MINISTRY - Miután tavaly harmadszorra is meghaltam...

Interjú Al Jourgensennel

2012. május 13. (vasárnap) 11:26 | utoljára módosítva: 2012. május 13. (vasárnap) 11:29

Az idei Szigeten fellépő Ministry idén teljesen váratlanul egy Relapse című új albummal jelentkezett. Csupán pár éve annak, hogy Al Jourgensen bejelentette a csapat végét, de ha jobban belegondolunk, az éveken át tartó drogozástól és piálástól már kissé megzizzent frontember mondott már ennél furábbakat is.


Az új lemez kapcsán a márciusi Hammerben megjelent interjújában Jourgensen mesélt a drogos időszakáról, a halálközeli élményeiről és arról is, hogy milyen bizonyítékai vannak a halál utáni életre.


2008. nyarán az indusztrális metalban úttörő Ministry frontembere és atyja azzal sokkolta a rajongótábort, hogy bejelentette a zenekar feloszlását. Al bácsi úgy gondolta, hogy 50 felé ballagva már nem akar tovább bohóckodni a színpadon. Azóta remixek, élő anyagok, válogatások jelentek meg a csapattól, de elkészült a Jourgensen által régóta ígérgetett country album is, Back Satan And The 666 Shooters név alatt, most pedig itt egy Relapse címmel kiadott vadiúj Ministry album is. Hogy is van ez?!


 

Amikor 2008. nyarán bejelentetted a Ministry végét, azt halálosan komolyan gondoltad? Vagy az csak egy spontán ötlet volt, hogy hivatalosan is tarthass egy kis pihenőt?


"Valóban nem akartam tovább csinálni és ezt komolyan is gondoltam. Viszont az ezer éve ígérgetett country lemezt nem akartam kihagyni. Az ember bármelyik percben elpatkolhat, rám pedig ez különösen igaz. Miután tavaly harmadszorra is meghaltam, az egyfajta ébresztő volt, hogy nem halogathatom tovább a Buck Satan lemezt, muszáj leszek összekalapálni."Várj csak egy pillanatot! Mi az, hogy harmadszorra is meghaltál? Ezt hogy kell érteni?


"Ahogy mondtam. Korábban már kétszer volt túladagolásom, tavaly pedig szimplán csak összerogytam. Az első két alkalom egyébként cseppet sem volt kellemetlen, még azt is megkockáztatom, hogy élveztem. Ott lebegtem a testem felett, és csak néztem, ahogy a mentősök megpróbálnak visszahozni az életbe. Azóta tudom, hogy van halál utáni élet. Ez most már tény, legalábbis számomra.

A tavalyi eset azonban más volt, attól kissé beszartam, ugyanis semmire sem emlékszem. Az egyik pillanatban még teljesen rendben voltam, a másikban pedig már semmit sem tudtam magamról. Ott nem volt testen kívüli élmény, még csak hasonló sem. Aztán a dokik rendbehoztak, és akkor döntöttem el, hogy nekilátok a kib...tt country albumnak." Azt lehet tudni, hogy ez a harmadik eset pontosan miért történt?


"Gyomorfekély, de valami nagyon durva formában. Nyilván köze van ahhoz, hogy mennyire egészséges életet éltem hosszú éveken át. De legalább kiderült, hogy miért hánytam vért nyolc éven keresztül. És hogy miért fostam olyan véreseket... Akkor le is álltam a piával, mindenféle meetingekre jártam, igyekeztem rendes srác lenni."Most már nem is rombolod magad?

"Mire gondolsz?"Piára, drogokra...

"Piálni piálok, de a korábbiakhoz képest jóval szerényebben. Egy időre leálltam vele, de nem éreztem tőle jobban magam, sőt... Úgyhogy felhagytam az absztinenciával. Viszont kemény drogokhoz már jó ideje nem nyúlok. Jó tíz éve... Semmi hernyó, semmi koksz, semmi ostobaság... Legális drogokkal persze továbbra is élek, ami pedig a marihuanát illeti, azt nem tartom drognak."Ha már a drogoknál tartunk, a hernyót tartod a legveszélyesebbnek?

"Nézd, az is veszélyes, meg a többi is. De számomra a speed volt a legborzalmasabb. Igazából nem is értem, hogy miért élnek vele az emberek. Nekem mindig olyan érzésem támadt tőle, mintha a szívroham szélén állnék. A hernyót élveztem, az lelazított, de mondom, egy évtizede már nem élek vele. Manapság a vörösbor a drogom, meg a marihuána, és szedek különféle receptre felírt cuccokat is, mert vannak bajaim. Hasogat a hátam, a lábam, a térdem... Lényegében szét van esve a szervezetem. Viszont nem akarok agyhalott gyógyszeres lenni, ezért inkább tekerek egy kövéret, és az segít. Ráadásul legálisan tehetem. Az a vicc, hogy régen egyáltalán nem füveztem, nem is nagyon értettem, hogy mi a jó benne, ma meg leginkább erre esküszöm. 40 év kellett, hogy rájöjjek, mennyire hasznos tud lenni!" (nevet)


BUCK SATAN AND THE 666 SHOOTERS - What's Wrong With Me (a Bikers Welcome! Ladies Drink Free albumról)
Kanyarodjunk akkor vissza a Buck Satan albumhoz... Mindig is szeretted a country zenét?

"Már kissrácként is sokat hallgattam, akkor meg különösen, amikor kamionsofőrként segítettem az apámnak. Valahogy ez a muzsika megy a vezetéshez, a végtelen országutakhoz. Persze, amit a Buck Satan lemezen hallani, az nem tiszta country zene, hanem annak egy betegesen elferdített verziója. Country-core... Vagy ilyesmi. Egyébként az igazi country arcok nagyobb rock'n'rollerek voltak bármelyik botrányos rocksztárnál. Azok tényleg kemény arcok voltak, nem sokat szaroztak."És mikor kaptál kedvet újra a Ministryhez?


"Miközben a Buck Satan lemezt csináltuk Mike-kal (Mike Scaccia gitáros). Amikor volt egy kis szünet, Mike egyből elkezdett riffeket mutogatni, hogy van ilyen ötlete is, meg olyan témája is, és kezdeni kéne velük valamit. Lényegében lerágta a fülemet, hogy kezdjünk már valamit az ötleteivel! (nevet) Végül beadtam a derekam, és azt mondtam, hogy próbáljuk meg, jammeljünk, hátha néhány szövegötletem is támad."Neked hiányzott a Ministry?


"Mint egy kib...ott nagy pofon, nagyjából annyira. De Mike-nak tényleg király riffjei voltak, és ezek közül jó néhány fel is került a lemezre. A közérzetem is jobb mostanában, mint a vérhányós időszakban, fittebbnek érzem magam, úgyhogy miért ne... A legjobban egyébként a felhajtás riasztott az egészben. Tehát nem az, hogy jammelünk, dalokat írunk, lemezt készítünk, hanem mindaz, ami utána jön. A kiadási hercehurca, az interjúk, a turnézás... Mindehhez néha már tényleg túl öregnek érzem magam. Már mindent láttam, mindent átéltem, mindent elmondtam...

A kreatív folyamat viszont hiányzott, az alkotás. Az, hogy valami értékeset, valami maradandót hozzak létre. Azt ma is szeretem. Szerencsére ehhez a körülmények is adottak, hiszen van saját stúdióm. És az is jó, hogy nem kötelező turnéznom, mert van annyi pénzem, hogy ne kelljen bármit elvállalnom. Sok bandát az készít ki, hogy állandóan turnézniuk kell, hogy a számlái­­kat ki tudják fizetni, különösen amióta ez a zeneiparnak csúfolt bizarr cirkusz fejreállt. Nincs bevétel, csak ha turnéznak. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy akkor sem halok éhen, ha csak pár bulit csinálunk, ha csakis olyan felkérésekre mondunk igent, amihez kedvünk van. Nem szeretek turnézni, otthon sokkal jobb."


MINISTRY - Double Tap (a 2012-es Relapse albumról)
Most, hogy kedvenc ellenséged, George Bush már a múlté, mi inspirálta a szövegeket?


"Nézz körül a világban, nézz körül az USA-ban, szerinted nincs miről írnom? De az is igaz, hogy vannak egészen másfajta szövegek is a lemezen, személyesebbek, önéletrajzi jellegűek. Mindarról, amit átéltem, megtapasztaltam. Aztán itt a világvége is, az is egy olyan téma, ami kitűnően passzol a Ministry világához, ehhez az intenzív zenéhez."Ha már intenzív zene, hogy jutott eszetekbe feldolgozni egy S.O.D. (Stormtroopers Of Death) nótát?

"Az is ilyen jammelős hülyéskedés volt, aztán azt mondtuk, hogy miért ne. Ezer éve ismerem Billy Milanót... Tudom, hogy sokan utálják, mert jó néhány szövege leginkább szélsőjobbos volt, de ez a United Forces pont nem ilyen. A nagy kihívást inkább az jelentette, hogy egy ilyen, eredetileg is brutális, intenzív nótát, hogy tudunk még durvábbá tenni. De csak sikerült... Szerintem elég jól rányomtuk a Ministry pecsétet."


MINISTRY - 99 Percenters (a 2012-es Relapse albumhoz)

Látom az új fotókon, hogy nagyon durván ki vagy piercingelve. Tudom, hogy sokszor nincs racionális magyarázat egyes dolgokra, de 53 évesen mi vitt rá arra, hogy ezt csináld magaddal?

"Nem mi, hanem ki, mégpedig a tulajdon lányom! (nevet) Róla tudni kell, hogy ha én most durván nézek ki, akkor őt kéne látnod! Agyon van piercingelve a drága. És volt olyan pimasz, hogy beszólt nekem. Azt mondta, hogy nyálgép vagyok, mert nincs piercingem. Én meg mondtam neki, hogy nem, éppenséggel ő a nyálgép, mert nincs egyetlen tetkója sem! (nevet) Végül kötöttünk egy dealt, és elmentünk együtt az egyik helyi szalonba. Ő kivarratta magát, én meg szereztem néhány piercinget! (nevet)

De amúgy aránylag friss tetkóim is vannak, a mellkasomon. Az ilyesmihez sosincs késő! Úgyhogy most már egyikünk sem nyálgép! Ráadásul megmutattam neki, hogy csinálják a nagyok, mert egyetlen nap alatt vagy tucatnyi piercinget rakattam magamba. Egyébként nem volt nagy cucc, nem fájt, vagy ilyesmi. A lányom sokkal jobban szenvedett, mert kikötöttem, hogy nem ér valami apró szarságot magára varratnia, komolynak kell lennie a cuccnak. Úgyhogy hosszú órákon át dolgoztak a karján. Legközelebb majd nem fog pimaszkodni az apjával!" (nevet)A korábbi halálközeli élményeid után tartasz még a haláltól?

"Cseppet sem. Ha menni kell, akkor menni kell. Nyugisan veszek mindent, én már nem aggódom semmi miatt. Túl vagyok ezen. Az egész élet arról szól, hogy valahogy át kell vészelni. Aztán vár rád a következő, meg az az utáni..."Az Al Jourgensennel készült interjú eredetileg a HammerWorld magazin márciusi számában jelent meg.

A Ministry augusztus 8-án lép fel a Szigeten.

 

Hozzászólások

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
APOCALYPTICA - A Papa Roach énekesével egy klasszikus rock nóta: White Room
2021. március 5. (péntek) 18:47

A Papa Roach énekesével, Jacoby Shaddix-szel készítette el új felvételét a csellómetalos finn Apocalyptica. Nem saját szerzeményről van szó, hanem a legendás Cream zenekar nem kevésbé legendás White Room daláról. Eicca Toppinen: "Már nagyon vártuk, hogy ezt megoszthassuk veletek! Rendkívül szórakoztató volt elkészíteni egy ilyen legendás nóta átiratát, az pedig külön megtisztelő, hogy Jacoby Shaddix is csatlakozott hozzánk. Remélhetőleg nektek is annyira bejön majd, amennyire mi szeretjük!"       APOCALYPTICA feat. Jacoby Shaddix - White Room (Cream, 2021)  

SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer
SAXON - Jön az Inspirations album, új szöveges videó: Paperback Writer

Azt még tavaly jelentette be a brit heavy metal intézmény Saxon, hogy egy feldolgozásokat rejtő albummal kíván tisztelegni a számukra fontos inspirációt jelentő zenekarok és előadók...

WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól
WITHERFALL - Albumpremier és friss videoklip az amerikai prog-power brigádtól

Curse Of Autumn címmel megjelent és végig is hallgatható a progos power metalt komor dallamokkal, izgalmasan játszó amerikai Witherfall harmadik albuma, a 2018-as A Prelude To Sorrow lemez...

AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection
AGENT STEEL - Hamarosan itt az új album, dalpremier: Outer Space Connection

Ahogy ősszel már jeleztük, az Agent Steel egy új album kiadására készül: az UFO-megszállott eredeti énekes, John Cyriis vezette kultikus speed metal banda lemeze No Other Godz Before Me...

EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You
EVANESCENCE - Dalpremier a hónap végén érkező új lemezről: Better Without You

Még tavaly novemberben mutattuk be az Amy Lee énekesnő vezette Evanescence-től egy klasszikus Fleetwood Mac dal, a The Chain átdolgozását,  áprilisban pedig az ötödik stúdióalbum...

NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey
NIGHTFALL - Albumpremier a dark metal görög mestereitől: At Night We Prey

At Night We Prey címmel holnap jelenik meg, de már végighallgatható a görög dark metal legenda, az idén éppen 30 éve aktív Nightfall új stúdióalbuma, a 2013-as Cassiopeia lemez...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS