ASTRAL DOORS - Február 29-én Budapesten játszanak

A márciusi HammerWorld magazinnal ingyenes a belépés!

2012. február 22. (szerda) 12:56 | utoljára módosítva: 2012. február 23. (csütörtök) 06:15

Február 29-én, azaz jövő szerdán a Club 202-ben lép fel a tavalyi MetalFesten nagy sikert aratott svéd Astral Doors, élén azzal a Nils Patrik Johansson énekessel, aki joggal tarthatja magát Ronnie James Dio legfőbb örökösének.
A két nap múlva startoló Európa-turnéra a Monster Magnet ritmusszekcióját magában foglaló, a klasszikus rockot stoneres elemekkel keverő amerikai Riotgod kíséri el az idén éppen tíz éves Astral Doorst, és lesz két hazai vendégcsapat is, a tavaly Thaiföldön is nagy sikerrel koncertezett Crossholder, valamint egy egészen friss formáció, az Elfsong, amely a Cross Borns főnök Somlói Feca új formációja.
Az est érdekessége, hogy aznap jelenik meg a márciusi HammerWorld magazin, amelynek extra CD-melléklete az Elfsong debütáló albuma lesz, és amennyiben a bejáratnál megvásárolod a magazint, a koncertre már ingyen jöhetsz be. Természetesen gondoltunk az előfizetőinkre is, kivételesen ők is a koncert helyszínén kapják majd meg a magazin friss számát és a CD-mellékletet, mellé pedig az ingyenes belépőt.
A koncert Facebook oldalát itt találod meg.
A Jerusalem címmel januárban megjelent hatodik Astral Doors album kapcsán Nils Patrik Johansson énekesel készült is egy interjúnk.
ASTRAL DOORS (b-j):
Ulf Lagerstroem basszer,
Johan Lindstedt dobos,
Nils Patrik Johansson énekes,
Joakim Roberg orgonista,
Joachim Nordlund gitáros


www.astraldoors.com

Astral Doors - Facebook

A 2006-ban kiadott Astralism lemezeteken szerepelt egy Israel címet viselő dal, az új albumotoknak pedig a Jerusalem címet adtátok. Miért vonz titeket ennyire a Szentföld témaköre?

"Ez a téma az egész világot érdekli. Az a terület mindig is ütközőzóna volt, ahol ma is reménytelennek látszik a béke fenntartása. Szerintem ez egy olyan problémás terület, ahol egyhamar biztosan nem lesz nyugalom. Ráadásul ez egy olyan komplex témakör, amiről akár albumok egész sorát lehetne megírni. És noha a Jerusalem amolyan konceptalbumnak tekinthető, a lemezen nem csupán erről van szó. Az albumra felkerült tizenegy dal közül kilenc leginkább a világvallásokkal foglalkozik."A magánéletben is sokat foglalkozol a háború, illetve a különféle vallások kérdésével, vagy ezek inkább csak a szövegeidben jelennek meg?

"Szerintem ezek olyan átfogó témák, amelyek egyrészt nagyon érdekesek, izgalmasak, másrészt számos megközeíltési lehetőséget kínálnak fel. Elég csak bekapcsolni az esti híradót a tévében és biztosan találsz valami olyan hírt, ami ezekkel a témákkal foglalkozik. Természetesen mindez rám is hatással van, de ha kicsit tágabb értelemben vesszük a dolgot, akkor mindannyiunk életére hatással vannak ezek a kérdések. Az új album Operation Freedom dala például az iraki háború kapcsán született meg, pontosabban az amerikai bevonulás kapcsán. Ma sem tudjuk pontosan, hogy mi miért történt, csak azt látjuk, hogy minél többet hallani a témáról, annál zavarosabbá válik az egész sztori. És nyilvánvaló, hogy itt nem pusztán arról van szó, hogy az emberek egyik csoportja egy adott vallást követ, egy másik csoport pedig egy másikat..."


ASTRAL DOORS - Jerusalem (a tavalyi lemez címadó tétele)

Te magad hívő ember vagy?

"Nem. Hiszek egy felsőbb akaratban, de a szervezett vallások közül egyik sem képes megszólítani. És amikor azt látom, hogy még 2011-ben is képesek az emberek a vallásukra hivatkozva egymásra rontani, akkor végképp nem gondolom azt, hogy bármelyik félnek is igaza van."Beszéljünk egy kicsit a csapat zenei oldaláról is! Ha a legutóbbi sorlemezetekkel, a Requiem Of Time-mal összeveted ezt az újat, miben látod a legfőbb különbséget?

"A Requiem egyfajta 'vissza a gyökerekhez' lemez volt, mégpedig olyan értelemben, hogy egy sor '70-es évekbeli hatás is megjelent rajta. Pontosabban ez volt az eredeti elképzelésünk, de valahogy ezt nem sikerült maradéktalanul megvalósítanunk. Ne is kérdezd, hogy miért, mert nem tudom a választ. Jó lemez lett, abszolút megvan a maga helye az Astral Doors diszkográfiában, de talán túl sok mindent akartunk rápakolni.

15 dal került fel arra az albumra és utólag úgy érzem, hogy hiányzott egy karakteresebb vonal. Mindenki hozta a maga kis hatásait, ami egyfelől érdekes volt, másfelől viszont elveszett egy kicsit a zenekar arca. Összességében nem lett eléggé homogén az az anyag. A Jerusalemmel pontosan az volt a célunk, hogy ami legutóbb nem sikerült, azt most megvalósítsuk. És itt érdemes megemlíteni azt is, hogy Martin Haglund gitáros tavalyi kilépése is módosított a banda belső dinamikáján.

Határozottan vissza akartunk kanyarodni a zenekar korai időszakához, a debütáló korong, az Of The Son And The Father vonalához. Akkoriban még nem agyaltuk túl a dolgokat, egyszerűen csak azt nyomtuk, ami jött belőlünk. A Jerusalem lemez ebből a szempontból egyfajta újjászületésnek is tekinthető. Komolyan úgy érzem, hogy az Astral Doors ma erősebb, egységesebb, mint valaha."


ASTRAL DOORS - Of The Son And The Father (a 2003-as debütáló album címadó dala)
Már 10 éve létezik az Astral Doors. Tervezitek, hogy 2012 folyamán valamilyen formában megünneplitek ezt a kerek jubileumot?


"Érdekes, hogy te is erre vagy kíváncsi, mert az utóbbi napokban ez a téma többször is felmerült az interjúk során, de zenekarilag még csak eszünkbe sem jutott, hogy hamarosan tényleg 10 évesek leszünk. Szóval nincsenek ünneplős terveink. Dolgozunk ugyan egy koncert DVD-n, de nem a jubileum miatt, hanem mert elég sok izgalmas felvételünk összegyűlt az évek során. De nem is tartom valószínűnek, hogy ezzel elő tudnánk rukkolni 2012-ben. Inkább a koncertezésre szeretnénk most nagyobb hangsúlyt fektetni."

Kivel turnéznátok legszívesebben?

"Például a Black Sabbath-tal! (nevet) Ez persze inkább csak álom, de akkor is hatalmas élmény lenne."Nocsak, én azt hittem, hogy az Ozzys Black Sabbath téged nem villanyoz fel ennyire...

"Való igaz, hogy Dio éneklése, hangja sokkal közelebb áll hozzám, de a Sabbath akkor is a Sabbath. A korai lemezeik is igazi alapművek. Ha nem lett volna az Ozzys Sabbath, ma egészen másképp festene a rockzene világa."


ASTRAL DOORS - Time To Rock (a 2005-ös Evil Is Forever lemezről)
A Tony Martin fémjelezte Sabbath-korszakhoz hogyan viszonyulsz?

"Imádom azokat a Sabbath lemezeket is. Tony Martinnak fantasztikus a hangja. Különösen a Tyr lemez áll közel a szívemhez. És nem csupán azért, mert azon is szerepel egy Jerusalem című dal!" (nevet)Egyébként zavar, hogy mindenütt Ronnie James Dio-éhoz hasonlítják a hangodat?


"Dehogy! Ha valaki megkérdezi, hogy kiket tartok a rám legnagyobb hatást gyakorolt énekeseknek, mindig Ronnie és David Coverdale nevét mondom. Ez az igazság. Alkalmanként játszom is egy Queenstreet nevű norvég Dio tribute csapatban, mégpedig az egykori DIO-gitárossal, Rowan Robertsonnal."Elégedett vagy az Astral Doors eddigi karrierjével?


"Egyfelől igen, mert nagyon büszke vagyok a lemezeinkre, másfelől viszont az ember sosem lehet elégedett. A legnagyobb problémát szerintem az jelenti, hogy nehéz megcsípni az igazán hatékony turnékat. Ilyen szempontból a Blind Guardiannel közös 2006-os túránk az eddigi csúcspont volt. A hét hét alatt egyetlen rosszabb bulit sem adtunk. A mélypontot pedig a 2007-es önálló turnénk jelentette, ami rettentő gyengén volt megszervezve. Annyi pénzt buktunk el, hogy még egy ilyen kalandot biztosan nem engedhetünk meg magunknak... Nem akarunk még egyszer abba a hibába esni, hogy elvállalunk egy ilyen turnét. Nyilván nem meggazdagodni akarunk, arra esélyünk sincs! (nevet) Mivel nem a zenekarból élünk, csakis ésszel, alapos körültekintéssel indulhatunk útnak."  


 

A Hammer Concerts bemutatja: Desert Forces of Rock Tour
2012. február 29., szerda 18 óra
Budapest, Club 202
Astral Doors, Riotgod, Crossholder koncertek
Belépő: 999 Ft, a márciusi Hammerworld Magazinnal ingyenes.

Jegyek kaphatók országszerte a Ticketportal hálózatában, és a www.ticketportal.hu oldalon, valamint a Hammer Zenebarlangban, a CD Pincében és a Headbangerben, továbbá a rendezvény napján a helyszínen, ahol a Hammerworld Magazin márciusi száma is beszerezhető lesz.
ASTRAL DOORS & CROSSHOLDER - Kedvcsináló a közös pesti és lengyel bulikhoz
 

Hozzászólások

[009631]
Hajassss
Ha ezt időben tudom, akkor veszek ki még egy nap szabadságot és az Opeth után megnézem őket is! arrrrrghhhh
[009622]
Nightwolf5
Esetleg máshoz nem tudnék csatlakozni mert egyedül elég nehézkes lenne megoldanom a kijutást?!
[009617]
Nightwolf5
esch
Köszönöm a felajánlást de sajnos nem Erdélyből hanem Szolnokról kéne kijutnom a koncertre de azért köszönöm.
[009614]
esch
Szia Nightwolf5. Honnan kellene kijuss? Ha Erdélyből akkor jelentkezz itt: media.rm3@gmail.com, mert 28.-án éjjel indulunk és a kocsiban van még 2 hely!
[009612]
Nightwolf5
Valahogy ki kéne jutni, szívesen megnézném őket.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
2020. október 19. (hétfő) 16:11

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last Journey című dal született, két korábbi énekesükkel, Flemming Rønsdorffal és Søren Adamsennel. A The Last Journey nóta digitális kislemezen is megjelent, a B oldalra pedig egy 1984-es Metallica klasszikus, a Trapped Under Ice feldolgozását tették fel. "Amikor tavaly októberben elveszítettük Mortent, eldöntöttük, hogy az emlékére készítünk majd egy dalt. A The Last Journey egy nagyon epikus nóta lett, és két korábbi énekesünk is szerepel benne. A B oldalra azért tettük fel a Trapped Under Ice feldolgozását, mert ez volt Morten egyik kedvenc dala, és nálunk is nagy kedvenc. Ráadásul a Metallica ezt a nótát a Mercyful Fate-tel közös koppenhágai próbatermünkben fejezte be, még mielőtt bevonultak volna a Sweet Silence stúdióba, hogy...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

KING CRIMSON - Elhunyt Gordon Haskell énekes-basszusgitáros
KING CRIMSON - Elhunyt Gordon Haskell énekes-basszusgitáros

74 éves korában elhunyt a King Crimson egykori énekese/basszusgitárosa, Gordon Haskell. Robert Fripp iskolai barátjaként Gordon Haskell és Fripp már a 60-as évek közepén is együtt...

PRETTY MAIDS - Ronnie Atkins énekes rákja visszatért, 4-es stádiumban van
PRETTY MAIDS - Ronnie Atkins énekes rákja visszatért, 4-es stádiumban van

Februárban még jó hírrel jelentkezett a Pretty Maids frontembere, Ronnie Atkins, akkor azt közölte az 55 éves énekes, hogy a szervezetéből eltűntek a daganatos elváltozások. Tavaly...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS