SIDI - Egy 3 évvel ezelőtti interjú a Tankcsapda új gitárosával

Kissrácként a Pokolgéptől a Tűz volt a kedvenc dala

2012. február 20. (hétfő) 15:40 | utoljára módosítva: 2012. február 20. (hétfő) 15:53

A mai napon derült ki, hogy a Tankcsapdában Cseresznye utódja Sidlovics Gábor, azaz Sidi lett, akit a legtöbben a Zanzibár volt gitárosaként ismernek. Azt már jóval kevesebben tudják, hogy Sidi úgy hat éve létrehozott egy Mafia névre hallgató metal bandát, és az Aki mindent lát... címmel megjelent első és egyetlen albumukat a Tankcsapda társaságában akkoriban meg is turnéztatták.
A Mafia másik gitárosa Sidi gyerekkori cimborája volt, a Cultus nevű Cult Tribute-ból is ismert Tóth Levi, aki manapság a Los Vegasban tépi a húrokat, mi több, úgy hozta az élet, hogy a két metaltesó áprilistól együtt turnézik majd, hiszen a Tankcsapda tavaszi turnéjának épp a Los Vegas lesz az előzenekara.
Úgy gondoltuk, hogy érdemes előásni a 2009. februári HammerWorldben megjelent Mafia interjút, amiből elég világosan lejön, hogy Sidi egy ízig-vérig metal arc.


Amikor a Mafia zenekar először felbukkant, sokan talán azt gondolták, hogy mit akar már metal­kodni ez a rasztás, zanzibáros gyerek, de az Aki mindent lát… címmel nemrég egy húzós debütalbumot kiadott banda valójában nem Sidi unaloműző szólóprojektje, itt sokkal inkább egy példaértékű gyerekkori metal barátság továbbéléséről van szó. A pár napon belül a Volbeat előtt fellépő Mafiából Tóth Levi és Sidi, a két elvetemült külsejű, de valójában aranyszívű gitáros válaszolt Lénárd László kérdéseire.
A Black Label Society roadjainak is beillő, zord külsejű, jól megtermett arcok láttán még a felvevőm is beszart, így az első közös esténk csak anekdotázással, őskori germán metal bandák felemlegetésével, sörözéssel telt (illetve a rock’n’rollkodást már 20 évesen lezárt Sidi részéról intenzív kávézással), másnap azonban már a lényegre térhettünk…

„2005 Szilveszterén, egy nagy mulatás közben, után alakultunk meg egy szállodai szobában – kezdett mesélni Sidi a Mafia megszületéséről. - Pont Zanzibár koncert után voltunk, ahol Levi keve­rősként közreműködött. De már előtte a buszban is gyakran mondogattam, hogy vannak ötleteim…”

Levi: „Mindig a levegőben volt, hogy egyszer majd csinálunk valamit, hiszen együtt nőttünk fel Nyíregyházán. 6 éves korunk óta ismerjük egymást, és a barátság akkor sem szakadt meg, amikor Sidi 12 évesen az ország másik felébe költözött a családjával. Leveleztünk, beszámoltunk egymásnak a friss zenékről…”

Sidi: „Együtt kezdtük el ezt az egész metalkodást még Nyíregyházán, majd a papámat, aki katona volt, áthelyezték Debrecenbe. Ott pontosan két hétig laktunk, amikor újra pakolás, és irány Nagyatád! Ez lehetett úgy ’87-ben. Attól kezdve sűrű leve­lezés folyt, meg nyáron utazgatás, közös nyaralás, sokszor családilag is… És ne tudd meg, Levi az összes akkori levelemet megőrizte. Úgy fél éve adta oda az egész pakkot! Olyan fanatikusok voltunk, hogy a frissen beszerzett metal kazetták borítóit lerajzoltuk egymásnak. Te figyelj, van ez a Dokken lemez, baromi jó, és így néz ki a borítója! És alatta ott a rajz!” (nevet)

Levi: „Listát vezettünk egymásnak a beszerzett ze­nékről, pólókról, de még a felvarrókról is! De hozzátenném, hogy már általános ötödikben farsangkor beöltöztünk metal zenekarnak: ment magnóról a zene, mi meg nyomtuk az egész suli előtt! Sidi akkor énekes volt, én meg gitáros. Persze kartonpapírból volt a gitár... A bátyámék is megcsinálták ezt, nyomták a Pokolgépet keményen, onnan jött az ötlet. Szóval, az indíttatás már akkor megvolt.”

Sidi: „Azt is mindenképp el kell meséljem, hogy a költözéskor milyen volt a búcsúztatóm. Kiállt az egész osztály, ofövel együtt, kaptam könyvet, ahogy kell, majd egyszer csak elkezdték énekelni nekem a Tűz című Pokolgép dalt, mert az volt a kedvencem! Utána meg jött a Mobiltól a Menj tovább. Mondanom sem kell, Levi tanította be nekik… Óriási volt!”Levi, te mikor is jöttél fel Pestre?

„'97 augusztusában. Akkor már zenekaroztunk, Sidi Cegléden, én Nyíregyházán, és ha tudtunk, mentünk egymás koncertjeire. De láttam, hogy komolyabb dolgot csak Pesten tudok csinálni. Itt elvégeztem a hangmérnöki sulit, aztán különféle hangosító cégeknél melóztam, meg hangszerboltban is, közben pedig játszottam a Fókuszban. A Viking klub volt egyfajta bázis akkor, és oda még Zanzibár koncertet is szerveztem ’99-ben. Ez még Sidiék demós korszaka volt.”

Sidi: „Én pedig 2001-ben tettem át a székhelyem Pestre. Előbb egy rajzfilmstúdióban dolgoztam, aztán Levi kibugázott nekem egy helyet a hangszerboltban. A Zanzibárból akkor mindenki feljött, a dobosunkat leszámítva, de Miki és Rita egy hét után úgy döntött, hogy ezt ők inkább nem, úgyhogy visszamentek Ceglédre. Attól fogva szinte napi kapcsolatban voltunk Levivel, és már a Zanzi első komoly évében szóba került, hogy el kéne járnia keverni a bulijainkat. Vagy 5-6 éven át jött is velünk mindenhova. És így értünk most vissza ahhoz a Szilveszterhez, amikor megszületett a Mafia ötlete…”


MAFIA - Gépnek pont jó (a 2008-as Aki mindent lát... albumról)
Hogyan kerestetek társakat?


Sidi: „A basszusgitáros eleve adott volt: Miki a Zanziból, aki olyan Maiden fanatikus volt, hogy szerintem soha életében nem is hallgatott mást!” (nevet)Mindjárt kiderül, hogy a Zanzi full metal arcokkal van tele…

Sidi: „Meg fogsz lepődni, de Rita például baromira szereti a Panterát! Viszont a hármas albumunk volt a legjobb példa arra, hogy mit nem szabad. Az jóval keményebb lett, és Rita hangjához egyszerűen nem passzolt az a súlyosabb alap. A Mafia megalakulásával a helyére került minden, mert így már én sem próbálom odatenni a zúzósabb ötleteimet, vagy az odamondogatósabb szövegeimet. A Zanzi maradhat Zanzi, mi meg itt kedvünkre riffelhetünk! De az nagyon fontos, hogy a Mafia nem Sidi kidobált ötleteinek a gyűjtőhelye. Eleinte nyilván az elfekvő témáimat vettük elő, de Levi is nótaszerző, és a többiek is mind hozták a témáikat. Ezért is van a borítón minden dalnál, hogy szerző: Mafia zenekar.”Világos. Ott tartottunk, hogy hárman már megvoltatok…

Sidi: „Ja igen… Volt egy erdélyi turnéja a Zanzinak, ahová a dobosunk egy betegség miatt nem tudott eljönni, és Ádi ugrott be a helyére. Piszok jó zenész, piszok jó ember, egy poénbomba, és zeneileg is passzol hozzánk, úgyhogy nem volt kérdéses, kit kérjünk fel dobosnak. Jött is egyből! Az énekes kezdetben Mádi Péter volt, az akkori gitártechnikusom, aki egy Pantera Tribute-ban is énekelt, de ő pár hónap után Skóciába ment szerencsét próbálni. Ráadásul eleve a cimboraság miatt szállt be hozzánk, feelingből, mert amúgy az elborultabb, pszichedelikusabb zenéket szereti. Hamsára végül úgy akadtunk rá, hogy az egykori Hammeres Nagy Szabi, aki többek között a Zanzi mellett is sajtóskodik mostanában, szólt, hogy van egy régi martonvásári ismerőse, aki a Társulatban is szerepel, és tök jó a hangja, van színpadi megjelenése, próbáljuk ki!”

Levi: „Egy igazi rock arc, de egy csomó más zene felé is nyitott. Mindig is énekes akart lenni, nagyon komolyan veszi a dolgot! Zongorázik, zeneelméletben is otthon van, úgyhogy nagy segítséget jelent például a vokálok, a harmóniák kidolgozása terén. Ráadásul egy baromi kreatív srác.”

Sidi: „Hamsa érkezésekor úgy 60 százalékos volt az első lemez anyaga, de a többit már vele együtt hoztuk össze. De olyan szinten, hogy még néhány régi szövegen is módosítottunk.”


MAFIA - Töltény (és rajta a neved) (Nonpoint feldolgozás a 2008-as debütáló lemezről)

Ti ketten úgy néztek ki, mintha a Black Label Society Hungarian Chapterének lennétek a főnökei, kint is voltatok a decemberi, milánói BLS bulin, de a Mafia zenéje azért nem annyira nyers, zúzós, brutális.


Sidi: „Amikor a Mafia felállt, az volt az elképzelés, hogy nincs elképzelés. De komolyan.”

Levi: „Egységesen úgy közelítünk a zenéhez, hogy nem különálló témákban vagy stílusjegyekben gondolkodunk, hanem dalokban. Hangulatok, érzések jönnek, mindenki bedobja a saját stílusát, egyéniségét, és mindebből igyekszünk kerek dalokat kihozni. Matekozás nélkül.”

Sidi: „A lemezről egyedül a Válságra szokták mondani, hogy olyan Black Label-ös, de hasonlítják a Downhoz, C.O.C.-hez is. Amikor interjúban felmerül, hogy milyen is a stílusunk, sosem tudok mit mondani. Annyi különféle vonal van már a metalon belül, mi meg nem akarunk skatulyát. Ez egyszerűen metal. Mélyre hangolt, riffes, de dallamokat is tartalmaz...”Ami a szövegeiteket illeti, a hétköznapi érzések, hangulatok mellett van egy-két politikai áthallás is…

Levi: „Nem vagyunk egy politizáló zenekar, ez a téma nálunk nem hangsúlyos. Persze, elkerülni sem lehet, hiszen itt élünk mi is. Van véleményünk, nyilván, de még az sem feltétlenül azonos minden kérdésben. Az az érdekes, hogy a politikai felhangokat rejtő szövegeinket mindkét tábor elfogadta, mindenki mást hall ki belőle. Pedig ebben semmi tudatosság nem volt.”

Sidi: „Az egyik ilyen dalunk a Hősök, és annak elég konkrét sztorija van. Hamsa meghallgatása épp 2006. október 22-ére esett, a próbatermünk meg a Parlamentnél van, és miközben próbálgattuk a dalokat, a neten néztük, hogy mi megy kint. Ki sem engedtek minket, le volt zárva az egész környék! Ezen úgy felb…tuk magunkat, hogy 48 órán belül meg is volt a szöveg. Mert vagy csináljunk meg valamit rendesen, vagy bele se kezdjünk!”


 

Hozzászólások

[009605]
NOLA
Na, mit mondtam.:-)
Rogton gyanús volt a dolog, amikor meghallottam, hogy kilép a Zanziból. Egyébként meg szerintem nagyon is illik oda.
Talán még be is zúzósítja egy kicsit a Tankcsapdát.
Nem rosszból, de rájuk férne.:-) Na, meglassuk...
[009596]
jrpi
Nem hiszem, hogy meg kéne őt védeni ezzel a cikkel! Egyébként a Maffia miért állt le? Az első lemez szerintem nagyon frankó volt.
Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
SKYBLOOD - Jön Mats Levén énekes első szólólemeze, dalpremier: The Voice
2019. szeptember 21. (szombat) 07:59

Skyblood névvel és címmel jelenik meg november 22-én a Mats Levén énekes (Malmsteen, Candlemass, Therion, Krux, At Vance stb.) első szólóalbuma, amelyről máris meghallgatható az első dal, a The Voice. Mats Levén: "Skyblood - ez vagyok én. A Skyblood egyenlő a büszkeséggel, az empátiával és a haraggal. A The Voice dal magasra emeli ezt a zászlót. Harc az igazság ügyéért."   www.facebook.com/SkybloodM   SKYBLOOD - The Voice (szöveges videó a 2019-es Skyblood albumhoz)  

DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High
DANKO JONES - Klippremier: Fist Up High

Pár nap múlva a Volbeat vendégeként indul Európa-turnéra a kanadai punk'n'roll mester Danko Jones, az áprilisban kiadott A Rock Supreme című album Fists Up High dalához pedig elkészült...

TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen
TURBO - Magyar nyelvű dalokkal jön az új album, videotrippel az első szám: Túl a fényen

Új album kiadására készül a Turbo zenekar, mégpedig csupa magyar nyelvű dallal, melyek közül az elsőt egy videóval tette közzé a 2015 óta csupán szórványosan koncertezett. Lesz...

SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert
SAXON - Biff sürgős szívműtétje miatt elmarad minden idei koncert

A brit metal legenda Saxon lemondani kényszerült minden további idei koncertjét, mert a frontembermek, Biff Byfordnak azonnali szívműtétre van szüksége. Az operáció utáni lábadozás...

PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It
PHIL CAMPBELL - Alice Cooper és a Motörhead-gitáros közös dala: Swing It

A legendás Motörhead gitáros, Phil Campbell első szólóalbuma október 25-én lát majd napvilágot Old Lions Still Roars címmel, és most megérkezett a második előzetes nóta, a szöveges...

EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side
EDENBRIDGE - Dal- és klippremier a szimfo-metal csapattól: On The Other Side

Dynamind címmel jelenik meg október 25-én a Sabine Edelsbacher énekesnő és Lanvall gitáros/billentyűs vezette Edenbridge tizedik albuma. A linzi szimfo-metal csapattól máris itt a...

Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS