, amit szeretnél még tisztázni?

"Nem tudom, hogy mások mit gondolnak, de a banda bemutatásával kapcsolatban mindig is próbáltam különféle dolgokat csinálni - különféle lemezeket, különféle hatásokkal, mindezt belevinni a dalszerzésbe. És ugyanez igaz a koncertekre is, igyekeztem érdekessé és különlegessé tenni őket, hogy ne csak arról szóljon egy koncert, hogy öt fickó eljátssza a dalokat. Próbáltam egy teátrális környezetet kialakítani. És úgy gondolom, hogy ez tetszett az embereknek. És továbbra is ezt akarják látni. Nélkülem mindez nem fog bekövetkezni. Ezt garantálhatom. Ez nem fog bekövetkezni."


Az interjú eredeti, angol verzóját itt olvashatod el. 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
2021. március 5. (péntek) 18:47

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem kevésbé legendás White Room daláról. Eicca Toppinen: "Már nagyon vártuk, hogy ezt megoszthassuk veletek! Rendkívül szórakoztató volt elkészíteni egy ilyen legendás nóta átiratát, az pedig külön megtisztelő, hogy Jacoby Shaddix is csatlakozott hozzánk. Remélhetőleg nektek is annyira bejön majd, amennyire mi szeretjük!"       APOCALYPTICA feat. Jacoby Shaddix - White Room (Cream, 2021)  

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS