BLAZE BAYLEY - A metal igazi királyai

5 kérdés - 5 válasz

2012. március 24. (szombat) 05:02

Vasárnap a Club 202-ben lép fel új csapatával Blaze Bayley énekes, aki 1994 és 1999 között az Iron Maiden frontembere volt, a koncert hazai fellépője pedig az EGO Project lesz. A hazai banda nemrég készítette el Puszta ököllel című új albumát, amely az áprilisi HammerWorld extra CD-melléklete lesz.

Blaze Bayley az 1984-ben megalakult Wolfsbane énekeseként volt ismert egészen 1994-ig, amikor Bruce Dickinson utódja lett az Iron Maidenben, ahol két album is készült vele, az 1995-ös The X Factor, valamint az 1998-as Virtual XI. Ez a két lemez nem tartozik az impozáns Maiden diszkográfia legsikeresebbjei közé, de ebben a korszakban is születtek olyan dalok, amelyek ma is rendre bekerülnek a brit metal banda koncertprogramjába, Steve Harris pedig a zenekar egyik legjobbjának tartja az X Factor lemezt. És azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az időszak általánosan is a heavy metal válságával, globális háttérbe szorulásával esett egybe.

A Maiden-éra után Blaze összehozott egy saját csapatot és két kiváló metal albumot is megjelentetett, de hibás kiadói és menedzsment húzások miatt ezek nem kaptak akkora figyelmet, amit egyébként megérdemeltek volna. A második album után saját erőből megfinanszírozott turné nyomán az énekes a házát is elveszítette. Blaze magánélete is szerencsétlenül alakult. Miután sikerült kikeverednie a poszt-Maiden évek alkoholizmusából, és felismerve betegségét, kezeltetni kezdte depresszióját, váratlanul elhunyt a második felesége, aki egyben a menedzsere is volt. Sokan teljesen összeroppantak volna ennyi tragédia után, de Blaze egy teljesen új csapattal és egy friss, The King Of Metal című albummal érkezik Budapestre vasárnap.

Villáminterjúnk a koncert és az új lemez kapcsán készült Blaze Bayley-vel.  
 

1. Az új albumod címe The King Of Metal. Elég ambíciózus cím, nem gondolod?


"Inkább figyelemfelkeltőnek gondolom. De tudom, hogy magyarázatra szorul, mert sokan hihetik azt, hogy ezt magamra értem. De távolról sem erről van szó. Ez nem a Manowar! (nevet)

Én a heavy metal rajongókat tartom a metal királyainak, mert ők azok, akik megveszik a lemezeket, a koncertjegyeket, a pólókat, akik hihetetlenül lojálisak a zenekarokhoz, az előadókhoz. Ők tartják életben ezt a műfajt már 40 éve, nem a kiadók, a menedzserek, a koncertpromoterek, és nem is a média. Csakis a rajongók. És pontosan tudom, miről beszélek, mert a karrierem során rengeteg alkalommal b...tak át, de csakis azok, akik üzleti szempontból közelítenek a metalhoz. A rajongókban még sosem csalódtam. Ha ők nem lennének, én sem lehetnék az, aki vagyok. Mindent a metal rajongóknak köszönhetek, és kizárólag ezt akartam kifejezni ezzel a címmel, a végtelen hálámat."


BLAZE BAYLEY - The King Of Metal (a 2012-es album címadó dala)
2. Tavaly szélnek eresztetted a korábbi csapatodat, és akkoriban ezt anyagi, valamint mentális okokkal magyaráztad. Ezt hogy kell érteni?


"Óriási csapatot sikerült összehoznom pár évvel ezelőtt, valóban mágikus pillanataink voltak a színpadon, de a zenekar életben tartása minden erőmet, minden energiámat elszívta. Túlvállaltam magam. Nem titok, hogy mentálisan nem vagyok igazán rendben, alkalmanként súlyos depresszióval kell megküzdenem. Ez olyan, mint a hullámvasút, egyszer fent, egyszer lent. Lehet ezzel együtt élni, de csakis bizonyos feltételek betartásával. Nagyon fontos, hogy az ember kizárja az életéből a stresszt, már amennyire ez manapság lehetséges. Sajnos, kénytelen voltam belátni, hogy a csapat egyben tartása minden szempontból meghaladja az erőimet.

Új vízumtörvények léptek például életbe Angliában, és mivel a csapat két tagja is kolumbiai volt, a Bermudaz tesók, három havonta kellett új vízumot kérni számukra. Ez nem csak költséges volt, de nagyon rizikóssá is tette a koncertezést. Amikor például nem kapták meg időben a vízumot, beugrósokkal kellett játszanunk. Manapság egy magamfajta előadó csakis a koncertezésből tud megélni, és ez a szituáció pont azt az egyetlen bevételi forrást veszélyeztette, amiből a zenekar finanszírozható.

Kénytelen voltam átszervezni mindent annak érdekében, hogy egyáltalán folytatni tudjam a munkámat, az életemet. Tudom, hogy a többiek ezt nem vették jó néven, és maximálisan meg is értem őket, de nekem is csak egy életem van. Nem hagyhattam mindent elveszni. A saját érdekemben rákényszerültem erre a lépésre, a teljes csőd elkerülése, valamint az egészségem megőrzése érdekében. Kemény döntés volt, és miután ezt megléptem, szinte épp olyan letargiába kerültem, mint azután, hogy kikerültem a Maidenből. De az újjászervezés sikeres volt, itt ez az új album, amire nagyon büszke vagyok, megtaláltam a megfelelő partnereket, kialakítottam a működtethető struktúrát, úgyhogy ezt az évet igazán aktívan fogom tölteni. Remélem, hogy ugyanígy lesz jövőre is, meg azután."3. Szerinted milyen lett az új album?

"Metal! (nevet) Mondjuk ez nem meglepő tőlem... Bizonyos értelemben visszakanyarodtam ahhoz a klasszikus metal vonalhoz, ami a Maiden-évek után kiadott két lemezemet jellemezte, a Silicon Messiah (2000) és a Tenth Dimension (2002) albumokat. Egy fiatal, mindössze 23 éves holland gitáros a fő partnerem, Thomas Zwijsen, akivel nagyon jól tudok együtt dolgozni. Pozitív, életerős, dinamikus dalokat írtunk, és a szövegekből is ez a pozitív hangulat árad. Az utóbbi évek borzalmai után most újult erővel térek vissza.

A lemez abszolút 'csináld-magad' módon készült, én magam is adom ki. A koncerteken már meg lehet vásárolni, de a hivatalos megjelenése majd csak május közepén lesz. A zenei világ változásaihoz nekem is igazodnom kellett, sok mindent át kellett szerveznem. Manapság szinte mindent magam csinálok, persze vannak segítőim is, méghozzá kiváló segítőim. De nincs mögöttem kiadó vagy nagy menedzsment. Ez egy teljesen új helyzet számomra is, de manapság ezt máshogy nem is lehet csinálni."4. Készült már veled olyan interjú, amelynek során nem került szóba az Iron Maiden?


"Az utóbbi 12 évben nem nagyon! (nevet) De nem bánom a Maiden kérdéseket, mert az az időszak egy rendkívül fontos, meghatározó része volt az életemnek. Ha az nem lett volna, talán ez a szólókarrier sem volna lehetséges, ezzel is tisztában vagyok. Mielőtt a Maidenbe kerültem volna, leginkább csak Angliában és Európa egyes részein ismertek a régi csapatom, a Wolfsbane révén. Tudom és elfogadom, hogy a Blaze Bayley nevet az Iron Maiden tette ismertté a világon. És büszke is vagyok arra, hogy egyike lehettem annak a három énekesnek, aki a világ talán legnagyobb metal csapatának élén állt - illetve Bruce esetében ez jelen időben is érvényes.

Rengeteget tanultam ott, szakmailag is, zeneileg is, és számtalan barátot, rajongót szereztem. Azt is tudom, hogy vannak, akik szerint nem voltam elég jó ahhoz, hogy Bruce helyét elfoglaljam, és megmondom őszintén, néha magam is ezt gondolom. Ha nem így lett volna, akkor még ma is én lennék a frontemberük. De az már a múlt. Büszke vagyok rá, a dalokra, a lemezekre, a koncertekre... Pocsék volt kikerülni a bandából, utána nagyon súlyos éveim voltak, alkohol, depresszió, üresség... De sokat is kaptam. Egy pillanatát sem sajnálom, mert óriási élmény volt az egész. De megértem őket, hogy visszavették Bruce-t, és örülök, hogy ma is ennyire sikeresek. A Maiden ma is a világ egyik legjobb bandája."


BLAZE BAYLEY - Turnépromo 2012
5. A régi csapatoddal, a Wolfsbane-nel is kiadtál nemrég egy visszatérő albumot. Ennek mi a sztorija?

"Ó, az egészen más, mint a szólópályám. Ez az életem, az pedig egy hobbi, egy szórakozás, egy kellemes időtöltés a régi cimborákkal. Miért is ne? Jól érezzük magunkat, a Save The World egy király anyag lett, de a zenekar nem veszi halálosan komolyan magát. Sokat változtunk a régi idők óta, mindannyian. Régen talán épp az volt a Wolfsbane baja, hogy nagyon akartuk a sikert, a sztárságot. Most már más a motiváció. Ha a rajongók is kíváncsiak ránk, és mind ráérünk, akkor elmegyünk koncertezni, de egyikünk sem erre alapozza az életét.

Viszont ma is sokat jelentünk a régi rajongók számára. Ők is élvezik, hogy újra létezünk, és mi is. Ez a lényeg. Egy előadó számára nem lehet más fontosabb, mint a közönsége. Meggyőződésem, hogy az a feladatom ebben a világban, ebben az igencsak elb...ott világban, hogy legalább pár órára mosolyt csaljak az emberek arcára. Ha ez sikerül, ha új energiát kapnak egy-egy koncerttől, akár Wolfsbane, akár Blaze buliról van szó, akkor már megtettem a dolgomat."


www.blazebayley.net 


BLAZE BAYLEY - Dimebag (emlékdal a 2012-es The King Of Metal albumról)

BLAZE BAYLEY
03/20 - Zágráb

01. Will to Win
02. Lord of the Flies (Iron Maiden)
03. The Launch
04. Dimebag
05. Ghost in the Machine
06. The King of Metal
07. Silicon Messiah
08. The Rainbow Fades to Black
09. Fate
10. The Brave
11. The Black Country
12. Leap of Faith
13. Stare at the Sun
14. The Clansman (Iron Maiden)
15. Man on the Edge (Iron Maiden)
16. Futureal (Iron Maiden)
---
17. Virus (Iron Maiden)
18. Faceless

 

 

 

Hozzászólások

[009852]
freimaurer
Nálam az előző 2 Blaze-lemez nagy favorit, aki nem ismeri, de szereti az igényes metál zenét, jobban teszi, ha meghallgatja! Már várom az újat, az itt megtalálható dalok sem rosszak. Ami pedig a maidenes időket illeti: nagyon jó mindkét lemez. Akinek meg nem tetszik, az ne hallgassa! :)
[009846]
vinylfanatic
Érdekes amit mondasz,talán van némi igazságod.
[009845]
Manowar
Ilyen előadókból kellene sok, a metal az élete. Mind a szóló mind a Maidennel készült két lemeze nagyon ott van. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy a Maidenbe hiába került vissza Dickinson, valahogy mintha nem találnák magukat. Kicsit olyan érzésem van, hogy az X-Factort ismételgetik, próbálják elcsípni annak a varázsát. Viszont ahhoz az albumhoz Blaze hangja passzolt... nem is kicsit. És ezzel nem állt szándékomban az elkötelezett Maiden fanokat megbántani, egyszerűen csak ez a véleményem.)
[009843]
vinylfanatic
Ez az ember egy igazi elkötelezett metal arc.A Maidennel készített két lemeze szerintem nagyszerű,ma is szívesen hallgatom őket.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
MAN ON MAN - A Youtube leszedte a Faith No More billentyűs meleg projektjének videóját
2020. május 25. (hétfő) 06:48

Pár nappal ezelőtt jelentette be új projektjét a Faith No More billentyűse, Roddy Bottum, és akkor be is mutatta a Man On Man első klipes dalát, a Daddy-t, amit azóta letiltott a Youtube. Roddy szerint az ok "sexual violations" volt, akármit is jelentsen ez. ( (Nemi erőszak? Szexuális ábrázolással kapcsolatos szabályszegés?) A videó mindenesetre továbbra is megnézhető a projekt Instagram oldalán:  www.instagram.com/manonmanmusic Mivel a Faith No More sem tud turnézni jelenleg, a karantént használta ki az évtizedek óta ismerten meleg Roddy Bottum, aki a barátjával, Joey Holmannel indította el ezt a projektet, a jelszó pedig az volt: "meleg szerelmesek meleg zenét csinálnak". Roddy azt mondta a projekt kapcsán, hogy dokumentálni akarják ezt a mostani történelmi helyzetet, valamint azt is kihangsúlyozni, hogy milyen fontos a kreativitás és az összetartozás.   Klip nélkül a Daddy dal:    

ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják
ARCHAIC - Eldöntötték: nem keresnek új énekest, négyesben folytatják

Még május elején jelentette be Jósa Tamás énekes, hogy kiszáll a thrasher Archaic-ból, a csapat pedig némi tanakodást követően úgy döntött, hogy nem keresnek új énekest, Erdélyi...

JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai
JOURNEY - Újra teljes a felállás, megvannak a kirúgott tagok utódai

Az még márciusi hír volt, hogy a legendás arénarocker Journey megvált Steve Smith dobostól és Ross Valory basszusgitárostól - üzleti és jogi nézeteltérések miatt. Az 1973 óta...

STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here
STABBED - Groove-os, progos metal súly, új EP a budapesti csapattól: Never Here

Never Here címmel megjelent és végig is hallgatható a groove-os, progos, súlyos metalt nyomató Stabbed új EP-je, a 2017 tavaszán megjelent Long Way Down album folytatása. Az egyik dalhoz...

FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk
FLOOD IN THE DESERT - Lemezelőzetes új dal érkezett: Egy új nap virrad ránk

Egy új nap virrad ránk címmel egy szöveges videóval kísért friss dallal jelentkezett a budapesti Flood In The Desert. A 2008-ban alakult heavy metal banda 2015-ben adta ki az Árvíz a...

SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is
SOULFLY - Új koncert EP New Yorkból és mellé egy friss koncertvideó is

Live Ritual NYC MMXIX címmel egy digitális koncert EP-vel jelentkezett a Max Cavalera vezette Soulfly. A 7 nótát tartalmazó EP anyagát a 2018-as Ritual album turnéjának New York-i...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS