BATHORY - Egy eddig publikálatlan interjú került elő

Quorthon pénteken lett volna 46 éves

2012. február 19. (vasárnap) 09:23

Pénteken lett volna 46 éves a legendás svéd black metal banda főnöke, a 2004 nyarán szívelégtelenségben elhunyt Quorthon, és ebből az apropóból a metalunderground.com oldalon megjelent egy 1997-ben készült, de mindeddig nem publikált Quorthon interjú, amit minden Bathory fanatikusnak érdemes elolvasnia.
Az 50 perces telefonbeszélgetés meg is hallgatható a honlapon, az alapos interjú pedig Quorthon második szólóalbuma, a Purity Of Essence kapcsán készült a CROM fanzine számára, mire azonban nyomtatásba kerülhetett volna, a fanzine megszűnt. A beszélgetés során persze nem csupán az aktuális lemezanyag került szóba, hanem egy sor érdekesség magáról Quorthonról, a Bathory korai időszakáról, a hatásairól, valamint azokról a csapatokról is, akik a Bathory hatására kezdtek black metalt játszani.
Az egész interjút érdemes végigolvasni, de néhány részletet azért kiemeltünk...  (fotó: Lénárd László)

A harmadik Bathory albumon, az 1987-es Under The Sign Of The Black Markon megjelent epikus Enter The Eternal Fire dalról, amely a későbbi viking vonal előfutára volt:

"Nos, az egy lépés volt erre vagy arra, de úgy értem, hogy akkoriban kezdtem lényegében csakis klasszikus zenét hallgatni, így sokat tanultam a dalszerzés terén, már nem csak az ment, hogy egy teljes albumon keresztül játsszunk 365 bpm tempóban. Szóval az egy másfajta dal volt, a ritmusát pedig másoltuk, úgy értem, hogy a Manowartól, mert az akkori dobos nagy Manowar rajongó volt. Ő mutatta meg nekem ezt a 'du-du-da-du' témát, ezt 3/6-odot, vagy akárhogy is hívják. Szóval ez más volt, mint a korábbi dolgaink, de már az első lemezen is voltak lassabbra vett dalok, a Raise The Dead meg ilyenek."


De ennyire jól eljátszva és tisztán azért nem volt semmi korábban.

"Igen, mint a KISS-nél a Beth ballada, vagy ilyesmi, vagy akár a Destroyer album, amikor világosan kijelentheted, hogy ez itt a váltás. Igen, talán az volt. Sajnos az egész lemez egyike az életem nagy tévedéseinek, személy szerint utálom azt az albumot."BATHORY - Enter The Eternal Fire (az 1987-es Under The Black Mark... albumról)
Ezt nem is értem, hiszen az első kettőhöz képest... tudod...


(nevet) "A Bathory rajongók 35 százaléka szereti azt a lemezt, én viszont kib...ottul utálom!"

De mi az, amit ennyire utálsz benne? Nem értem...

"Mindent, mindent,, mindent, kib...ottul mindent. A leggagyibb szaros metal album, amit valaha felvettek és kiadtak. Csak utálom... Ez talán egy érzelmi kérdés, de nem tudom, honnan jön, egyszerűen csak szar! Hallgasd meg a gitártémáimat, hallgasd a dobos fickót, Pert, hallgasd meg az énekemet, az Isten szerelmére - annyira buta! Úgy értem, hogy még az első lemezben is sokkal több őszinteség volt, mint a hármasban.

Ez úgy ment tudod, hogy beköszöntünk az első lemezzel, aztán a másodikkal mi voltunk a Sátán f...szopói, majd a harmadiknál hirtelen az jött, hogy 'hú, mi egy zenekar vagyunk, már igazából lemezeket készítünk!' Addig a lemezig nem esett le a tantusz, és addigra már valahogy úgy voltunk... és emlékezz, hogy mi ment a '80-as évek közepén, a Mötley Crüe, a W.A.S.P., meg minden más... Akkoriban rózsaszín pezsgőt kellett inni, megkúrni a csajokat a női WC-ben, meg ilyenek, az volt a bulizós korszak. Szóval, letértünk a vágányról, személyes véleményem szerint nincs semmi értékelhető azon a lemezen."Arról a pletykáról, hogy a német Sodom dobosa, Chris Witchhunter (Christian Dudek 2008-ban hunyt el) játszott az egyik Bathory lemezen...

"Chris 1986 elején jött fel hozzám Stockholmba, mégpedig azért, mert a Combat kiadó felajánlott egy amerikai turnét a Destruction, a Possessed és a Celtic Frost társaságában. Ez 1986 nyarán lett volna, vagy valahogy így, én meg hirtelen rádöbbentem, hogy az akkori dobos nem biztos, hogy vállalni fogja. Akkor a seregben szolgált, ami Svédországban egy önkéntes dolog, mindenesetre a seregben volt. A basszer meg már egy évvel korábban kikerült a képből, az utolsó albumon én bőgőztem.. Szóval kellett egy jó dobos, mert bőgőst mindig lehet találni, így aztán kapcsolatba léptem az Artillery dobosával. Az egy dán banda, hallottál már róluk?"

Persze, nagyon is jól ismerem a bandát.

"Carsten Nielsen volt a dobos. A legjobb volt, akit valaha hallottam. Ma is azt gondolom, hogy akkoriban még Dave Lombardo-nál is jobb volt. Sajnos a banda szar volt, ő meg nem akart lelépni Dániából, és azt jósolta, hogy az Artillery tízszer nagyobb lesz a Bathorynál! (nevet) Szóval nem jött Stockholmba, emiatt hívtam Christ. 'Miért nem jössz fel hozám, hogy megnézzük, mire jutunk. Ha jól alakulnak a dolgok, volna kedved kisegíteni ezen a turnén?' Mert azért ez egy nagy dolog volt. Ő meg azt mondta, hogy persze, mert épp akkor végeztek egy album felvételével, de a lemez címére most nem emlékszem..."

Obsessed By Cruelty.

"Nem emlékszem... de mindegy, feljött Stockholmba két hétre, vagy valahogy így, és pont ekkor történt az a nukleáris baleset Csernobilban. Mondtam is neki, hogy jól tenné, ha bemenne a német követségre gyógyszerért, ő meg csak lesett, hogy mi van?! Nos, meghalsz rákban, én ma reggel már be is vettem a tablettákat, tudod, ő meg annyira átkozottul... (nevet) Annyira beijedt, hogy másnap fel is ült egy kib...ott vonatra és hazahúzott Németországba! Valahogy arra is rájöttünk, hogy néhány Bathory rajongót ez tökre összezavarna, szóval, a dolog nem jött össze. Nem játszott egyik Bathory albumon sem. De a két hét alatt jókat buliztunk. Úgy horkolt, akár egy disznó."

Szóval, az a pletyka, hogy a Bathory egy egyszemélyes csapat volt, abszolút alaptalan, igazam van?

"Attól függ, hogy nézed a dolgot. Ha interjú kellett egy nagyobb magazin számára, vagy bármikor fotó készült, úgy értem, el kellett mennem Londonba, Berlinbe, ezekre a helyekre, és beszélni a lemezről. Amikor a Bathory indult, még nem volt olyan, hogy metal színtér. Vagy metal banda voltál, vagy hard rock csapat, Led Zeppelin, Motörhead, Van Halen, Whitesnake hatásokkal, meg ilyenekkel, Mötley Crüe...

Amikor feladtam egy hirdetést és lejött egy basszer a próbára, ki volt húzva a szeme, kölniszaga volt, ilyen bodorított hajjal. És nem akart a színpadon izzadni, nem jött be neki a szegecselt bőr alsó meg ez a sátános dolog... Nagyon-nagyon nehéz volt. Ma már ez egészen másképp fest. Ma már nincs olyan, hogy egy dobosnak, egy basszernek vagy egy gitárosnak igazodnia kell az adott banda világához. De akkoriban ez totál botrányos volt, egyszerűen nem tudtál...

Olyasmiket mondtak, hogy 'ha így nézel ki, a buli után biztosan senkit sem tudsz majd ágyba dönteni'. Egy csomó embertől ezt kaptam, én meg csak annyit mondtam, hogy 'Márpedig mi így nézünk ki', és megmutattuk a színpadi ruhákat, meg néhány dalt, ők meg erre: 'Ember, bolond vagy, ezzel sosem fogsz koncertekhez jutni, meg ilyenek.' És még ma is, ha elmegyek a stockholmi rockklubokba, látom ezeket az arcokat, korombeliek, két gyerekkel, satöbbi, és még ma is azt mondják, hogy összeraknak egy bandát és mennek Japánba, ahol milliókat fognak keresni. Ilyen volt akkoriban a svéd színtér, így aztán sosem jött össze egy tartós, rendes felállás.

Írhattunk jó sok témát, próbálhattunk, néha még stúdióztunk is, de amikor kiderült, hogy mondjuk a bőgős drogozik, vagy nem jött el valamelyik nap, vagy a dobos inkább a csajával akart lenni, mint a csapattal... Én meg 9 éves korom óta doboltam, 13-14 éves korom óta gitároztam és bőgpztem, szóval, ez soha nem volt probléma. A stúdióban is be tudtam fejezni a dobokat, a basszust, amikor kellett. A harmadik lemeztől kezdve pedig mindig én bőgőztem, egy albumot leszámítva."

Értem.

"Tehát, ebből a nézőpontból a Bathory biztosan egy egyszemélyes csapat volt, ha így akarod nevezni, de én inkább azt mondanám, hogy stúdiós projekt. Inkább, mint egyszemélyes csapat."


És sosem koncertezett a Bathory... Volt egyáltalán fellépésetek?

"Igen, voltak klubbulik, barátok előtt, 1983-ban úgy 3-4 koncert, 1984-ben meg másik 3-4 vagy 5, 1985 januárjában pedig egy, azelőtt egy héttel, hogy felvettük a második lemezt. De az volt az utolsó alkalom, mert egyáltalán nem volt pénzünk, nem volt mögöttünk stáb, nem volt hol fellépni. Ahogy mi kinéztünk, úgy nem lehetett bejutni a klubokba, mert akkoriban az összes stockholmi klubban ismerkedős diszkó ment, vagy new wave, vagy valami ilyesmi."


BATHORY - Raise The Dead (az 1984-es Bathory albumról)
A norvég black metal csapatokra gyakorolt hatás kapcsán...

"Nos, nem tudom, miféle szar zene volt hatással, mert tudod, az első három vagy négy Bathory lemez még csak nem is hallgatható. Úgy értem, hogy borzalmas zenészek voltunk, fogalmunk sem volt... az angolunk elb...ott volt, talán ma is az. De úgy értem, hogy hallgasd meg az első pár Bathoryt, az első Slayereket, az első Celtic Frost albumot, és az első Bathory lemezt - ez mind szar. De passzolt egy bizonyos... betöltött egy űrt, és a korai '80-as évek undergroundjában egy csomó ember azt érezte, hogy 'ez a mi zenénk'.

Azt érezték, hogy ez elkülönül a Saxontól, a Maidentől és a Van Halentől, meg az összes többi csapattól. Ez egy újfajta zenei forma, vagy metal forma, és amikor elkezdtük, mindannyian, és itt nem csak a Bathoryról beszélek, nem volt még olyan, hogy dupla lábdob, tudod, és azt is, ahogy megszólaltunk, ahogy nyomtuk ezt az éneket, ezt a jellegzetes black metal éneket, magunktól kellett megtanulnunk, amikor a black metal kialakult.

Manapság, ezek a 14-15 éves kölykök már szakértőként nyomják a kétlábdobot - olyan gyorsan, ahogy csak akarják. De akkoriban ilyesmi még nem létezett. Életemben először a Motörhead Overkill dalában hallottam dupla lábdobot, és azt gondoltam, hogy annál gyorsabbat még sosem hallottam. Az első Bathory lemez minden dala lényegében kétszer olyan gyors, mint az Overkill, ma meg már olyan hihetetlen gyors témákat hallasz, hogy el sem akarod hinni, hogy ezek a srácok ennyire gyorsak.

Persze, az, hogy másolnak vagy hatást gyakorolunk rájuk, megtisztelő, és egyben biztosíték arra nézve, hogy a black metal folytatódni fog, mert ma is betölt egy bizonyos űrt. Kell, hogy extrém legyél ahhoz, hogy egy sor dolgot tisztán láss. Úgy értem, hogy itt van ez az összes crossover kombináció, tudod, az alternatív poppal és a vegetáriánus, leszbikus, miltáns fronttal, vagy bármilyen disznószar zenével, amit épp nyomnak, és amire azt mondják, hogy metal. Ez jó, sokan meg is veszik a lemezeket, és vannak, akik metalként tekintenek erre... felmennek a színpadra ilyen tarka pólókban, répát zabálva, azt hangoztatva, hogy 'éljen a vallás', meg ilyenek, és akik nem metalosok, úgy veszik, hogy ez a metal, de az is. Úgy értem, hogy gitár-alapú, súlyos zene, ami jó."
 

Hozzászólások

[009594]
velocyraptor
Kösz, apolo, két napja éjjel-nappal ezeket olvasom; még melóhelyen is, ha van két szabad percem!
Ki gyűjtötte ezeket így egybe? Igyon egy sört!!!! :)
Üdv!
[009589]
apolo
Itt rengeteg mostani interjút olvashattok régi-már nem aktív-magyar thrash/death bandákkal: http://nativeprideprod.gportal.hu/gindex.php?pg=30559822
innen pedig régi magyar thrash/death demokat lehet letölteni: http://hunmetalscene.blogspot.com/

Nem vagy belépve. A hozzászóláshoz be kell lépni!

Hammer TV

 
ARCHAIC - Ismerkedj meg a Kalapács feldolgozásukkal: Dühös nemzedék
2020. október 19. (hétfő) 17:44

Világvégre címmel november 6-án jön majd ki az új Kalapács stúdióalbum, de lesz mellé jó néhány nagyon érdekes meglepetés is, amelyekről kicsit bővebben is olvashatsz, ha lejjebb görgetsz. Ismerkedj meg a meglepetéshez kapcsolódó legfrissebb felvétellel, a thrasher Archaic zenekar Kalapács feldolgozásával, amelyben Köhler Ági (InSeason) a különleges vendég. A Dühös nemzedék című dal eredetileg a Kalapács zenekar 2010-ben kiadott Dühös nemzedék albumán jelent meg.   ARCHAIC feat. Köhler Ági - Dühös nemzedék (Kalapács feldolgozás - Kikalapált dalok album 2020) AZ ARCHAIC ZENEKAR ÜZENETE: Kikalapált dalok CD 2020. Hammer Records (HMR Music Kft.) Feldolgozás album a Kalapács zenekar 2020-as, 20 éves fennállása alkalmából. Világvégre (új Kalapács stúdióalbum) és Kikalapált dalok (Tribute lemez) előjegyzés: kalapacs.net   Kalapács...

CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!
CORONER - Hivatalos: keményen dolgoznak egy új anyagon!

A thrash metal progresszív ágát képviselő svájci Coroner még 1995-ben oszlott fel, de 2010 óta ismét aktív a csapat. Ron Royce basszer/énekes és Tommy T. Baron gitáros mellé Diego...

ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey
ARTILLERY - Dal született az egy éve elhunyt Morten Stützer gitáros emlékére: The Last Journey

Tavaly októberben hunyt el a dán thrasher Artillery egyik alapítója, Morten Stützer gitáros, a Stützer gitárduó egyik fele, Michael Stützer testvére. Morten emlékére egy The Last...

EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról
EDDIE VAN HALEN - Az Olympique Marseille fantasztikus megemlékezése a legendás gitárosról

Szombat este a marseille-i Orange Vélodrome-ban csapott össze az Olympique Marseille és a Bordeaux a Francia Bajnokság keretében, a pandémia miatt üres stadion lelátóján pedig egy...

AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix
AZARATH - Dalpremier a Behemoth dobosának blackes death csapatától: Sancta Dei Meretrix

Saint Desecration címmel november 27-én jelenik meg a Behemoth dobosaként ismert Inferno másik csapatának, a blackes death metalt nyomató lengyel Azarath új album. A 2017-es In Extremis...

ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki
ORDEN OGAN - A korona velük is kiszúrt, az új album csak márciusban jön majd ki

Eredetileg úgy volt, hogy a power metalos német Orden Ogan szeptemberre tervezett új albuma a járvány miatt csak november 13-án lát majd napvilágot, most azonban egy még újabb kiadási...

ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ
Bejelentkezés
Regisztráció
Elfelejtett jelszó
Your browser doesn't support or you disabled stylesheets.
HammerWorld Facebook oldal HammerWorld YouTube oldal HammerWorld RSS